Vård i livets slutskede

Interpellation 2020/21:29 av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-29
Överlämnad
2020-09-30
Anmäld
2020-10-01
Svarsdatum
2020-10-15
Besvarad
2020-10-15
Sista svarsdatum
2020-10-21

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Familjemedlemmar, andra närstående och personal till äldre vittnar om att äldre som insjuknat i covid-19 på äldreboenden gavs så kallad vård i livets slutskede utan att anhöriga egentligen förstod vad det innebar.

Sveriges Radio har gjort en granskning som visar att över 100 personer hittills anmält bristande vård av deras anhöriga med covid-19, till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Anmälningarna berör att de äldre och svårt sjuka antingen inte fått tillgång till syrgas eller näringsdropp eller att de inte fått komma till sjukhus för vård. Enligt anmälningarna ska de äldre med covid-19 på äldreboenden i stället ha fått palliativ vård, alltså vård i livets slutskede.

Ekots rapportering visar att fler än 25 ärenden belyser att de anhöriga varken informerats ordentligt eller varit tillräckligt delaktiga i besluten om palliativ vård av deras sjuka anhöriga. Detta strider mot reglerna om hur beslut om palliativ vård ska fattas.

Med anledning av det anförda vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

  1. Har ministern för avsikt att låta utreda huruvida felaktiga beslut om att sätta in palliativ vård av äldre covid-19-patienter på äldreboenden tagits?

  2. Vilka åtgärder avser ministern att vidta om felaktiga bedömningar och beslut om palliativ vård konstateras?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2020/21:29, Vård  i livets slutskede

Interpellationsdebatt 2020/21:29

Webb-tv: Vård i livets slutskede

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 8 Socialminister Lena Hallengren (S)

Fru talman! Ann-Christine From Utterstedt har frågat mig om jag har för avsikt att låta utreda huruvida felaktiga beslut om att sätta in palliativ vård av äldre covid-19-patienter på äldreboenden tagits och vilka åtgärder jag avser att vidta om felaktiga bedömningar och beslut om palliativ vård konstateras i en sådan utredning.

Jag vill börja med att understryka att hälso- och sjukvård ska ges på lika villkor i Sverige. Alla, oavsett ålder, har samma rätt till en individuell medicinsk bedömning. Om en viss behandling bedöms medicinskt lämplig ska personen också få den.

Jag och regeringen tar därför möjliga missförhållanden på största allvar. Inspektionen för vård och omsorg, förkortat IVO, fick i uppdrag i april att särskilt analysera vad covid-19 innebär för kvaliteten och säkerheten inom vård och omsorg. I Sverige är det IVO som ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård samt vård och omsorg, och uppdraget syftar både till att granska eventuella felaktigheter och till att stärka kunskapen och beredskapen inför framtiden.

IVO har genomfört en tillsyn av samtliga 1 700 särskilda boenden för äldre. Utifrån resultatet har myndigheten en pågående fördjupad granskning av ungefär 90 särskilda boenden.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fokus för IVO:s tillsyn har varit att dels undersöka om patienter som bor på landets särskilda boenden för äldre får individuell bedömning av läkare även under pågående pandemi, dels undersöka om patienterna får vård och behandling i enlighet med den bedömningen.

IVO kommer att fortsätta med sitt uppdrag och delredovisar resultaten i december i år. Även Coronakommissionen granskar olika aktörers agerande under pandemin.

Jag vill dock påminna om att vård- och omsorgspersonalen har gjort storartade insatser under pandemin, trots en ofta mycket pressad situation. På många håll i landet har smittan hållits utanför äldreboendena. IVO bedömer att förutsättningarna för individuell bedömning och behandling generellt är relativt goda, och framför allt har läget förbättrats under pandemins gång.

Granskning och lärande inför framtiden är viktigt. Regeringen följer kunskapsläget noggrant och tar tillsammans med expertmyndigheterna fram eventuella åtgärder. Jag vill påpeka att granskningen inleddes för flera månader sedan och att åtgärder vidtas vid behov.


Anf. 9 Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Fru talman! Jag vill tacka socialministern för svaret, även om det med tanke på frågans dignitet var lite knapphändigt.

Närmare 6 000 personer har hittills fallit offer för covid-19. En stor mängd av dessa har bott på äldreboenden. De som skulle skyddas mest blev de som drabbades allra hårdast när regeringen misslyckades med att isolera äldreboenden från smittan. Åtgärder som besöksförbud sattes in för sent, och beredskapen för en trygg och säker äldreomsorg i en samhällskris var obefintlig.

Styren med Socialdemokraterna i spetsen har under lång tid nedmonterat vårt lands förmåga att såväl försvara oss som klara en kris. Samtidigt har vi tvingats bevittna en stadig försämring av äldreomsorgen. Medicinsk kunskap har förlorats, och personal utan utbildning inom varken vård eller omsorg av människor har anställts. I många fall har de inte ens kunnat kommunicera med våra äldre.

Bristen på krisberedskap blev smärtsamt tydlig när de sjuka inte kunde erbjudas intensivvård och när personalen inte hade tillgång till fullgod skyddsutrustning. Bristen på kvalitet i äldreomsorgen blev smärtsamt tydlig när det uppdagades att kunskap om den mest grundläggande hygienen saknades. Smittan bredde okontrollerat ut sig, och de flesta äldre och sjuka lämnades att dö på sina boenden utan livsuppehållande åtgärder.

Regeringens oförmåga att stoppa coronavirusets utbredning bland äldre resulterade i vår tids ättestupa i brist på intensivvårdsplatser. Generella, inte individuella, beslut om att inte ge livsuppehållande vård har fattats. Någons älskade mor, far, mormor eller farfar har inte fått en rättvis chans att överleva viruset. Men de gamla skulle ju ändå dö. Viruset gjorde bara att döden infann sig tidigare.

Fru talman! Den synen ger mig kalla kårar. Det är facit på ett samhälle i fullständigt förfall. Det väcker starka känslor, tankar och många frågor. Hur kunde det bli så här? Exakt när blev våra äldre så lite värda? Varför accepteras att personal inom äldreomsorgen ofta varken är utbildade eller kan språket? Vem ska erbjuda den medicinska kompetens och utrustning som behövs inom äldreomsorgen?

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Hur ser regeringen på sitt ansvar för vår tids största vård och omsorgskatastrof? Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att det inte ska hända igen?


Anf. 10 Socialminister Lena Hallengren (S)

Fru talman! Vi har gått igenom en pandemi av aldrig skådat slag och en hälso- och sjukvårdskris som är den mest omfattande sedan andra världskriget. Så många människor har fått förändra sitt sätt att leva. Det har man också gjort. Så många människor har upplevt smärtan det innebär att bli allvarligt sjuk eller att mista en anhörig. Jag tror kanske att det har varit allra svårast för dem som inte heller har kunnat sitta vid sina anhörigas sida när de vet att livet håller på att ta slut.

Så många har kämpat och slitit hårt under förhållanden som varken Ann-Christine From Utterstedt, jag själv eller någon annan kunde förutse skulle inträffa så snabbt och slå över faktiskt inte ett helt land utan i väldigt stor utsträckning i den region där vi nu är, i några kringliggande regioner och även på andra håll i landet. Men framför allt delar vi smärtan, svårigheten, utmaningen och pandemin med en hel värld.

Vi har gjort många insatser för att stärka en verksamhet som vi varje dag måste värna. Den välfärd som vi har byggt upp har gjort det möjligt för Sverige att under en pandemi fördubbla intensivvårdskapaciteten.

Socialstyrelsen tvingades ta fram prioriteringsriktlinjer, om vi skulle hamna i en situation där resurserna inte räckte till. Det har inte funnits anledning att använda det prioriteringsdokumentet. Intensivvården har räckt till, på bekostnad av patienter som har fått stå tillbaka och som nu väntar på behandling, på operation och på ingrepp som är en del av den så kallade vårdskuld vi talar om. Intensivvården gjorde alltså ett enormt arbete. Hela sjukvården gjorde ett enormt arbete. Den generella bilden är att resurserna i sjukvården räckte till för att andra stod tillbaka.

Allt det som Sverige har gjort under pandemin - regeringens arbete, myndigheternas arbete, regionernas arbete och kommunernas arbete - har förstås spelat stor roll. Vi har gemensamt sett till att inrätta nationella inköpscentraler för att köpa in den skyddsutrustning som en hel värld samtidigt har skrikit efter. Många länder stängde också, mycket osolidariskt, gränser och sa att "någon annan har visserligen beställt den här skyddsutrustningen, men den vill vi ha kvar i vårt land".

Det gjorde inte Sverige. Vi har gjort många ansträngningar för att se till att hålla gränser öppna. Jag tror att en öppen värld hade kunnat möta den här pandemin på ett bättre sätt. Låt oss hoppas att vi när vågen igen sveper över Europa har lärt oss av det som då hände. Det skapade nämligen enorma problem och utmaningar.

Jag tycker att Ann-Christine From Utterstedt ska tänka tillbaka lite på den tiden som den var. Vi hade interpellationsdiskussioner och debatter; jag tycker att det är lämpligt att kalla det just diskussioner. Vi var i ett läge där alla kände stundens allvar. Vi visste svårigheterna.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vi såg hur alla inblandade aktörer slet, inte minst alla de i äldreomsorgen som Ann-Christine From Utterstedt beskriver. Många av dem är väldigt kompetenta. De är undersköterskeutbildade. De är specialistutbildade. De har slitit hårt. Att säga att undersköterskor, vårdbiträden och annan personal inte har kompetens att göra det jobb de gör till vardags tycker jag är oförskämt.

Däremot är det helt riktigt att ingen var riktigt förberedd på den störtvåg som kom över hela Sverige och inte minst äldreomsorgen. Den personalen har nu fått möjlighet till utbildning i hygienrutiner, som har satt sig.


Anf. 11 Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Fru talman! Det är viktigt att påpeka att jag inte talar om dem som är utbildade undersköterskor, som kan språket och som vet vad de ska göra på sitt arbete. Det som jag kritiserar är alla de som inte är utbildade, som inte kan språket och som tyvärr har bidragit till att smittan har spridit sig.

Jag kan bara konstatera att socialministern och Socialdemokraterna återigen säger: "Vi såg det inte komma." Det gäller tyvärr även den här frågan.

Ministern säger själv att "hälso- och sjukvård ska ges på lika villkor i Sverige. Alla, oavsett ålder, har samma rätt till en individuell medicinsk bedömning. Om en viss behandling bedöms medicinskt lämplig ska personen också få den". Ändå har både personal och anhöriga bevittnat att beslut om palliativ vård har tagits bland annat via telefon utan att läkare ens har träffat den äldre eller via ett generellt beslut som alltså har gällt för äldre som insjuknat och inte bedömts behöva syrgas på boendet. Syrgas finns för övrigt inte ens som ordinär utrustning på äldreboenden. Besluten om palliativ vård har alltså fattats helt utan andra alternativ än ett öppet fönster att kippa efter luft genom.

Besluten har inte alls fattats enligt den individuella bedömning som alla människor har rätt till. Det är beslut som inte alls har baserats på hälsotillståndet hos var och en, tvärtemot vad socialministern har framfört. Detta är oerhört allvarligt.

Ett hundratal anhöriga har hittills anmält den bristande vården till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. De menar att de inte förstod vad palliativ vård innebar. Beslutet om att sätta in vård i livets slutskede ska tas i samförstånd med anhöriga. Också det har brustit.

IVO granskar just nu äldreomsorgens hantering av covid-19. Coronakommissionen gör det likaså. Jag frågar återigen, fru talman, då jag saknar ett klart svar från minister Hallengren: Hur avser ministern att hantera det hela om någon av eller båda granskningarna visar att felaktiga beslut om palliativ vård har fattats?


Anf. 12 Socialminister Lena Hallengren (S)

Fru talman! Jag konstaterar som vanligt att Sverigedemokraterna och Ann-Christine From Utterstedt alltid har vetat allting om vad som skulle hända och har haft allting på plats. Det vore kanske lämpligt om Coronakommissionen ringde Ann-Christine From Utterstedt, för alla svar verkar redan finnas och alla slutsatser är redan dragna.

Jag tycker att Ann-Christine From Utterstedt borde hålla sig för god för att i Sveriges riksdag dra slutsatser som egentligen ingen annan kan dra än. Inspektionen för vård och omsorg granskar 1 700 äldreboenden, där det bor 85 000 personer och där det jobbar 100 000 anställda. Men de svepande sammanfattningar som Ann-Christine From Utterstedt drar i denna talarstol tycker jag är mycket anmärkningsvärda. Men vi får väl se. Vi kan lägga Ann-Christine From Utterstedts manus bredvid Coronakommissionens rapport om en månad. Man ska alltid vara väldigt försiktig med att dra generella slutsatser av de enskilda fall man ser.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Ann-Christine From Utterstedt citerade det inlägg jag precis hade hållit, så det är ingenting som egentligen behöver citeras. Det handlar ju om hälso- och sjukvårdslagen. Regeringen har inte gjort några undantag från hälso- och sjukvårdslagen. Socialstyrelsen har inte gjort några undantag från hälso- och sjukvårdslagen. Men vi har haft en pandemi, och vi misstänker att det finns sammanhang, fall, kanske regioner, kanske kommuner och kanske boenden där man inte har gjort det man borde göra.

Därför har Inspektionen för vård och omsorg, som är regeringens tillsynsmyndighet, fått regeringens uppdrag att inte bara generellt följa vård och omsorg utan specifikt också följa hur rätten att få individuella bedömningar skett under pandemin. Det är precis detta som granskas. Ingen sopar någonting under mattan. Inspektionen har identifierat ett nittiotal äldreboenden där brister upptäckts. Man går där vidare för att klargöra vad som har hänt. Jag tycker inte att man då ska säga att 1 700 äldreboenden har gjort på ett eller annat sätt.

Om vi menar allvar med att personalen inom svensk äldreomsorg gör ett bra jobb och att vi vill att fler ska arbeta där och ha rätt förutsättningar tror jag att vi gör äldreomsorgen en stor otjänst inför framtiden om vi drar sådana väldigt säkra slutsatser. Ett nittiotal äldreboenden är väldigt mycket. Ingen säger att det inte är allvarligt, men vi behöver också veta vilka slags brister som har förekommit och varför de har skett.

Inte minst har diskussionen i Stockholm kommit att bli väldigt uppmärksammad. Jag kan inte i dag svara på vad som har att göra med att man har väldigt många aktörer, att man inte har växlat hemtjänsten till den kommunala nivån eller att man har upphandlat olika verksamheter. Kanske har Ann-Christine From Utterstedt en idé också om det?

Jag tycker att vi ska invänta rapporten från Inspektionen för vård och omsorg innan vi drar alltför starka slutsatser. När den kommer ska vi självklart dra slutsatser. Kan vi agera på nationell nivå ska vi göra det. Bör man åtgärda det på regional eller kommunal nivå måste man göra det.

Socialstyrelsens riktlinjer ligger fast. Hälso- och sjukvårdslagen gäller också i en pandemi.


Anf. 13 Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Fru talman! Med tanke på vårt lands krisberedskap - eller en icke-existerande sådan - har heller inte regeringen utfört sitt arbete korrekt.

Vi står inför det faktum att närmare 6 000 personer i Sverige har avlidit i sviterna av covid-19. I jämförelse med våra nordiska grannländer är vi helt unika, och våra dödstal är bland de högsta i världen. Samtidigt ökar återigen smittspridningen. Klumpen i magen växer, och osäkerheten skapar ännu fler frågor. Hur förberedd är regeringen den här gången, det vill säga inför den andra vågen? Har vi tillräckligt med skyddsutrustning att tillgå? Är personalen inom äldreomsorgen nu tillräckligt utbildad för att klara den basala hygienen, såsom att tvätta och sprita händerna, och klara av att hantera skyddsutrustningen korrekt?

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Hur kommer våra äldre att skyddas denna gång när nu den andra vågen breder ut sig? Står de återigen vid kanten av ättestupan eller kommer de den här gången att erbjudas den vård som de förtjänar och, vilket vi har konstaterat här i debatten, har rätt till?


Anf. 14 Socialminister Lena Hallengren (S)

Fru talman! Det är glädjande att Ann-Christine From Utterstedt ändå pekar på allvaret i sitt sista inlägg och inte enbart raljerar. Vi befinner oss ju mitt i en pandemi. Vi ska lära allt som är möjligt att lära av det som har hänt i Sverige och i andra länder. Dessvärre finns inget facit. Det finns inte något land som har hanterat smittan utan negativa konsekvenser.

Jag tror att jag har besvarat ett flertal interpellationer och skriftliga frågor från Ann-Christine From Utterstedt då jag har försökt att beskriva, så långt som vi kan dra slutsatser, att det kan vara på det viset att vi blev väldigt olika träffade från början. Vi fick väldigt mycket smitta under ett fåtal veckor innan pandemin riktigt bröt ut och innan den var känd runt om i Europa. Det skedde under den tid då svenska folket reste mycket och vi hade en samhällsspridning, något man i våra grannländer inte hade på samma sätt.

Den geografiska närheten ger inte alltid alla svar. Det kan Spanien och Portugal vittna om, liksom Tyskland, Belgien, Österrike och Italien. Många av EU:s nya medlemsländer från det forna östblocket får nu också se hur smittan sprids.

Låt oss hoppas att vi som befolkning kan ta nya tag att fortsätta hålla i de restriktioner som gäller och att vi inte gör vårt yttersta för att hitta olika kryphål. Naturligtvis har den personal som slet hårt under hela våren haft otroligt stor nytta av den hygienutbildning som har erbjudits. 200 000 har tagit del av den. Man har såklart helt andra rutiner på plats när man vet att man har att göra med en pandemi vid namn covid-19 än vad man hade i mars.

Det handlar dock om oss alla. Vi måste följa rekommendationer och restriktioner. Kommuner och regioner måste vara snabba med att uppmärksamma utbrott och vidta de åtgärder som de har möjlighet att vidta. I detta arbete ska vi även fortsättningsvis hjälpas åt.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.