Till innehåll på sidan

Undervisa om folkmordet seyfo 1915

Motion 2023/24:1332 av Denis Begic och Ingela Nylund Watz (båda S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämnad
2023-10-04
Granskad
2023-10-04
Hänvisad
2023-10-17

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att undervisa om folkmordet seyfo 1915 och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att uppmana regeringen att även inkludera andra folkmord och etniska rensningar i undervisningen för att främja en mer heltäckande förståelse för mänskliga rättigheter och global historia och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under åren 1915–1918 mördades över 1,5 miljoner kristna invånare, inklusive syrianer, assyrier, kaldéer, armenier och pontiska greker, i nuvarande Turkiet. Syftet med detta folkmord var att skapa ett homogent land med ett språk och en religion, och därför fanns det inte plats för den kristna ursprungsbefolkningen.

Sveriges riksdag fattade beslut om ett erkännande av seyfo 2010, i likhet med flera andra länder. Trots detta väljer Turkiet än idag att inte erkänna och inte heller göra upp med det förflutna. Detta är en fråga som inte bara berör ättlingar till de drabbade utan också hela samhället och framtida generationer.

För att skapa en mer heltäckande och inkluderande utbildning bör även andra folk­mord och etniska rensningar inkluderas i läroplanen. Detta inkluderar, men är inte begränsat till, folkmordet i Rwanda, Förintelsen och folkmordet i Kambodja eller Srebrenica i Bosnien och Hercegovina. Genom att inkludera dessa händelser i under­visningen kan vi bättre förstå de mekanismer som leder till sådana tragedier och arbeta för att förhindra dem i framtiden.

I ljuset av den ökande digitaliseringen bör regeringen också överväga att skapa digitala utbildningsresurser som kan göra denna viktiga information mer tillgänglig för både lärare och elever.

Sverige bör också söka internationellt samarbete för att främja undervisning om folkmord och mänskliga rättigheter. Detta kan inkludera utbyte av utbildningsmaterial och forskning, samt samarbete med internationella organisationer som FN.

 

 

Denis Begic (S)

Ingela Nylund Watz (S)

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att undervisa om folkmordet seyfo 1915 och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2023/24:UbU10
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att uppmana regeringen att även inkludera andra folkmord och etniska rensningar i undervisningen för att främja en mer heltäckande förståelse för mänskliga rättigheter och global historia och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2023/24:UbU10
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.