Till innehåll på sidan

trängselskatternas konsekvenser för kranskommunerna

Interpellation 2003/04:362 av Hamilton, Björn (m)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-03-17
Anmäld
2004-03-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar fördröjt anmält
2004-03-23
Sista svarsdatum
2004-03-31
Besvarad
2004-04-13

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 17 mars

Interpellation 2003/04:362

av Björn Hamilton (m) till finansminister Bosse Ringholm om trängselskatternas konsekvenser för kranskommunerna

I den departementspromemoria som ska ligga till grund för en lagstiftning om trängselskatter framgår att det forcerade försöket i Stockholm innebär att lidingöbor kan ta sig till och från det allmänna vägnätet utan att betala skatt. En sådan skattebefrielse förutsätter dock, enligt förslaget, att bilen inte uppehåller sig inom tullzonen längre än 30 minuter.

Det är naturligtvis positivt att boende på Lidingö nu ges en möjlighet att använda det nationella vägnätet på samma villkor som andra kranskommuner. Förändringen innebär dock att liknande problematik för andra kranskommuner, och delar av Stockholm, ter sig än mer aktuell. I enlighet med det förslag som finns ska boende på Essingeöarna betala trängselskatt för att ta sig ut på Essingeleden. I praktiken innebär det att resor från Lilla och Stora Essingen till de norra delarna av Stockholm blir tullfria om resan sker genom innerstaden, men skattebeläggs om de sker via Essingeleden.

Utöver den uppenbara bristande logiken i ovanstående exempel innehåller lagförslaget ytterligare tveksamheter gällande kranskommuner. Det framgår ingenstans i lagförslaget vilket inflytande andra berörda kommuner får, inte ens de som gränsar till och är starkt beroende av den kommun som inför trängselskatt. I Stockholm, där ett försök nu ska forceras fram, består länet av 26 olika kommuner men bara av en arbets- och bostadsmarknad. Företagen känner inga kommungränser i sin verksamhet.

Det är i Stockholmsexemplet också obestridligt att trängselskatter införs i tydlig strid med kranskommunernas uttryckliga vilja. I de lokala folkomröstningar som genomfördes i september 2003 sade ca 80 % av de röstberättigade i tolv kranskommuner nej till nya avgifter i trafiken.

Mot bakgrund av ovanstående önskar jag ställa följande frågor till ansvarigt statsråd:

1.Har statsrådet gjort den bedömningen att det är rimligt att boende på Essingeöarna tvingas betala trängselskatt för att ta sig ut på det allmänna vägnätet?

2.Har statsrådet gjort den bedömningen att det system som föreslås ger angränsande kommuner en rimlig möjlighet att påverka beslut om införande av trängselskatter?

3.Har statsrådet gjort den bedömningen att trängselskatter bör införas i en kommun om angränsande kommuner uttryckligen motsatt sig detta?

4.Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att säkerställa att arbets- och bostadsmarknaden i Stockholmsregionen inte påverkas negativt av det den lagstiftning som riksdagen förväntas anta?

Debatt

(0 Anföranden)

Dokument från debatten

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.