Norrbotniabanans framtid

Interpellation 2023/24:18 av Daniel Helldén (MP)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-09-20
Överlämnad
2023-09-21
Anmäld
2023-09-26
Svarsdatum
2023-10-05
Sista svarsdatum
2023-10-05
Besvarad
2023-10-05

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Längs Norrlandskusten pågår arbetet med att bygga ut järnvägen i syfte att få till en robust infrastruktur som kan säkerställa goda person- och godstransporter. Norr om Umeå har första delsträckan av Umeå–Skellefteå påbörjats, och de återstående sex delsträckorna är sedan förra året klara för att gå in i upphandling och produktion. Sträckan Skellefteå–Luleå är i planeringsstadiet. Norra stambanan är på detta sätt på väg att få en helt nödvändig avlastning. Dess ålderdomliga standard uppfyller på intet sätt de moderna krav som kan ställas på järnvägsinfrastruktur i dag. Med sina enkelspår kan den på intet sätt klara av att möta den efterfrågan på spår som allmänheten och näringslivet i dag har. Norrbotniabanan kommer tillsammans med Botniabanan att innebära ett stort lyft för norra Sverige med tåg med hastigheter på 250 kilometer per timme och stabila hastigheter för godstågen. Det är också en förutsättning för att få till spår som möter EU:s krav för stomnätskorridoren Skandinavien–Medelhavet som sträckan ingår i med målår 2030.

Sedan förra året står arbetet med de kommande sex delsträckorna på första delen av Norrbotniabanan still. Järnvägsplanerna är överklagade. Det återstår ett beslut från regeringen. Men från regeringens sida är det tyst. Detta innebär att för norra Sverige helt avgörande projekt gått i stå. Det hade behövts beslut nu i september 2023 för att vi inte ska få ytterligare år av förseningar. Varje dag som går drabbar norra Sveriges utveckling.

Merparten av överklagandena av järnvägsplanerna handlar om samernas intressen och den konflikt som dragningen innebär för rennäringen. Hur ska rendrivningen ner till de kustnära områdena under vintern kunna ske utan att det blir stora problem för verksamheten? Hur ska intrången i samernas intressen ekonomiskt kompenseras, och hur kan Trafikverket under byggtiden och efter färdigställandet göra den nya infrastrukturen acceptabel för alla parter?

Den 19 september i år tillskrev länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten regeringen att man måste hitta en lösning. Till Trafikverket framfördes samma önskemål för två år sedan. Det som framförs är bland annat att reglerna för vad Trafikverket kan lägga in i sina projekt för att lösa rennäringens problem, däribland frågan om uppsamlingshagar, bör ändras. Man vill också att frågan om ekonomisk kompensation för betesbortfall och andra merkostnader ska kunna lösas och att kompensation ska kunna ske retroaktivt för de delar av Norrbotniabanan som är eller blir fastställda. Detta krävs för att snabbt kunna få igång Norrbotniabanan.

Mina frågor till statsrådet Andreas Carlson är med anledning av detta:

  1. Avser regeringen att ändra de regler för vad Trafikverket får bekosta och därmed skapa möjlighet till retroaktiv kompensation inom ramen för projekt som Norrbotniabanan?
  2. Avser regeringen att inom rimlig tidsrymd fatta beslut om att ge klartecken för Norrbotniabanans järnvägsplaner avseende sträckan Dåva–Skellefteå?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:18, Norrbotniabanans framtid

Interpellationsdebatt 2023/24:18

Webb-tv: Norrbotniabanans framtid

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 129 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Herr talman! Daniel Helldén har frågat mig om regeringen avser att ändra reglerna för vad Trafikverket får bekosta och därmed skapa möjligheter till retroaktiv kompensation inom ramen för projekt som Norrbotniabanan. Daniel Helldén har vidare frågat mig om regeringen avser att inom rimlig tidsrymd fatta beslut om att ge klartecken för Norrbotniabanans järnvägsplaner avseende sträckan Dåva-Skellefteå.

Regeringen vill underlätta för arbetspendling och godstrafik för att stärka jobb och tillväxt i hela landet. I Norrbottens och Västerbottens län pågår en omfattande nyindustrialisering kopplad till fossilfri produktion och elektrifiering. Regeringen ser stora möjligheter för norra Sverige att leda den industriella revolutionen och bli en motor för gröna innovationer. Infrastrukturen i norra Sverige, där Norrbotniabanan är en viktig del, har stor betydelse för både arbetspendling och godstrafik i regionen. Norrbotniabanan ingår i den nationella planen för transportinfrastruktur, och arbete pågår i olika skeden för olika etapper. Den första etappen, Umeå-Dåva, är under byggnation.

Grunderna för ianspråktagande av mark och ersättning är reglerade i lag. Ersättning kan ges både till fastighetsägare och till dem som innehar särskild rätt till en fastighet såväl för själva intrånget som för vissa skador. Om en frivillig överenskommelse inte kommer till stånd prövas frågan i domstol. I mål om inlösen och ersättning ska expropriationslagen tillämpas. Något arbete med att ändra denna ordning pågår för närvarande inte.

Daniel Helldén hänvisar till en skrivelse som skickades till regeringen den 19 september. Jag har tagit del av den, och innehållet i skrivelsen håller på att analyseras i departementet.

När det gäller de delar av Norrbotniabanan som ligger mellan Dåva och Skellefteå är mycket riktigt sex planer överklagade, och dessa handläggs för närvarande i Regeringskansliet. Överklagandeärenden är ofta komplexa och kan innebära en stor mängd avvägningar mellan olika allmänna och enskilda intressen. Det är av stor vikt att ärendena bereds omsorgsfullt. Jag kan inte föregripa regeringens beslut utan kan bara konstatera att de bereds på samma sätt och med samma omsorg som andra överklagade ärenden. Jag kan försäkra Daniel Helldén att arbetet med ärendena inom Regeringskansliet pågår och att de kommer att avgöras så snart som det är möjligt utan att rättssäkerheten äventyras.


Anf. 130 Daniel Helldén (MP)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Herr talman! Statsrådet Andreas Carlson svarade delvis på min interpellation om Norrbotniabanan, men de viktigaste sakerna kom inte fram. Kommer regeringen att fatta något beslut om Norrbotniabanan? Det står still just nu, vilket är otroligt allvarligt för utvecklingen i Norrland.

Det handlar också om möjligheterna för Trafikverket att se till att de intressen som påverkas kraftigt av stora infrastruktursatsningar kan kompenseras. I detta fall rör det sig mycket om samernas rättigheter och möjligheter att bedriva sin verksamhet. Norrbotniabanan är 27 mil järnväg - i det här fallet pratar vi om att 11 av dessa mil nu står still. De sex planerna är överklagade därför att detta påverkar samernas verksamhet menligt.

Länsstyrelserna i både Västerbotten och Norrbotten har, precis som statsrådet sa, för ungefär en månad sedan tillskrivit regeringen att man måste lösa det som skapar problem för samerna. Det handlar om att ha hagar som gör att det går att samla renarna och sedan föra dem över järnvägen, som är ett hinder. Det handlar om ersättning för markanspråk och annat som behövs runt omkring, som inte har att göra med järnvägsprojektet i sig, men som Trafikverket inte har rätt att ge pengar till. Det handlar också om att retroaktivt kunna göra dessa saker för att få igång Norrbotniabanan, som nu står och väntar på ett beslut från regeringen.

Detta är mycket allvarligt för Norrbotten. Jag vet att statsrådet många gånger har varit uppe och pratat om industrialiseringen och behovet av nya järnvägssatsningar, inte minst Norrbotniabanan, men regeringen har snart haft frågan på sitt bord i ett år utan att göra någonting.

Länsstyrelserna skickade tillsammans med Sametinget redan för två år sedan en skrivelse till Trafikverket som också gick till Infrastrukturdepartementet där man tog upp att ersättningsfrågorna måste lösas eftersom det kommer att bli problem. Nuvarande departement har ju haft frågan och dessa dokument hos sig, men ingenting händer.

De fortsatta delarna, som går mellan Skellefteå och Luleå, kommer inte heller att kunna fortskrida som tänkt om inte regeringen - framför allt - löser problemet med rendrivningen. Man kan inte flytta renarna till vinterbetesplatserna vid kusten på ett vettigt sätt.

Varför interpellerar jag om detta just nu? Det överklagades för ett år sedan. Hela planeringen av Norrbotniabanans fortsatta delar ligger och väntar. Egentligen skulle beslutet ha tagits för en månad sedan för att det skulle kunna gå vidare. Om beslutet inte tas nu bromsas detta upp. Det blir ett halvår, ett år och sedan flera år. Allt vi vet är att vi behöver den här järnvägen nu.

Från början var det tänkt att den första etappen av Norrbotniabanan skulle vara klar 2030. Trafikverket sa någonstans 2032-2033 innan detta inträffade. Med regeringens handfallenhet vad gäller att gå vidare kommer Norrbotniabanan att bli ytterligare flera år försenad. Då kommer inte industrisatsningarna i Norrland att få möjligheter att transportera godset och att transportera människor som ska arbeta i de nya industrierna. Detta kommer att bromsa hela utvecklingen. Jag undrar hur statsrådet har tänkt lösa det.


Anf. 131 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Herr talman! Jag tackar Daniel Helldén för engagemanget och för att han understryker det som regeringen har uttalat, nämligen behovet av investeringar och av att stärka järnvägskapaciteten samt behovet av att skynda på detta, inte minst i de norra delarna av landet. Det är precis detta som regeringen har pekat ut både vad gäller arbetspendling och vad gäller godstrafik för att omhänderta nya innovationer, batterier och råvaror. Det är en viktig del för att vi ska lyckas med den gröna omställningen. Detta är definitivt på regeringens agenda.

Herr talman! Daniel Helldén vet mycket väl att detta är ett förvaltningsärende. Det är mycket viktigt att det hanteras på ett omsorgsfullt sätt. Olika allmänna och enskilda intressen står emot varandra, och rättssäkerheten är givetvis en viktig del av processen. Regeringens prövning av överklagandena kan inte föregripas, och dessa ärenden kan därför inte närmare kommenteras av mig i en sådan här debatt hur gärna Daniel Helldén än vill ha ännu mer konkreta svar på detta.

Jag noterar det höga tonläget. Daniel Helldén talar om att regeringen inte har gjort något, om att ingenting händer och om handfallenhet. Det stämmer inte. Detta är en fråga som hanteras på samma sätt och med samma noggrannhet och omsorgsfullhet som alla förvaltningsärenden och överklagandeärenden. Som jag precis har sagt kan jag inte närmare kommentera dessa ärenden med tanke på att beredningen pågår, herr talman, men som jag sa i mitt svar kommer de att avgöras så snart som det bara är möjligt utan att rättssäkerheten äventyras.

Den skrivelse som Daniel Helldén hänvisar till inkom till regeringen i slutet av september. I den föreslås mycket omfattande ändringar i grundläggande lagreglerade principer. Den får analyseras i Regeringskansliet och kan inte närmare kommenteras i det här läget. Jag kan dock bekräfta att jag har tagit emot den. Den innehåller förslag på omfattande ändringar som kommer att analyseras och som analyseras nu.


Anf. 132 Daniel Helldén (MP)

Herr talman! Regeringen är inte en domstol i vanlig bemärkelse, och statsrådet kan ju inte vara jävig på något sätt, så statsrådet kan uttala sig om de här sakerna.

Jag hade hoppats på att få höra någonting om detta. Det är ju inte så att det bara kom ett brev från länsstyrelserna i Västerbotten och Norrbotten för en månad sedan, utan det kom dessutom ett brev till Trafikverket för två år sedan som också skickades till departementet. Det innebär att regeringen, sedan det överklagades, har haft dessa saker på sitt bord.

Det handlar om hur man ska kunna se till att det blir ersättningsanspråk. Det är inte stora lagförändringar. Det påverkar saker och ting, men det handlar om att Trafikverket ska kunna bekosta anläggningar som ligger utanför själva järnvägen. I dag måste markägare och samer själva bekosta hagar där man kan samla in renarna så att man kan föra dem över järnvägen, och det är helt orimligt. Det behöver inte vara några stora förändringar i lagstiftningen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Retroaktivitetsfrågan, som länsstyrelserna nu har pekat extra på för att de är så oroliga att satsningen i Norrbotten ska stanna av, är en större fråga, men regeringen säger inget om den. Regeringen kan prata om den; det finns inget problem med det. Jag tycker alltså att statsrådet kan kommentera den frågan. Är det något regeringen tänker göra?

Framför allt är det viktigt att veta för norra Sverige om regeringen kommer att ge klartecken till dessa planer. Det är alltså färdigplanerade stråk om elva mil järnväg som ligger och väntar. De går upp till Skellefteå, där vi har Northvolt som bara skriker efter arbetskraft. Man försöker bygga bostäder så att folk som ska jobba där också ska kunna bo där, men man är tvungen att ta in dem på annat sätt. Vi har Umeå, där man behöver folk. Vi har fortsättningen upp till Luleå, där H2 Green Steel ska ha sina anläggningar och där vi har Hybrit. Vi har fortsättningen på Botniabanan ned till Timrå, där vi också har en batterifabrik som är på gång.

Hela det här området bara sjuder av nyföretagaranda som behöver arbetskraften, och så finns det ingen järnväg. Det finns planer, men inget händer. Projektkontoren där uppe sitter bara och väntar på ett besked så att de kan börja göra upphandlingen och börja bygga. Men ingenting hörs från regeringen. Det är alldeles tyst om Norrbotniabanan.

Det är ett problem för hela norra Sverige. Godstrafiken kommer inte att klaras på nuvarande stambana, och vad gäller persontrafiken går det inte att ta sig på ett vettigt sätt till Skellefteå med tåg eller för den delen till Piteå. Det är stickspår som inte är trafikerade med normala tåg.

Detta behöver ske nu. Och jag tycker att statsrådet kan kommentera frågan om hur regeringen har tänkt sig att lösa den här ekvationen. Det kan ju också vara så att regeringen har tänkt ge klartecken utan att lösa anspråken från framför allt samerna. Men när det ska dras fram en järnväg som innebär 27 mil avgränsning av rennäringens möjlighet att förflytta sig förutsätter jag att man har någon idé om hur detta ska göras.

Jag tror att hela norra Sverige står och väntar på detta. Det finns andra stora och viktiga projekt, till exempel Malmbanan, men detta är det absolut viktigaste för att få en bra försörjning av arbetsmarknaden i den här delen av Sverige. Och där står det still.

Det var två år sedan den första skrivelsen kom. Den nuvarande regeringen har haft ett år på sig att läsa de dokumenten, vilka i princip är desamma som de som nu kommer från länsstyrelserna där uppe som säger till regeringen: Lös problemet; lös det åt oss nu! Vi kommer inte att komma vidare.

Mina frågor till statsrådet är, återigen: Kommer statsrådet att titta närmare på dessa saker, och - framför allt - hur tycker statsrådet att detta ska lösas?


Anf. 133 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Herr talman! Det är ingen tvekan om att behovet är stort. Det är ingen tvekan om att den nya industrialisering och samhällsomvandling som vi nu ser är något som är mycket positivt och som skapar jobb och tillväxt, inte bara i de regioner där etableringen sker, utan det är positivt för hela landet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Transportinfrastrukturen är en oerhört viktig del för att detta ska lyckas. Regeringen är medveten om behoven. Vi har också gett Trafikverket i uppdrag att snabba på olika delar som skulle kunna prioriteras och skyndas på inom nationell plan. Det är ett förhållandevis kort uppdrag som Trafikverket nu har levererat på och som vi bereder i Regeringskansliet.

När det gäller den konkreta frågan om jag kommer att titta vidare på frågan kan jag säga att jag redan tittar nära på saken. Detta är en angelägen fråga.

Sedan har jag stor respekt, herr talman, för att Daniel Helldén tycker att ett statsråd i en interpellationsdebatt ska kunna gå in och ge ett förhandsbesked kring ett förvaltningsärende och ett överklagandeärende. Det är förstås ledamoten fri att tycka. Men regeringens prövning av överklagandet kan inte föregås, och dessa ärenden kan därför inte närmare kommenteras. Men jag har gett ett besked. Jag har sagt att beredning pågår och att det kommer att avgöras så snart som det bara är möjligt utan att rättssäkerheten äventyras.


Anf. 134 Daniel Helldén (MP)

Herr talman! Jag hade inte förväntat mig att statsrådet skulle ge ett förhandsbesked och säga att nu fattar vi beslut och så här kommer det att se ut. Men jag hade förväntat mig att statsrådet kan resonera om de saker som länsstyrelsen har skickat in och som har legat på regeringens bord länge, för det är så viktigt. Det är inte bara det här projektet med Norrbotniabanan. Länsstyrelsen pekar på att det är flera projekt där man måste hitta en lösning för att arbetet annars kommer att stanna av, och det är inte hållbart.

Jag hade alltså förväntat mig, och jag förväntar mig fortfarande, att statsrådet kan kommentera dessa möjligheter utan att statsrådet ger själva regeringsbeslutet, för det hade jag inte förväntat mig.

I detta sammanhang vill jag säga att jag är orolig, för regeringen har också stoppat de stora järnvägssatsningarna i södra Sverige. Där har vi nu Lund-Hässleholm som vi inte vet något om, och vi har Borås-Göteborg. Det senaste var att det häromdagen kom ett pressmeddelande från regeringen där det sägs att man ytterligare skjuter på beskedet om hur man ska göra med Göteborg-Borås.

Detta innebär att de stora järnvägsprojekten står still för att regeringen inte kommer vidare. I det sammanhanget kan man ju fråga sig om regeringen har rivit upp för mycket och därför inte har tid att se till att järnvägsprojekten går framåt, och därmed Sveriges utveckling för en hållbar infrastruktur, i en tid när vi har en klimatkris och måste få till järnvägen för alla typer av transporter. Man kan fråga sig om regeringen helt enkelt har tagit sig vatten över huvudet och rivit upp för många saker och inte kan koncentrera sig på det som måste fram nu.

Min fråga till statsrådet är: Hur tänker statsrådet få till bra järnvägssatsningar i Sverige när ni bromsar och stoppar allting?


Anf. 135 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Herr talman! Jag är glad att Daniel Helldén tar upp frågan om de avbrutna planerna för stambanor för höghastighetståg.

Det var mycket riktigt ett projekt som regeringen avbröt. Anledningen till det var att Riksrevisionen varnade för bristande kontroll och att det fanns risk för kostnadsökningar för detta. Bedömningen som gjordes var att detta skulle kunna innebära att andra prioriteringar skulle behöva stå åt sidan.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Avbrottet av den nya stambanan för höghastighetståg möjliggör för andra investeringar som kan komma på plats snabbare. När det gäller de delar som låg, och ligger, i den nationella planen och där Trafikverket har haft i uppdrag att titta på vad man kan göra i stället när de inte är delar av ett höghastighetsnät kommer regeringen att återkomma. Vi har förslag både när det gäller Skåne och Göteborg-Borås.

Det som blir möjligt är ju att prioritera annat. Vi hade haft ett sämre utgångsläge för alla de investeringar som behöver ske i andra delar av landet om vi bara hade kört vidare med de kritiserade planerna på nya stambanor för höghastighetståg.

Frågan är berättigad, men det är precis tvärtom. Med anledning av att vi nu har avbrutit de planerna har vi skapat oss ett utrymme för framtiden att kunna få mer kapacitet där den behövs men också mer medel till det eftersatta underhållet både för järnväg och för väg, som är en viktig del för företag när de ska etablera sig och ha möjlighet att göra affärer. Ett stort tillväxthinder i stora delar av landet är nämligen det eftersatta underhållet. Det som Daniel Helldén lägger in i frågan är alltså i själva verket en möjlighet som möjliggör andra viktiga investeringar.

När det kommer till det som var grunden för interpellationen kan jag inte uttala mig om de förvaltningsärenden som nu ligger på regeringens bord. Men det är prioriterat, och regeringen kommer att återkomma. Detta kommer att avgöras så snart som det är möjligt utan att rättssäkerheten äventyras.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.