Till innehåll på sidan

Vice statsminister tillika klimat- och miljöminister Åsa Romsons agerande i fråga om en viss båtfärg

KU-anmälan 2015/16:39 (1257-2015/16) av Johan Hultberg (M)

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.

PDF

JOHAN HULTBERG
Riksdagsledamot (M)
2016-01-28
Dnr 1257-2015/16

Granskning av miljöminister och vice statsminister Åsa Romsons (MP) agerande angående den förbjudna båtfärgen

Den 6 oktober år 2014 publicerade tidningen Expressen en artikel som handlade om att miljöminister och vice statsminister Åsa Romson (MP) hade bottenmålat sin husbåt med en förbjuden kopparfärg (Romsons gift-färg, Expressen 2014-10-06). Åsa Romson (MP) poängterade att det inte var hon som hade inhandlat den förbjudna färgen utan hennes make och kompisar till honom. Detta kom att bli ministerns linje under den efterföljande mediedebatten.

Året efter intervjuades Åsa Romson (MP) av tidningen På Kryss angående det uppmärksammade användandet av den giftiga färgen. I den intervjun ändrade miljöministern, tillika vice statsministern, strategi och påstod plötsligt att färgen var tillåten. Hon hänvisade då till ett undantag från Kemikalieinspektionens regler som i sin tur hänvisar till ett EU-direktiv, vilket bland annat handlar om i fall båten används för fritidsbruk eller inte. Juridiska experter har senare hävdat att det kryphål som Åsa Romson (MP) trodde sig ha funnit i själva verket inte finns, vid en noggrann analys av rättsläget. De delade alltså inte Åsa Romsons tolkning av de aktuella bestämmelserna. Se artikel i Expressen den 22 juni 2015.

Den ändrade strategin är dock av stort intresse i konstitutionellt hänseende. Det ankommer inte på Åsa Romson som minister att yttra sig om hur lagar och andra bestämmelser om båtfärg ska tolkas och därmed hur de ska tillämpas av ansvariga myndigheter och av rättsväsendet. I den aktuella situationen framstår hennes agerande som särskilt olämpligt, eftersom hon gjorde en tolkning av regelverken för att bedöma ifall hennes man har handlat i strid med gällande rätt eller inte, när han köpte och använde den ifrågavarande båtfärgen. Regeringen fattar beslut kollektivt och får inte styra hur en myndighet ska tillämpa en lag eller besluta i ett enskilt ärende som rör myndighetsutövning mot enskild eller mot en kommun (RF12:2; det så kallade förbudet mot ministerstyre).

Konstitutionsutskottet har vid upprepade tillfällen granskat om uttalanden av statsråd riskerat att påverka myndigheters tillämpning av lag eller handläggning av ärenden om myndighetsutövning mot enskild, och därigenom stått i strid med det grundlagsfästa förbudet mot så kallat ministerstyre. Så sent som våren 2015 fick just Åsa Romson kritik för att hon uttalat sig om Naturvårdsverkets beslut att delegera beslutsrätt om licensjakt på varg till vissa länsstyrelser. KU uttalade då att statsråd måste iaktta viss försiktighet när det gäller uttalanden som tar sikte på myndighetsutövning mot enskilda eller tillämpning av lag (2014/15:KU20, sid. 267).

Genom sina uttalanden om tolkningen av gällande rätt vad avser båtfärger har Åsa Romson ånyo, och på ett än mer uppenbart sätt, agerat på ett sätt som kan riskera att påverka ansvariga myndigheters tillämpning av lagar och andra bestämmelser.

Med anledning av vad som har anförts ovan bör konstitutionsutskottet granska miljöminister och vice statsminister Åsa Romsons (MP) uttalanden om rättsläget vad gäller den aktuella båtfärgen.

Johan Hultberg

 

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.