vårdbidrag för funktionshindrade barn

Interpellation 2001/02:135 av Magnusson, Cecilia (m)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-12-07
Anmäld
2001-12-11
Besvarad
2002-01-22

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 7 december

Interpellation 2001/02:135

av Cecilia Magnusson (m) till statsrådet Ingela Thalén om vårdbidrag för funktionshindrade barn

Den socialdemokratiska regeringen har tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet drastiskt reducerat den ekonomiska tryggheten för föräldrar vars barn drabbats av handikapp genom avskaffandet av retroaktiviteten för utbetalningar av vårdbidrag för funktionshindrade barn.

Syftet med vårdbidrag för funktionshindrade barn är att ge föräldrar möjlighet att i hemmet ta hand om funktionshindrat barn med särskilt behov av tillsyn och vård. Ett helt vårdbidrag motsvarar 250 % av prisbasbeloppet, vilket motsvarar 92 250 kr per år.

I dag kan vårdbidrag utges upp till tre månader innan ansökningsdatum. Regeringen vill avskaffa retroaktiviteten på tre månader för ansökan av vårdbidrag fr.o.m. den 1 januari 2002. Vi moderater motsätter oss detta mot bakgrund av att det är rimligt med en viss tids retroaktivitet. Det kan vara befogat att behålla en månads retroaktivitet i samband med ansökan eftersom i samband med uppkomst av funktionshinder har föräldrar mycket annat att tänka på än att de måste ansöka om vårdbidrag med en gång.

Enligt uppgift från Försäkringskassan i Göteborg gäller tre månaders retroaktivitet på handikappstöd såsom förtidspension, bilstöd och bostadsbidrag till exempel. För handikappstödet är det två års retroaktivitet på ansökan.

Mot bakgrund av vad som ovan anförs vill jag fråga vad statsrådet avser att vidta för åtgärder för att det ska finnas en retroaktivitet vid ansökan om vårdbidrag för funktionshindrade barn i likhet med övriga handikappstöd.

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2001/02:135, vårdbidrag för funktionshindrade barn

Interpellationsdebatt 2001/02:135

Webb-tv: vårdbidrag för funktionshindrade barn

Protokoll från debatten

Anf. 15 Statsråd Ingela Thalén (S)
Fru talman! Cecilia Magnusson har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att det ska finnas en retroaktivitet vid ansökan om vårdbidrag för funk- tionshindrade barn i likhet med övriga handikappstöd. Fram till årsskiftet 2001/2002 har det funnits möjlighet att beviljas vårdbidrag retroaktivt i upp till tre månader före ansökningsmånaden, under förut- sättning att rätten till förmånen inträtt. Regeringen föreslog i budgetpropositionen för 2002 att denna möjlighet skulle slopas fr.o.m. den 1 januari i år. Riksdagen har bifallit förslaget. Den tid som olika stöd kan utges retroaktivt varie- rar beroende på vilket stöd som avses. Vårdbidrag har fram till den 31 december 2001 kunnat utges i upp till tre månader före ansökningsmånaden. I underhålls- stödssystemet finns det möjlighet till retroaktivitet i upp till en månad före ansökningsmånaden. Motsva- rande möjlighet till retroaktivitet för bostadsbidrag till barnfamiljer och ungdomar saknas helt. För att uppnå en större likformighet inom de familjeekonomiska stöden anser jag det därför motiverat att helt slopa retroaktiviteten inom vårdbidraget. Förändringen är en rimlig anpassning till de regler som gäller för övriga stöd inom politikområdet Ekonomiska famil- jepolitiken. Jag avser alltså inte att vidta några åtgärder för att förändra nyligen ändrade regler.

Anf. 16 Cecilia Magnusson (M)
Fru talman! Artigheten kräver att man tackar för svaret. Tyvärr är det inte mycket mer. Antingen vill statsrådet inte svara på frågan eller så finns det inget svar. Det är lika illa båda delarna. Det här är en viktig fråga ur väldigt många aspekter och som har många bottnar. Tidigare, före årsskiftet, kunde man få respit med att söka samhäl- lets hjälp för ett funktionshindrat barn när man be- hövde det. Det här är små barn, barn upp till 16 år, som är i särskilda behov, som statsrådet i den tidigare interpellationsdebatten talade sig så varm för. Som förälder till ett funktionshindrat barn är det inte det första man tänker på att gå till försäkrings- kassan och söka bidrag när ens barn blir sjukt. I dag ökar antalet psykiskt sjuka. De står för hälften av dem som nybeviljas vårdbidrag vid funktionshinder. Att ett barn blir psykiskt sjukt måste vara en fasansfull upplevelse för en förälder. Hela ens energi inriktas på att hjälpa barnet att få adekvat vård och omvårdnad. Föräldrarna ska dessutom pallra sig till försäkrings- kassan för att få det vårdnadsbidrag som de kan ansö- ka om. Det är vad regeringen nu kräver. Inte bara regeringen utan även Miljöpartiet är med på detta nya beslut. Jag ska rätta statsrådets svar. Det var en majoritet i riksdagen som var med på det här beslutet. Mode- rata samlingspartiet motsatte sig beslutet att ta bort retroaktiviteten vid ansökan om vårdbidrag för funk- tionshindrade barn. Det här är också, fru talman, en likabehandlings- fråga, för det är en del av handikappolitiken, anser jag. Från det att man är 16 år kan man få vårdbidrag inom handikappersättningen, men före 16 års ålder är det endast vårdbidrag för funktionshinder som kan komma i fråga. När det gäller handikappersättningen och vårdbidrag är retroaktiviteten, möjligheten att söka för tid innan man ansöker, två år. Men när det gäller vårdbidrag för funktionshindrade barn finns det inte ens en möjlighet till undantag. Man har ingen möjlighet att få vårdbidrag före ansökningsmånaden. Det är inte mänskligt. Det är inte omtanke om de mest utsatta människorna i vårt samhälle, de som den generella välfärden verkligen skulle måna om, de som inte kan klara sig på egen hand. Statsrådet säger att det här en familjepolitisk fråga och säger att det inom underhållsstödet finns en retro- aktivitetsmöjlighet men att det inte förekommer i några andra stöd. Men jag kan upplysa statsrådet om att det finns när det gäller både föräldraförsäkringen, barnbidraget, barnpensionen och bidrag i samband med adoptioner. Samtliga dessa bidrag kan man få retroaktivt. Kan statsrådet förklara för mig vad det är regeringen menar? Vad är sambandet? Vad är det viktiga med att ta bort retroaktiviteten?

Anf. 17 Statsråd Ingela Thalén (S)
Fru talman! Den viktigaste frågan är naturligtvis kostnadsökningen inom vårdbidraget som sådant och att förändringen inte syftar till att ta ifrån någon något vårdbidrag utan att skapa en ny organisation för vård- bidraget. Vårt stora bekymmer med vårdbidraget har nog inte varit att retroaktiviteten har varit en stor fråga mer än möjligen i några enstaka fall. Jag håller med Cecilia Magnusson om att det kan finnas fall då man råkar in i en situation där informationen om att man kan söka kommer i samband med att barnet har behov av vård och behandling. Man kanske inte ser till den ekonomiska situationen just när man är med ett barn på sjukhus t.ex. Men vi har nog från Regeringskansliets och Riks- försäkringsverkets sida koncentrerat oss på en annan del av vårdbidraget. Det har handlat om de oerhört långa handläggningstiderna. Det har handlat om att det har varit stora olikheter över landet när det gäller på vilket sätt man har fattat beslut och på vilket sätt man har tolkat merkostnadsfrågor och själva vårdbi- draget. Jag har inte uppfattat att det faktum att de ändå har möjlighet till god information och kan söka ett vårdbidrag framåt i tiden och att man inte går in på dem som i dag har godkända vårdbidrag och gör någon förändring skulle vara en väldigt stor och pro- blematisk fråga, även om jag håller med Cecilia Magnusson om att det naturligtvis kan finnas enskilda fall där det kan uppstå en sådan ojämnhet eller ett sådant problem i övergången från det tidigare syste- met och till det som nu gäller från den 1 januari. Det stora bekymret som jag ser är ändå just ojämnheten över landet och att man har så olika handläggningstider och bedömningsunderlag. Nu har man nyligen fattat beslut om detta, och på den konkreta frågan från Cecilia Magnusson, om jag har för avsikt att förändra det beslutet, är mitt svar att jag inte har någon avsikt att nu föreslå någon sådan förändring.

Anf. 18 Cecilia Magnusson (M)
Fru talman! Jag hoppas att fru talman inte är lika förvirrad som jag. Om detta är en budgetfråga eller en principfråga är ju rätt avgörande. Om det är en prin- cipfråga, menar då statsrådet Thalén att retroaktivite- ten i alla bidrag ska tas bort, eftersom statsrådet i sitt svar säger att det är en anpassning till de regler som gäller övriga stöd inom politikområdet? Det är i så fall en ny information. Men varför i herrans namn börjar statsrådet Thalén och regeringen med dem som mest behöver en retroaktivitet, dem som är sjuka och svaga redan innan? Varför börjar inte statsrådet Tha- lén med dem som är friska och krya? Det gäller t.ex. föräldraförsäkringen, eftersom de allra flesta barn trots allt inte har några funktionshinder. Men där börjar inte statsrådet Thalén med att ta bort retroakti- viteten. Där finns den t.ex. om hinder förelegat eller om det finns särskilda skäl. För unga och friska kan man göra undantag, men inte för människor med svåra sjukdomar som kräver särskild tillsyn, männi- skor med särskilda behov. Det finns faktiskt prioriteringar som man borde tillämpa inom detta område. Att sedan de långa handläggningstiderna skulle kortas genom att man tog bort retroaktiviteten förstår jag inte att man kan få ihop på ett rimligt sätt. Detta är ju väldigt mycket ett stuprörstänkande. Inom andra delar inom socialförsäkringen diskuterar vi hur man skulle kunna samverka inom olika områ- den. Här är ett exempel på stuprörstänkande mellan handikappolitik för vuxna och handikappolitik för barn. Och statsrådet tror inte att det här är någon stor problematisk fråga. Men är statsrådet Thalén medve- ten om hur många människor per år som söker vård- bidrag för funktionshindrade barn? Kan statsrådet svara på hur många ansökningar det är? Det är nämli- gen alla dessa som drabbas av dessa striktare regler. Om det är en budgetfråga och inte en principfråga så har ju riksdagens majoritet under året fattat beslut om maxtaxa - miljarder kronor som regeringen har ansett att man kan sprida ut över Sveriges barn i för- skoleåldern. Men här handlar det om några hundra miljoner kronor som man inte kan tillägna de männi- skor som bäst behöver det, nämligen barn med funk- tionshinder. Vad är det för logik i detta, Ingela Tha- lén? Fru talman! Jag måste fråga: Hur kan statsrådet stå här och säga att hon inte tänker göra någon sär- skild insats, vilket var ett vanligt förekommande uttryck i den tidigare debatten, för dessa människor som väldigt väl behöver det? Och hur många barn är det som varje år faktiskt är i behov av en retroaktivi- tet när det gäller ansökan om vårdbidrag?

Anf. 19 Statsråd Ingela Thalén (S)
Fru talman! Jag vet inte om Cecilia Magnusson medvetet eller bara som en sorts demagogisk fint i diskussionen blandar ihop inkomstrelaterad föräldra- försäkring med vårdbidrag, som är ett särskilt stöd som man fattar beslut om i enskilda fall, med andra typer av socialpolitiskt ekonomiska insatser när hon säger att detta är ett uttryck för ett stuprörstänkande. Sedan säger Cecilia Magnusson att jag har påstått att vi har tagit bort retroaktiviteten därför att vi ska få mer utrymme för att korta handläggningstiderna. Så sade jag inte. Jag sade att jag inte har uppfattat att borttagandet av retroaktiviteten har drabbat någon av dem som i dag har vårdbidrag. Däremot är det så att vi under åren som har gått har konstaterat att hand- läggningstider och det faktum att underlaget till be- slut om vårdbidrag och merkostnadsersättningar har varit föremål för en hel del kritik och granskningar, och den delen av vårdbidragsfrågan har varit mitt största bekymmer, inte det faktum att man hade för- månen och möjligheten att få retroaktivitet. Jag sade dessutom, Cecilia Magnusson, att jag kan se att det i några enskilda fall kan vara ett bekymmer för en enskild förälder om man i en viss situation är med sitt barn på sjukhus, om man är inne i en sjuk- vårdande behandling eller på något annat sätt arbetar med barn och kanske inte just då ser ekonomin som ett stort problem. Det måste vi naturligtvis arbeta med för att upplysa och ge information till föräldrar på ett sådant sätt att de förutom med sjukvården också tar kontakt med försäkringskassan när de ser att barnet är i sådant behov och man själv har uppfattningen att man bör har rätt till vårdbidrag eller merkostnadser- sättning därför att tiden med barnet tar så stor del av förälderns tid i anspråk. Att Cecilia Magnusson blandar ihop detta med en hel del andra ersättningar och en hel del andra förmå- ner inom föräldraförsäkring och annat tycker jag inte gagnar saken. Jag lyssnar på vad Cecilia Magnusson säger, men jag konstaterar också att frågan om retro- aktiviteten i dess totala omfattning inte bör vara en så dramatisk fråga som Cecilia Magnusson gör den till, även om dramatiken i sig kan vara stor för en enskild familj och ett enskilt barn. Det är jag fullt medveten om. Sammanfattningsvis handlar det om totalt 20 000- 25 000 barn. Men de allra flesta av dem har vårdbi- drag redan i dag.

Anf. 20 Cecilia Magnusson (M)
Fru talman! Det är inget demagogiskt knep. Jag citerade bara statsrådet Thaléns svar på min interpel- lation där hon själv tar upp övriga stöd inom politik- området den ekonomiska politiken, och föräldraför- säkringen är väl trots inom politikområdet den eko- nomiska familjepolitiken, om jag inte helt har miss- uppfattat det, eller om det är nya principer som gäller från i dag. Det talas om handläggningstider. Skulle den en- skilda människan som råkar ut för detta, eller för den delen handläggarna på försäkringskassan, bli av med en massa problem genom att man tar bort retroakti- viteten? Jag förstår inte sambandet däremellan. Beträffande enskilda fall så är det föräldrar till uppemot 5 000 pojkar och flickor som varje år nyan- söker om vårdbidrag med anledning av funktionshin- der. Det är inte fråga om ett enstaka fall utan om tusentals människor som är utsatta för detta varje år. Att då begära att de från första dagen ska ansöka om detta - som statsrådet och regeringen och också en majoritet av riksdagen nu faktiskt kräver - är otill- ständigt, tycker jag. Det är skönt att jag i dag har gjort statsrådet uppmärksam på dessa fall och att statsrådet ska arbeta vidare med saken. Det minsta man kan begära för dessa människor i en så väldigt utsatt situation är ändå att man kan få retroaktivitet om hinder förelegat eller om det finns särskilda skäl. Det är den lägsta nivån. Som moderat anser jag att det borde finnas retroaktivitet vid ansö- kan om vårdbidrag, men jag förstår att så långt räcker inte statsrådets Thaléns medmänsklighet.

Anf. 21 Statsråd Ingela Thalén (S)
Fru talman! En debatt om huruvida Ingela Thalén är medmänsklig eller inte ska vi kanske föra i andra sammanhang. Jag kan tänka mig en lång rad frågor där mätstickan vad gäller min medmänsklighet vida överstiger medmänsklighetstabellen hos Cecilia Magnusson. I och för sig är det där ett lågvattenmär- ke, så det är kanske inte en särskilt bra avslutning av debatten. När det gäller retroaktiviteten vid ansökan om vårdbidrag är jag övertygad om att vi, med den för- ändring som vi nu gör, också kommer att kunna se till att de barn och de föräldrar som framöver har behov av vårdbidrag och merkostnadsersättning får det på ett tillfredsställande sätt, genom information och stöd och hjälp från försäkringskassan. Retroaktiviteten generellt sett i olika system mås- te, menar jag, prövas för var och en av de olika er- sättningsformer som gäller. Dessutom: Föräldraför- säkringen är en försäkring, inte ett vårdbidrag. Det vet också Cecilia Magnusson som ju är ledamot av socialförsäkringsutskottet.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.