Antalet myndigheter

Motion 2007/08:K231 av Cecilia Widegren (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2007-10-01
Numrering
2007-10-02
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att genomföra en översyn med syfte att fortsätta att minska antalet myndigheter och ämbetsverk.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att stoppa myndigheters politiska opinionsbildande arbete.

Motivering

Att det finns för många myndigheter med tvivelaktiga arbetsuppgifter och stora kostnader börjar stå klart för alltfler. Bara under de senaste fyra åren har Sverige fått fler än 50 nya myndigheter. Frågan är om alla dessa myndigheter behövs och vad de har åstadkommit. Processen att minska antalet myndigheter har börjat och hittills har t.ex. Djurskyddsmyndigheten lagts ned och dess uppgifter flyttat till Jordbruksverket i stället. Processen måste nu fortsätta.

Det behövs en rejäl översyn eller – för att göra en historisk koppling till en annan tid då statsmakten delade ut för många gods och titlar – en reduktion av myndigheter och ämbetsverk i Sverige. Målsättningen måste vara att minska antalet genom sammanslagningar eller nedläggningar av överflödiga myndigheter. Färre myndigheter skulle förutom att spara pengar också minska byråkratiskt krångel för människor där olika myndighetskrav ibland konkurrerar med varandra.

För något år sedan presenterade Statskontoret en kartläggning och analys av Sveriges myndigheter. I den kunde man läsa att värdet av att bilda många små myndigheter ifrågasattes samt att de små myndigheterna har höga administrationskostnader och är mer sårbara än större. I stället för nya myndigheter borde det i flera fall ha varit möjligt att integrera verksamheten i en redan befintlig myndighet. En liten myndighet har inte heller samma flexibilitet som en stor. Även en liten myndighet måste uppfylla krav på att ha exempelvis en registrator, jämställdhetsplan, IT-stöd m.m. Statskontorets huvudpoäng är att det finns för många små myndigheter som kostar för mycket och att detta inte är bra för verksamheten.

Flera av de nya myndigheterna har tillsatts för att regeringen försöker komma till rätta med misslyckanden inom andra områden. Exempel på detta är Glesbygdsverket, Forum för levande historia, som uppstod efter att historia slopats som kärnämne, och Integrationsverket, som haft till uppgift att försöka rätta till en misslyckad invandringspolitik. En ny myndighet ger kanske intryck av handlingskraft i medierna, men problemen ligger ofta djupare än så.

Många nya myndigheter har dessutom fått ett otydligt uppdrag, och mycket verkar handla om opinionsskapande uppgifter. Det är olyckligt, då ansvaret för opinionsbildning i ett demokratiskt samhälle inte ska vara en statlig uppgift utan ligga hos enskilda människor, intresseorganisationer, partier, medier etc. En undersökning av debatten på landets främsta debattforum – DN Debatt – visar att den vanligaste titeln på skribenterna har varit generaldirektör eller annan ledande tjänsteman. Vid en minskning är det i första hand dessa åsiktsmyndigheter som bör dras in, inte myndigheter med tillsynsuppgifter. Behovet av att synas och att ge intryck av att vara pådrivande gör att myndigheter frestas att skapa nya regler och krav utan att invänta och lyssna av den allmänna opinionen.

Stockholm den 25 september 2007

Cecilia Widegren (m)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att genomföra en översyn med syfte att fortsätta att minska antalet myndigheter och ämbetsverk.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att stoppa myndigheters politiska opinionsbildande arbete.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.