Betyg och könsroller

Motion 2005/06:Ub484 av Veronica Palm och Johan Löfstrand (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om ökat genustänkande i undervisningen i syfte att bryta det stereotypa mönster som ger utslag i killars och tjejers betyg.

Motivering

Under en längre tid har killar haft lägre snittbetyg än tjejer. Nyligen kom en rapport som visade alarmerande siffror som dessutom pekar på dubbla problem.

Det första som slår en är självklart att killar får lägre betyg. Vilket resulterar i svagare möjligheter att förverkliga sina drömmar i vidare val där betyg spelar in. Det pekas i rapporten också på en anti-plugg-kultur hos vissa grupper av killar. Uppenbart är att skolans sätt att lära ut inte attraherar killar och gör att de får lägre betyg.

Vid en närmare eftertanke ser man också tjejernas problem i detta. Tjejer har i snitt ett högre betyg. Uppenbart ger skolan och dess sätt att lära ut mer till tjejer, men detta värderas inte senare i livet. Kvinnor tjänar fortfarande markant mindre i lön än män och kvinnodominerade yrken är nästan alltid det samma som låglöneyrken.

Det som associeras till manlighet: att ta för sig och våga argumentera värderas inte högt i skolan. Killar får alltså lägre betyg, och mindre valmöjligheter in i framtiden. Det som associeras som kvinnligt: att vara foglig, lära utantill och inte ifrågasätta värderas högt i skolan, men är dåliga egenskaper vid löneförhandlingar.

Slutsatsen måste alltså bli att både tjejer och killar missgynnas i den svenska skolan. Och lösningen är lika enkel som svår – att bryta stereotypa könsmönster och låta eleverna vara elever, med olika färdigheter och med olika intressen som inte är betingade av kön. Tjejer skulle säkert bli tuffare och få ett bättre självförtroende av en undervisning som i högre grad uppmuntrade eget tänkande och argumentation. Killar skulle säkert komma bättre ut vad gäller betyg om också deras engagemang och vilja att förstå saker uppskattades. Idag finns det en risk att det betraktas som obstinat och bara kaxigt, vilket skapar ovilja hos läraren och spär på anti-plugg-kulturen och leder till lägre betyg.

Vi önskar att man i skolans genustänkande också tog med aspekter som ovan, utvecklar nya undervisningsformer som syftar till att bryta stereotypa könsmönster. Betygen kan användas som en, av flera, indikatorer på hur arbetet går framåt

Stockholm den 29 september 2005

Veronica Palm (s)

Johan Löfstrand (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om ökat genustänkande i undervisningen i syfte att bryta det stereotypa mönster som ger utslag i killars och tjejers betyg.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.