störningar av tågtrafiken på ostkustbanan

Interpellation 2001/02:21 av Högström, Kenth (s)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-10-01
Anmäld
2001-10-16
Besvarad
2001-10-23

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 1 oktober

Interpellation 2001/02:21

av Kenth Högström (s) till näringsminister Björn Rosengren om störningar av tågtrafiken på ostkustbanan

Ingen järnvägssträcka i landet har i år varit utsatt för så många störningar, förseningar, olyckstillbud och irriterande intermezzon som ostkustbanan mellan Sundsvall och Stockholm. Under första halvåret tillhörde förseningar mer regel än undantag. Rätt tidsankomst var en sensation.

Man kan nästan tala om en infrastrukturell härdsmälta med svåra verkningar för samhälle, kommuner, företag och enskilda. Svårast drabbades de många stora exportinriktade företag som är etablerade i Hudiksvall, Söderhamn, Gävle och Sandviken, vars resande personal, försäljare, tekniker, controllrar, m.fl. kategorier, ständigt tvingades till ombokningar av resor från Arlanda eller tvingades helt ställa in. Hur mycket detta orsakade företagen extrakostnader och uteblivna affärer vet ingen.

Särskilt allvarligt är det för Hudiksvalls kommun och Gävle/Sandviken som genom snabbtågsförbindelsen till Arlanda sett sitt inrikesflyg minska kraftigt under en treårsperiod för att slutgiltigt upphöra. Och när tågen inte längre går som planerat så finns inte flyget längre att tillgå. I det läget är det förståeligt om storföretagen funderar på att flytta sin resandepersonal närmare Arlanda eller varför inte närmare kunderna ute i Europa. För närvarande har vissa av länets större företag satt in extra limousintransporter för sin resandepersonal för att kunna garantera ankomst till Arlanda. De kan helt enkelt inte längre lita på järnvägstrafiken.

Under augusti och september har förseningarna fortsatt till följd av stora regnmängder i främst Medelpad och norra Hälsingland som orsakat banvallssättningar med nedsatt hastighet som följd. Men dessa förseningar är dock betydligt begripligare för var och en som sett effekterna av regnmängderna.

Medan orsakerna till förseningarna under vintern och våren är höljda i dunkel. Alla skyller på alla. Ingen av aktörerna Banverket, Rikstrafiken eller SJ anser sig bära skuld eller vill ta ett ansvar. Detta är fullständigt oacceptabelt!

Någon skyller på vintern! Vilken i sig var helt normal om man ser till mer än hundraårig tillgänglig statistik. Vintrar brukar ju som bekant kunna innehålla några dagar med sträng kyla på våra breddgrader.

Någon skyller på snön! Men snö brukar det ju som bekant komma några gånger varje vinter norr om sextionde breddgraden. Motsatsen har väl aldrig förekommit!

Någon skyller på slitet vagnsmaterial! Vilket inte är alldeles orimligt även om det material som numera används är mycket modernare än vad som användes tidigare då små förseningar var legio.

Någon skyller på Banverket som varslade 600 underhållsarbetare precis inför stundande vinter och därmed skapade låg motivationsnivå bland personalen.

Både Banverket och SJ skyller på Rikstrafiken som trots god ersättning inte sköter sitt informationsjobb och sin planeringsuppgift på ett tillfredsställande sätt.

Och ytterst skyller alla inblandade på regeringen som de anser har satsat otillräckligt på den infrastrukturella förnyelsen, dit spårbreddning och dubbelspår hör.

Ja, vem ska man lita på?

Jag anser att regeringen måste analysera det gångna årets trafikinfarkt på ostkustbanan så att den inte upprepas. Och vill därför fråga ministern:

Vad har ministern vidtagit för analytiska åtgärder för att kartlägga orsak och verkan av den infrastrukturella kollapsen på ostkustbanan?

Vad ämnar ministern vidta för åtgärder för att detta inte ska upprepas kommande vinter?

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.