Beteckningen socialavgifter

Motion 2009/10:Sf221 av Anne-Marie Pålsson och Bertil Kjellberg (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2009-09-30
Numrering
2009-10-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förändra beteckningen sociala avgifter när de inte berättigar till några förmåner.

Motivering

Den svenska inkomstbeskattningen består grovt räknat av två delar – inkomstskatt och sociala avgifter. Hur de sociala avgifterna begreppsmässigt skall betraktas är inte helt entydigt. Normalt brukar man med skatt mena något som betalas in utan att det finns en direkt koppling till förmåner för den enskilda skattebetalaren.

En avgift däremot avser en inbetalning som är kopplad till en individuell förmån. Vi betalar exempelvis avgifter för sophämtning, vatten och fjärrvärme och får en motsvarande service.

Vad gäller de sociala avgifterna är förmånsresonemanget bara delvis korrekt. Förmåner utgår nämligen inte på inkomster över brytpunkten och här finns olika brytpunkter beroende på vilka förmåner som avses. Dessa avgifter borde därför döpas om till skatt.

För andra avgifter gäller att de inte berättigar till några förmåner alls oavsett på vilka inkomstnivåer de tas ut. Den så kallade särskilda löneavgiften faller i denna kategori. Också dessa borde döpas om till skatt.

Denna sammanblandning av avgifter och skatter gör att skattedebatten blir missvisande. Marginalskatten för låginkomsttagare blir inte 20 procent eller ens 30 som det ofta sägs, utan åtminstone 7,5 procentenheter högre.

Och för dem med så höga inkomster att värnskatt tas ut om påverkas skattebilden ännu mer. Med en korrekt klassificering handlar det om en ökning av marginalskatten från 57 till upp emot 90 procent. Längre än så har vi alltså inte kommit från 1970-talets pomperipossaskatter!

Ett borttagande av värnskatten ter sig i detta perspektiv som bara en marginell sänkning av ett extremt högt skattetryck.

Det är viktigt i den allmänna skattedebatten att skatter tydliggörs. Mot bakgrund av det bör alla sociala avgifter som inte berättigar till förmåner döpas om till skatt och läggas samman med de andra skatterna som redovisas på inkomstbeskedet från arbetsgivaren.

Stockholm den 28 september 2009

Anne-Marie Pålsson (m)

Bertil Kjellberg (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förändra beteckningen sociala avgifter när de inte berättigar till några förmåner.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.