Barnäktenskap

Motion 2002/03:L277 av Tasso Stafilidis m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Lagutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lägsta äktenskapsålder.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kompetensen för bl.a. skola, socialtjänst och rättsväsende i frågan om barnäktenskap och tvångsäktenskap.1

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att frågan om barnäktenskap och tvångsäktenskap skall lyftas in i integrationspolitiken.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att föräldrarna skall ställas till svars då deras barn gifts bort som barn eller blir bortgifta mot sin egen vilja.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen aktivt skall driva frågan om barnäktenskap och tvångsäktenskap i FN och EU för att de utsatta flickornas och kvinnornas position skall förbättras.3

1 Yrkande 2 hänvisat till JuU.

2 Yrkande 3 hänvisat till SfU.

3 Yrkande 5 hänvisat till UU.

2 Bakgrund

En svensk medborgare som är under 18 år och bosatt i Sverige får inte ingå äktenskap utan att tillstånd lämnas av länsstyrelsen. Däremot gäller för en utländsk medborgare som vistas i Sverige hemlandets lagar i fråga om rätten att ingå äktenskap och då också om lägsta äktenskapsålder. Detta innebär att om en utländsk man som bor i Sverige åker hem till ursprungslandet med en 13-årig flicka och gifter sig med henne där, blir äktenskapet legaliserat i Sverige när de återkommer, om äktenskapet ingåtts i enlighet med ursprungslandets regler. Detta gäller även när en man för första gången kommer till Sverige tillsammans med sin minderåriga fru.

I Sverige har alla barn skolplikt i grundskolan i nio år. Skolplikten är en rättighet för alla barn. Det är olagligt med övergrepp mot barn. Det är olagligt att ha samlag med barn under 15 år. De svenska lagreglerna om lägsta äktenskapsålder som finns i lagen från 1904 om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap diskriminerar utländska barn som bor i Sverige. Detta strider mot barnkonventionen som Sverige undertecknat och ratificerat. Enligt uppgift finns det ett flertal utländska flickor som tvingats till äktenskap på detta sätt i sina hemländer och som sedan har svårt att fullfölja sin skolgång. Vi menar att en lagstiftning som medger äktenskap för barn och därmed särbehandlar invandrarflickor är oacceptabel. Särbehandlingen bör försvinna ur lagstiftningen.

Vänsterpartiet förutsätter att regeringen aktivt följer frågan och vidtar de åtgärder som visar sig behövas för att göra det möjligt att skydda de minderåriga flickorna. Svensk lagstiftning måste gälla och skydda alla bosatta i Sverige antingen de är födda av svenska eller utländska föräldrar.

Lagen som tillåter barnäktenskap för barn som är utländska medborgare är ett svek mot dessa barn, ett svek från oss i riksdagen och regeringen. Att barnäktenskap tillåtits existera så länge visar onekligen på att vi alla har haft en överdriven rädsla för att göra etnocentriska övertramp, en rädsla för att framstå som intoleranta mot andra kulturer. Men att bekämpa barnäktenskap och tvångsäktenskap är inte en fråga om intolerans. Det är en fråga om att skydda alla barn som bor i Sverige, även de som kommer från andra länder. Lagen har bl.a. kritiserats av FN:s kommitté för barnens rättigheter eftersom den är diskriminerande och strider mot barnkonventionen.

I den officiella statistiken finns det bara 42 personer under 18 år, dvs. 42 barn under 18 år, i Sverige som är gifta. I verkligheten är dock barnäktenskapen fler. Unga flickor gifts bort såväl i Sverige som i utlandet. Mörkertalet är stort. De mycket unga flickor som är gifta när de kommer hit anmäler inte alltid det till skattemyndigheterna. Inte heller anmäler de unga flickor som kanske har vuxit upp här och tvingats till giftermål i andra länder dessa giftermål till skattemyndigheterna när de kommer tillbaka till Sverige. Nyligen kom t.ex. en 14-årig flicka som Riksskatteverket vägrade acceptera som gift. Hon och flera med henne finns inte i statistiken.

Vänsterpartiet vill således poängtera att även om lagen ändras kvarstår problemet med att unga flickor gifts bort. Att vi ändrar lagen och inte tillåter barnäktenskap är visserligen en ytterst viktig signal för att motverka barnäktenskap, men det behövs ytterligare åtgärder för att skydda de här barnen. Vi vill peka på fem åtgärder för att lösa frågan om barnäktenskap och tvångsäktenskap.

3 Lägsta äktenskapsålder och regeringens promemoria

För det första gjorde riksdagen i våras en viktig markering som säger att vi inte accepterar barnäktenskap och tvångsäktenskap. Även regeringen handlade i linje med detta då Mona Sahlin och Margareta Winberg presenterade en handlingsplan för flickor i patriarkala miljöer. Även justitieministern uttalade sig i frågan och poängterade att lagförslaget skulle föreläggas riksdagen skyndsamt.

Regeringen presenterade den 18 oktober 2002 en promemoria (Ds 2002:54) där vissa frågor om ingående och erkännande av äktenskap behandlas. Promemorian tar särskilt sikte på situationer med internationell anknytning och de speciella frågor som kan uppkomma i sådana fall. Förslagen syftar också till att förbättra skyddet för enskilda mot påtvingade och för tidiga äktenskap. I promemorian föreslås att den nuvarande grundregeln, om att en persons rätt att ingå äktenskap ska prövas enligt lagen i den stat där hon eller han är medborgare, ändras. Vidare föreslås en ny regel som förtydligar och förbättrar möjligheterna att vägra erkänna ett utländskt äktenskap som ingåtts under tvång eller som inte hade tillåtits vid en svensk hindersprövning.

Vidare föreslås det att möjligheten till äktenskapsskillnad utan föregående betänketid utvidgas till att omfatta även fall då äktenskapet ingåtts under tvång eller i strid mot ålderskravet. Det föreslås också att möjligheten för allmän åklagare att föra talan om äktenskapsskillnad vidgas till att omfatta även nu nämnda fall. För att en person under 18 år skall få tillstånd att ingå äktenskap skall det krävas särskilda skäl. Det föreslås också att ärenden om tillstånd till äktenskap eller registrerat partnerskap mellan halvsyskon liksom ärenden om tillstånd för den som är under 18 år och saknar hemvist i Sverige att ingå äktenskap flyttas från regeringen till länsstyrelserna.

Vänsterpartiet ser positivt på regeringens promemoria men ser att vissa frågor inte behandlats vilka presenteras längre fram i motionen. Det är viktigt att beredningen av ärendet inte drar ut på tiden utan att regeringen skyndsamt återkommer till riksdagen med lagförslag om lägsta äktenskapsålder. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

4 Kompetens

Det omgivande samhället och myndigheterna måste bli duktigare på att lyssna på de erfarenheter som många flickor i vår omgivning har. Kvinnorörelsen påminner oss om att kvinnors mänskliga rättigheter aldrig får kränkas. Traditioner och religionsfrihet ursäktar inte övergrepp mot kvinnors eller unga flickors mänskliga rättigheter. I Sverige finns flickor som i likhet med den mördade Fadime alltmer högljutt hävdar rätten till sitt liv och sin kropp. De ifrågasätter mäktiga uttolkare av traditioner, seder och bruk. Och de behöver stöd och hjälp. Därför ska skolan, socialtjänsten och rättsväsendet ha kompetens och stå på deras sida. Det finns värden som inte kan relativiseras bort. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening.

5 Integrationspolitiken

Vi anser att även integrationspolitiken måste handla om att skapa förutsättningar för människor att delta och medverka i samhället. En central del av detta handlar om att kvinnor och män – oavsett hudfärg eller medborgarskap – ska ha rätt till bostad, rätt till arbete och ett liv utan att samhället diskriminerar dem. Det handlar inte om att moralisera över människors egna värderingar och livsval, så länge ingen annan kommer till skada eller blir kränkt. För att integrationspolitiken ska lyckas måste samhället och vi som medborgare aktivt och tydligt ta avstånd från de främlingsfientliga krafterna i samhället som försöker vinna poäng på mänskliga tragedier. För att komma till rätta med patriarkala strukturer krävs att kommunikationen går åt båda hållen. Vi kan inte ändra en medeltida mentalitet enbart genom informationskampanjer. Vi måste föra en ständig dialog och tålmodigt arbeta tillsammans med alla de progressiva krafter som finns i invandrarorganisationerna, i de politiska partierna, i kvinnorörelsen etc.

Vänsterpartiet anser därför att det är viktigt att lyfta upp frågan om barnäktenskap och tvångsäktenskap i integrationspolitiken. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening.

6 Föräldrarnas ansvar

Föräldrar som gifter bort sina döttrar bör kunna ställas till svars. Vänsterpartiet efterlyser en liknande juridisk ordning som gäller för könsstympning. Vi hoppas att regeringens aviserade proposition innehåller förslag om att föräldrarna kan ställas till svars, annars riskerar lagen att bli ett slag i luften. Enligt lagen om könsstympning är det även förbjudet att åka till ett annat land och könsstympa sina döttrar, även när könsstympning är tillåtet i det landet. Samma regler bör således gälla för barnäktenskap oavsett om det sker här i Sverige eller utomlands. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening.

7 Internationellt arbete

Vänsterpartiet menar även att Sverige måste agera mycket tydligare internationellt. Till exempel ska Turkiets EU-inträde villkoras med krav på förändringar i lagarna så att ”hedersmord” inte längre ska betraktas som ett relativt lätt brott som bestraffas lindrigt. Det finns också all anledning att Sverige agerar genom FN för att de utsatta flickornas och kvinnornas position ska förbättras, både i Turkiet och i övriga världen. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening.

Stockholm den 17 oktober 2002

Tasso Stafilidis (v)

Mats Einarsson (v)

Siv Holma (v)

Peter Pedersen (v)

Per Rosengren (v)

Rossana Valeria D (v)

Alice Åström (v)


Yrkanden (5)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lägsta äktenskapsålder.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kompetensen för bl.a. skola, socialtjänst och rättsväsende i frågan om barnäktenskap och tvångsäktenskap.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att frågan om barnäktenskap och tvångsäktenskap skall lyftas in i integrationspolitiken.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att föräldrarna skall ställas till svars då deras barn gifts bort som barn eller blir bortgifta mot sin egen vilja.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 5
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen aktivt skall driva frågan om barnäktenskap och tvångsäktenskap i FN och EU för att de utsatta flickornas och kvinnornas position skall förbättras.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.