trygghetssystemet

Interpellation 2000/01:241 av Jonsson, Sofia (c)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-02-08
Anmäld
2001-02-20
Besvarad
2001-03-13

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 8 februari

Interpellation 2000/01:241

av Sofia Jonsson (c) till statsrådet Ingela Thalén om trygghetssystemet

Maskorna i trygghetssystemet vad gäller studenter är grova och många studenter faller igenom om de blir sjuka, blir förälder, inte får något sommarjobb etc. Vad det innebär att vara student och hur många månader per år som man anses studera skiljer sig mellan olika myndigheter och olika system.

Reglerna för a-kassa förändrades 1998. För studenter innebar det inskränkningar såtillvida att chansen att få arbetslöshetsersättning under ferier begränsades. Den grundläggande regeln för att få a-kassa är att man ska vara arbetslös och inskriven vid arbetsförmedlingen. Det gäller också att man avslutat sina studier eller att man gjort studieuppehåll. Det är mycket märkligt att studenter på detta sätt särbehandlas i lagstiftningen.

Om man som student inte får sommarjobb så kan det bli aktuellt att söka försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag. Stödet är dock inget man är garanterad utan det görs en individuell prövning. Det har visat sig att olika socialkontor har olika regler för vem som får försörjningsstöd. Socialtjänstlagen ger kommuner rätt att begära motprestation i form av arbete då en person som annan tid på året bedriver högskolestudier ansöker om försörjningsstöd.

Många studenter har inte arbetat innan man påbörjar sin utbildning och har därmed inte kvalificerat sig till systemet med sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Om man får barn under sin studietid är man då bara berättigad till den lägsta ersättningen i föräldraförsäkringen @ 60 kr per dag. Följderna av detta blir att de studenter som väljer att skaffa barn får mycket ansträngd ekonomi. Enligt SFS statistik har en fjärdedel av Sveriges studenter någon form av försörjningsansvar. Centerpartiet föreslog i sitt budgetförslag att grundnivån i föräldraförsäkringen skulle fördubblas till 200 kr per dag men förslaget fick inte stöd av majoriteten i riksdagen.

Vid sjukdom har man som student så mycket som 30 karensdagar. Därefter får man efter anmälan till försäkringskassan behålla studiemedel utan krav på återbetalning av lånedelen. Det är inte heller möjligt att sjukskriva sig på deltid.

Personer som fyllt 29 år och bedriver högskolestudier är inte berättigade till bostadsbidrag. För många studenter är bostadskostnaden en avsevärd del av månadskostnaderna. Gränsen vid 29 år beror inte på några yttre omständigheter utan är i högsta grad en godtyckligt satt gräns.

SFS uppskattar att 320 000 studenter står utanför det sociala trygghetssystemet. Bristerna i trygghetssystemet leder till att många studenter hamnar i kläm. Det finns goda skäl att anta att studenter känner otrygghet inför olika myndigheters system. Beslut som berör samma grupp människor och som inte samordnas skapar ett ojämlikt och i förlängningen diskriminerande system. Centerpartiet har därför begärt en utredning av studentbegreppet med inriktning mot ett enhetligt studerandebegrepp i lagar och förordningar som berör studenter.

Med anledning av det ovan framförda vill jag fråga ministern:

Vad avser ministern göra för att förbättra trygghetssystemen för studenter?

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.