Regelverket för så kallade fyrhjulingar

Interpellation 2007/08:108 av Köhler, Katarina (s)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-02
Anmäld
2007-11-02
Besvarad
2007-11-13
Sista svarsdatum
2007-11-23

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 2 november

Interpellation

2007/08:108 Regelverket för så kallade fyrhjulingar

av Katarina Köhler (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

De senaste åren har terrängfordon, så kallade fyrhjulingar blivit alltmer populära. Man uppskattar antalet till ca 30 000 fordon. Vi kan konstatera att i takt med att dessa fordon blir fler ökar också antalet olyckor. Hittills i år har nio personer omkommit i olyckor där fyrhjulingar varit inblandade, men det finns stora mörkertal.

Enligt Vägverket finns det ingen klar och tydlig bild av läget, då det är väldigt svårt att tolka regelverket. I olycksstatistiken går det inte att särskilja fyrhjulingar, eftersom en fyrhjuling inte är ett eget fordon. Den kan vara registrerad som motorcykel, terrängskoter, traktor eller moped.

Regler för förarbehörighet, var man får köra, prestanda, hjälmkrav och utrustning varierar. Dessutom lär man kunna importera och montera ihop sin fyrhjuling själv, vilket i sig kan innebära ökad olycksrisk.

Jag vill fråga statsrådet vad hon avser att göra för att göra regelverket för terrängfordon tydligare.

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2007/08:108, Regelverket för så kallade fyrhjulingar

Interpellationsdebatt 2007/08:108

Webb-tv: Regelverket för så kallade fyrhjulingar

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 87 Åsa Torstensson (C)
Fru talman! Katarina Köhler har frågat mig vad jag avser att göra för att göra regelverket för terrängfordon tydligare. I år har tio personer omkommit i olyckor med fyrhjulingar. Fem av dessa har skett på väg och fem på annan plats, och i fyra av fallen var fyrhjulingen registrerad som motorcykel. Det stämmer som Katarina Köhler framhåller att det i Vägverkets olycksstatistik i dag inte helt går att urskilja fyrhjulingar. Någon uppskattning av det totala antalet olyckor med fyrhjulingar kan därför inte presenteras. En fyrhjuling kan vara klassificerad som terrängskoter, traktor, motorcykel eller moped beroende på dess motorstyrka och användningsområde. Alla dessa typer av fyrhjulingar ska vara registrerade och ha en registreringsskylt. Undantaget är om fordonet uteslutande används inom inhägnat område. Vägverket planerar att tillsammans med berörda aktörer kartlägga problematiken och ta fram tänkbara åtgärder för att motverka olycksutvecklingen. Verket avser också att försöka urskilja fyrhjulingarna i de olika fordonskategorierna för att i framtiden enklare kunna följa förändringar. I den pågående körkortsutredningen bereds också vissa klargöranden vad gäller förarbehörigheterna enligt det körkortsdirektiv som EU-parlamentet och rådet antog i december förra året. Där hanteras dagens fyrhjuliga motorcyklar ur körkortssynpunkt som lätta personbilar, B 1 eller som personbilar, B. Fyrhjuliga mopeder behandlas däremot som mopeder i övrigt. Slutligen avser jag som ett led i nollvisionsöversynen att vidta åtgärder för att förtydliga och skärpa reglerna runt fyrhjulingar, bland annat genom att dela upp fordonsslaget terrängskoter i fordonskategorierna snöskoter och terränghjuling och att separera förarbehörigheterna för dessa två fordonsslag men även se över behörighetskraven avseende mopeder, inklusive fyrhjuliga sådana.

Anf. 88 Katarina Köhler (S)
Fru talman! Jag tackar ministern för svaret som jag har fått. Det gläder mig att ministern också ser problemen och är orolig. Men jag skulle ändå vilja ha ett lite utförligare svar, även om jag förstår att det inte är alldeles enkelt. Som ministern också lyfte fram kan fyrhjulingar vara fyra olika fordon med fyra olika regelverk. En fyrhjuling kan till exempel vara en terrängskoter som får köras på enskild väg men som får köras i högst 20 kilometer i timmen. Föraren ska ha körkort för bil eller traktor som är utfärdat före år 2000, eller också ska föraren ha fyllt 16 år och ha förarbevis för terrängskoter. Man rekommenderar hjälm vid körning av terrängskoter. Detta är enligt Vägverkets regelverk. Men en fyrhjuling kan också vara en maskin som är registrerad som motorcykel. Vi vet att man som motorcykelförare ska ha ett så kallat B-körkort eller ett speciellt körkort för mc. Det är också lag på att använda hjälm. Denna fyrhjuling får köras på väg. En fyrhjuling kan också vara en traktor. Då får den köras på väg endast av den som har körkort eller traktorkort, om inte körningen avser kortare sträckor mellan två arbetsplatser. Till sist kan en fyrhjuling vara en moped klass 1. Föraren ska vara 15 år och ha förarbevis, traktorkort eller körkort. Detta är en hel del. Eller hur, ministern? Jag har nu lärt mig och förstått att dessa fordon är rätt lika varandra, utom den skogsmaskin som ofta används för småbruk i skogen. Det är bara fordon som är klassade som mc som kräver kontrollbesiktning. I övrigt ska de vara registrerade, som ministern också talade om. Detta är naturligtvis en röra, och det är jätteviktigt att vi bringar reda i detta eftersom det inte känns bra att människoliv ska gå till spillo kanske därför att regelverket är för rörigt och att det är för enkelt att använda dessa maskiner. Jag vet också att man kan importera sådana fordon i paket och montera ihop dem själv. Eftersom de kanske inte behöver kontrollbesiktigas måste risken finnas att man sätter ihop dem fel, att de blir trafikfarliga och kanske rentav är orsaken till olyckor. Jag skulle vilja att ministern lite mer detaljerat redogör för vad hon ska göra för att antalet olyckor ska minska i framtiden. Vilka utbildningsinsatser och informationsinsatser måste till för att stävja det användande som kanske inte alltid sker enligt reglerna? Detta vill jag gärna veta.

Anf. 89 Åsa Torstensson (C)
Fru talman! Jag håller med om den beskrivning som interpellanten har gjort av framför allt den allvarliga situationen med en ökning av antalet omkomna. Framför allt under sommaren och hösten har det kommit upp en diskussion som jag tycker är bra. Interpellanten efterfrågade ytterligare saker än det som jag har sagt och kom in på behovet av utbildning. Det är av den anledningen som jag talar om vikten av att separera förarbehörigheterna. Men i efterdyningarna av de olyckor som har skett med terrängskotrar på grund av att förarna inte har utbildning för dem eller inte har förstått vidden av att det är ett annat fordon än traktor eller bil som de för fram, avser man att särskilja skoter och terränghjuling och dela upp dem i två olika fordonskategorier men också separera förarbehörigheten för dessa fordonsslag så att det blir tydligare att det handlar om två olika fordonskategorier. Redan nu har Vägverket, som jag också sagt, initierat ett antal åtgärder för att även samla branschföreträdare och andra som har ett engagemang kring fyrhjulingar. Det som Vägverket kallar för OLA - objektiva fakta, lösningar och avsikter - tänker man arrangera tillsammans med olika aktörer för att då också kunna kartlägga problematiken och ta fram åtgärder i syfte att motverka den här olycksutvecklingen. När det gäller att kartlägga problematiken och att ha som ambition att motverka olycksutvecklingen räknar jag med att man i det underlaget kommer med förslag om ändringar i regelverket - detta som en del i det arbete som Vägverket tagit initiativ till. Från registreringssynpunkt försöker Vägverket nu hitta sätt att urskilja fyrhjulingarna från de olika fordonskategorierna så att man enklare kan följa förändringarna och om förändringarna får någon effekt.

Anf. 90 Katarina Köhler (S)
Fru talman! Ja, detta är inte alldeles enkelt. Jag ska bara ta ytterligare ett par exempel på vad som händer kring de här terrängfordonen, de här fyrhjulingarna, och återkomma till ministern med min fråga. Jag kommer från Västerbotten. Där har vi haft flera olyckor med sådana här fordon. Vi vet nu att fyrhjulingar har varit inblandande. Men i tidningen kan det stå att det varit en mc-olycka, en olycka med en bil och en mc inblandade. Eller också kan det stå att en motorcykel varit inblandad i en olycka. Men i själva verket har det handlat om fyrhjulingar. Jag har läst hundratals annonser om fyrhjulingen. Bland annat står det att den kan vara en perfekt och bra hjälpreda i skogen, vid röjning - alltså för jord- och skogsbruk i liten skala. När reglerna är så konstiga är det inte lätt att veta vad det är för ett fordon man sätter sig på ute i skogen. Därför har flera av de här olyckorna, efter vad jag förstår, handlat om att maskinen vält och att man fått den över sig därför att den lastats för mycket eller lastats felaktigt. Eller också har kanske en kärra hängts på som varit felaktig i förhållande till fordonets vikt etcetera. Det är det ena. Det andra är att det i annons- och reklamvärlden finns väldigt många annonser där man riktar sig till familjen. Man hänvisar till det fantastiska friluftslivet. Det står att man kan ta med sig barnen och komma ut i terrängen och i skogen med hjälp av de här maskinerna. Men det skrämmer när man ser hur olyckorna hittills varit och vilka fordon som varit inblandade. Det är av yttersta vikt att vi får ordning på detta och att det finns ett regelverk som det går att tolka just för att människor inte ska behöva fara illa. Om skadesiffrorna vet vi ännu mindre; det är som det är i det avseendet. Det handlar alltså även om turismen och om upplevelsesektorn liksom om jord- och skogsbruket där dessa maskiner säkert är jättebra om de används rätt. Dessutom gäller det att ha rätt maskin. Men det är alldeles för många som i dag kan använda de här fordonen och som dessutom kan för lite om dem. Därför är det jätteviktigt att vi får ordning på detta. Jag vill veta om ministern kan säga vilka de berörda parter är som Vägverket pratar om och vad ministern menar med att man avser att försöka urskilja de här olika fordonskategorierna.

Anf. 91 Åsa Torstensson (C)
Fru talman! Naturligtvis är utbildning A och O. Jag tror att jag har svarat på frågan om de ambitioner som fortsatt och ständigt måste finnas med i arbetet med förarutbildning med tanke på föraren och förarens attityder - detta för att ha en relation till vad det är för fordon som man använder sig av. Sedan är det också så att jag som förare naturligtvis måste ha med mig väldigt mycket av det traditionella förhållningssättet: att köra nykter, att ha hastigheten under kontroll och att i det här sammanhanget använda hjälm. Det måste också påpekas eftersom sådant är en del av olycksstatistiken, liksom andra faktorer är. Som ett komplement till det jag sade om Vägverkets aktiviteter för att samla olika aktörer kan jag nämna en annan aktör som tar sig an utbildningsfrågan. I tidningen Land förra veckan tog man upp just problematiken med fyrhjulingar. Från LRF:s sida tänker man anordna ett seminarium med fyrhjulingsbranschen, polisen, Vägverket och skolor - utbildare - just för att samlat ta tag i den situation som man från den sidan upplever. Det tycker jag är ett tydligt initiativ från en av aktörerna som alltså tar situationen på allvar parallellt med att staten, Vägverket, har ett motsvarande arbete på gång.

Anf. 92 Katarina Köhler (S)
Fru talman! Jag har inte så mycket mer att säga utöver att jag hoppas att vi snabbt kan få bukt med problemet, att vi kan få ned olycksfallssiffrorna när det gäller de här maskinerna och att vi så snart som möjligt har ett regelverk som det är enkelt att tolka, tyda, och som gör det säkrare att använda de här fordonen.

Anf. 93 Åsa Torstensson (C)
Fru talman! Avslutningsvis vill jag tacka Katarina Köhler för interpellationen. Jag tror att det är viktigt vi också är en av aktörerna när det gäller att föra en diskussion och att ha en debatt om den här problematiken. Det handlar faktiskt också om människors attityder när vi talar om fyrhjulingar liksom det gör när det gäller andra fordon. Bara det faktum att vår debatt lyfter fram situationen tror jag är viktigt. Men jag tror inte att jag kan säga att det sker några snabba förändringar. Återigen: Det handlar i grunden också om förändringar av det mänskliga beteendet. Vi ska även ha med oss att det i dagsläget är kanske 5 000 nyregistrerade fyrhjulingar varje år, så det blir 5 000 nya fordonsägare som varje år är ute i trafiken och i terrängen. Också dessa gäller det att nå med kunskap och utbildning. Jag tror alltså att det är viktigt att det fortsatt förs en diskussion och att olika aktörer, precis som LRF visat, tar sin del av ansvaret.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.