Till innehåll på sidan

statligt stöd till lärlingsutbildningar i Malmö och Lund

Interpellation 2004/05:24 av Nilsson, Ulf (fp)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-09-23
Anmäld
2004-09-23
Besvarad
2004-10-01
Sista svarsdatum
2004-10-11

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 23 september

Interpellation 2004/05:24

av Ulf Nilsson (fp) till utbildningsminister Thomas Östros om statligt stöd till lärlingsutbildningar i Malmö och Lund

Folkpartiet liberalerna har länge drivit kravet på ett införande av lärlingsutbildningar. I Sverige går praktiskt taget alla elever vidare från grundskolan till gymnasieskolan, men av de elever som börjar på gymnasiet är det bara 74 % som avslutar utbildningen. Av dessa misslyckas ca 40 % med att uppnå gymnasieskolans mål: högskolekompetens. Många ungdomar avslutar gymnasieskolan utan att varken ha kunskaper för högre studier eller tillräcklig förberedelse för yrkeslivet. Det är naturligtvis mycket allvarligt. Lika viktigt som det är att komma in på en utbildning är det att avsluta den. Detta gäller särskilt flera av de yrkesförberedande programmen och det individuella programmet.

I de flesta länder finns en uppdelning mellan studieförberedande utbildningar å ena sidan och lärlings- och yrkesutbildningar å andra sidan. Lärlingsutbildningarna kan i många fall vara teoretiskt kvalificerade, men också de ungdomar som vill ha en mera praktisk inriktning kan få en bra utbildning för yrkeslivet.

Med tanke på gymnasieskolans problem är det därför mycket positivt att regeringen nu tycks ha insett att lärlingsutbildningar måste införas och därför tillsatt en yrkesdelegation. Tyvärr håller regeringen dock fortfarande fast vid föreställningen att alla gymnasieutbildningar ska ge högskolebehörighet, vilket gör att riktigt praktiskt inriktade lärlingsutbildningar blir omöjliga att genomföra. Vad som särskilt bekymrar oss i Folkpartiet är att regeringen inte tycks inse vikten av att lärlingsutbildningar skyndsamt måste införas och i stor skala. Regeringen har nu i stället lämnat över frågan för utredning om hur lärlingsutbildning ska införas på nationell basis.

Runtom i landet är många kommuner redo att starta lärlingsutbildningar på försök. Ett sådant exempel är Malmö och Lund, där man i två års tid arbetat med att få i gång ett försök. Kommunerna har med sig tre branscher: teknik och metall, hotell och restaurang samt livsmedel. Både arbetsgivare och fack stöder projektet. Upplägget går ut på att eleverna från och med andra året ska kunna få en lärlingsanställning. Tack vare arbetet i Malmö och Lund har vi nu ett utmärkt tillfälle att pröva lärlingsmodellen i verkligheten och få en möjlighet att utvärdera projektet. Trots det har Utbildningsdepartementet sagt nej till försöket och nekat ekonomiskt stöd i form av projektpengar. Enligt min mening vore det mycket bättre att pröva lärlingsutbildningarna i verkligheten än att uteslutande låta utreda frågan.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Thomas Östros:

Avser utbildningsministern att vidta några åtgärder för underlätta för kommuner som vill bedriva försöksverksamhet med lärlingsutbildning?

Avser utbildningsministern att vidta några åtgärder för att försöksverksamhet med lärlingsutbildning ska få startas parallellt med yrkesdelegationens utredningsarbete?

Debatt

(0 Anföranden)

Dokument från debatten

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.