Regeringens beredning av ärenden

KU-anmälan 2006/07:33 (050-1361-2006/07) av Lars Johansson (s)

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.

PDF

Anmälare LARS JOHANSSON (s)

 

Datum 2007-01-02

Dnr 050-1361-2006/07

 

Begäran om granskning av konstitutionsutskottet

 

Undertecknad begär att riksdagens konstitutionsutskott granskar regeringens inblandning i skatteutskottets betänkande 2006/07:SkU8, avlämnat den 7 december 2006. Syftet med betänkandet är att förhindra förhandsinbetalningar av fackföreningsavgift och avgift till arbetslöshetskassa som därmed skulle bli avdragsgilla. Betänkandet blev återförvisat av riksdagen 13 december för förnyad beredning i skatteutskottet. Betänkandet återkom sedan till kammaren i förändrad utformning. Kammaren fattade slutgiltigt beslut i frågan den 19 december.

Bakgrunden till min anmälan är att betänkandet bygger på ett s.k. utskottsinitiativ enligt bestämmelserna i riksdagsordningens 3 kap. 7 §. Utskottsinitiativet har dock uppenbarligen tillkommit efter beställning från statsrådet Sven-Otto Littorin (m).

I nyhetsprogrammet Rapport i SvT den 5 december kl. 19.30 uttalade statsrådet Littorin följande kring möjligheten att förhandsinbetala fackföreningsavgifter:

"Det ska inte gå och det kommer inte att gå.... Skulle det finnas någon tveksamhet kommer vi att täppa till den. "

Skatteutskottets ordförande Lennart Hedqvist (m) medgav också i en TT intervju den 7 december att betänkandet tillkommit "i samråd med regeringskansliet".

När lagstiftningen om utskottsinitiativ kom till var det mycket tydligt uttalat att denna möjlighet skulle användas med varsamhet och att politisk enighet borde eftersträvas i de fall initiativ kom i fråga (KU 1970:27 s.7).

Konstitutionsutskottet har under 1990- och 2000-talen flera gånger behandlat motioner om utskottsinitiativ och då vidhållit både varsamhets- och enighetstanken. Utskotten har förutsatts vara restriktiva med att själva arbeta fram mer omfattande förslag utan beredning inom regeringskansliet (KU betänkande 2004/05:KU20 del 1 s. 32). Ett utbrett bruk av denna möjlighet kan leda till bristande sammanhållning och konsekvens i lagtexterna.

Enligt riksdagsordningens 3 kap 1§ lämnar regeringen förslag till riksdagen genom en proposition. Regeringen kan också lämna information till riksdagen genom en skrivelse eller muntligen genom ett statsråd vid sammanträde med kammaren.

När regeringen avlämnar en proposition eller en skrivelse med någon typ av förslag följer med den motionsrätt för riksdagens ledamöter. Skälen till regeringens förslag och eventuella konsekvenser för annan lagstiftning belyses också. Möjligheten att motionera i ärendet har regeringen genom sin beställning av ett utskottsinitiativ hos skatteutskottet förvägrat riksdagens ledamöter.

Riksdagsordningens föreskrifter om hur regeringen ska väcka ärenden har i detta fall uppenbarligen kringgåtts av en minister som närmast verkar handla i panik.

Jag vill därför att konstitutionsutskottet granskar regeringens sätt att via riksdagen väcka frågan om att förhindra förhandsinbetalningar av fackföreningsavgift och avgift till arbetslöshetskassa, som därmed skulle bli avdragsgilla, står i överensstämmelse med riksdagsordningen.

 

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.