Till innehåll på sidan

Granskning av statsrådet Anders Ygemans uttalande om skador på Ringhals

KU-anmälan 2019/20:28 (1142-2019/20) av Jan Ericson (M)

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.

PDF

Jan Ericson
Riksdagsledamot (M)
2020-01-28
Dnr 1142-2019/20

Statsrådet Anders Ygemans uttalanden om skador på Ringhals

I två inlägg på twitter, den 17 december och 29 december 2019 påstår statsrådet Anders Ygeman att "rost påträffats i reaktorinneslutningen" vilket han menar motiverar avveckling av Ringhals 1 och 2. De två twitterinläggen illustreras med foton av de påstådda rostskadorna:

De aktuella korrosionsskadorna fanns i reaktorn Ringhals 2, och de åtgärdades åren 2015-16. Man tog då bort betongtäckningen av de aktuella bottenplåtarna och åtgärdade korrosionsangreppen varefter man tillfogade ett nytt täckte av betong över plåtarna. Sedan dess har inte plåtarna varit frilagda och därför inte heller möjliga att fotografera. Efter reparationen fick reaktor 2 tillstånd att återstartas.

Processen kring reparationen styrks av bifogad sammanställning gjord av Malin Söderlind, frilanskommunikatör på Ringhals (bilaga 1), samt av den utomstående energiexperten Torsten Dilot, inlägg på LinkedIN 2019 (bilaga 2).

Reparationen och villkoren för återstarten styrks av en skrivelse från Strålsäkerhetsmyndigheten:

https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/press/nyheter/2018/sa-granskade-myndigheten-ringhals-ansokan-att-aterstarta-r2-efter-bottenplatsreparationer/

Ygeman har alltså offentligt använt gamla bilder som tagits före reparationen av korrosionsskadorna till stöd för påståendet att det idag finns korrosionsskador på reaktor två. Detta är vilseledande och har haft betydelse i den allmänna diskussionen och den politiska debatten kring frågan.

Konstitutionsutskottet, KU, har i ett flertal ärenden behövt framhålla vikten av att statsråds uttalanden ska vara korrekta. Våren 2018 granskade utskottet justitie- och migrationsministerns uttalande om arbetslösheten bland utrikes födda (bet. 2017/18:KU20 s. 300 f.). Uttalandet gjordes genom ett uttalande på Twitter. KU konstaterade att statsråd, i likhet med andra medborgare, har rätt att göra uttalanden i olika sammanhang, men att statsråd kan behöva ta särskild hänsyn (s. 306). En självklar utgångspunkt i dessa sammanhang är att uttalandena ska vara korrekta. Utskottet konstaterade att uttalandet hade gett en missvisande bild och framhöll att justitie- och migrationsministern ansvarar för sina uttalanden och därmed även för att de uppgifter som han lämnar är korrekta. Att det aktuella uttalandet hade gjorts från ministerns personliga twitterkonto saknade enligt utskottet i sammanhanget betydelse.

Mot bakgrund av ovanstående hemställer jag att KU granskar om statsrådet Ygeman spridit felaktiga uppgifter i sociala medier i en både viktig och politiskt känslig fråga.

Jan Ericson

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.