Till innehåll på sidan

Regeringens målsättning med arbetsmarknadspolitiken

Interpellation 2023/24:134 av Serkan Köse (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2023-10-31
Överlämnad
2023-11-01
Anmäld
2023-11-07
Sista svarsdatum
2023-11-17
Svarsdatum
2023-11-28
Besvarad
2023-11-28

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Både Konjunkturinstitutets och Arbetsförmedlingens prognoser visar att antalet sysselsatta kommer att minska, med en förväntad arbetslöshet som överskrider 8 procent nästa år. Trots dessa prognoser avser regeringen att minska anslagen till Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprogram med 2,1 miljarder kronor i nästa års budget. Vidare har regeringen beslutat att endast höja Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag med 200 miljoner kronor, trots att myndigheten faktiskt efterfrågade en extra krisinsats om 770 miljoner kronor.

Därför vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

  1. Har ministern och regeringen satt några specifika mål för arbetsmarknadspolitiken, och i så fall vilka?
  2. Anser ministern och regeringen att regeringens åtgärder inom arbetsmarknadspolitiken är tillräckliga för att hantera den försämrade situationen på arbetsmarknaden, och om inte, vilka ytterligare åtgärder avser ministern att vidta?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:134, Regeringens målsättning med arbetsmarknadspolitiken

Interpellationsdebatt 2023/24:134

Webb-tv: Regeringens målsättning med arbetsmarknadspolitiken

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 83 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Serkan Köse har frågat mig om jag och regeringen har satt några specifika mål för arbetsmarknadspolitiken, och i så fall vilka. Vidare frågar han om jag och regeringen anser att regeringens åtgärder inom arbetsmarknadspolitiken är tillräckliga för att hantera den försämrade situationen på arbetsmarknaden, och om inte, vilka ytterligare åtgärder jag avser att vidta.

Regeringen fortsätter arbetet för att återupprätta arbetslinjen. Alla som kan arbeta ska arbeta. Det är en förutsättning för det svenska välfärdssamhället. Trots att Sverige har en hög sysselsättningsgrad är det många som inte försörjer sig genom eget arbete. För att motverka detta måste såväl transfererings- som skattesystemen vara utformade så att det är lönsamt att gå från bidrag till arbete.

Arbetsmarknadspolitiken behöver utformas så att fler kommer i arbete och att den blir mer kostnadseffektiv. Höga krav ska ställas på den som söker jobb kombinerat med att arbetslösa erbjuds stöd och insatser. Det ska också finnas tydliga aktivitetskrav för att få bidrag.

Det riksdagsbundna målet för arbetsmarknadspolitiken är att insatserna ska bidra till en väl fungerande arbetsmarknad.

Regeringen har i Arbetsförmedlingens regleringsbrev för 2023 beslutat om mål, återrapporteringskrav och uppdrag. Arbetsförmedlingen ska bland annat prioritera arbetet med personer som är eller riskerar att bli långtidsarbetslösa i syfte att dessa personer ska övergå till arbete eller utbildning. Myndigheten ska också motverka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet, och arbetet med en effektiv och rättssäker ärendehandläggning ska stärkas. Arbetsförmedlingen fick också i uppdrag att förbättra den geografiska och yrkesmässiga rörligheten bland arbetslösa. Den som står utan arbete måste vara beredd att omskola sig eller söka jobb i en annan kommun.

Arbetsförmedlingens regleringsbrev för 2024 bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Regeringens förslag i budgetpropositionen för 2024 bedöms skapa tillräckliga förutsättningar för Arbetsförmedlingen att hantera den försämrade situationen på arbetsmarknaden. I propositionen föreslås en förstärkning av Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag med 200 miljoner kronor för att möta en ökad arbetslöshet och stärka kontrollarbetet. Tillsammans med andra förslag i budgetpropositionen, till exempel ett förstärkt jobbskatteavdrag för låg- och medelinkomsttagare, bidrar de föreslagna satsningarna inom arbetsmarknadspolitiken till en stärkt arbetslinje.

Regeringen föreslår även fler platser inom yrkeshögskolan och inom den yrkesinriktade vuxenutbildningen så att tillgången till sådan utbildning förbättras och fler snabbt kan komma i arbete. Satsningarna är avgörande både för Sveriges konkurrenskraft och för individer som får en bättre möjlighet att komma i arbete.

Omställnings- och kompetensstödet och omställningsstudiestödet ökar också individernas möjligheter att få eller behålla ett arbete.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Genom att prioritera kostnadseffektiva insatser inom arbetsmarknadspolitiken som är arbetsplatsnära och som bidrar till en hög sökaktivitet skapas möjligheter för dem som ändå tvingas lämna sina jobb att komma vidare till studier eller till andra arbeten.


Anf. 84 Serkan Köse (S)

Fru talman! Jag tackar Johan Pehrson för svaret.

Det är en oroväckande tid för Sverige, en tid präglad av ekonomisk osäkerhet och utmaningar på arbetsmarknaden. I detta sammanhang tänker jag fokusera på tre centrala aspekter, nämligen den aktuella ekonomiska situationen, arbetsmarknadens utmaningar samt regeringens roll och behovet av konkreta åtgärder.

Låt oss för det första titta på vår ekonomiska situation. Prognosen för 2023 indikerar en av de svagaste ekonomiska utvecklingarna i vårt lands historia med en bnp på nedgång och en förväntad tillväxt som är lägst i Europa. Denna nedgång, förstärkt av en kostnadskris och en ekonomisk kris, har lett till att många hushåll nu kämpar med ekonomin och med att betala sina räkningar. Vi ser också en oroande inflation som är högre än våra grannländers, vilket påverkar varje medborgares ekonomi och levnadsstandard.

För det andra är situationen på bostadsmarknaden, som jag också nämnde i min förra interpellation, mycket oroväckande. Bostadsmarknaden har länge varit en tillväxtmotor i svensk ekonomi, men nu ser vi att bostadsbyggandet minskar dramatiskt. Det är den största nedgången sedan 90-talskrisen. Detta hotar inte bara vår nuvarande ekonomi utan även framtida tillväxtmöjligheter. Situationen påverkar arbetsmarknaden direkt då brist på bostäder gör det svårare för människor att flytta dit där jobben finns, vilket i sin tur leder till en förvärrad kompetensbrist.

För det tredje ser vi nu, trots tidigare motståndskraft, en tydlig avmattning på arbetsmarknaden. Vi har fortfarande en relativt hög sysselsättningsgrad, men det är oroande att antalet arbetade timmar och tillfälliga anställningar minskar samtidigt som varslen ökar. Detta pekar på en bekymmersam utveckling, särskilt med tanke på att vi förväntar oss en fortsatt ökning av arbetslösheten under de kommande åren.

I ljuset av dessa utmaningar kan man fråga sig vad Johan Pehrson och regeringen gör. Otroligt nog väljer Johan Pehrson att minska resurserna till Arbetsförmedlingen och den aktiva arbetsmarknadspolitiken - och det i en tid när det behövs mer resurser för att rusta människor att komma tillbaka. När hela ekonomin och inflationen vänder kommer vi att ha en enorm kompetensbrist.

Det är också anmärkningsvärt, återigen, att man skär ned på arbetsmarknadspolitiken med 2 miljarder inför nästa år. Jämför vi i år med hur det har sett ut tidigare kan vi väl säga att man halverar insatserna till den aktiva arbetsmarknadspolitiken - i en tid när det behövs mer arbetsmarknadspolitik, mer resurser till utbildning och mer resurser till kompetensutveckling för att vi ska kunna rusta människor för de jobb som finns i dag.

Det är också uppseendeväckande att Arbetsförmedlingen inte får de resurser den efterfrågar, fru talman. Johan Pehrson säger att anslagen ökar med 200 miljoner kronor medan Arbetsförmedlingens bedömning är att man behöver minst det tredubbla. Till skillnad från Johan Pehrson föreslår vi socialdemokrater ökade satsningar på den aktiva arbetsmarknadspolitiken och ett förstärkt förvaltningsanslag till Arbetsförmedlingen. Vi anser att dessa åtgärder är viktiga för att stärka arbetsmarknaden och säkerställa att Sverige navigerar genom denna kris med en kraftig och välfungerande arbetsmarknad.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Med anledning av detta undrar jag, återigen, om Johan Pehrson har satt upp några specifika mål för arbetsmarknadspolitiken och i så fall vilka. Jag skulle gärna vilja att statsrådet sa något om detta.

Med tanke på den försämrade situation vi har på arbetsmarknaden i dag undrar jag också, återigen, vilka konkreta steg statsrådet avser att ta för att säkerställa att arbetslösheten inte fortsätter att stiga och att de som nu förlorar sina jobb får den hjälp och det stöd de behöver för ett snabbt återinträde på arbetsmarknaden när det vänder.


Anf. 85 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Fru talman! Det är klart att det är en väldigt besvärlig situation som människor befinner sig i. Vi har en alldeles för hög arbetslöshet, och vi behöver få upp sysselsättningen inte minst i de grupper som i dag befinner sig långt från arbetsmarknaden. Det kan handla om personer som egentligen aldrig har haft ett reguljärt arbete.

Detta är ett svårt arbete. Vi har rejält många miljarder avsatta till arbetsmarknadspolitiken, men det är korrekt att vi till exempel förändrar regelverket för de personer som jobbar inom att rusta och matcha genom att vi satsar mer på yrkesutbildning och yrkeshögskolan, vilket jag har nämnt tidigare. Vi låter nu etableringsjobben växa fram, och vi tror att de kan vara ett väldigt viktigt stöd i arbetet med den här förändringen.

Målet, som är bundet av riksdagen, är att vi ska se till att ha en väl fungerande arbetsmarknad. Men en utbildningsskuld tar tid att utbilda bort. Brister i svenska språket tar det tid att komma till rätta med. Och vad gäller tillgången på arbete beror den väldigt mycket på hur det går för svenska företag. I en tid av ekonomisk kris måste man hålla fokus på huvudmålet, och det är att banka ut inflationen. Det finns ingen genväg, hur gärna Serkan Köse - som lyfter viktiga frågor - än önskar. Man kan inte komma runt detta på något sätt.

Man kan alltid bedriva en mer socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik, men den har alltid inneburit ökade kostnader för skattebetalarna och mindre effektivitet. Den har inte heller lett till Europas lägsta arbetslöshet utan snarare nästan tvärtom. Då måste man självklart vara beredd att gå en annan väg, att trampa en ny stig, och här skulle det behövas lite omprövning från Socialdemokraterna.

Det går att vända detta; vi ser att jobben växer fram i de kommuner som har en stark utveckling. Där har vi ett annat, mer så kallat "angenämt", problem, nämligen att det i en snabb expansion saknas människor som flyttar dit. Då måste man möta det genom utbildning av den arbetskraft som saknas. Det finns arbetskraft, men den har kanske inte rätt utbildning. Det är därför vi gör dessa satsningar på mer reguljär utbildning.

Jag vill dock understryka att jag är väldigt glad att vi - förhoppningsvis snart, på nyåret - kan se etableringsjobben, som är så viktiga och som parterna har tagit ett stort ansvar för att ta fram. De är en viktig del för att just möta inte minst människor som har varit långtidsarbetslösa - eller som kanske aldrig ens har haft ett reguljärt arbete över huvud taget.


Anf. 86 Serkan Köse (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Det Johan Pehrson kallar ökade kostnader kallar vi investeringar. Det är investeringar i kompetens och i människor, så att de rustas med de färdigheter som efterfrågas på arbetsmarknaden och kan stå redo att ta de jobben. Vi kallar det en investering och ett stöd - Johan Pehrson kallar det en kostnad.

Att ha EU:s lägsta arbetslöshet var ett mål. Det var den socialdemokratiska regeringens mål i början av 2014. Det var ett bra mål. Det är viktigt att ha mål i politiken, även om man sedan kanske inte når hela vägen. Jag har flera gånger ställt frågan till Johan Pehrson vad Liberalerna har för mål. Det vore intressant att veta om Johan Pehrson har något mål med arbetsmarknadspolitiken.

Vi socialdemokrater är tydliga och har ett tydligt mål: att nå full sysselsättning. För att nå full sysselsättning krävs en aktiv och mångfasetterad arbetsmarknadspolitik. Det innebär ett brett spektrum av åtgärder anpassade till individuella behov, som arbetsmarknadsutbildning, subventionerade anställningar och arbetslivsinriktad rehabilitering. Vikten av samverkan mellan kommuner och Arbetsförmedlingen kan inte nog betonas i detta fall, särskilt när det gäller att integrera en kedja av insatser för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det är ett politiskt mål.

Det svenska samhällskontraktet innehåller inte enbart rättigheter utan även krav och förväntningar. De som söker arbete ska aktivt delta i de åtgärder som erbjuds för att förbättra sina chanser på arbetsmarknaden. Det är också ett mål, och Arbetsförmedlingen spelar en central roll i den kontexten. Deras uppdrag är att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt och stödja kompetensförsörjningen, och det tycker vi är viktigt. Oavsett var i landet man bor ska Arbetsförmedlingen vara tillgänglig, och det ska ges stöd.

Vi kan väl konstatera att Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadspolitiken har fått mindre resurser med Johan Pehrsons politik de senaste åren, från 2019 fram till i dag. Det är mindre resurser till de människor som behöver åtgärder för att rustas till att kunna ta de lediga jobben. Till skillnad från Johan Pehrson vill vi stärka Arbetsförmedlingens anvisningskapacitet och förmåga att erbjuda en jämställd och jämlik arbetsmarknadspolitik.

Fru talman! Arbetsmarknadspolitiken är också kopplad till utbildningspolitiken. Det är avgörande att vårt utbildningssystem möter arbetsmarknadens behov och att antalet deltagare i bland annat arbetsmarknadsutbildningar ökar. Jag och Johan Pehrson har ett flertal gånger haft debatter om att vi behöver se till att utöka också arbetsmarknadsutbildningarna.

Den gröna omställning som Sverige står inför - också detta har vi debatterat många gånger - kräver framför allt rätt utbildad arbetskraft. Vi socialdemokrater ser det som en nationell prioritet att se till att vårt utbildningssystem och vår arbetsmarknadspolitik är väl rustade för dessa utmaningar och att de går in i varandra mycket tydligare än i dag.

Vi socialdemokrater anser också att det behövs en kombination av rättigheter och krav. En väl genomtänkt och finansierad arbetsförmedling och en stark koppling mellan arbetsmarknads- och utbildningspolitiken är nödvändigt för att vi ska klara av de utmaningar vi har på svensk arbetsmarknad i dag.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Med tanke på de nuvarande utmaningarna och den tydliga avsaknaden av en målmedveten arbetsmarknadspolitik från regeringens sida vill jag återigen ställa frågan till statsrådet: Hur avser statsrådet att säkerställa att Sveriges arbetsmarknad inte bara återhämtar sig från nuvarande lågkonjunktur utan också stärks för att möta framtida utmaningar, inklusive den nödvändiga omställningen till en mer hållbar och jämlik ekonomi? Hur ska arbetsmarknadsministern göra för att utbildningspolitik och arbetsmarknadspolitik ska docka in i varandra mycket tydligare än i dag?


Anf. 87 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Fru talman! Om jag inte minns helt fel var det en socialdemokratisk regering som under åtta år såg till att vi drev den politik vi gjorde. Man måste ju ta ansvar när man sitter i regeringen. Man kan inte bara stå vid sidan och efteråt säga att det var någon annan. Det funkar inte. Det är som ett barn som har ätit upp alla ostkrokarna på fredagskvällen och som har ostkrokar överallt men ändå säger att det var någon annan som gjorde det. Ni har ju stått för den linje som Sverige har drivit.

Serkan Köse och jag är överens om att en aktiv arbetsmarknadspolitik måste bygga på mer än det som man gör på Arbetsförmedlingen. Vi har ju ett uppdrag om fler arbetsmarknadsutbildningar. När Arbetsförmedlingen återrapporterar till mig redovisar de hur svårt det är med upphandlingar, och det gör de säkert också till Serkan Köse när Arbetsförmedlingen är i utskottet. Det är därför vi har en ny styrelse på plats. Det är därför de har ett tydligt uppdrag att förstärka detta. De ska se över hela sitt upphandlingssystem eftersom det krävs fler arbetsmarknadsutbildningar.

Jag är helt säker på att även Serkan Köse tycker att det är bra med yrkesvuxutbildningar och yrkeshögskolan. Där utökar vi nu verksamheten, som är mer reguljär utbildning.

Det är också så att Socialdemokraterna gjorde ett förtjänstfullt arbete eftersom det nu finns en möjlighet, som vi verkligen har bejakat, att dimensionera gymnasieutbildningen på ett sådant sätt att man kan försöka styra dit där jobben finns. Det krävs ju ett omfattande arbete för att se till att unga människor läser till mer yrkesinriktade - och viktiga - utbildningar för till exempel vård- och omsorgsyrken, industri eller installationer. Det är ju helt centralt. Detta är också ett viktigt arbete som görs.

Om detta ska bli framgångsrikt måste man dock börja tidigt i skolan. Oavsett vad de ska studera måste barnen tidigt lära sig att läsa, räkna och skriva. Det är därför vi lägger om skolpolitiken från det skärmflum som jag var inne på tidigare.

Personer som har kommit till vårt land, kanske för många år sedan, måste lära sig svenska. Det är därför vi ställer om svenska för invandrare för att försöka öka kraften när man träder in i undervisningen tidigt. Man kanske inte ska ha hur lång utbildning som helst. Precis som lågstadiet i regel är begränsat till tre år ska det finnas tidsbegränsningar för sfi. Vi lägger också in att man ska kunna kombinera svenskutbildning med en annan aktivitet, till exempel en utbildningsinsats, för att snabbare komma i arbete.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det är en lång väg. Det finns en stor utbildningsskuld och en stor språkskuld. Detta måste man överbrygga genom att rusta människor. Det är därför vi gör förändringar inom utgiftsområdet och till exempel lägger mer på yrkesutbildningar. Vi tycker att det är bra. Jag står för det till hundra procent.

Jag förstår - och har förstått - att Socialdemokraterna alltid har velat lägga ännu mer pengar på andra insatser. Vi har ju pratat om extratjänster och annat som Socialdemokraterna verkligen har älskat. Jag tror dock mer på etableringsjobb. Jag tror att detta i förlängningen kommer att leda till fler reguljära jobb för de berörda personerna än vad extratjänsterna har gjort. Alla utvärderingar har visat att insatser med ett reguljärt arbete som tydligt mål är bättre. Detta gäller inte minst etableringsjobben.


Anf. 88 Serkan Köse (S)

Fru talman! Låt oss konstatera, statsrådet, att arbetet med etableringsjobben påbörjades av den socialdemokratiska regeringen.

Det är tydligt att Johan Pehrson inte har någon målsättning för arbetsmarknadspolitiken, vilket är det som interpellationen handlar om.

Jag nämnde bostadsmarknadens kris i dag och den stigande arbetslösheten. Detta är viktiga frågor som kräver konkreta och effektiva åtgärder. Vi ser en avmattning på arbetsmarknaden som kombineras med ett historiskt lågt bostadsbyggande. Det innebär stora utmaningar och gör det svårare för människor att hitta arbete där det behövs mest.

Tyvärr har vi en regering som saknar en klar målsättning i denna kritiska tid. Man skyller i stället på den tidigare socialdemokratiska regeringen. Trots att Johan Pehrson har varit arbetsmarknadsminister i ett och ett halvt år är reformlistan fortfarande tom.

Att enbart reagera på kriser är inte tillräckligt, fru talman. Vi behöver en proaktiv och väl genomtänkt strategi som tar itu med både de nuvarande och de framtida utmaningarna på svensk arbetsmarknad.

Till skillnad från Johan Pehrsons regering har Socialdemokraterna en klar vision om full sysselsättning. Alla som kan jobba ska jobba. Arbetet, fru talman, är inte bara grundläggande för individens försörjning och frihet, utan det är också kärnan i vår gemensamma välfärd.

För att detta mål ska uppnås krävs en aktiv och individanpassad arbetsmarknadspolitik. Det är viktigt att Arbetsförmedlingen har tillräckliga resurser och tillräckligt stöd för att effektivt kunna utföra sitt uppdrag. Det handlar inte om att vi ska ha en massa pengar att dela ut, Johan Pehrson, utan det handlar om att pengarna ska gå till att rusta människor för de lediga jobb som finns i dag.

Jag är fortfarande intresserad av vilka konkreta åtgärder Johan Pehrson har för att främja jobbskapande, stödja omställningen och återuppliva tillväxten i vår ekonomi.

Jag tackar för debatten.


Anf. 89 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Fru talman! Låt mig ta fasta på vad vi gör. Det finns ju ett helt avsnitt med rätt många miljarder. Vi har ju debatterat detta hur mycket som helst, men jag kan räkna upp det igen. Det gäller att stärka arbetslinjen, att stärka utbildningslinjen och att stärka språklinjen. Jag har stor respekt för att Serkan Köse vill ha en annan ton i detta och kanske vill ha fler extratjänster och färre etableringsjobb eller vilken mix man nu väljer. Ibland måste man dock prioritera.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag tar fasta på det Serkan Köse sa om samhällskontraktet. Det tycker jag låter som gammal fin socialdemokrati. Jag blir alldeles varm när jag hör Serkan Köse tänka tanken att det finns ett kontrakt där det finns rättigheter och skyldigheter.

Jag hörde också Serkan Köse nämna Arbetsförmedlingens anvisningar. Även det låter som ljuv musik, tycker jag. Det kanske är en omprövning på gång också på det området för att sätta mer kraft i detta. Vi har en stark a-kassa, men den är till för att användas när det inte finns några jobb. Om det finns arbeten måste man, som jag har nämnt, vara beredd att utbilda sig och kanske flytta till en annan kommun. Det är viktigt att anvisa mer, så att människors tid i arbetslöshet blir så kort som möjligt.

Jag tar fasta på detta. Jag ser fram emot fler debatter där vi pratar om vikten av att ställa krav, för det är att bry sig. Möjligheter måste följas upp av individens personliga ansvar.

Jag tar också fasta på tanken på ett samhällskontrakt och på att alla ska arbeta. Man måste sätta mening i detta, och jag ser fram emot att höra mer om vad Socialdemokraterna menar.

Jag är övertygad om att vi kan finna varandra här. Det är inte en dag för tidigt. Vi har funnit varandra förr, men det är politikens innehåll som är avgörande.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.