Till innehåll på sidan

Granskning av statsministerns uttalanden i riksdagens debatt om EU-politiken

KU-anmälan 2022/23:14 (941-2022/23) av FREDRIK OLOVSSON (S)

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.

PDF

FREDRIK OLOVSSON
Riksdagsledamot (S)
2022-11-18
Dnr 941-2022/23

Anmälan om granskning av statsministerns uttalanden i riksdagens debatt om EU-politiken

I riksdagens partiledardebatt den 16 november förekom ett replikskifte mellan statsministern och Magdalena Andersson, inom ramen för en diskussion om den svenska klimatpolitiken från ett EU-perspektiv. Frågan om svensk energipolitik, närmare bestämt den svenska kärnkraften, kom då att lyftas av statsministern.

Detta gällde inte frågan om kärnkraftens roll för en framtida grön klimatomställning utan historieskrivningen när det gäller de svenska reaktorer som har ställts av.

Statsministern anförde därvid att anklagelser om svikna klimatmål från socialdemokraterna inte passar för ett det parti, dvs socialdemokraterna, som i total hållningslöshet lade ner lade ned svensk fungerande kärnkraft

Den som följt frågan vet att detta inte stämmer. Att reaktorerna stängdes av var ett resultat av kommersiella överväganden, bl.a. utifrån de säkerhetshöjande investeringar som skulle krävas för en fortsatt drift. Detta har ingående beskrivits, bl.a. i en artikel i SvD där Vattenfalls tidigare ordförande Lars G Nordström redogjort för de beslut och överväganden som föranledde nedläggningen av de två reaktorerna i Ringhals.

Den politiska bakgrunden vid den aktuella tiden utgjordes av den energipolitiska överenskommelsen från 2016. Däri angavs att svensk kärnkraft stod inför stora investeringsbehov för att möta kommande säkerhetskrav. Strålsäkerhetsmyndigheten hade beslutat att dessa krav behövde vara uppfyllda 2020, i annat fall skulle reaktorerna inte få drivas vidare. Det hade då redan fattats beslut om att fyra reaktorer skulle avvecklas till 2020.

Moderaterna var med och ingick denna överenskommelse, även om man senare, i december 2019, valde att lämna den.

KU har tidigare framhållit betydelsen av att statsråds uttalanden ger en så fullständig bild som möjligt av relevanta omständigheter samt att en självklar utgångspunkt är att statsråds uttalanden ska vara korrekta. Detta borde inte minst gälla för landets statsminister, varför uttalandet bör granskas.

Fredrik Olovsson

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.