Den svenska hästnäringen

Motion 2015/16:821 av Ingela Nylund Watz (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämnad
2015-10-02
Hänvisad
2015-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att, i samverkan med berörda aktörer, utveckla den svenska hästnäringens potential och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige finns idag ca 350 000 hästar, vilket gör vårt land till ett av de hästtätaste i Europa. Det ökande intresset för hästar har inneburit att hästnäringen under senare år påbörjat en utveckling mot en allt större mognad. Nya produkter, yrken och tjänster utvecklas och skapar grunden för ett ökande småföretagande i såväl tätortsnära landsbygd som glesbygd. I och med detta ökar också efterfrågan på välutbildad arbetskraft.

Hästnäringen tar sedan många år tillbaka ett stort ansvar för utbildningsinsatser på gymnasienivå, eftergymnasial nivå och högskolenivå. Därtill bedriver näring ett angeläget forsknings- och utvecklingsarbete inom bl.a. djurskyddsfrågor.

Hästnäringen bidrar i stor utsträckning till att utveckla den svenska landsbygden och utgör idag det svenska jordbrukets fjärde största inkomstkälla. Därmed bidrar också näringen till att behålla en levande landsbygd.

Hästnäringens betydelse ökar också ur ett socialt perspektiv. Det handlar om upplevelser och avkoppling, om idrott och tävling, om fritidssysselsättning och rehabilitering.

Uppskattningsvis rider en halv miljon människor regelbundet idag och av dessa är ca 400 000 kvinnor. Därtill har ytterligare en halv miljon människor regelbunden kontakt med hästar. Ridsporten är idag den näst största ungdomsidrotten efter fotbollen. En mycket stor andel av de utövande är flickor. Ridningen har också utvecklats till Sveriges näst största handikappidrott med ca 4 000 utövare och hästen används i allt högre grad också inom friskvård och rehabilitering. Ridning och stallvistelse har också, genom aktuell forskning, visat sig ha positiva effekter för flickors självförtroende och ledarskapsförmågor.

Hästnäringens Nationella Stiftelse, som grundades 1992 efter den statliga hästutredningen, har arbetat intensivt och målmedvetet för att utveckla näringen och har bidragit till att näringen uppnått en betydande mognad.

Regeringen har uppmärksammat hästnäringens potential och samlar företrädare för näringen vid några tillfällen per år för att föra samtal om gemensamma utvecklingsfrågor. Olika typer av stöd erbjuds också, bl.a. inom ramen för landsbygdsutvecklingen. Hästforskningen har också fått ett utökat stöd. Dessa insatser är välkomna och medverkar var för sig till att utveckla näringen. Det saknas dock alltjämt en samlad politik för hur den svenska hästnäringens stora potential kan tas tillvara.

Mot bakgrund av att hästen numera spelar en viktig roll ur flera olika samhällsperspektiv är det rimligt att skapa en samlad bild om näringens möjligheter och utmaningar i vårt land.

 

Ingela Nylund Watz (S)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att, i samverkan med berörda aktörer, utveckla den svenska hästnäringens potential och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Miljö- och jordbruksutskottet
    Betänkande 2015/16:MJU9
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.