Båtregister och registeravgift

Motion 2011/12:T227 av Hillevi Larsson (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2011-09-28
Numrering
2011-09-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i framtiden införa ett båtregister som kan komma att avgiftsbeläggas.

Motivering

Staten har ansvar för sjöräddningen och större föroreningar som båttrafiken orsakar. Allt detta kostar, trots att sjöräddningen dessutom bärs upp av ideella krafter.

Sjöfartsverket ser över sjömärken och sjökort som behövs för kollektivtrafiken till sjöss, men som även används av fritidsbåtarna utan kostnad.

På samma sätt som på land förekommer vårdslöshet och fylleri i sjötrafiken. Kontrollen till sjöss är dock i det närmaste obefintlig. Här behövs mer resurser.

Ett båtregister är dessutom en nödvändig förutsättning för en effektiv bekämpning av båtstölder och andra brott till sjöss.

Båtlivet är en viktig del av många svenskars fritids- och semesterliv. Men minst lika många tillbringar fritiden i sommarstugan eller reser med husbil eller husvagn. Skillnaden är att fritidshus, husbilar och husvagnar beskattas. Även vanliga bilar beskattas. Det är ologiskt att inte även båtar beskattas, särskilt med tanke på de offentliga kostnader som finns och det arbete ideella krafter lägger ner kopplat till sjöräddningen.

Naturvårdsverket har nyligen kommit med ett förslag att införa ett obligatoriskt register över fritidsbåtar i Sverige. Syftet är spåra ägarna till dumpade båtar, som förstör miljön och som kostar att bärga och skrota.

Allt började med att Naturvårdsverket på regeringens uppdrag började utreda ett system för att ta hand om uttjänta fritidsbåtar och hitta ägarna till båtar som övergetts i naturen.

Det har tidigare funnits ett register över fritidsbåtar. Det infördes redan 1988 men avskaffades 1993 av den dåvarande borgerliga regeringen. När det så blev maktskifte 1994 kom frågan upp igen och 1995 röstade riksdagen för ett återinförande av båtregistret, men beslutet verkställdes aldrig.

I det förslag som Naturvårdsverket nu lagt fram föreslås att alla fritidsbåtar som är över 2,5 meter och upp till 25 meter ska ingå i registret. Roddbåtar omfattas, däremot inte kajaker och kanoter. Inte heller vattenskotrar ska ingå i registret.

Registeravgiften föreslås vara lägre för små båtar och högre för större båtar.

Bakgrund till förslaget är att mer än 2 000 båtar stjäls varje år och bara var fjärde återfinns. Motsvarande siffra för stulna bilar är 90 %. Polisen menar att skillnaderna är att bilarna är registrerade, och därmed mycket lättare att spåra.

Som skäl för att införa ett båtregister anförs också att det blir lättare att snabbt spåra anhöriga vid sjöräddning.

Naturvårdsverket föreslår också införande av en skrotningspremie för båtar, som finansieras av en speciell återvinningsfond som bekostas med avgifter för nyköpta båtar. (Detsamma finns redan för bilar.) För att skrotningspremien ska gå att förverkliga krävs att ett obligatoriskt register för fritidsbåtar inrättas.

I förslaget från Naturvårdsverket ligger att alla kommuner ska få rätt att ta hand om båtvrak på samma sätt som landgående fordon.

Förslagen från Naturvårdsverket är intressanta. Verket presenterar ytterligare skäl, utöver de tidigare framförda, för att införa ett båtregister med en sammanhängande registeravgift.

Registeravgiften tål att diskuteras, men Naturvårdsverkets inriktning är bra: lägre avgift för mindre båtar och högre avgift för större båtar. De enda som skulle kunna hamna i kläm genom förslaget är vissa båtägare med lägre inkomster som valt att satsa alla sina pengar på en lite större båt, och som i övrigt lever under enkla förhållanden. Denna grupp skulle man kunna hjälpa genom att fastslå att avgiften aldrig får överstiga en viss procentuell nivå av inkomsten. Som jämförelse har reglerna för den tidigare fastighetsskatten (numera kallad fastighetsavgift) varit att skatten aldrig får överstiga 4 % av inkomsten. Rimligtvis bör avgiften för fritidsbåtsregistret understiga denna nivå. Som exempel kan det fastslås att avgiften aldrig får bli mer än cirka 1 % av inkomsten.

Dessa frågor bör grundligt beredas av regeringen med målet att i framtiden införa ett båtregister som kan komma att kopplas till en registeravgift.

Stockholm den 22 september 2011

Hillevi Larsson (S)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i framtiden införa ett båtregister som kan komma att avgiftsbeläggas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.