Till innehåll på sidan

Ektoparasiter hos fjäderfän

Motion 2001/02:MJ249 av Ingvar Eriksson och Catharina Elmsäter-Svärd (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bekämpning av ektoparasiter hos fjäderfän.

Motivering

Hos fjäderfän i Sverige är ektoparasiter vanligt förekommande. I den kommersiella produktionen utgör särskilt det blodsugande kvalstret ett allvarligt problem. Parasiten finns hos värphöns i alla typer av produktionssystem men de största problemen uppträder i golvsystem med frigående höns samt i ekologisk produktion. Övergången från traditionella burar till modifierade burar med sittpinne, hönsrede och ströbädd kan förväntas öka förekomsten av kvalster på grund av deras benägenhet att söka sig till skrymslen och andra utrymmen som förekommer mer frekvent i det modifierade systemet.

Blodsugande hönskvalster orsakar blodbrist hos hönsen, stressar djuren, försämrar äggproduktionen och kan vid massförekomst ge upphov till betydande dödlighet genom blodbrist hos hönsen. Kvalster utgör vid massförekomst sålunda ett uppenbart djurskyddsproblem.

Kvalsterämnen som verkar som allergener i luftföroreningar i hönsstallar samt direktangrepp av kvalster utgör ett betydande problem för den personal som arbetar med tillsyn och kontroll i fjäderfäanläggningar. Här föreligger således även ett stort arbetarskyddsproblem.

Genom MRL-förordningen har möjligheterna att bekämpa kvalster med Neguvon, eller annat liknande medel, upphört 1999. Medlet var fram till årsskiftet veterinärinregistrerat för denna indikation. Från Statens veterinäranstalt har licens sökts för alternativt läkemedel vilket emellertid avslagits. Den situation som därmed uppkommit är synnerligen allvarlig från djurskydds- och arbetsmiljösynpunkt.

En av oss inlämnad likartad motion avslogs under våren med hänvisning till upgifter från Jordbruksverket att studier och försök skulle pågå för att ersätta Neguvon med annat läkemedel. Problemet: Ersättning av vissa läkemedel skulle också enligt verket ha uppmärksammats av EU-kommissionen.

I praktiken kan vi dock konstatera att ingenting hänt som leder framåt. Det behövs uppenbarligen påtryckningar och initiativ för att dessa allvarliga djurskyddsproblem skall komma till en lösning.

Regeringen bör låta snabbutreda frågan om hur det stoppade bekämpningsmedlet Neguvon skall ersättas med EU-godkända medel för adekvat bekämpning. Medel bör också avsättas över forskningsbudget till forskning på detta viktiga område.

Stockholm den 1 oktober 2001

Ingvar Eriksson (m)

Catharina Elmsäter-Svärd (m)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bekämpning av ektoparasiter hos fjäderfän.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.