Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp
Motion 1998/99:Sf266 av tredje vice talman Rose-Marie Frebran m.fl. (kd)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Socialförsäkringsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Utgiftsområdet omfattar två verksamhetsområden, ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp samt socialförsäkringens administration. De socialförsäkringsförmåner som ingår är dagersättningar såsom sjukpenning, rehabiliteringspenning och närståendepenning och vissa bidrag till rehabilitering, yrkesskadeersättningar, handikappersättning samt folkpension i form av förtidspension. Till området förs 1999 utgifter för allmän tilläggspension (ATP) i form av förtidspension samt arbetsskadeförsäkringen. Tillkommer gör också kostnader för sysselsättning för vissa förtidspensionärer samt ersättning för kroppsskada.
Regeringen anger två mål för utgiftsområdet år 1999:
- att ge ekonomisk trygghet för sjuka och funktionshindrade samt - - att socialförsäkringens administration skall garantera effektivitet, rätts- säkerhet och kompetens vid ärendehandläggningen. - Kristdemokraterna stöder dessa mål, men anser inte att regeringens politik i praktiken innebär att de uppsatta målen kan uppnås.
Samordning
Fungerande samordning över myndighets- och organisationsgränser är absolut nödvändig för att det första målet skall kunna förverkligas. Samordning krävs p.g.a. den renodling av trygghetssystemen som beslutades under förra mandatperioden. Det finns grupper som befinner sig i en gråzon mellan stödsystemen. Utan en fungerande samordning riskerar dessa att falla mellan systemen. Samordning krävs också för att utnyttja de offentliga resurserna på bästa sätt. Gemensamma projekt mellan olika aktörer var den modell som regeringen föreslog förra året. Utskottets behandling förbättrade modellen något, men inte tillräckligt.
Förutom samordning behöver resurser tillföras för kompetens- och resurs- förstärkning till arbetslivsinriktad rehabilitering (arbetslinjen) och ökad kom- petens till försäkringskassans administration. Detta för att skydda enskilda personer, så att de inte kommer i kläm mellan olika system. Samordning och kompetensförstärkning bör underlätta bedömningen av individers situation utifrån en helhetssyn. Regeringen satsar inte tillräckliga resurser på rehabi- litering och inte heller på försäkringskassans administration.
Rehabilitering är ett samlingsbegrepp för alla åtgärder av medicinsk, social, psykologisk och arbetslivsinriktad art och har som mål att hjälpa sjuka och skadade personer att återvinna bästa möjliga funktionsförmåga och förutsättningar för ett normalt liv. Insatserna inom dessa områden flyter ofta in i varandra till en integrerad helhet och alla delar måste fungera och samspela för att ett lyckat resultat skall nås.
Grupper med behov av extra stöd för att återställa arbetsförmågan och/eller stärka konkurrensförmågan på arbetsmarknaden är många: arbetslösa sjuk- skrivna, personer med funktionshinder/arbetshandikapp, unga handikappade, psykiskt störda och personer med psykosocial ohälsa. För dessa grupper med behov av extra stöd är samverkan avgörande.
Regeringen ville att berörda aktörer från och med 1998 skulle få sluta avtal om gemensamma projekt för att uppnå en effektivare användning av tillgängliga resurser.
Utskottet avfärdade projektidén och betonade långsiktighet. Vi kristdemo- krater ansåg dock att den så kallade FINSAM-modellen skulle få stå modell för samverkan inom rehabiliteringsområdet i hela landet.
FINSAM står för den försöksverksamhet med finansiell samordning mellan socialförsäkringar och hälso- och sjukvård som bedrevs på ett antal orter inom fem olika län. Verksamheten innebar att sjukvårdshuvudmän och försäkringskassor gavs ett gemensamt ansvar för kostnader för sjuk- och arbetsskadepenning samt rehabiliteringsersättning. Genom att använda pengar till insatser för vård och rehabilitering som annars skulle gått till passiv sjukskrivning kunde kostnaderna för socialförsäkringen minska och positiva effekter för de enskilda uppstå.
Riksförsäkringsverkets och Socialstyrelsens gemensamma slutrapport om FINSAM visade på mycket positiva resultat. FINSAM innebar ett nytt sätt att pröva hur en förändrad lagstiftning, med tydliga intentioner, fungerar i praktiken. I de områden som bedrivit försöksverksamhet byggdes en särskild FINSAM-organisation upp. Den ekonomiska drivkraften i FINSAM var en ny medvetenhet om socialförsäkringskostnadernas samband med sjukvårdens kostnader. Detta ledde till effektivare användning av de samlade resurserna.
FINSAM innebar en ekonomisk besparing i socialförsäkringen på 154 miljoner kronor under perioden 1993 till 1995 i de fem försöksområdena. Sjukfrånvaron mätt som ohälsotal minskade med 2,5 procent mellan 1992 och 1995. Under samma tid ökade ohälsotalet i riket med 2,1 procent. Trots de positiva resultat som utvärderingen av FINSAM-verksamheten visade var regeringen inte beredd att införa den i hela landet.
Vi kristdemokrater anser fortfarande att FINSAM-modellen bör införas i hela landet.
Ökad rehabilitering
I samband med att regeringen aviserade en översyn av effekterna av de senaste årens rehabiliteringssatsningar föreslog den att i avvaktan på resultatet av en sådan översyn skulle medlen för köp av arbetslivsinriktade rehabiliteringstjänster tillfälligt minskas med 200 miljoner kronor åren 1997 och 1998. Kristdemokraterna ansåg att det var felaktigt. Vi ansåg inte att översynen borde användas som skäl för att sänka ambitionerna när det gällde angelägna rehabiliteringsinsatser och tillsköt de medel regeringen drog in. För 1999 föreslår regeringen en höjning, men den motsvarar inte den tidigare minskningen.
Den arbetslivsinriktade rehabiliteringen som sätts in tidigt i sjukfallen har positiva effekter på antalet sjukskrivningsdagar och förtidspensioner. De som får de mest omfattande rehabiliteringsåtgärderna är också de som till störst andel går tillbaks i arbete. Det var därför missriktat att dra ner rehabilite- ringsresurserna. Resurser som satsas betalar sig mångdubbelt. Vi kristde- mokrater tillför därför ytterligare medel dels för att återställa till tidigare nivå, dels för en ambitionshöjning. Liksom tidigare år anslår vi därför ytterli- gare 200 miljoner kronor och räknar med minskade kostnader för sjuk- penning med 800 miljoner kronor och förtidspensioner med 1 250 miljoner kronor. Lägre kostnader för förtidspensioner innebär också en besparing på anslaget för statlig ålderspensionsavgift på 290 miljoner kronor.
Socialförsäkringens administration
Under våren 1997 fördes allvarliga diskussioner i socialförsäkringsutskottet om situationen i försäkringsadministrationen på försäkringskassorna. En offentlig utfrågning om socialförsäkringsadministrationen anordnades den 10 april. Inte minst justitieombudsmannens anförande tog upp allvarliga problem. Antalet anmälningar angående socialförsäkringarna visar en ökning på 150 % mellan åren 1990 och 1996. Under samma tid ökade övriga anmälningar med 25 %. JO konstaterade att utvecklingen inom socialförsäkringsväsendet jämfört med annan verksamhet måste ses som negativ. Bland de brister som förekom nämndes bl a att beslut fattades på helt bristfälliga grunder. Försäkringskassornas höga och ökande antal handläggningsfel innebar att den enskildes rättssäkerhet försämrats, konstaterade JO.
Om denna allvarliga utveckling hade regeringen ingenting att säga i förra årets budgetproposition utom att den noga skulle följa utvecklingen. Trots den pressade situationen på försäkringskassorna föreslogs lägre anslag. Beslut på ofullständiga eller felaktiga grunder kostar pengar, fusk och missbruk som inte upptäcks p.g.a. bristande kontroll kostar också pengar. Situationen har inte förbättras under det år som gått. Skrivningarna i budgetpropositionen inom utgiftsområde 10 visar på mycket stora brister. Vi kristdemokrater tar målet "att socialförsäkringens administration skall garantera effektivitet, rättssäkerhet och kompetens vid ärendebehandlingen" på allvar och tillför därför 300 miljoner kronor till administrationen. Det är viktigt att tillgodose behovet av personella resurser samt ett ökande behov av kompetensutveckling. Genom kvalitetshöjning i besluten och ökad kontroll av försäkringen räknar vi med besparingar inom sjukpenningen på 200 miljoner kronor och inom förtidspensionen på 300 miljoner kronor.
Kvalitetshöjning
Vi är övertygade om att kvalitetshöjning och kompetensutveckling går hand i hand. Detta gäller inte minst inom rehabiliteringsområdet. Effektiva och adekvata rehabiliteringsåtgärder måste sättas in så tidigt som möjligt. Det krävs därför stor kunskap hos personalen. Insikten om vad olika funktionshinder innebär måste vara stor. I många fall rör det sig om s.k. osynliga handikapp där människor drabbats av sjukdom eller skada som lett till funktionshinder. Här finns bl.a. allergiker, astmatiker, diabetiker, mag- och tarmsjuka, blödarsjuka och whiplashskadade.
Den pågående bemötandeutredningen har påvisat att bristande respekt i bemötandet från myndigheter också är ett stort problem. Detta förhållande understryker behovet av kompetensutveckling. Sammantaget finns det all anledning för statsmakterna att utpeka kompetenshöjande åtgärder som prioriterat område de närmaste åren. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Tidiga åtgärder
En stor brist som måste åtgärdas är att aktiva åtgärder sätts in för sent. Göteborgskassans två undersökningar av huruvida sjukbidrag är en väg till förtidspension är nedslående läsning. Man ville pröva hypotesen att ett sjukbidrag i själva verket är "inkörsporten" till en förtidspension. Den första undersökningen bekräftade hypotesen. Den andra undersökningen gällde sjukbidrag som beviljats efter det att kraven på rehabilitering under tiden då sjukbidrag utges ökat. Resultatet av denna undersökning är nedslående. Någon skillnad när det gäller resultaten framkommer nämligen inte. Utvecklingstrenderna är likadana i båda undersökningarna.
Liksom förtidspension föregås i allmänhet sjukbidrag av långa sjukfall. För att bryta den negativa utvecklingen är det nödvändigt att aktiva rehabili- teringsåtgärder sätts in tidigt. Det måste ske innan ett sjukfall övergått till sjukbidrag. Statsmakterna måste ställa tydliga krav på Riksförsäkringsverket och försäkringskassorna vad gäller tidiga aktiva åtgärder. Detta bör ges regeringen till känna.
Karensdagar
Vi föreslår att sjukförsäkringen skall innehålla två karensdagar med ett högriskskydd på 10 dagar per år. Detta förstärker budgeten med 1 100 miljoner kronor. Genom denna åtgärd får de som har få sjukdagar per år bära en större årlig självrisk än för närvarande. Högriskskyddet på 10 dagar gör att de som ofta är sjuka får en oförändrad årlig självrisk.
Självrisk i form av nuvarande karensdagsbestämmelse, oavsett antal dagar, medför problem för vissa grupper. Regering och riksdag har hittills varit ointresserade av att komma till rätta med detta. Många anställda missgynnas genom dagens regelsystem. Det gäller deltidsarbetande, skiftarbetande, timanställda samt arbetstagare med mer än en arbetsgivare. Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att återkomma med förslag till regelförändringar.
Ersättningsgrundande inkomst (SGI)
Vi föreslår att den ersättningsgrundande inkomsten (SGI) i sjuk- och arbetsskadeförsäkringen beräknas på snittinkomsten under de två senaste åren. Samtidigt anser vi att skattepliktiga förmåner samt semesterersättning ska vara SGI-grundande. Detta leder sammantaget till en nettobesparing på 700 miljoner kronor.
Arbetsgivares uppgiftsskyldighet
En stor belastning för arbetsgivare är den mängd av uppgifter som de har skyldighet att lämna. Det är angeläget att arbetsgivarnas uppgiftsbörda minskas så mycket som möjligt. Informationen om de korta sjukfallen bör kunna inhämtas genom de återkommande arbetskraftsundersökningarna (AKU). Arbetsgivarnas skyldighet att lämna uppgift om korta sjukfall bör därmed kunna slopas helt genom en regeländring i 12 § lagen om sjuklön. Regeringens förslag berör enbart arbetsgivare med färre än femtio anställda.
Ny modell för trafikförsäkringen
Försäkringsförbundet har i rapporten Utvidgat ansvar för trafikförsäkringen (1996-01-31) och i Utvidgat ansvar för trafikförsäkringen - några kompletterande synpunkter från försäkringsbranschen (1996-07-05) redovisat försäkringsbolagens möjligheter att ta ett större ansvar för trafikförsäkringen än i dag.
Systemet innebär att trafikanterna mer direkt via sin trafikförsäkring får ett ansvar för de kostnader de själva förorsakar genom sitt beteende i trafiken.
Försäkringsförbundet har valt att särskilt studera det finska trafikförsäk- ringssystemet som en möjlig modell för reformering av det svenska systemet då de i allt väsentligt har lika ersättningssystem. Skillnaden består främst i den finska trafikförsäkringens primäransvar för inkomstförlust och den direkta skyldigheten för ett trafikförsäkringsbolag att ombesörja främst rehabilitering av arbets- och förvärvsförmåga, men också viss medicinsk och social rehabilitering av den skadelidande. Systemet har varit i kraft sedan 1974 då skadeståndslagen trädde i kraft. Enligt den finska Trafikförsäkrings- centralen fungerar systemet bra med en något högre försäkringspremie, medan staten sparat minst motsvarande belopp som kan återföras till trafi- kanterna.
Det alternativ som Kristdemokraterna förespråkar, innebär att samtliga personskadekostnader i samband med trafikolyckor förs över till trafikförsäkringen. Detta skulle vid en statistisk beräkning innebära att riskpremien för trafikförsäkringen skulle öka med ca 880 kronor per år i genomsnitt. Enligt de beräkningar som gjorts står staten för 63 procent eller 4 042 miljoner kronor, av de personskadekostnader som trafiken orsakar. Enligt detta alternativ skulle samhället avlyftas kostnader på ca 3,8 miljarder kronor. Den besparing som uppstår återförs till trafikanterna genom sänkt fordonsskatt, medan den vinst som uppstår genom nya ekonomiska incita- ment för minimering av skador kan delas mellan staten och trafikanterna.
En strukturellt viktig effekt blir just att trafikanter med många skadefria år får högre bonus och lägre försäkringskostnader medan grupper med mycket skador får bära en större del av sina skadekostnader. Härigenom uppstår en positiv effekt som kommer att leda till större försiktighet i strävan efter den lägre försäkringspremie som fler skadefria år innebär. Reformen blir stödjande för den av riksdagen beslutade nollvisionen om antalet dödade och svårt skadade i trafiken.
Statens del av den strukturella vinsten beräknas till 500 miljoner kronor 1999 och 1 miljard kronor vardera 2000 och 2001.
Reformerat socialförsäkringssystem
Kristdemokraterna anser att det framtida socialförsäkringssystemets utformning måste diskuteras i grunden och att en reformering av systemet måste ske. Vår syn på ett reformerat välfärdssystem utvecklades utförligt under förra riksmötet i motion 1997/98:Sf252. Att som hittills under 1990-talet förändra system för system är inte tillräckligt. Det är dags att gemensamt försöka ta ett helhetsgrepp på systemen. Det finns då olika vägar att gå. Man kan förbättra, utveckla och samordna de nuvarande systemen. Sannolikt behövs dock en mer genomgripande förändring. En viktig beståndsdel i ett framtida system är att det inte ställer människor utanför försäkringssystemen. En parlamentarisk kommitté bör snarast tillsättas i syfte att nå en bred överenskommelse om socialförsäkringssystemen.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om FINSAM-verksamhet i hela landet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om satsningar för ökad rehabilitering,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökade resurser till Försäkringskassan,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvalitetshöjning i besluten och förbättrad kontroll av sjukpenningutbetalningar och förtidspension,
5. att riksdagen som min mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prioritering av kompetenshöjande åtgärder,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om aktiva rehabiliteringsåtgärder,
7. att riksdagen beslutar införa en andra karensdag i sjukförsäkringen med bibehållet högkostnadsskydd,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av regeländringar i karensdagssystemet,
9. att riksdagen beslutar om ny beräkningsgrund för SGI i enlighet med vad i motionen anförts,
10. att riksdagen beslutar avskaffa skyldigheten för arbetsgivare att lämna uppgift om korta sjukfall enligt 12 § lagen om sjuklön,
11. att riksdagen beslutar införa en ny modell för trafikförsäkringen i enlighet med vad i motionen anförts,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en parlamentarisk kommitté med uppdrag att utreda ett reformerat socialförsäkringssystem,
13. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslag under utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp enligt uppställning: Anslag Regeringens förslag Anslagsförändrin g A 1 Sjukpenning och rehabilitering, m.m. 20 035 000 000 - 6 400 000 000 A 2 Förtidspensioner 37 896 000 000 - 1 550 000 000 A 3 Förtidspension: statlig ålderspens.avg.
8 864 830 000
290 000 000 A 4 Handikappersättningar 1 013 000 000 +- 0 A 5 Arbetsskadeersättningar 5 958 900 000
A 6 Arbetsskadeers. m m: statl. åld.pens.avg.
1 181 300 000
A 7 Kostn. för sysselsättn. av vissa förtidspens. 55 000 000
A 8 Ersättning för kropps- skador 62 600 000
B 1 Riksförsäkringsverket 710 181 000 +- 0 B 2 Allmänna försäkrings- kassor
4 726 394 000
+ 300 000 000 Summa för utgiftsområdet
80 503 205 000 - 7 940 000 000
Stockholm den 28 oktober 1998
Rose-Marie Frebran (kd)
Inger Davidson (kd) Chatrine Pålsson (kd) Lars Gustafsson (kd) Maj-Britt Wallhorn (kd) Rosita Runegrund (kd) Fanny Rizell (kd) Kenneth Lantz (kd) Ester Lindstedt-Staaf (kd) Dan Kihlström (kd) Gunilla Tjernberg (kd) Ingvar Svensson (kd) Yvonne Andersson (kd) Erling Wälivaara (kd) Helena Höij (kd)
Yrkanden (34)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om FINSAM-verksamhet i hela landet
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om FINSAM-verksamhet i hela landet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om satsningar för ökad rehabilitering
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om satsningar för ökad rehabilitering
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökade resurser till Försäkringskassan
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökade resurser till Försäkringskassan
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvalitetshöjning i besluten och förbättrad kontroll av sjukpenningutbetalningar och förtidspension
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvalitetshöjning i besluten och förbättrad kontroll av sjukpenningutbetalningar och förtidspension
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prioritering av kompetenshöjande åtgärder
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prioritering av kompetenshöjande åtgärder
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om aktiva rehabiliteringsåtgärder
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om aktiva rehabiliteringsåtgärder
- Behandlas i
- 7att riksdagen beslutar införa en andra karensdag i sjukförsäkringen med bibehållet högkostnadsskydd
- Behandlas i
- 7att riksdagen beslutar införa en andra karensdag i sjukförsäkringen med bibehållet högkostnadsskydd
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av regeländringar i karensdagssystemet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av regeländringar i karensdagssystemet
- Behandlas i
- 9att riksdagen beslutar om ny beräkningsgrund för SGI i enlighet med vad i motionen anförts
- Behandlas i
- 9att riksdagen beslutar om ny beräkningsgrund för SGI i enlighet med vad i motionen anförts
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen beslutar avskaffa skyldigheten för arbetsgivare att lämna uppgift om korta sjukfall enligt 12 § lagen om sjuklön
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen beslutar avskaffa skyldigheten för arbetsgivare att lämna uppgift om korta sjukfall enligt 12 § lagen om sjuklön
- Behandlas i
- 11att riksdagen beslutar införa en ny modell för trafikförsäkringen i enlighet med vad i motionen anförts
- Behandlas i
- 11att riksdagen beslutar införa en ny modell för trafikförsäkringen i enlighet med vad i motionen anförts
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 12att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en parlamentarisk kommitté med uppdrag att utreda ett reformerat socialförsäkringssystem
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 12att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en parlamentarisk kommitté med uppdrag att utreda ett reformerat socialförsäkringssystem
- Behandlas i
- 13att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslag under utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp enligt uppställning
- Behandlas i
- 13att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslag under utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp enligt uppställning
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 130002A 1 Sjukpenning och rehabilitering, m.m., regeringens förslag: 20 035 000 000, anslagsförändring: - 6 400 000 000
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 130002A 1 Sjukpenning och rehabilitering, m.m., regeringens förslag: 20 035 000 000, anslagsförändring: - 6 400 000 000
- Behandlas i
- 130003A 2 Förtidspensioner, regeringens förslag: 37 896 000 000, anslagsförändring: - 1 550 000 000
- Behandlas i
- 130003A 2 Förtidspensioner, regeringens förslag: 37 896 000 000, anslagsförändring: - 1 550 000 000
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 130004A 3 Förtidspension: statlig ålderspensions.avg., regeringens förslag: 8 864 830 000, anslagsförändring: 290 000
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 130004A 3 Förtidspension: statlig ålderspensions.avg., regeringens förslag: 8 864 830 000, anslagsförändring: 290 000
- Behandlas i
- 130005B 2 Allmänna försäkringskassor, regeringens förslag: 4 726 394 000, anslagsförändring: + 300 000 000.
- Behandlas i
- 130005B 2 Allmänna försäkringskassor, regeringens förslag: 4 726 394 000, anslagsförändring: + 300 000 000.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.