Bergslagspendeln

Motion 2008/09:T309 av Carin Runeson och Kurt Kvarnström (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-03
Numrering
2008-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Bergslagspendeln.

Motivering

Allt fler människor väljer i dag att ta tåget när man vill och behöver resa längre sträckor, allt under förutsättning att tåg- och restider stämmer överens med de krav och önskemål, som resenären har, när det gäller att förflytta sig från en ort till en annan.

Från Västerbergslagen, Ludvika och Smedjebackens kommuner, har vi möjlighet att resa med Bergslagspendeln via Fagersta och ytterligare ett antal orter i Västmanland till Västerås och där efter tågbyte resa vidare till bland annat Stockholm. Bergslagspendeln är ett viktigt och bra alternativ, inte minst ur miljösynpunkt, till att ta bilen till Västerås eller Stockholm.

Järnvägslinjen i fråga är dessutom viktig för godstrafiken. För närvarande trafikerar sex godståg per dag nämnda järnväg, godståg som går till och från Ovakos anläggning i Smedjebacken. Ett par av godstågen är bland de tyngsta som trafikerar svenska järnvägar. Från Ovakos sida finns dock önskemål om att kunna lasta ut än mer gods per tåg, vilket omöjliggörs av att banvallen inte kan bära mer 1 600 ton.

Ett önskemål från såväl Ovako som Västerbergslagen i övrigt är en satsning på Bergslagspendeln i så måtto, att banvallen förstärks och att man får helsvetsad räls. Detta skulle ge möjlighet till tyngre tåg.

Med en helsvetsad räls blir dessutom åkkomforten för resenärerna betydligt förbättrad.

Önskvärt är dessutom att Banverkets medelstilldelning möjliggör att en del av kurvorna på sträckningen Ludvika–Västerås byggs bort för att tågen skall kunna hålla en något högre hastighet och därigenom få en kortare tidsåtgång för resan till Mälardalen och Stockholm.

Av miljöskäl är det positivt, om allt fler människor väljer att ta tåget och att alltmer gods körs på järnvägen. Men för att detta ska bli fallet i större utsträckning på Bergsslagspendeln, behövs en statlig prioritering även på nämnda bansträckning. Regeringen har i sin närtidssatsning anslagit 265 miljoner till kapacitetshöjande åtgärder, men det krävs mer för att banan ska få önskvärd standard.

Stockholm den 30 september 2008

Carin Runeson (s)

Kurt Kvarnström (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Bergslagspendeln.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.