Polisens resurser i Värmland

Interpellation 2007/08:359 av Högman, Berit (s)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-01-31
Anmäld
2008-01-31
Besvarad
2008-02-12
Sista svarsdatum
2008-02-21

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 31 januari

Interpellation

2007/08:359 Polisens resurser i Värmland

av Berit Högman (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

I mitt hemlän Värmland ska polismyndigheten återigen reducera sina kostnader.

Rikspolisstyrelsen har aviserat att man för 2008 kommer att dra in medel motsvarande sju poliser. För 2009 kommer verksamheten att gå med ett underskot på 19 miljoner och 2010 ytterligare 16 miljoner om verksamheten ska upprätthållas på nuvarande nivå.

Rikspolisstyrelsen och regeringen har uttalat att fler poliser ska synas. I dag är 46 procent i yttre tjänst. Målet från Rikspolisstyrelsen är 50 procent. Med 40 miljoner kronor mindre ska antalet poliser i yttre tjänst öka. Men om fler poliser ska synas samtidigt som de blir färre innebär detta konsekvenser för exempelvis brottsutredning. Erfarenheten av eftersläpande arbete på den sidan är ju att folk inte tycker att det är någon idé att anmäla brott eftersom de ändå inte utreds.

Jag vill fråga statsrådet Beatrice Ask:

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att polisen ska synas mera ute samtidigt som resurserna dras ned och kvalitetskraven ska öka avseende utredningarna?

Debatt

(8 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2007/08:359, Polisens resurser i Värmland

Interpellationsdebatt 2007/08:359

Webb-tv: Polisens resurser i Värmland

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 82 Beatrice Ask (M)
Herr talman! Berit Högman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att göra polisen mer synlig samtidigt som kvalitetskraven ska öka i utredningsarbetet. Berit Högman skriver också att polisens resurser skärs ned. Men det stämmer inte. Under två år tillförs polisen en anslagsökning på närmare 1,3 miljarder kronor. Det är den största enskilda satsningen någonsin på polisen. Regeringen ställer stora krav på polisen när det gäller kvalitet i både det brottsförebyggande och det utredande arbetet. Den målsättningen går hand i hand med kravet på en mer synlig polis som arbetar där människor vistas. Ökad polisiär närvaro stärker polisens möjligheter att både förebygga och utreda brott samtidigt som den ökar människors trygghet. Rikspolisstyrelsen har satt upp ett mål att 50 procent av polisarbetet ska äga rum i yttre tjänst. Parallellt med detta arbetar Rikspolisstyrelsen för att höja kvalitet och effektivitet i de brottsförebyggande insatserna. Här kan nämnas polisens underrättelsemodell som ett exempel. Genom denna arbetsmetodik ska polisens aktiviteter mot brott, ordningsstörningar och otrygghet ges rätt utformning och sättas in vid rätt tidpunkt med rätt resurs. Arbetet ska inte vara händelsestyrt, utan i stället baseras på kunskap om var och när brott begås. På samma sätt arbetar polisen med ett nationellt utredningskoncept för att nå högre effektivitet och enhetlighet i utredningsverksamheten. Målsättningen är att brott ska utredas i så nära anslutning till händelsen som möjligt. Polisen ska fokusera på de förstahandsåtgärder som kan vidtas direkt på brottsplatsen och som ofta är viktiga för att nå framgång i den fortsatta utredningen.

Anf. 83 Berit Högman (S)
Herr talman! Egentligen kunde statsrådet stå kvar, för jag är inte känd för att vara någon långpratare. Det är alldeles uppenbart att polisen i Värmland får minskade resurser under innevarande år. Rikspolisstyrelsen har meddelat att det blir mindre pengar, motsvarande sju polistjänster. Vad jag och värmlänningarna kan konstatera är att detta är ännu ett exempel på det Moderaterna nu börjar bli riktigt duktiga på, nämligen att lova en sak och göra en annan. På något annat sätt går det inte att tolka detta budskap. Finns det något parti som har gjort sig känt för att lova resurser till polisen är det Moderaterna. Nu får vi i stället se motsatsen, nämligen en neddragning av resurserna. Svaret från statsrådet innehåller en osanning till, nämligen att satsningen på 1,3 miljarder skulle vara den största i historien. Men den står inte på något sätt i paritet med den satsning som vi gjorde under förra mandatperioden och som Moderaterna hela tiden lovade att man skulle överträffa. Vi kan konstatera att det inte blir så för Värmlands del. Varför har jag skrivit interpellationen? Värmland är ett län som i förhållande till att vi har en så liten befolkning har stora bekymmer med de kriminella mc-gängen. Vi har i förhållande till att vi är ett så pass litet län ohyggligt många gränsövergångar till ett annat land. När nu tullen aviserar att de måste dra ned på sina resurser är det klart att vi blir väldigt fundersamma om hur vi ska kunna upprätthålla detta. Att ha många öppna gränsövergångar är naturligtvis många gånger av godo, men inte alltid. Nu får alltså Värmlandspolisen besked om att man får ungefär 40 miljoner mindre i anslag. Hyreskostnaderna för alla polisens lokaler är exempelvis på 21 miljoner. Det är klart att ett ohyggligt effektivt sätt att få ut poliser på gator och torg är att se till att de inte har någonstans att vara över huvud taget. Då blir det 100 procents närvaro på gator och torg. Nu har polisen i Värmland lyckats uppnå att 46 procent är ute, och det tycker vi är bra, för det har skett på önskat sätt. Men det är klart att det blir väldigt knepigt att klara av reduceringen utan att ta hänsyn till vilket uppdrag det är polisen i Värmland ska genomföra. Min fråga blir: Kommer uppdraget till polisen i Värmland att justeras utifrån neddragningen av medel för innevarande år?

Anf. 84 Beatrice Ask (M)
Herr talman! Jag vet egentligen inte vilka siffror som Berit Högman arbetar med. Vi anslår ju pengar till Rikspolisstyrelsen som fördelar medel till myndigheterna. Värmland hade vid utgången av 2007 ett anslagssparande, det vill säga ett överskott på 15 miljoner kronor, och man får behålla en del av det. I år fick man ett anslag på 331 miljoner kronor och får enligt polisens planeringsförutsättningar nästa år 343 miljoner kronor. Berit Högmans siffror stämmer inte riktigt. Den enda neddragning i anslaget som jag har hittat för Värmlandsmyndigheten är att resurser har flyttats när det gäller en kommunikationscentral. Verksamheten har flyttat från Värmland till annat ställe och då har resurser fått följa med. Men det ska inte göra att verksamheten blir sämre. När jag var i Karlstad senast och gick runt var det dessutom en polis som var bekymrad över att han inte längre kände igen all personal, för man hade, som han sade, fått så väldigt många nya som kommit dit. Vi ökar på. Det som har varit Värmlandsmyndighetens bekymmer under ganska lång tid har varit att man inte har gjort av med de pengar man har fått därför att man har haft svårighet att rekrytera. I början av 2000-talet däremot hade man en väldigt kraftig obalans, och Rikspolisstyrelsen hade under förra regeringen delvis uppfattningen att det berodde på att Värmland inte hade vidtagit åtgärder som andra myndigheter hade vidtagit. Jag vet inte så mycket om den delen. I vilket fall som helst har Värmland från 2003 haft stora överskott i sin budget. Det har varierat mellan som högst 35 och som lägst 15 miljoner kronor. Bilden av neddragningar i Värmland stämmer liksom inte med siffrorna i tabellerna. Sedan är det så, och det gäller även Värmland, att vi nu har en hög ambition att med hjälp av de poliser som tillkommer få fler att arbeta i yttre tjänst. Jag har också kunnat konstatera, bland annat uppe i Torsby, att man i Värmland arbetar mycket för att få en effektivare verksamhet där man planerar mer av sitt arbete och på det sättet får ut bättre resultat. Det där är viktigt eftersom Värmland, precis som Berit Högman säger, har bekymmer med organiserad brottslighet och gränsöverskridande brottslighet. Just i gränstrakterna är det alldeles nödvändigt med ett väl planerat arbete. Man har också i Torsby, med en del centrala resurser, faktiskt gjort en del riktigt bra insatser tack vare att man arbetar effektivt. Det ska sägas att man har hög svansföring på många håll i Värmland, men siffrorna stämmer inte med dem som jag får redovisade och som Rikspolisstyrelsen kan redovisa för de här åren. Vi har ett tillskott också när det gäller Värmland. Om det sedan inom myndigheten i Värmland finns förändringar som på ort och ställe kan upplevas som försämringar har de inget att göra med budgeten totalt sett i vart fall.

Anf. 85 Berit Högman (S)
Herr talman! Polismyndighetens ordförande i Värmland beskriver att för 2008, alltså för innevarande år, aviserar Rikspolisstyrelsen indragning av medel motsvarande sju poliser. Man kan tycka att det är lite, och det är alldeles riktigt som statsrådet säger att vi med högre finansieringsgrad än tidigare ska vara med och finansiera en anmälningscentral i Västmanland. Då kan man också fråga sig hur det rimmar med ambitionen att brott ska redas upp på ort och ställe. Det är trots allt rätt så långt till Västmanland om man befinner sig i västra Värmland. Den här omfördelningen är naturligtvis ett beslut av Rikspolisstyrelsen, men vi utgår från att den också är förankrad hos justitieministern själv. Resursökningen till polisen är en bluff i jämförelse med vad Moderaterna och alliansen lovade före valet. Moderaterna har inte heller stått upp för att ge polisen brottsbekämpningsverktyg. Man har exempelvis sagt nej till polisens trafikdata mellan mobiltelefoner. Inte heller vill man ge polisen en samlad resurs för att bekämpa den grova, organiserade brottsligheten, trots att förre rikspolischefen uttryckte klara önskemål om detta för att bland annat kunna bekämpa mc-brottsligheten, och den tror vi, som jag sade, tyvärr är växande i Värmland. Statsrådet vill använda Försäkringskassan till att jaga kriminella, men det räcker inte. Vi behöver också poliser med specialistkompetens. Det är synd att inte mer resurser kan läggas på det. I vårt parti föreslår vi 110 miljoner mer till polisen i den satsningen. Vi är säkra på att den också skulle gynna polisen i Värmland. Utifrån det besked som Rikspolisstyrelsen nu har gett Värmlandspolisen om neddragningen kan man räkna fram ett befarat underskott för 2009 på 19 miljoner och för 2010 på 16 miljoner. För att vi ska få behålla alla poliser ser vi ingen annan råd än att det verkligen måste bli poliser i yttre tjänst, utan såväl lokaler som nya fordon. Är det den framtid som vi kan förvänta oss att polisen får i Värmland?

Anf. 86 Anders Hansson (M)
Herr talman! Jag vill egentligen bara gå upp i talarstolen därför att jag tycker att Berit Högman angriper regeringen för att inte ha gjort någonting för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Med tanke på att jag precis som Berit Högman kommer från ett gränsområde, nere i Skåne, där vi också har stora problem med mc-gängen kan jag tvärtom säga att det sker mycket mer nu än det någonsin har gjort. Hon säger dessutom att polisen inte får resurser till verktyg för att kunna utreda just den organiserade brottsligheten. Det tycker jag över huvud taget inte stämmer. Vi har till exempel precis röstat igenom buggningsförslaget. Det har vi antagit här i riksdagen. Det ger polisen en väldigt stor möjlighet att komma åt den organiserade brottsligheten. Dessutom kommer inom en snar framtid ett utvidgat förverkande som kommer att vara till väldigt stor nytta. Dessutom tycker jag att justitieministern har visat på en väldig handlingskraft i den nationella mobilisering som hon gjorde i höstas mot just den organiserade brottsligheten och därefter uppföljningen redan i januari med inrättandet av en expertgrupp som ska redovisa sina förslag till åtgärder den 30 april i år. Det ska vara konkreta förslag på vad man ska göra för att nå detta. Jag fick faktiskt lov att gå upp i talarstolen därför att jag tycker att det görs väldigt mycket nu som jag till väldigt stor del saknade förut. Jag tycker att det känns väldigt konstigt när man klagar på att det inte görs någonting från regeringens håll. Sedan kan jag tycka att det är underligt när man säger att vår satsning på 1,3 miljarder på polisen är en liten satsning som inte ger någonting. Det verkar också väldigt konstigt. 1,3 miljarder är en ofantlig summa. Det är jag mycket förvånad över. Jag förstår inte hur man kan försöka förklara bort att polisen har fått större resurser. Men det kanske Berit Högman kan förklara för mig.

Anf. 87 Beatrice Ask (M)
Herr talman! Siffror i debatter är alltid intressant. Berit Högman pratar om besparingar på 40 miljoner kronor och säger att det handlar om minus sju poliser. Den matematiken stämmer över huvud taget inte och hänger inte ihop. De där siffrorna stämmer inte heller med den redovisning jag har av budgeten för polisen generellt och inte heller för budgeten när det gäller Värmland. De siffror som jag har när det gäller budget 2007 handlar om 331 miljoner kronor. Jag sade tydligen fel i mitt förra inlägg. Innevarande år är det en ökning som landar på 343 miljoner kronor, och det är en ökning. Det vi kan se är det som diskuteras när det gäller polisens kontaktcenter. Där kommer en del resurser att följa med dit verksamheten koncentreras. Det är ju en förändring som har till syfte att öka tillgängligheten. Man ska komma fram snabbare när man ringer till polisen och snabbare få den hjälp man behöver. Det är ju väldigt bra. Sammanfattningsvis är det som jag säger: Vi har satsat mer än vad som har gjorts tidigare för att öka polisens anslag. Jag kan inte ens i min vildaste fantasi tänka mig att Rikspolisstyrelsen av ren elakhet har gett sig på särskilt Värmland, utan jag har en känsla av att även Värmland får del av satsningarna. Det är otroligt viktigt därför att Värmland har en betydelsefull verksamhet som vi måste utveckla. Även i Värmland arbetar man med en modernisering, och det tycker jag är bra. Samtidigt finns det anledning att påpeka i debatten att förra året var Socialdemokraterna det parti här i kammaren som satsade allra minst på polisen. Skillnaden mellan alliansen och Socialdemokraterna var större än vad Vänsterpartiet och Miljöpartiet tillsammans kunde komma på att dra ned på. Nu insåg man snabbt att det inte var så klokt, och i år har Socialdemokraterna lagt på och insett att det behövs resurser till polisen. Vi har hela tiden stått fast vid att vi ska satsa mer resurser till polisen, och dessa resurser måste komma inte minst de bygder som har haft dåligt med resurser till del. Värmland har inte haft det så över tid eftersom man har genomfört ett anslagssparande, men även där finns fläckar på kartan. Människor känner att det är svårt att få tag på en polis, att det sker otillräckliga satsningar och att de vill se polisen oftare. Det arbetet kommer vi att fortsätta att försöka hantera.

Anf. 88 Berit Högman (S)
Herr talman! Jag försökte inleda debatten med en jämförelse av vad Moderaterna sade före valet och vad alliansen gick till val på. De siffrorna stämmer över huvud taget inte. Dessa inte genomförda vallöften är ett svek mot såväl poliser som väljare. Det är inte på något sätt unikt för vare sig moderater eller alliansregeringen eftersom det börjar bli rätt gott om vallöften som inte genomförs. Jag kommer att ta med mig statsrådets besked om att det är helt fel att Värmland får reduceringar i budgeten. Polisen i Värmland kommer i stället att ha gott om pengar. Vi utgår från att statsrådet har rätt - inte Rikspolisstyrelsen, som aviserar neddragning av medel i Värmland motsvarande sju poliser.

Anf. 89 Beatrice Ask (M)
Herr talman! I valrörelsen var jag bland annat i Sysslebäck, och jag har också varit i Värmland som statsråd. Jag för precis samma politik efter valet som före valet. Det går alltid att diskutera kronor och ören. Moderaterna gjorde då beräkningar som nu senare blir annorlunda därför att vi måste ta hänsyn till socialdemokratiska budgetar. Det där kan man tricksa med hur mycket man vill. Faktum kvarstår att ingen justitieminister har gjort en så enskilt stor satsning som regeringen nu gör. Det är inte så att minus sju poliser i Värmland betyder 40 miljoner kronor. Det är orimligt. Så bra löner har inte polisen - än i varje fall. Det finns väl anledning att fundera över var siffrorna kommer ifrån. De prognoser som Rikspolisstyrelsen lägger fram ser inte alltid likadana ut som de polisbudgetar vi diskuterar. Det som är viktigt att ha klart för sig är att vid utgången av 2007 hade Värmlandsmyndigheten 15 miljoner kronor som man inte hade gjort av med. Jag hoppas att man gör av med de resurser man har i år och att man också får nödvändiga tillskott. Om det sedan i tabellerna försvinner någon krona därför att man flyttar dem som svarar i telefon från Värmland till något annat ställe därför att man tror att det kommer att bli bättre ur medborgarnas synpunkt går det faktiskt att försvara. Jag ska med stort intresse fortsätta att följa utvecklingen i Värmlandsmyndigheten. Vi behöver bra poliser i hela Sverige, inte minst i gränstrakterna och i glesbygd.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.