krav på Israel att stoppa statlig terrorism

Interpellation 2003/04:383 av Ruwaida, Yvonne (mp)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-03-24
Anmäld
2004-03-24
Besvarad
2004-04-13
Sista svarsdatum
2004-04-15

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 23 mars

Interpellation 2003/04:383

av Yvonne Ruwaida (mp) till utrikesminister Laila Freivalds om krav på Israel att stoppa statlig terrorism

Återigen har Israel genomfört en illegal avrättning. Denna gång har Hamas andlige ledare avrättats under Sharons övervakning. Tiotals palestinska ledare på låg eller mellanhög nivå har tidigare avrättats. Dessa avrättningar som är statlig terrorism är helt oacceptabla.

Israel kränker kontinuerligt mänskliga rättigheter och bryter mot en mängd FN-resolutioner. Fred och demokrati är oförenligt med ockupation och apartheid. Fred och demokrati är också oförenligt med illegala avrättningar.

Omvärlden måste visa att de inte accepterar illegala avrättningar med mer än vackra uttalanden. Sverige måste agera genom mer kraftfulla åtgärder, till exempel genom att stoppa svensk vapenhandel med Israel.

Hur avser utrikesministern att agera för att påverka Israel att sluta med terroristaktiviteter av detta slag?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2003/04:383, krav på Israel att stoppa statlig terrorism

Interpellationsdebatt 2003/04:383

Webb-tv: krav på Israel att stoppa statlig terrorism

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 10 Laila Freivalds (S)
Herr talman! Yvonne Ruwaida har frågat hur jag avser att agera för att påverka Israel att sluta med det som Yvonne Ruwaida, med anledning av den utomrättsliga avrättningen av Hamasledaren schejk Ahmed Yassin, kallar israeliska terroristaktiviteter. Den utomrättsliga avrättningen av Yassin utgjorde tyvärr inte en isolerad händelse. Under de senaste åren har Israel genomfört ett flertal liknande aktioner mot palestinier. Utomrättsliga avrättningar kan aldrig accepteras. De bryter mot en mängd grundläggande principer i ett fungerande rättssamhälle. Vid upprepade tillfällen har såväl Sverige som EU protesterat mot de israeliska metoderna. Israels hänvisning till att den andlige ledaren för terroristorganisationen Hamas, Yassin, utgjorde ett legitimt mål gör ingen skillnad i den svenska regeringens principiella bedömning av utomrättsliga avrättningars folkrättsstridighet. Efter attacken mot Yassin fördömde EU:s utrikesministrar den utomrättsliga avrättningen av Yassin och betonade att den stod i strid med folkrätten och rättssäkerheten. I den politiska dialog som EU för med Israel kommer jag att verka för att EU fortsätter att påpeka det oacceptabla och folkrättsstridiga i Israels användande av utomrättsliga avrättningar. Så till Yvonne Ruwaidas uppmaning att Sverige bör stoppa vapenhandeln med Israel. Någon export av krigsmateriel till Israel förekommer inte. Vår import av krigsmateriel styrs av det svenska försvarets uppgifter, behovet av utrustning och tilldelade ekonomiska medel. Det gäller därför att tillgodose de svenska nationella intressena på ett optimalt sätt genom att anskaffa materiel av hög kvalitet eller genom tillgång till den tekniska kompetens som Försvarsmakten behöver.

Anf. 11 Yvonne Ruwaida (Mp)
Herr talman! Fru utrikesminister! Vi verkar inte ha någon åsiktsskillnad när det gäller att betrakta utomrättsliga avrättningar som folkrättsvidriga och helt felaktiga. Det är väldigt bra att utrikesministern tänker hävda den åsikten internationellt och se till att även EU hävdar den åsikten internationellt. Vi har diskuterat den här frågan tidigare med utrikesministern. Problemet med utrikesministerns svar, som jag ser det, gäller vilka åtgärder man genomför för att förhindra den typ av statsterrorism som utomrättsliga avrättningar innebär. Det här är inte första gången som staten Israel trycker på en knapp för att mörda palestinska ledare. Det är inte första gången, och det är förmodligen inte heller sista gången. Det är mord genomfört på ett brutalt och rått sätt. Den typen av mord är oacceptabelt. Hur ska omvärlden förhindra att man kränker FN:s stadgar på detta sätt, att man helt enkelt mördar på detta sätt? Man måste använda sig av metoder. Här borde naturligtvis ett stopp av svensk vapenhandel med Israel vara på sin plats. Det är så i dag att israelisk militär använder sig av Volvos vagnar när de utövar sin statsterrorism. Det är så i dag att svenska myndigheter samarbetar med den israeliska militären när det gäller produkter som Sverige köper in till sitt eget försvar. Vi samarbetar militärt med ett land som kränker de mänskliga rättigheterna, kränker FN-stadgan, ockuperar Gaza och Västbanken och brutalt och rått mördar palestinska ledare. Det här är inte acceptabelt. Jag kan berätta om några former av det samarbete som har genomförts. Till exempel genomfördes sommaren 2002 tester av ett obemannat flygplan i Kirunaområdet för den svenska Försvarsmaktens räkning. Flygplanet är utvecklat av företaget Israel Aircraft Industries. Vi har import av ammunition till den svenska Försvarsmakten och Leopardstridsvagnar från Israel Military Industries. På sin egen hemsida skriver Israel Military Industries själva: Vi stöder Israels armé eftersom vi exporterar 60 % av våra vapen till utlandet. Det är det som gör att vi i Israel har råd att producera de här vapnen. Det är vår vapenexport. Sedan kan inte vi hävda att vi ställer oss neutrala när vi stöder den israeliska militären genom att köpa deras produkter. Det är vad vi gör. Genom vårt köp stöder vi den israeliska ockupationsmakten. Vi stöder dem när de genomför utomrättsliga avrättningar av palestinska ledare. Vi borde sluta med svensk vapenhandel med Israel och det omedelbart. Det är det minsta man kan begära av den svenska regeringen.

Anf. 12 Laila Freivalds (S)
Herr talman! Jag delar helt Yvonne Ruwaidas uppfattning att utomrättsliga avrättningar är helt oacceptabelt. Detta är något som vi mycket tydligt framför till Israel. Det ingår som en viktig del i den relation som Sverige och EU har i förhållande till Israel. Vad gäller inskränkningar i handeln i förhållande till Israel innebär det sanktioner av ett slag som måste vara den sista utväg som vi tar till när den politiska dialogen upphör. Vi vill fortfarande eftersträva att åstadkomma fred och överenskommelse i konflikten mellan Israel och Palestina så vi uppnår det som är satt som mål, nämligen två självständiga stater som lever i fred med varandra.

Anf. 13 Yvonne Ruwaida (Mp)
Herr talman! Jag är helt överens med utrikesministern när det gäller avståndstagandet från utomrättsliga avrättningar. Men jag tycker att utrikesministern är ologisk. Vilken principiell skillnad är det mellan vapenexport och vapenimport? När det gäller svensk vapenexport säger vi att det inte ska ske med Israel. Det är vad vi principiellt säger. Varför? Därför att Israel bryter mot FN-stadgan, ockuperar Gaza och Västbanken, annekterar östra Jerusalem och på många andra sätt kränker de mänskliga rättigheterna. Därför exporterar vi inte vapen. Men då vi importerar vapen - det handlar om vapen , inte om handel med andra varor - borde ju samma regler gälla. Eller kan utrikesministern för mig peka på vilken principiell skillnad det är mellan vapenimport och vapenexport? Det israeliska företaget Israel Military Industries skriver själva på sin hemsida - gå in och klicka själv - att tack vare att vi kan exportera 60 % av våra varor stöder vi det israeliska försvaret och Israel. Det är tack vare vår export vi kan stödja Israel, vårt eget land, med billiga produkter. Det här handlar om vapenimport till Sverige, statliga myndigheter som samarbetar militärt med israeliska bolag som handlar med vapen. Det är någonting helt annat. Det handlar om att israeliska militärer redan befinner sig på svensk mark. Vi säger att vi vill ta avstånd. I det här fallet tycker jag att vapenimporten till Sverige från Israel måste upphöra till dess att Israel respekterar FN:s konventioner och slutar med ockupationen av Gaza och Västbanken och annekteringen av östra Jerusalem, till dess att vi har den tvåstatslösning som alla i hela världen efterlängtar. Här borde inte bara Sverige agera, utan Sverige borde agera så att alla länder i EU agerade på samma sätt i den här frågan. Här skulle Sverige faktiskt kunna använda detta verktyg på ett väldigt bra sätt. Det är ingen total bojkott jag pratar om. Jag pratar inte om en bojkott mot hela Israel och mot all handel. Jag pratar om den militära handeln. Jag tycker att det vore väldigt bra om man från regeringens sida skulle kunna överväga en förändring av den linje man har i dag i den här frågan.

Anf. 14 Cecilia Wikström (Fp)
Herr talman! Låt mig börja med att säga att också jag instämmer i att de utomrättsliga avrättningarna är helt oacceptabla. Dock har jag en annan ingång i den här frågan än Yvonne Ruwaida. Allting måste sättas in i sitt sammanhang. Yassin var ledare för en av världens största terroristorganisationer, Hamas. Detta är viktigt att konstatera. Yvonne Ruwaida har i sin interpellation inte ens nämnt de oerhörda brott som Yassin har begått. På Hamas hemsidor kan man se grov hatpropaganda mot judar. Man kan se uppmaningar till massmord mot det judiska folket. Hamas har utfört attacker i Israel som har tagit livet av tusentals människor. När Hamas andlige ledare - andlige ledare, säger man - schejk Ahmed Yassin dödades av israelisk militär sammankallades FN:s säkerhetsråd för att diskutera vilka åtgärder man skulle vidta. Detsamma har inte gjorts en enda gång då Hamas, eller för den delen någon annan terrororganisation, har utfört attacker mot den israeliska civilbefolkningen. Jag undrar vilken kritik utrikesministern är beredd att framföra mot att man har kritiserat dödandet av schejk Ahmed Yassin men inte vidtagit några som helst åtgärder då civila israeler dödats av nämnde schejk och hans organisation.

Anf. 15 Laila Freivalds (S)
Herr talman! Sverige och EU har haft anledning att protestera även mot attacker som har drabbat civilbefolkningen inom det palestinska området. I det avseendet gör vi ingen skillnad när vi kritiserar att våldet drabbar civila. Det är oacceptabelt! Vi har många gånger haft anledning att protestera mot de metoder som Israel har använt i sin terroristbekämpning. Vi ifrågasätter inte Israels rätt att försvara sig, men vi kritiserar ofta det sätt på vilket det sker. När det gäller vapenhandeln är det naturligtvis möjligt att som Yvonne Ruwaida diskutera huruvida den svenska lagstiftningen på området är logisk eller inte. Om vi skulle göra inskränkningar i importen av vapen eller annan materiel från Israel är det dock fråga om sanktioner, och vi är inte där att vi anser att det är sanktioner som ska leda till fred i konflikten mellan Israel och Palestina.

Anf. 16 Yvonne Ruwaida (Mp)
Herr talman! Fru utrikesminister! Jag tror att sanktioner kan vara väldigt effektiva. De var det i fallet Sydafrika. Jag tror att sanktioner kan vara effektiva gentemot staten Israel också. Men det jag diskuterar här tycker jag handlar om någonting annat. Det handlar inte om sanktioner. Vi har en lagstiftning kring krigsmaterielexport därför att vi inte vill gynna vissa stater. Vi vill inte sälja vapen till vissa stater. Det går på vissa premisser. Israel vill vi inte sälja till. Det säger vi ändå. Är det då en sanktion? När det gäller importen har vi dock inte samma synsätt, och det kritiserar jag. Jag hävdar att vi stöder den israeliska krigsindustrin, den israeliska krigsmakten och de övergrepp som sker med israeliska vapen genom att köpa av den israeliska krigsindustrin, genom att samarbeta med den israeliska krigsindustrin. Just på det här området tycker jag att man från svensk sida och från EU:s sida skulle kunna ha en annan inställning. Jag tror att det skulle vara väldigt effektivt gentemot omvärlden att visa: Titta här! Vi respekterar inte Israels militära övergrepp, och därför handlar vi inte med vapen med Israel. Jag tror att det kunde vara en väldigt bra signal. Kanske kunde det också vara ett av de steg som skulle kunna leda till en mer hållbar utveckling i Mellanöstern, någonting som vi alla längtar efter och kommer att ha glädje av i framtiden om vi lyckas vända utvecklingen åt rätt håll.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.