Dödsstraff och mänskliga rättigheter i Kina

Motion 2001/02:U215 av Sten Tolgfors (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige och EU måste verka för att användningen av dödsstraffet i Folkrepubliken Kina upphör.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige och EU måste verka för att tortyren i Folkrepubliken Kina upphör.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige och EU måste verka för att rättsväsendet i Folkrepubliken Kina avpolitiseras.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige och EU måste verka för att politiska fångar i Folkrepubliken Kina friges och att förföljelsen av oppositionella samt religiösa personer upphör.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de mänskliga rättigheternas universalitet.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att försvinnandet av hundratusentals flickor är en oacceptabel konsekvens av ettbarnspolitiken i Kina och synen på mäns och kvinnors olika värde.

  7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör markera sitt stöd för Taiwans öppning om att avskaffa dödsstraffet.

Dödsstraff och mänskliga rättigheter i Kina

Folkrepubliken Kina är jordens största diktatur och brister gravt i respekten för mänskliga fri- och rättigheter. Landet genomför massavrättningar. Man har dödsstraff för mer än 60 stycken olika brott. Mellan 1990 och 1998 registrerade Amnesty 25 400 dödsdomar och mer än 16 500 verkställda avrättningar i landet. Den verkliga siffran kan vara än högre.

Diktaturen har under 2001 trappat upp antalet avrättningar under kampanjen Slå hårt. Bara under april månad i år skall 800 människor ha avrättats, ofta med nackskott efter summariska rättegångar.

På en enda dag, onsdagen den 25 april, dödades 30 personer efter en offentlig massrättegång. De dömdas försök att överklaga avfärdades direkt, och människorna fördes omedelbart bort för att skjutas med nackskott.

Omkring 1 800 människor tros, enligt TT, ha avrättats i Kina under Slå hårt- kampanjens första fyra månader. Luo Gan i kommunistpartiets centralkommitté, sade med anledning av detta: Vi kommer att förstärka kampanjen med både mer personal och större ekonomiska resurser.

Kinas kampanj mot narkotika drivs bisarrt nog under devisen: Värdesätt livet, förkasta drogerna. Under denna devis om att värdesätta livet har landet avrättat hundratals personer.

Enligt uppgifter från Amnesty har under 2001 hittills minst 2 960 personer dödsdömts i Kina. 1 781 personer har avrättats. Folkrepubliken Kina avrättar fler människor än världens övriga länder tillsammans. På några månader har Kina avrättat fler människor än övriga världen sammantaget under de senaste tre åren!

Gravt bristande rättssäkerhet

Dödsstraffen utmäts efter rättegångar som med varje mått mätt måste anses som summariska, politiserade och orättvisa.

Möjligheterna att överklaga är starkt begränsade. En avrättads familj krävs efter avrättningen på betalning för kulan som använts för att döda den närstående.

Det förekommer politiskt styrda skenrättegångar. Att polisen använder tortyr och misshandel är vanligt.

Rättsapparaten används också för politisk förföljelse. Oliktänkande och religiösa människor förtrycks och fängslas. Oppositionella förtrycks, förföljs och interneras. Staten kontrollerar Internet, tidningar och andra medier. Religiösa grupper förföljs och betraktas som politiska hot.

Den ekonomiska liberaliseringen har inte åtföljts av politisk demokratisering. Det fria ordet är beskuret och förtryckt. Den som protesterar eller är oliktänkande utsätter sig för stora risker. Oppositionen, som grundarna av det kinesiska demokratiska partiet, förföljs och fängslas.

Det beräknas att regimen år 1998 höll närmare en kvarts miljon människor fängslade utan rättegång i arbetsläger där de skulle omskolas genom hårt arbete.

Taiwan inleder debatt om avskaffande

Samtidigt som Folkrepubliken Kina genomförde massavrättningar under Slå hårt- kampanjen kom signaler om att det demokratiska Taiwan, som i lika hög grad är en del av den kinesiska kultursfären, kan vara på väg att inleda ett avskaffande av dödsstraffet. Taiwans justitieminister öppnade tidigare i år för att under de kommande tre åren diskutera att ersätta dödsstraffet med längre fängelsestraff.

Ett avskaffande av dödsstraffet skulle understryka Taiwans omvandling till en fullvärdig demokrati med full respekt för mänskliga fri- och rättigheter. Samtidigt skulle Taiwans avskaffande av dödsstraffet påvisa genomskinligheten i Folkrepubliken Kinas försvar för massbruket av dödsstraff. Det finns inga särskilda omständigheter som nödvändiggör eller försvarar dödsstraff i den kinesiska kultursfären.

Sverige bör markera sitt stöd för Taiwans öppning om att avskaffa dödsstraffet.

Mord på flickor

Eftersom män anses vara viktigare än kvinnor i Kina har landets ettbarnspolitik lett till att blivande föräldrar aborterat flickfoster för att de ska få en pojke som enda barn. Detta har lett till att det per 100 flickor föds 111,3 pojkar i Kina. Politiken har dessutom lett till tvångsaborter, barnamord och att föräldrarna överger sina flickebarn.

Kina offentliggjorde tidigare i år en vitbok om sin befolkningspolitik. Fortfarande gäller ettbarnsnormen, men tvånget ska betonas mindre och belöningarna mer. Respekten för ettbarnspolitiken ska höjas genom förbättrad ekonomisk trygghet i form av pensionsfonder och andra former av bidrag.

Speciellt ska bönderna få fördelar, eftersom de är särskilt angelägna om att få söner och därför föder fler barn. Bl.a. ska de få mark till husbyggen och större möjligheter till jobb.

Det är naturligtvis bra att Kina uppger att tvånget skall minskas, men i grunden handlar frågan om att respekt för människors lika värde måste upprättas. Att hundratusentals, kanske miljoner, flickor försvinner i Kina är en oacceptabel konsekvens av ettbarnspolitiken och synen på mäns och kvinnors olika värde.

Sveriges regering måste agera

Övergreppen i Kina har inte väckt berättigad politisk uppmärksamhet i Sverige. Den svenska regeringen måste reagera hårdare mot övergreppen mot mänskliga fri- och rättigheter som sker i Folkrepubliken Kina och mot användningen av dödsstraffet i synnerhet. Människovärdet är universellt. Utplåningen av tusentals flickebarn måste stoppas.

Sverige och EU måste verka för att användningen av dödsstraffet upphör, att rättsväsendet avpolitiseras, att tortyren upphör, att politiska fångar friges och att förföljelsen av oppositionella samt religiösa personer upphör. Sverige måste ta avstånd från tvångsaborter och barnamord och verka för att flickor uppvärderas.

De mänskliga rättigheterna är universella och måste respekteras universellt, också i Folkrepubliken Kina. Att framhäva detta måste vara en hörnsten i svensk utrikespolitik.

Stockholm den 26 september 2001

Sten Tolgfors (m)


Yrkanden (7)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige och EU måste verka för att användningen av dödsstraffet i Folkrepubliken Kina upphör.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige och EU måste verka för att tortyren i Folkrepubliken Kina upphör.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige och EU måste verka för att rättsväsendet i Folkrepubliken Kina avpolitiseras.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige och EU måste verka för att politiska fångar i Folkrepubliken Kina friges och att förföljelsen av oppositionella samt religiösa personer upphör.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 5
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de mänskliga rättigheternas universalitet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 6
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att försvinnandet av hundratusentals flickor är en oacceptabel konsekvens av ettbarnspolitiken i Kina och synen på mäns och kvinnors olika värde.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 7
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att Sverige bör markera sitt stöd för Taiwans öppning om att avskaffa dödsstraffet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.