Åldersgräns vid försäljning av energidrycker

Motion 2017/18:824 av Eva Sonidsson (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämnad
2017-09-29
Granskad
2017-10-02
Hänvisad
2017-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en åldersgräns vid försäljning av energidrycker i dagligvaruhandeln och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Energidrycker är söt läsk som oftast innehåller koffein, glukuronolakton, taurin och B-vitaminer. Mängden koffein i energidrycker varierar, ibland lika mycket som en kopp kaffe, ibland dubbelt så mycket.

Enligt Livsmedelsverket bör man inte använda energidrycker för att släcka törsten eller som vätskeersättning vid träning. Att kombinera med alkohol är också olämpligt, då drycken kan göra en mindre medveten om hur berusad man är. Det finns risk för koffeinförgiftning hos barn och ungdomar som dricker mycket energidrycker, detta eftersom de oftast väger mindre än vuxna och inte är vana vid koffein. Många butiker har satt en åldersgräns på 15 år, vilket anses väldigt lågt eftersom barn/unga i den åldern inte förstår konsekvenserna av denna dryck. Eftersom det ofta handlar om ett intag av fler än en burk per dag så är det hälsofarligt.

2009 beslutade branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel om en rekommendation om en 15-årsgräns för energidrycker, en rekommendation som de flesta större kedjor följer.

Säljer butikspersonal tobak eller alkohol till en minderårig kan säljaren bli straffskyldig. Eftersom branschen själv satt upp 15-årsgränsen finns ännu inga sådana lagar vad gäller energidrycker. Som det är nu bestämmer handeln själv vilken åldersgräns det ska vara.

I min butik där jag bor i Docksta i Kramfors kommun har man satt en åldersgräns på 18 år. Vilket har blivit väldigt uppmärksammat både lokalt men också nationellt. Kvällspressen och sociala medier har uppmärksammat butikens ställningstagande.

Bakgrunden till att butiken tog ställning var att skola, föräldrar och kunder uttryckte en oro över den höga konsumtionen av energidrycker bland unga på orten. Eftersom Ica Docksta är den enda matbutiken inom två mils radie såg man en möjlighet att göra skillnad. Mot bakgrund av det så borde Socialdepartementet låta myndigheterna utreda om det ska finnas en lagstadgad åldersgräns, energidryckens effekt på hälsan och om åldersgräns att sälja dessa produkter.

 

Eva Sonidsson (S)

 

 

 

 

Yrkanden (1)

 • 1.
  Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en åldersgräns vid försäljning av energidrycker i dagligvaruhandeln och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Miljö- och jordbruksutskottet
  Betänkande 2017/18:MJU16
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.