Till innehåll på sidan

En ökad älgstam i vissa geografiska områden i Sverige

Motion 2023/24:1704 av Mikael Dahlqvist m.fl. (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämnad
2023-10-04
Granskad
2023-10-04
Hänvisad
2023-10-17

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att flera faktorer behöver vägas in när antalet älgar som ska skjutas i ett älgförvaltningsområde fastställs, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att rovdjur som påverkar älgstammen måste minska i antal och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Älgförvaltningsområde (ÄFO) är ett administrativt område som används för att förvalta älgstammen och jakten på älg i Sverige. Dessa områden fastställs av länsstyrelserna och kan variera utifrån olika förhållanden. Syftet med älgförvaltningsområdena är att reglera älgjakten och säkerställa en hållbar älgstam. Inom varje älgförvaltningsområde fastställs kvoter för älgjakt, och olika regler och restriktioner kan gälla beroende på området.

I ett älgförvaltningsområde finns ofta ett råd med representanter från exempelvis jägarkåren och markägare. Ofta väger markägarens intresse tyngst och är utslagsgivande vid röstning. Vilket kan medföra en för hög avskjutning av älg i ett älgförvaltnings­område. Älgens minskning beror också på att antalet betesskador, som är ett kriterium, kan vara missvisande. Den ökande förekomsten av varg och björn påverkar älg­stammens utveckling negativt. Antalet rovdjur som påverkar älgstammen behöver därför minskas. Rovdjursstammarnas storlek ser lite olika ut i landet, vilket innebär en ojämn påverkan i landet. Flera olika faktorer behöver vägas in när antalet älgar som ska skjutas fastställs.

I många älgförvaltningsområden har älgjakten ställts in eller varit kraftigt reducerad under många år eftersom det inte finns tillräckligt många älgar att jaga. Fokus har länge legat på att minska antalet älgar i stället för en älgstam av hög kvalité. Det finns ett behov av att älgstammen ökar i vissa geografiska områden i Sverige. En samsyn mellan jägare, markägare och länsstyrelserna för att åter uppnå en älgstam av hög kvalité måste till. Annars finns det en risk för att älgen bli rödlistad inom EU till år 2025.

 

 

Mikael Dahlqvist (S)

 

Erik Ezelius (S)

Lars Mejern Larsson (S)

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att flera faktorer behöver vägas in när antalet älgar som ska skjutas i ett älgförvaltningsområde fastställs, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
    Behandlas i
    Miljö- och jordbruksutskottet
    Betänkande 2023/24:MJU14
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att rovdjur som påverkar älgstammen måste minska i antal och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Miljö- och jordbruksutskottet
    Betänkande 2023/24:MJU14
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.