Till innehåll på sidan

järnvägens roll i det framtida transportsystemet

Interpellation 2000/01:141 av Sellén, Birgitta (c)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-11-23
Anmäld
2000-11-28
Besvarad
2001-01-16

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 22 november

Interpellation 2000/01:141

av Birgitta Sellén (c) till näringsminister Björn Rosengren om järnvägens roll i det framtida transportsystemet

Det samlade transportsystemet står i dag för en stor del av utsläppen av växthusgaser. Samtidigt tyder alla prognoser på att transporterna, både av människor och gods, kommer att fortsätta öka. Detta ställer höga krav på att skapa ett grönare transportsystem. De olika transportslagen har alla sina givna roller som delar av en helhet. Ett ur miljösynpunkt mycket bra transportslag är järnvägen. Man kan med fog säga att den miljövänliga järnvägstrafiken har sin givna plats i ett grönt transportsystem.

Riksdagen har i 1988:års riksdagsbeslut lagt fast riktlinjer för ett hållbart trafiksystem med krav på minskning av miljöföroreningar och trafikolyckor. Samtidigt visar prognoserna på att godstrafiken med lastbil kommer att öka med 40 % under de kommande tio åren. Motsvarande siffra för järnvägen är 8 %. Och inte ens denna mycket måttliga ökning förefaller nu kunna klaras sedan Banverket i ett brev nyligen varslade om ytterligare kraftiga förseningar av järnvägsprojekt och ändrad strategi för Banverket. Det är konsekvenserna av budgetpropositionen för Banverkets del. Den ram som nu är lagd, försenar utbyggnaden av järnvägen som planerades i stomnätsplanen från 1998.

Av Banverkets brev framgår att planerade investeringar för ca 7 miljarder kronor inte kommer att kunna genomföras till slutet av 2002. Banverket måste nu anpassa sin verksamhet efter detta, vilket kommer att få stora konsekvenser för att kunna fullfölja stomnätsplanen. Det betyder också att utrymmet att starta nya projekt under de kommande tre åren är mycket begränsat. Ett exempel på en angelägen satsning som nu skjuts framåt är den fortsatta snabbtågsanpassningen av Ostkustbanan där det planerade dubbelspåret på sträckan Älvkarleby@Bomansberget inte kan byggas som planerat.

Denna utveckling försvårar självklart möjligheterna att nå de uppsatta målen. Aktiva åtgärder behövs för att målen ska nås. Främst ur miljösynpunkt, men också för att minska belastningen på vägnätet, är det angeläget att den långväga godstrafiken i större utsträckning än i dag förs över från vägar till järnväg, där så är möjligt.

Det svenska järnvägsnätet spelar också en viktig roll för persontransporter, både vid rekreationsresor och arbetsresor. Möjligheten till arbetspendling med tåg är många gånger en avgörande förutsättning för att människor ska kunna bo kvar där de vill samtidigt som de kan bredda sin arbetsmarknad. Utöver detta minskar också belastningen på våra vägar samtidigt som trafik på järnväg är miljömässigt bättre än vägtransporter.

Det är angeläget att flaskhalsar i järnvägssystemet byggs undan så att en positiv utveckling underlättas. För transporter till och från norra Sverige kan exempelvis nämnas de flaskhalsproblem som kan uppstå kring Botniabanan. I Stockholm finns problematiken med det s.k. tredje spåret.

Svealandsbanan är ett lysande exempel på järnvägens stora potential. När järnvägen garanterar snabb restid kommer också resenärerna. Denna positiva utveckling är också synlig på andra sidan Mälaren där Mälarbanan håller på att färdigställas. Svealandsbanan och Mälarbanan breddar människors arbetsmarknad och sociala liv på ett positivt sätt. Denna utveckling kan och måste komma även andra delar av landet till del. Ambitionen måste vara hög vad gäller att ha fungerande järnvägstrafik i hela landet.

När de fastställda planerna för järnvägsinvesteringar inte kan följas är det lätt att konstatera att anslagen till järnvägarna är för litet. Detta samtidigt som det blir allt viktigare ur miljösynpunkt med transporter på järnväg. Den eftersläpning som nu tillåts ske är olycklig. Centerpartiet vill motverka detta och avsätter som näringsministern är medveten om betydligt mer pengar till järnvägarna än vad regeringen gör.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga näringsministern:

1.Vilka åtgärder avser näringsministern vidta för att den miljövänliga järnvägen ska kunna bibehålla och utveckla sin roll i transportsystemet?

2.Hur avser näringsministern agera för att de antagna planerna ska kunna fullföljas?

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.