Södertörns högskola

Motion 2001/02:Ub237 av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att fler högskoleplatser tillkommer på Södertörn.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Södertörns högskola universitetsstatus.

Motivet till mitt förslag

Södra delen av Stockholms län har länge varit underförsörjd beträffande högskoleplatser. Andelen studenter som går vidare till högre studier har legat lägre i den södra delen av Stockholms län än i den norra. Det finns naturligtvis många orsaker till detta, men det går inte att komma ifrån att närheten till ett universitet eller en högskola i decennier har haft stor betydelse i sammanhanget. Därför var tillkomsten 1996 av Södertörns högskola en milstolpe när det gäller både att öka antalet högskoleplatser i Stockholmsregionen och ge förutsättningar för utveckling av den södra länsdelen.

Hela 85 procent av studenterna vid Södertörns högskola kommer från Stockholms län. 48 procent kommer från Stockholms stad, nio procent från Huddinge kommun, sju procent från Botkyrka kommun, sex procent från Södertälje kommun, fem procent från Nacka kommun, tre procent från Haninge kommun, två procent från Tyresö kommun och en procent från Salems kommun. Hela 60 procent av studenterna är under 25 år, vilket kan jämföras med Stockholms universitet där andelen studenter under 25 år endast är 40 procent. Naturligtvis är det önskvärt och nödvändigt att ännu fler studenter från kommunerna på Södertörn bedriver högskolestudier.

Tillkomsten av Södertörns högskola får därför ses som ett viktigt första steg och ett trendbrott. Det behövs väsentligt fler utbildningsplatser på högskolenivå i den södra delen av Stockholms län. Satsningarna på Södertörns högskola och på de södra länskommunernas befintliga utbildningar på högskolenivå måste fortsätta. Ytterligare utbildningsplatser och forskningsresurser måste tillföras Södertörns högskola, och målet skall vara att högskolan får universitetsstatus.

Stockholmsregionen är nämligen med sitt befolkningsunderlag på närmare två miljoner människor tillräckligt stor för att – utöver Stockholms universitet – rymma ännu ett universitet. Ett nytt universitet med en flervetenskaplig struktur har förutsättningar att bli ett spännande tillskott i den kompetenskrävande utmaning Sverige står mitt uppe i.

Uppbyggnaden av ett nytt universitet är ett långsiktigt åtagande. Södertörns högskola har sedan starten hösten 1996 haft visionen om att bli ett universitet. I dag har åttio procent av lärarna vid Södertörns högskola disputerat. Den mycket höga andelen disputerade lärare har starkt bidragit till att skapa en universitetskultur på högskolan. Forskarutbildning bedrivs dessutom redan vid Södertörns högskola, men rätten att utfärda doktorsexamen tillkommer endast universitet. Södertörns högskola arbetar således aktivt med att uppfylla de krav som ställs för att uppnå universitetsstatus. Södertörns högskola ligger dessutom mycket bra till för ett utvidgat internationellt samarbete och då främst inom Östersjöregionen.

Stockholm den 25 september 2001

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att fler högskoleplatser tillkommer på Södertörn.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Södertörns högskola universitetsstatus.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.