Till innehåll på sidan

trängselskatten och det kommunala självstyret

Interpellation 2003/04:365 av de Pourbaix-Lundin , Marietta (m)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-03-17
Anmäld
2004-03-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar fördröjt anmält
2004-03-23
Sista svarsdatum
2004-03-31
Besvarad
2004-04-13

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 17 mars

Interpellation 2003/04:365

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till finansminister Bosse Ringholm om trängselskatten och det kommunala självstyret

Det framgår av en departementspromemoria om trängselskatter exakt vilka avgifter som ska vara gällande när biltullar införs i Stockholm. Maxavgiften per dag sätts till 60 kr och avgifterna differentieras beroende på tidpunkt. En passage i högtrafik ska kosta 20 kr medan en passage på helger ska vara gratis. Vidare finns det i departementspromemorian tämligen exakta formuleringar om hur en kommun ska införa skatten. Det framgår att varje kommun som vill införa biltullar/trängselskatter kan ansöka till riksdagen som efter beslut kan lägga varje nytt försök som en bilaga till lagen om trängselskatter. Men det finns inga som helst anvisningar om hur en kommun som infört trängselskatt ska bära sig åt för att avskaffa dem. Eftersom skatten beslutas av riksdagen kan detta innebära att det kommunala självstyret undermineras.

Införandet av biltullar/trängselskatter innebär att Sverige frångår den princip som tidigare gällt i trafiken. Det finns i dag, bortsett från Öresundsbron som är en ny investering, inga avgiftsbelagda vägar i Sverige. Detta innebär att kompetensen och erfarenheten av avgiftsbelagda vägar är obefintliga.

De politiska majoriteterna skiftar över tiden och det är fortfarande oklart vilka konsekvenser den nu föreslagna lagstiftningen kan komma att få. Det är inte otänkbart att en kommun som infört biltullar/trängselskatter kan komma att önska justeringar av de skattenivåer som riksdagen fastställer. Det kan handla om att justera den högre avgiftsnivån till ett lägre belopp eller att sänka den högsta dygnsavgiften. Utöver detta är det förstås möjligt att en ny politisk majoritet i trängselskattekommunen önskar sänka skattenivåerna kraftfullt eller helt avskaffa skatten.

Det är dock Sveriges riksdag som fastställer hur hög trängselskatten (biltullen) ska vara i en kommun som inför systemet. Det framgår inte av departementspromemorian hur en kommun som infört trängselskatter ska göra för att åstadkomma justeringar av nivåerna.

Att införa biltullar/trängselskatter kan i framtiden bli en politisk fråga även i andra kommuner än i Stockholm. Ett sådant beslut bör i så fall ske genom att medborgarna i kommunen ges en reell möjlighet att påverka beslutet i form av en folkomröstning före försöket eller genom att politikerna håller de löften som avges i allmänna val.

Det har framkommit att skatteverket, kronofogden och länsrätten kan komma att behöva nyanställa 100@200 personer som en följd av att trängselskatter/biltullar införs i Stockholm. Vem ska bekosta dessa tjänster?

Stockholms stad ska upphandla en stor kommunikationsinsats för att informera om försöket och "skapa förtroende och förståelse för projektet". Kommer staten att stå också för denna kostnad?

Mot bakgrund av ovanstående önskar jag ställa följande frågor till ansvarigt statsråd:

1.Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att en kommun som infört trängselskatt också har möjlighet att justera de skattenivåer som riksdagen fastställer?

2.Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att en kommun som infört trängselskatt också har möjlighet att avskaffa den?

3.Avser statsrådet att verka för att regeringen står för de kostnader som andra myndigheter, till exempel skatteverket, kronofogden och domstolsväsendet kommer att få vid ett eventuellt införande av trängselskatter?

4.Avser statsrådet att verka för att regeringen står för kostnaderna för Stockholms stads informationsinsatser om trängselskatten?

Debatt

(0 Anföranden)

Dokument från debatten

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.