Möjligheten att överklaga kommunala beslut

Interpellation 2006/07:294 av Ygeman, Anders (s)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-05
Anmäld
2007-02-13
Besvarad
2007-02-23
Sista svarsdatum
2007-02-26

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 5 februari

Interpellation

2006/07:294 Möjligheten att överklaga kommunala beslut

av Anders Ygeman (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Vid Stockholms läns landstings budgetfullmäktige den 12–13 december 2006 fattades beslut om att fastställa taxan för enstaka resor med AB Storstockholms Lokaltrafik (SL) till 20 kronor. Beslutet fastställdes till att gälla till och med den 31 mars 2007.

Den 29 januari 2007 höjer SL taxan för enstaka resor till 40 kronor genom styrelsebeslut. Detta beslut som fattats i strid med fullmäktiges budget reser några viktiga frågor om kommunala bolags roll i den demokratiska beslutsprocessen.

Enligt kommunallagen (KL 3 kap 17 §) ska fullmäktige se till att det är fullmäktige som tar ställning i sådana beslut som är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt. Taxe- och avgiftsfrågor måste anses som sådana. Lagen är alltså tydlig. Men om det kommunala bolagets styrelse, som i exemplet ovan, beslutar sig för att ignorera fullmäktiges beslut och driva igenom ett annat saknas i dag lagligt stöd för att överklaga bolagets beslut. Det gör att den verksamhetsformen kan användas för att driva igenom beslut i strid med den valda politiska församlingens uppfattning.

Det finns alltså inte som medborgare möjlighet att överklaga ett beslut som fattas i ett kommunalt bolag. Den kommunala besvärsrätten finns till för att skydda medborgaren mot olagliga beslut, men i detta fallet saknas alltså det skyddet.

Därför frågar jag statsrådet Mats Odell:

Tycker statsrådet att det är rimligt med en kommunal driftsform som kan fatta beslut i strid med fullmäktiges beslut utan att det finns en möjlighet att överklaga?

Kommer statsrådet att ta initiativ för att täcka den luckan i lagstiftningen?

Debatt

(1 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2006/07:294, Möjligheten att överklaga kommunala beslut

Interpellationsdebatt 2006/07:294

Webb-tv: Möjligheten att överklaga kommunala beslut

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 10 Mats Odell (Kd)
Herr talman! Anders Ygeman har frågat mig dels om jag tycker att det är rimligt med en kommunal driftsform som kan fatta beslut i strid med fullmäktiges beslut utan att det finns en möjlighet att överklaga, dels om jag avser att vidta lagstiftningsåtgärder som gör det möjligt att angripa beslut som kommit till på detta sätt. Interpellationen har ställts mot bakgrund av att AB Storstockholms Lokaltrafik, i dagligt tal kallat SL, genom ett styrelsebeslut har höjt priset för enstaka resor till 40 kronor från och med den 29 januari 2007 efter det att Stockholms läns landsting beslutat att fastställa taxan för enstaka resor till 20 kronor till och med den 31 mars 2007. Det är riktigt att möjligheten att få ett beslut prövat av domstol genom laglighetsprövning inte gäller beslut som fattas i ett kommunalt företag. Det är dock ägarens, det vill säga kommunens eller landstingets, uppgift att se till att dess företag bedriver sin verksamhet i enlighet med ägarens vilja och intentioner. I kommunallagen anges de minimikrav som en kommun eller ett landsting måste ställa i förhållande till sina företag i fråga om ägarinflytande och kontroll. När det gäller helägda kommunala företag ska fullmäktige bland annat fastställa det kommunala ändamålet med verksamheten, utse samtliga styrelseledamöter och se till att fullmäktige får ta ställning innan sådana beslut i verksamheten som är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt fattas. I övriga företag ska fullmäktige se till att den juridiska personen blir bunden av motsvarande villkor i en omfattning som är rimlig med hänsyn till andelsförhållandena, verksamhetens art och omständigheterna i övrigt. Utöver de i lagen angivna kraven på inflytande och kontroll har kommunen eller landstinget naturligtvis möjlighet att ställa ytterligare krav på sina företag i syfte att styra dem. Det är således kommunen eller landstinget som har ansvar för att man har den kontroll och styrning som krävs i det enskilda fallet. Om kommunen eller landstinget inte utnyttjar sina möjligheter att styra och kontrollera sina kommunala företag har kommun- eller landstingsmedlemmarna möjlighet att påverka detta, ytterst genom ansvarsutkrävande vid de kommunala valen. Kommun- och landstingsmedlemmarna har på så sätt möjlighet att påverka att beslut som fattas i de kommunala företagen stämmer överens med kommunens eller landstingets intentioner. Jag är i dagsläget därför inte beredd att vidta några åtgärder men avser naturligtvis att följa frågan. Talmannen konstaterade att interpellanten inte var närvarande i kammaren och förklarade överläggningen avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.