Sms-lån

Interpellation 2008/09:175 av Green, Monica (s)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-12-02
Anmäld
2008-12-02
Sista svarsdatum
2008-12-16
Besvarad
2008-12-16

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 2 december

Interpellation

2008/09:175 Sms-lån

av Monica Green (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Att låna pengar via sin mobiltelefon eller dator utan kreditprövning och säkerhet är ett växande problem. Lånen är dessutom förenade med mycket höga avgifter. Fler och fler hamnar hos kronofogden efter att ha tagit ett snabblån via sms eller Internet. Utbudet av så kallade snabblån växer lavinartat. Ibland kallas det sms-lån, ibland mikrolån där kunden lånar en liten summa under en kort tid och betalar en rejäl avgift. Räntan kan bli flera hundra procent.

Det är framför allt ungdomar som råkar illa ut. Med en mycket aggressiv marknadsföring lockas ungdomar in i en skuldfälla. Den aggressiva marknadsföringen, kombinerat med att kreditinstituten inte ens tar kreditupplysning, gör att sms-lånen exploderat. Det borde inte vara så enkelt för kreditinstituten att skicka indrivningen till kronofogden och försätta dessa människor i mycket svåra situationer då de själva har misslyckats med vad som borde vara deras uppdrag: att ta reda på om kunden är god för krediten. De som inte kan betala tillbaka det första lånet tar ofta nya lån för att täcka det första. Till slut hamnar de hos kronofogden och får betalningsanmärkningar. Det innebär svårigheter att skaffa bostad, telefon eller ta andra lån.

Mot bakgrund av vad som anförts vill jag fråga justitieministern följande:

Vad gör regeringen när reglerna ses över för denna typ av korta krediter?

Vad kan ministern göra för att dessa lån ska förhindras?

Går det, enligt ministerns ställningstagande, att ställa långivaren till ansvar om inte kreditupplysning tagits?

Går det, enligt statsrådets avsikter, att sätta andra gränser som gör att ungdomar skyddas?

Debatt

(9 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2008/09:175, Sms-lån

Interpellationsdebatt 2008/09:175

Webb-tv: Sms-lån

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 15 Beatrice Ask (M)
Fru talman! Monica Green har frågat mig tre saker: för det första vad jag kan göra för att sms-lån ska förhindras, för det andra om det enligt mitt ställningstagande går att ställa långivaren till ansvar om inte kreditupplysning tagits och för det tredje om det enligt mina avsikter går att sätta andra gränser som gör att ungdomar skyddas. Inom departementet pågår ett arbete med att genomföra det konsumentkreditdirektiv som antogs inom EU i våras. Arbetet är inriktat på att vi ska ha en departementspromemoria klar i början av nästa år. Först och främst handlar förslagen om att genomföra direktivet i svensk rätt, men även problemen med sms-lånen tas upp i promemorian. Det är bra om vi kan göra det regelverk som styr sms-lånen tydligare så att färre får problem med ökad skuldsättning. Samtidigt ska vi nog inte i onödan hindra dem som trots vetskap om kostnaderna för lånen uppskattar att det finns enkla och snabba sätt att låna. Svårigheten är att möjliggöra enkla lån och samtidigt skydda dem som riskerar att råka illa ut genom överskuldsättning. Jag håller med Monica Green om att vi inte kan ha en ordning med bristfälliga eller uteblivna kreditprövningar som riskerar att försätta människor i skuldfällor. Direktivet kräver också att kreditgivarna ska kreditpröva konsumenterna. Ett krav på kreditprövning borde vara en verkningsfull åtgärd för att förhindra att lån beviljas utan att kreditgivaren först säkerställt att kunden är god för krediten. Krediter under 200 euro faller utanför direktivet, men det finns möjlighet att inkludera även dessa. Som svar på Monica Greens fråga om långivaren kan ställas till svars vill jag peka på att Konsumentverket utövar tillsyn av att konsumentkreditlagen följs. Om man inför ett krav på kreditprövning även för de minsta krediterna kommer Konsumentverket att kunna ingripa när kreditprövning inte görs. Dessutom har domstol i vissa undantagsfall befriat konsumenten från betalningsskyldighet när det inte gjorts en fullgod kreditprövning. På flera punkter skärper direktivet kreditgivarnas informationsskyldighet. Det finns krav på information vid marknadsföring av kredit i god tid innan kreditavtalet ingås och i själva kreditavtalet. En fråga som man får ta ställning till i den kommande promemorian är om det, till skillnad mot vad som gäller i dag, ska krävas att effektiv ränta anges vid marknadsföring av kredit även i de fall där krediten understiger 1 500 kronor eller ska återbetalas inom tre månader. Det är ett exempel på en möjlighet att sätta andra gränser än i dag som gör att ungdomar skyddas bättre. Sammanfattningsvis finns det goda skäl att se över formerna för denna typ av lån, bland annat därför att vi inte har råd med att så många människor, framför allt unga, hamnar i ett utanförskap på grund av skuldbörda.

Anf. 16 Monica Green (S)
Fru talman! Jag tackar Beatrice Ask för svaret. Jag uppskattar att vi har en liknande ingång, att vi ser ett problem i detta och att vi är överens om att vi vill göra något åt problemet med sms-lånen. Jag har dock en del invändningar mot svaret som jag tänkte återkomma till. Det började med en räddning från en liten skuld på 300 kronor till en kompis men slutade med en skuld som växt till 3 000 kronor, berättar en 18-årig kille. En ensamstående mamma beskriver paniken när kronofogden knackade på dörren för att driva in sms-lånen. Det finns till och med uppgifter om självmordsförsök i samband med indrivning av skulder som bland annat uppkommit genom sms-lån. Kronofogden säger att det inte är ovanligt att det flera gånger om året sker självmordsförsök. Det är en mycket oroande utveckling. En undersökning visar att 400 000 personer tror att de inte kommer att kunna betala sina räkningar i tid eller inte alls den närmaste tiden. Vi måste göra något åt det. Jag är glad att Beatrice Ask är beredd att se över det, men när ska det ske? Det går väldigt långsamt. Ett annat problem är att den borgerliga regeringen gick till val på att det är bra med ökade skillnader. Det kallas för incitament. Blir man bara tillräckligt fattig när man är sjuk blir man säkert frisk. Blir man tillräckligt fattig när man är arbetslös drar man land och rike runt och hittar sig ett jobb. Sådan var er politik. Vi har dock sett att det inte fungerar i praktiken, särskilt inte i lågkonjunktur. Det förvärrar situationen. För varje dag ökar skillnaderna mellan rik och fattig, män och kvinnor, ung och gammal. Det gör det inte lättare för människor som vill komma snabbt ur en skuldfälla. På nätet kan man se att det finns 340 000 möjligheter att ta ett sms-lån. Till det kommer den aggressiva marknadsföring som sker i de kommersiella radio- och tv-kanalerna om att man på 10-15 minuter kan få ett lån via sin mobiltelefon - lån som sedan bara lavinartat växer. Ungdomar har beskrivit att de mitt i natten efter en studentfest har tagit ett lån på 3 000 kronor utan att långivaren har tagit någon som helst kreditupplysning på den unge. Jag anser att de företag som bedriver en sådan aggressiv marknadsföring till dessa ungdomar borde få skylla sig själva när ungdomarna inte kan betala tillbaka. Har man inte tagit kreditupplysning på dessa personer borde man inte heller få möjlighet att driva in skulden hos kronofogden. Min poäng är att om sms-företagen är så slarviga och lånar ut så lättvindigt borde de få skylla sig själva när de har ställt till det för den enskilde individen. Jag skulle vilja att Beatrice Ask tog och snabbade på processen. Eftersom vi är eniga om att sms-lånen är ett stort problem borde det kunna gå snabbare att komma till rätta med problemet.

Anf. 17 Ameer Sachet (S)
Fru talman! Jag tackar statsrådet för svaret. Jag tackar också Monica Green som ställt interpellationen. Den är viktig, särskilt i jultider då vi vet att många lockas av dessa snabba enkla lån. Vi har flera gånger tidigare debatterat sms-lån här i kammaren, ofta på initiativ av Socialdemokraterna. Varje gång har vi frågeställare bett om skyndsamt agerande från ministern. Redan 2006 uppmärksammades frågan av mina partikolleger Monica Green och Christina Axelsson i syfte att komma till rätta med problemen med sms-lån. Svaren har liknat varandra: Vi avvaktar en utredning, vi inväntar ett EU-direktiv, vi arbetar med det på departementet. Men snabba besked och konkreta förslag behövs nu, ministern! Det är viktigt att agera skyndsamt. Varje dag hamnar någon av våra ungdomar i skuldfällan. Varje dag utan ett starkt regelverk för sms-lånen är en dag för mycket. För att sammanfatta är det allt fler människor i Sverige som blir skuldsatta, framför allt ungdomar. Det är tusentals ungdomar som råkar illa ut efter att ha tagit snabba lån och sms-lån. Fru talman! Antalet ansökningar om betalningsförelägganden som rör obetalda sms-lån har ökat lavinartat. Kronofogden menar att det är ett växande problem och att det utvecklas till en skuldfälla. Antalet obetalda sms-lån fortsätter att öka kraftigt och ungdomsgruppen är klart överrepresenterad. I mitt hemlän Örebro är närmare 50 procent av dem som får betalningsförelägganden på grund av sms-lån unga människor mellan 18 och 25 år. Med gällande lagstiftning behöver verksamma mobillåneföretag endast registrera verksamheten hos Finansinspektionen. De behöver inget tillstånd från Finansinspektionen. Det innebär att Finansinspektionens möjligheter att ingripa mot företagen är begränsade. Detta måste det bli ändring på. Om tillståndsplikt krävdes skulle Finansinspektionen få möjlighet att godkänna mobillåneföretag som ska bedriva den tillståndspliktiga verksamheten. Det skulle innebära större trygghet för konsumenterna och möjlighet att stoppa oseriösa företag. Alltför många människor har redan fastnat i lånefällan. Det är alltså ett akut problem som kräver snabba och konkreta förslag. Varför denna långbänk, ministern? Man frestas att tro att regeringen för att slippa ta itu med frågan själv inväntar ett EU-direktiv som ska träda i kraft år 2010. Vad svarar ministern på det? Oavsett vilken orsaken är försitter den borgerliga regeringen chansen att stoppa livegenskapen. Det är inte bara kortsiktigt utan direkt oansvarigt. Varför är regeringen så senfärdig, ministern?

Anf. 18 Beatrice Ask (M)
Fru talman! Jag ska inte citera Bibeln, som någon efterlyste. Däremot ska jag gärna citera en tidigare statsminister: Den som är satt i skuld är inte fri. Det är en av de sannaste saker man kan säga. Det är en olycka för människor som sätter sig i skuld och inte klarar upp det. Jag är väldigt bekymrad över läget. Det går för långsamt, det är för sent, säger de socialdemokratiska riksdagsledamöterna nu. Bakgrunden till detta är ju att den lag som gäller ändrades under den förra socialdemokratiska regeringen. Jag tror att det var 2004. Då gjorde man undantag för den här typen av lån. Regeringen argumenterade för att man inte trodde att det här skulle vara något större bekymmer. Man hade också en diskussion om den här typen av lån. Nu har vi sett en annan utveckling. Normalt väntar man ett antal år innan man gör något. Jag har sett det här bekymret och sagt att vi måste arbeta med det. Vi har gjort ett antal saker. Kronofogdemyndigheten och Konsumentverket har gjort informationssatsningar på skolor för att upplysa ungdomar om vad som gäller. Man måste också vara tydlig på webbsidor och berätta hur man kan klaga och vad det är som gäller. Vi arbetar också för att se hur vi ska angripa detta i lag. Vi arbetar fram ett förslag någorlunda skyndsamt, men jag vet att man alltid är otålig. Vi kommer att ha en typ av förslag som vi kan diskutera här efter årsskiftet. Det tror jag är väldigt bra. Vi diskuterar att få en kreditprövning på de här mindre lånen, och vi diskuterar frågor som rör marknadsföringen som ju är mycket mer aggressiv än vi kanske kunde drömma om runt 2004. Inkomstklyftorna ökade väldigt mycket under de socialdemokratiska åren. Vi har haft en sådan utveckling i Sverige. När det är ekonomiskt besvärliga tider får fler människor ekonomiska problem, och det är lättare att man känner att man behöver ta lån för att klara vardagen. Så är det alltid. Det som är nytt och det som är problemet är det som Monica Green lyfter fram, nämligen att man mycket aggressivt marknadsför en typ av snabba lån till ungdomar och andra som kanske inte har tänkt efter riktigt. Här kan vi kanske göra något. Jag vill också säga att det är viktigt att inse att vi inte kommer att lösa problemen enbart med lagstiftning. Vi måste också arbeta med det som ligger till grund för att den som är satt i skuld inte är fri. Det är bra att försöka hushålla med sina pengar och försöka tänka efter vad det egentligen kommer att kosta när man lånar. Det är något vi måste arbeta med hela tiden. Regeringen vilar inte på hanen. Vi har satt i gång arbetet för att få en lagstiftning på det här området som är rimlig. Samtidigt försöker vi hitta en balans. Vi är naturligtvis inte emot att seriösa kreditgivare ger lån enligt nya regelverk, men kreditprövning och korrekt information är oerhört centralt. Det är många av oss som tycker att det är lite besvärligt att räkna på vad räntan egentligen kostar när man står i affären. Jag tror att många ungdomar skulle behöva mer av det. Till saken kommer också att vi vet att ungdomar i dag räknar sämre än tidigare generationer. Det kanske ytterligare förvärrar problemen. Vi har ett ansvar för information och upplysning och när det gäller att få fram regler som är anpassade till hur verkligheten ser ut nu. Tyvärr gjorde inte riksdagen det man kanske skulle ha gjort för ett par år sedan. Det är därför vi står här i dag. Vi arbetar med detta, och vi ser det här problemet.

Anf. 19 Monica Green (S)
Fru talman! Det är jättebra att ministern ser problemet, men det räcker inte. Man kan skylla på andra och säga: Ni borde ha gjort mer. Ni borde ha haft en annan lagstiftning. Men det är ni som regerar nu. Det är ni som har ansvaret nu. Det är ni som får ta itu med problemet. Ni vann valet för att ni ska regera landet. Då får ni sätta i gång. När ni ser problemet, varför ändrar ni inte lagstiftningen då? Det blir ju ännu värre nu i lågkonjunkturen. 20 procents arbetslöshet bland ungdomar mellan 20 och 24 år är vad Konjunkturinstitutet och Arbetsförmedlingen spår inom en snar framtid. Många av dessa ungdomar har inte a-kassa. Det är människor som är väldigt utsatta. Beatrice Ask kan ju säga att de ska lära sig mer och att de ska ta eget ansvar. Självfallet ska de ta eget ansvar. Den som är satt i skuld är inte fri. Varför ska inte företagen ta något ansvar? Varför ska de kunna pungslå de här ungdomarna utan att stå för någonting själva? De ska tjäna pengar på människors olycka i dessa svåra tider, nu när klyftorna ökar så dramatiskt under den borgerliga regeringens tid. Beatrice Ask svarade inte på min fråga. Kan man inte lägga skulden på företagen? Om ni lånar ut till en ungdom mitt i natten utan att ta kreditupplysning, så skyll er själva. Om det var företagens eget ansvar tror jag att de skulle begränsa sig betydligt när det gäller att låna ut, och om de inte bara sedan kan säga: Kan du inte betala? Då skickar vi räkningen till kronofogden. De här företagen står utan ansvar. De bedriver en väldigt aggressiv marknadsföring på de kommersiella radio- och tv-kanalerna. Ungdomarna ser en möjlighet att snabbt komma ur en skuld och sedan växer detta gigantiskt med ränta på ränta. Man tar nya lån, och så sitter man i skuldfällan. Börjar man så i sin ungdom får man mycket svårt att över huvud taget skaffa sig bostad. Det ena följer på det andra om man gör så här i början av livet. Därför borde företagen ha ett mycket större ansvar när de lånar ut. Det är det jag efterlyser ett svar på. Går det att göra så? Då skulle marknaden sanera sig själv. Det vore ju mycket bättre än att vi ska gå in med lagstiftning. Vi ska självfallet göra det också, men jag tycker att man ska lägga ett stort ansvar på de företag som försätter de här ungdomarna i en så svår situation. Det vill jag ha svar på i den här interpellationsdebatten.

Anf. 20 Ameer Sachet (S)
Fru talman! Det är alldeles riktigt som justitieministern sade nyss. Undantaget för summor under 1 500 kronor bestämdes under den socialdemokratiska regeringens tid. Sms-lånen är en ny företeelse. Vi har sett av utvecklingen de senaste tre åren att de ökar hela tiden. Det kan bekräftas av våra myndigheter. Under 2007 fick kronofogden 20 418 ansökningar från låneföretagen om obetalda sms-lån. Om det inte regleras snarast är vi uppe i 60 000 ärenden per år, enligt Kronofogdemyndigheten. Det är en ny företeelse som växer hela tiden. Snabba krediter med dålig kreditprövning och ockeravgifter är en fälla som drabbar tusentals ungdomar. Det är det frågan handlar om. Det är ungdomar som drabbas av de snabba lånen. Fru talman! Aktiva informationskampanjer som särskilt riktar sig till ungdomar måste prioriteras av regeringen. Jag vet att justitieministern jobbar med den frågan. Via information, utbildning och upplysning kan vi avvärja om inte hela problematiken så åtminstone en stor del av den. Som justitieministern sade räcker inte enbart lagstiftning, utan det är viktigt att jobba på bred front och på de arenor där ungdomar befinner sig. Slutligen, fru talman, vill jag be statsrådet att kraftfullt verka inom EU för att stävja problemen med sms-lånen. Det här är lite av ett nordiskt och svenskt fenomen. Det finns inte i samma utsträckning i andra EU-länder, till exempel i Sydeuropa. Det drabbar främst våra ungdomar. Jag hoppas verkligen att statsrådet tar upp sms-låneproblematiken med sina kolleger i kommande möten inom EU och upplyser dem om att Sverige har stora bekymmer med sms-lån. Undantaget på 200 euro, vad gäller förslaget inom EU, skulle vi gärna se antingen reducerades eller nollades. På det sättet kunde man stävja problemet.

Anf. 21 Beatrice Ask (M)
Fru talman! Nej, jag skyller inte på andra. Från moderat sida röstade vi förmodligen på det socialdemokratiska förslag som lades fram 2004 om nya regler för kreditprövningen. Jag skulle tro det. Det är ett kollektivt ansvar i den meningen. Det jag försökte förklara var varför vi är där vi är, varför regelverket inte ser annorlunda ut och varför vi inte har ett förslag färdigt. Man måste se hur en ny lagstiftning fungerat innan man gör något åt den. Det var alltså en förklaring. Jag försökte också beskriva lagförslag som är på gång, det vill säga att vi vid årsskiftet får förslag som vi kan arbeta med. Finns det ingenting man kan göra, undrar Monica Green. Kan man inte göra något annat? Jag nämnde det inte tidigare men det som naturligtvis är viktigt är att det redan med dagens lagstiftning finns möjligheter att angripa oseriösa företag och orättfärdiga villkor. Den möjligheten finns både när det gäller oskäliga avtalsvillkor och förfaranden som innebär ocker. En del typer av aggressiv marknadsföring och att på lösa boliner ge lån kan vara att betrakta som ocker. Om man ingått ett avtal på grund av lättsinne eller oförstånd kan det alltså prövas i domstol. En sådan bestämmelse och möjlighet finns således. Såvitt jag vet har man dock inte prövat hur det kan användas, men det är ingen tvekan om att företag generellt har ett ansvar enligt lagstiftningen. Däremot är de mindre lånen undantagna från kreditprövning, och de är ofta också upplagda på ett annat sätt. Där har vi sett att man utvecklat former för långivning som marknadsförs mycket aggressivt. En konsument kan, i stället för att gå till domstol, redan i dag vända sig till Allmänna reklamationsnämnden om man anser att lånet är orimligt. Prövningen hos Allmänna reklamationsnämnden är opartisk. Den är enkel, snabb och utan avgifter, vilket ofta är en fördel om man är ung. De flesta företag har åtminstone hittills visat stor respekt för det som Allmänna reklamationsnämnden kommer fram till. Det är inte så att vi lagt ärendet åt sidan, men det vi alltså inte har är kreditprövning och möjligen tuffare regler beträffande informationsgivningen. Jag tror att vi måste arbeta för att försäkra oss om att låntagare vet vad lånet innebär, vad det kommer att kosta och under hur lång tid, alltså hur det hela fungerar. I Finland har man fattat en del beslut som gäller detta. Bland annat måste man i marknadsföringen av kortfristiga, mindre krediter ange effektiv ränta. Det finns också krav på att kreditgivaren kontrollerar att den som söker lån verkligen kan betala det. De har också en bestämmelse som jag tycker är smått intressant, nämligen att man inte får betala ut en beviljad kredit omedelbart. Jag har förstått att det finns en hel del som sätter sig i skuld på nätterna. Enligt den finska regeln ska man åtminstone ha vaknat till ordentligt och insett vad man gjort innan pengarna får betalas ut. Därmed finns det möjligheter till lite bondånger och till att kanske reda ut det i efterhand. Jag tror att man i stundens ingivelse kan gå på detta, och sedan sitter man där, vilket naturligtvis är olyckligt. Och det gäller inte enbart ungdomar. Det finns en och annan vuxen som också ramlar dit, vilket är lika illa. Vi kommer, som sagt, att försöka åtgärda problemet, och vi får fortsätta att gemensamt sprida så mycket information som möjligt om reglerna, vad man kan göra i dag och hur man kanske måste resonera.

Anf. 22 Monica Green (S)
Fru talman! Det är bra att Beatrice Ask förstått att man kan sätta sig i skuld på nätterna. Det har jag talat om i båda mina tidigare inlägg. Det är bra att hon nu förstått det. Och ja, det kan ske i stundens ingivelse, och det kan ske på många andra sätt. Det kan röra sig om någon av de 20 procent arbetslösa ungdomar som finns; nu ökar ju arbetslösheten dramatiskt. Vem ska angripa dessa företag? Beatrice Ask säger att det finns i lagstiftningen, att man kan angripa detta genom lagstiftningen om ocker. Vem ska göra det? Är det den självmordsbenägna ensamstående mamman som är satt i skuld och inte kommer ur sin skuldfälla? Eller är det någon av de 18-åriga ungdomar som satt sig i skuld som ska göra det? Vem kan göra det, och vem kommer att göra det om den möjligheten redan finns? Varför jobbar Finland mycket snabbare med att få fram lagförslag än Sverige? Varför har de lyckats ta fram ett sätt att komma åt sms-långivningen som just nu är ett mycket stort problem för våra ungdomar och även för andra? Dessutom ökar lånen i takt med att skillnaderna i samhället blir större. Jag vet att Moderaterna gick till val på att det är bra med större skillnader i ett samhälle. Det måste vara större skillnader för då får man incitament. Ni sade i era valtal att det var så väldigt bra med stora skillnader. Jag tror inte på den människosynen. Jag tror på att vi ska hålla ihop grupperna. Jag tror på att alla ska försöka hjälpas åt och stötta varandra i stället för att öka skillnaderna. Jag har sett länder med ungdomskravaller och annat som kommer i kölvattnet på ökade klyftor. Men ni tror på ökade klyftor. Det är er politik, och det får ni stå för. Det drabbar dock många utsatta ungdomar och andra som fastnar i en lånefälla, och jag vill att ni gör någonting åt det nu.

Anf. 23 Beatrice Ask (M)
Fru talman! Låt mig först göra en rättelse. Jag går lite snabbt fram ibland. Det finska exemplet som jag tog upp är inte beslutat ännu. Det är ett förslag. Likväl är det intressant och relevant att berätta om. Sedan vill jag säga att Monica Green är väldigt snabb med att fara i väg och diskutera sin egen upplevelse av vad moderat politik ska stå för. Jag tror att jag vet bättre än Monica Green vad vi står för. De stora klassklyftorna åstadkoms under det långa socialdemokratiska maktinnehavet. Det är en utveckling som skett - och det är ett elände. Vårt arbete mot utanförskap handlar om att rätta till en del grundläggande brister i det svenska samhället. När det gäller skuldsättning, som interpellationen handlar om, är människor med låga inkomster, eller de som befinner sig i en svår situation, extra utsatta för aggressiv marknadsföring och kanske också för tendenser att ta lån när man borde avstå. Därför är det viktigt att försöka se till att vi har bra regler för kreditprövning och att man är tydlig med vad ett beslut om att ta lån innebär. Därför finns det behov av förbättringar, vilket vi nu arbetar med för att få på plats. Det tror jag är bra. Därutöver arbetar vi med information, som jag sade tidigare. Vi har redan regelverk i lagstiftningen om ocker och annat. Bland annat har Konsumentverket använt den typen av lagstiftning. År 2006 polisanmälde de till exempel ett mobillåneföretag för ocker eller försök eller förberedelse till ocker och drev således ett sådant mål. Det händer att man gör det. Det kan vara både enskilda och andra som värnar de intressen som låntagare kan stå för. Lagstiftning är till för att användas, och olika aktörer kan ta initiativen. Jag tycker att det var bra att vi kunde ha den här debatten.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.