Till innehåll på sidan

Fråga om idrottsminister Gabriel Wikströms agerande i EU:s ministerråd

KU-anmälan 2015/16:30 (1233-2015/16) av Ulrika Karlsson (M)

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.

PDF
ULRIKA KARLSSON
Riksdagsledamot (M)
2016-01-27
Dnr 1233-2015/16

Granskning av idrottsminister Gabriel Wikströms brist på agerande i Europeiska unionens ministerråd

Regeringens hantering av EU-politiken har kantats av bristande intern samordning och usel eller ingen förankring. Den bristfälliga interna samordningen har många gånger lett till handlingsförlamning i EU-arbetet och otydlighet inför riksdagens EU-nämnd. Moderaterna har i EU-nämnden vid upprepade tillfällen påtalat bristande underlag, för korta tidsfrister och otydliga mandat. Vi har även sett exempel på att regeringen ignorerar EU-nämndens ställningstaganden eller underlåter att uppfylla samrådsskyldigheten och helt enkelt rundar riksdagen. Trots upprepade, uttalade krav på kvalitetssäkring och tydlighet, kritik från KU gällande bristande uppfyllelse av samrådsskyldighet och vikten av att regeringen fullföljer EU-nämndens mandat ser vi ingen bättring från regeringen. Regeringens agerande i och gentemot EU-nämnden är inte bara ett uttryck för nonchalans gentemot riksdagen utan riskerar även Sveriges inflytande i EU. Moderaterna begär därför genom nio anmälningar att konstitutionsutskottet gör en bred granskning av regeringens hantering av EU-politiken med utgångspunkt i regeringens agerande gentemot riksdagen.

Senast i granskningen 2014/15 kritiserade konstitutionsutskottet ett statsråd för att ha agerat i strid med EU-nämndens mandat på rådsmöte. Konstitutionsutskottet framhöll "betydelsen av att en ståndpunkt som förankrats i EU-nämnden fullföljs fullt ut i rådet". (2014/15:KU20) Regeringen har inte tagit till sig av kritiken och fortsätter att sitta tyst vid förhandlingsborden. Följande anmälan är ett i raden av exempel på när ett statsråd agerar i strid med EUnämndens mandat.

Regeringen sökte den 21 november 2014 mandat från riksdagens EU-nämnd för att på rådsmötet den 25 november 2014 kunna ställa sig bakom ett antagande av rådsslutsatser i frågan om idrott som drivkraft för innovation och ekonomisk tillväxt (dagordningspunkt 8).

En majoritet i EU-nämnden uppmanade idrottsministern Gabriel Wikström (S) att vid rådsmötet framföra följande ståndpunkt: "Vi anser att idrottsfrågor ligger inom och i fortsättningen ska ligga inom den nationella kompetensen. Vi vill se ett smalt och vasst EU som gör rätt saker. Det är viktigt att beslut fattas på rätt nivå, så nära medborgarna som möjligt. Vidare är det viktigt att EU inte pådrar sig ytterligare uppgifter som är budgetpåverkande." Gabriel Wikström (S) försäkrade, vid samma samråd med riksdagens EU-nämnd, att regeringens inriktning inför rådsmötet inte skiljer sig från den ståndpunkt som majoriteten i EU-nämnden beslutat. Den ståndpunkt EU-nämnden beslutat utgjorde inget hinder för regeringen att ställa sig bakom ett antagande av rådsslutsatser, samtidigt som den innebar att idrottsministern borde tagit till orda och framfört EU-nämndens och därmed också Sveriges ståndpunkt vid rådsmötet. Statsråd har, enligt etablerad praxis, skyldighet att i ministerrådet agera inom ramen för det mandat som EU-nämnden har givit.

Ministerrådets möten avrapporteras till riksdagen i form av ett protokoll, en s.k. återrapport. I statsrådsberedningens Cirkulär 2 Samråd, överläggning och information mellan regering och riksdag i EU-frågor står det att det "av rapporten bör framgå vilken inställning Sverige har redovisat i rådet ..." (s. 10). Återrapporten från rådsmötet den 25 november 2014 delgavs EU-nämnden den 4 maj 2015. Av återrapporten framgår det emellertid inte att Gabriel Wikström (S) drev den ståndpunkt som beslutades i EU-nämnden. Det enda som framgår av protokollet är: "Rådets slutsatser antogs", trots att Gabriel Wikström (S) vid rådsmötet borde tagit till orda och framfört ståndpunkten att idrottsfrågor även fortsatt ska ligga inom den nationella kompetensen.

Med anledning av vad som anförts bör konstitutionsutskottet granska om idrottsminister Gabriel Wikström (S) har agerat i strid med det mandat som EU-nämnden givit honom i den ovan nämnda frågan.

Ulrika Karlsson

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.