Låga nivåer av grundvatten

Interpellation 2021/22:498 av Alexandra Anstrell (M)

Interpellationen är återtagen

Händelser

Inlämnad
2022-05-13
Överlämnad
2022-05-16
Anmäld
2022-05-17
Återtagen
2022-05-19
Sista svarsdatum
2022-06-10

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I Stockholmsregionen är grundvattennivån redan under det normala, vilket kan leda till stora problem i sommar, inte minst ute på öarna i vår skärgård och inte bara för alla boende i vår vackra skärgård utan också för sommargäster, företagare och lantbrukare. Runt om i Sverige ser det lite olika ut men på många håll är det allvarligt. Gotland har redan infört bevattningsförbud. Vid vattenbrist kan vi med fördel införa bevattningsförbud och spara på vattnet på olika sätt, men ibland kan det orsaka stora skador. Risken för skogsbränder ökar också kraftigt vid långvarig torka, vilket vi inte minst minns från sommaren 2018. Vid längre torka kommer också vår livsmedelsförsörjning att påverkas.

Det är kommunerna som är ansvariga för vattenförsörjningen, men det ser väldigt olika ut vad gäller beredskapen runt om i Sverige. I dag kan kommuner söka bidrag hos MSB för att utföra åtgärder för att förebygga naturolyckor i bebyggda områden. Naturolycka avser i detta sammanhang skred, ras eller översvämning men dessvärre innefattas inte åtgärder för att hantera vattenbrist och torka.

Vi moderater vill ändra anslagsändamålen för anslaget 2:2 Förebyggande åtgärder mot jordskred och andra naturolyckor inom utgiftsområdet Försvar och samhällets krisberedskap till att också innefatta vattenbrist och torka som en del av flera för att säkra vattenförsörjningen.

Det finns flera möjligheter att förebygga vattenbrist, exempelvis genom avsaltningsanläggningar, och på sikt måste också möjligheterna att återvinna vatten, för exempelvis jordbruk, bli bättre. Vi behöver naturligtvis alla agera klimatsmart i vårt dagliga liv för att begränsa klimatförändringarnas effekter, som i förlängningen påverkar mängden nederbörd och tillgången på vatten. Med gemensamma åtgärder i kombination med en ändring i anslagsändamålet för att skapa möjlighet att bättre arbeta förebyggande skulle vi kunna komma mycket längre än där vi är i dag.

Regeringen har avsatt en del medel för att öka tillskottet av grundvatten men ändå ser nivåerna oroväckande låga ut inför sommaren.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

  1. Har ministern några konkreta planer på att stödja kommunerna i de förebyggande åtgärderna, och hur ser de i så fall ut?
  2. Har ministern för avsikt att ändra anslaget 2.2 Förebyggande åtgärder mot jordskred och andra naturolyckor så att även insatser för att hantera torka kan ingå?
  3. Vilka resultatuppföljningsåtgärder har ministern vidtagit för att säkerställa att fattade beslut om att öka tillskottet av grundvatten blivit uppfyllda?

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.