Till innehåll på sidan

Granskning av infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson

KU-anmälan 2022/23:24 (1427-2022/23) av DANIEL HELLDÉN (MP)

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.

PDF

DANIEL HELLDÉN
Riksdagsledamot (MP)
2023-01-26
Dnr 1427-2022/23

Granskning av infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson

Granskning av infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson med anledning av underlåtenhet att samråda med riksdagens EU-nämnd samt Trafikutskott angående strukna sträckor för stambanor i TEN-T-kartor.

Den 29 november 2022 informerade infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson trafikutskottet inför ministerrådsmötet med EU:s transportministrar den 5 december. I handlingarna till utskottsmötet finns ett utkast på en allmän ståndpunkt för TEN-T-förordningen. Dock informerades inte utskottet om regeringens intention att ändra TEN-T-kartorna (ANNEX I Maps of the comprehensive, extended core and core network) och ta bort sträckningen för nya stambanor. För alla andra punkter på ministerrådets dagordning fick utskottet ta del av bilagor. Detsamma gäller för hanteringen i EU-nämnden. Inget nytt samråd aviserades med EU-nämnden och ingen information lämnades om den planerade ändringen av kartbilagan till TEN-T-förordningen. Den svenska representanten i det förberedande organet Coreper I ska ha ändrat kartorna redan den 25 november.

Att regeringen plockat bort sträckorna från kartorna innebär att Sverige nu saknar möjlighet att söka EU-medel för utbyggnad av järnväg för till exempel Lund-Hässleholm och Göteborg-Borås. Det är sträckor för vilka regeringen samtidigt gett uppdrag om fortsatt utredning och utbyggnad. Sträckorna som låg i TEN-T-kartorna krävde inte höghastighetsjärnväg. Istället var den hastighet som angavs i kartorna att nya banor ska vara anpassade för över 200 km/h.

I och med att regeringen valt plocka bort sträckorna ur kartorna försvinner nu möjlighet att söka upp till 30 procent medfinansiering från fonden för sammanlänkat Europa (CEF) för vidare utbyggnad av förstärkta stambanor och ny järnväg på sträckorna. Regeringens beslut får alltså konsekvensen att Sverige kan gå miste om medfinansiering i mångmiljardklassen.

Av 10 kap. 10 § regeringsformen framgår att regeringen ska fortlöpande informera riksdagen och samråda med organ som utses av riksdagen om vad som sker inom ramen för samarbetet i Europeiska unionen. Av 7 kap. 12 § riksdagsordningen framgår att regeringen ska överlägga med utskotten i de frågor om arbetet i Europeiska unionen som utskotten bestämmer.

Som konstitutionsutskottet har konstaterat var syftet med att inrätta en EU-nämnd att tillförsäkra riksdagen ett inflytande över beslutsprocessen i EU (bet. 2021/22:KU20). För att detta ska vara möjligt måste EU-nämnden och utskotten få den information som behövs för att kunna fatta ett välgrundat beslut. Detta är särskilt viktigt när besluten kan väntas få stora konsekvenser, som i det här fallet. Att regeringen underlåtit att dela med sig av den aktuella kartan eller på annat sätt informera om borttagandet av aktuella sträckor i kartbilagan är därför anmärkningsvärt.

Mot bakgrund av ovanstående bör konstitutionsutskottet granska regeringens och statsrådet Andreas Carlsons hantering av ärendet.

Daniel Helldén

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.