Egenföretagare och graviditetspenning

Motion 2012/13:Sf234 av Tina Acketoft (FP)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2012-10-02
Numrering
2012-10-03

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda en samordnad reglering för egenföretagares möjlighet till graviditetspenning.

Motivering

Rätten till graviditetspeng regleras idag i flera olika lagar och föreskrifter och genom olika myndigheter: Socialförsäkringsbalken (Försäkringskassan), Arbetsmiljöverkets föreskrift om gravida och ammande (Arbetsmiljöverket). En granskning som Inspektionen för socialförsäkringen gjort visar att Försäkringskassan tar för lite hänsyn till den medicinska utvecklingen och hur arbetsmarknaden förändrats de senaste 20–30 åren. Granskningen visar också att det är stora skillnader i landet mellan vem som får och vem som inte får ersättning.

Vid bedömningar vad gäller egenföretagares rätt till graviditetspenning kan konstateras att ovanstående är än mer belastande samt att de olika lagarna och föreskrifterna tolkas olika både i dignitet, geografiskt och individuellt.

Grunder till graviditetspenning enligt Försäkringskassan: ”Du har rätt till graviditetspenning om du har ett fysiskt påfrestande arbete och din arbetsförmåga på grund av graviditeten är nedsatt med minst en fjärdedel. Ett fysiskt påfrestande arbete kan till exempel vara ett arbete som innebär tunga lyft eller påfrestande, ensidiga rörelser.

Du har också rätt till graviditetspenning om du har ett arbete som du inte får utföra på grund av risker i arbetsmiljön. Riskfaktorer för gravida kvinnor kan till exempel vara arbetsuppgifter eller miljöer där du kommer i kontakt med skadliga ämnen som kan skada ditt barn. Din arbetsgivare har ansvaret för att bedöma om du kan fortsätta arbeta eller inte.”

Grunder till skydd för gravida och ammande enligt Arbetsmiljöverket:

”1 § Syftet med dessa föreskrifter är att förebygga att gravida kvinnor, nyligen förlösta kvinnor och kvinnor som ammar utsätts för faktorer eller förhållanden i arbetet som kan medföra ohälsa eller olycksfall.

2 § Dessa föreskrifter gäller all verksamhet där arbete utförs av arbetstagare som är gravid, har fött barn högst 14 veckor innan arbetet ska utföras eller ammar och som har underrättat arbetsgivaren om detta. Med arbetstagare jämställs i dessa föreskrifter den som hyrts in för att arbeta i verksamheten.”

Enligt Försäkringskassans bedömningsgrunder har man alltså endast rätt till graviditetspenning om arbetsgivare anser att du inte kan fortsätta arbeta i en riskfylld miljö. Då du som egenföretagare per definition inte har någon arbetsgivare som kan stänga av dig från arbete faller alltså möjligheten till graviditetspenning för egenföretagaren, oavsett om arbetsmiljön kan anses riskfylld enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Det rimliga borde vara att egenföretagaren i detta fall kan betraktas både som arbetsgivare och arbetstagare och alltså bedöma om eller hur riskfylld miljön är.

Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 27 september 2012

Tina Acketoft (FP)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda en samordnad reglering för egenföretagares möjlighet till graviditetspenning.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.