praktiska ämnen i skolan

Interpellation 1999/2000:12 av Andersson, Yvonne (kd)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-09-22
Anmäld
1999-09-28
Besvarad
1999-10-12

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 22 september

Interpellation 1999/2000:12

av Yvonne Andersson (kd) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om praktiska ämnen i skolan

Många elever är skoltrötta. Deras föräldrar vittnar om problemet med en alltför teoretiskt inriktad skola. De elever med klara praktiska intressen har ofta störst problem. Meningslöshet, skolk, disciplinsvårigheter, mobbning och dålig arbetsmiljö för alla är ofta konsekvenser av att skolans verksamhet inte motsvarar elevers olika behov.

Jag delar den människosyn som finns i vår läroplan, västerländsk-humanistisk människosyn. Den innebär att människor är olika, de kan och har förmåga att tillsammans med andra utvecklas. En del människor har mer av praktisk begåvning, andra mer av teoretisk och många en god mix av dem båda. Konsekvenserna av denna syn är att var och en äger rätt att utvecklas efter sin förmåga så långt som möjligt.

En tillbakablick visar att för endast några årtionden sedan dominerades vårt samhälle av den praktiska kunskapen. Nu har pendeln slagit över och vi har en dominans av den teoretiska. I dagens samhälle är den teoretiska kunskapen tillgänglig för alla men den praktiska finns knappt att tillgå.

Skolämnen med praktiskt innehåll har fått allt sämre tilldelning av skolans tid. Dessutom har de i hög grad teoretiserats och många gånger bedöms eleverna efter sina teoretiska kunskaper också i praktiska ämnen. Till högre utbildningar krävs teoretisk kunskap också när man ska gå en praktiskt inriktad utbildning. Visserligen är humaniora bra för en tekniker och praktisk vardagskunskap är bra för en humanist, men vi behöver en balans mellan teoretisk och praktisk kunskap.

Tendensen att undervärdera praktisk kunskap är förkastlig för samhällets välstånd och den enskildes välbefinnande. Samhället har ansvar för att praktiska och teoretiska intressen stimuleras och utvecklas i människors kunnande. Att människors olikheter värderas och respekteras i utbildningssystem, i yrkesprofession och inom de funktioner som faktiskt aldrig har erkänts som yrkesarbete.

Människor har förmågan att söka de kunskaper som behövs om samhället erbjuder utbildning. De kan utvecklas och ge mycket inom de områden som de är intresserade av om samhället öppnar upp för det. Ska den människosyn som finns tydlig i läroplanen förverkligas i skolans verksamhet måste det praktiska kunnandet uppvärderas och ges en central plats också i betygssättning av elever.

Vad avser statsrådet göra för att den praktiska kunskapen ska uppvärderas i skolan?

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.