Till innehåll på sidan

Böter vid nedskräpning

Motion 2009/10:Ju248 av Katarina Brännström och Ann-Charlotte Hammar Johnsson (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2009-09-30
Numrering
2009-10-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om befogenhet för andra än polisen att bötfälla för nedskräpning.

Motivering

Vi har nog alla sett hur både stadsmiljöer och andra områden blir mer och mer nedskräpade. Detta innebär inte bara en fulare omgivning och skapar otrivsel, utan också stora kostnader för samhället. Nedskräpning – allt från fimpar på perrongen till cyklar i åar och sjöar – är vårt i särklass vanligaste miljöbrott. Stiftelsen Håll Sverige rent gör bedömningen att det sker mellan 100 och 150 miljoner fall av nedskräpning varje år.

För att komma åt nedskräpningen krävs en snabb och tydlig attitydförändring. Insatser, som ökad information, har begränsad effekt om vi inte samtidigt tillämpar lagen när brott begås. I dag skickas dubbla signaler – å ena sidan är det förbjudet att skräpa ned, men å andra sidan är det inte så allvarligt, för du riskerar sällan straff om du bryter mot lagen.

Nedskräpning är idag ett miljöbrott enligt 29 kap. 7 § miljöbalken, med en föreskriven påföljd om antingen böter eller vid omfattande nedskräpning fängelse om max ett år. Miljöbalkens regel säger att ”ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till”. I dag ligger det därmed på det allmänna rättsväsendet att lagföra personer som gjort sig skyldiga till miljölagbrott. Polisen skriver en anmälan, den går till åklagare som sedan i slutändan kanske skriver av den, och något straff utdöms inte.

Polisens arbetsbelastning och krav på att utreda allvarliga brott gör det heller inte rimligt att de ska lägga resurser på ett brott som uppfattas som ringa. Däremot borde det vara möjligt att ge exempelvis ordnings- och parkeringsvakter befogenhet att ta ut en bot eller avgift för nedskräpning. För detta krävs en lagändring.

Stockholm den 30 september 2009

Katarina Brännström (m)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om befogenhet för andra än polisen att bötfälla för nedskräpning.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.