Internetbedrägerier

Interpellation 2002/03:210 av Andersson, Yvonne (kd)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-02-27
Anmäld
2003-03-03
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar fördröjt anmält
2003-03-11
Sista svarsdatum
2003-03-17
Besvarad
2003-04-04

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 27 februari

Interpellation 2002/03:210

av Yvonne Andersson (kd) till justitieminister Thomas Bodström om Internetbedrägerier

Jag har tidigare interpellerat angående frågan om det var rimligt att Telia fungerar som ett inkassoföretag till oseriösa näringsidkare. Interpellationen tog upp de bedrägerier i samband med att man använder modem och telefonuppkoppling till Internet där det förekommer att konsumenten ovetandes klickar sig in på sajter som senare visar sig vara betaltjänster. Detta uppdagas när Telia skickar ut fakturan.

Jag debatterade med ministern den 31 januari. Tyvärr blev svaret i den debatten att ministern inte avsåg att lagstifta för att skydda de enskilda konsumenterna genom att sätta en spärr för alltför höga telefonräkningar.

Sedan min förra interpellation skrevs och debatterades har ytterligare ett problem uppdagats. Det handlar om företag som skickar ut fakturor för påstådda besök på sexsidor. Bedragarna lever här på skamgreppet. Många betalar fakturorna inför det fiktiva hotet att inför domstol få bestrida en faktura som kommit till på grund av ett besök på en sexsida. Om kunden inte betalar hotar man med en ny faktura på 1 500 kr plus kostnader och så småningom med indrivning genom kronofogdemyndigheten.

Det är orimligt att samhället inte tar sitt ansvar och reagerar trots att hundratals polisanmälningar finns och trots att adresser till dessa näringsidkare finns.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stoppa dessa bedragares framfart?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2002/03:210, Internetbedrägerier

Interpellationsdebatt 2002/03:210

Webb-tv: Internetbedrägerier

Protokoll från debatten

Anf. 8 Thomas Bodström (S)
Fru talman! Yvonne Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stoppa bedrä- gerier med fakturor för påstådda besök på sexsidor på Internet. Förfarandet med att skicka ut så kallade bluffaktu- ror kan vara straffbart enligt bestämmelserna om bedrägeri. Det är också förbjudet för näringsidkare att skicka fakturor, inbetalningsavier eller liknande med- delanden för produkter eller tjänster som inte ut- tryckligen har beställts. Om en näringsidkare uppsåt- ligen eller av oaktsamhet bryter mot förbudet kan han eller hon bli skyldig att betala en marknadsstörnings- avgift. För att effektivt kunna bekämpa bluffakturering är det också viktigt att företag och privatpersoner skär- per sin uppmärksamhet på vilka inköp och beställ- ningar som gjorts och vilka fakturor som är riktiga. Det är trots allt den bästa metoden för att undvika att bli lurad. En vanlig form av bluffakturering riktas till före- tag i form av erbjudanden som utformats som faktu- ror. Rikskriminalpolisen har därför med hjälp av organisationen Svenskt Näringsliv inrättat en särskild databas med information om olika typer av falska erbjudanden med mera. Inom ramen för detta samar- bete gör Rikskriminalpolisen också besök på företag runtom i landet för att informera om problemet med bluffakturor och vilka skyddsåtgärder som kan vidtas hos företagen. På åklagarsidan har Riksåklagaren meddelat före- skrifter om samordning av brottmålsärenden, vilket innebär att om en person är misstänkt för flera brott ska detta handläggas i ett och samma ärende. En åklagare ska i inledningen av ett ärende pröva om personen är misstänkt i andra ärenden på andra orter och om det finns förutsättningar för samordning av ärendena. Detta har stor betydelse för utredningarna då det ofta rör sig om flera anmälningar som är sprid- da över landet. Åklagaren får därmed en god över- blick över hela brottsligheten på ett tidigt stadium av utredningen, vilket kan vara betydelsefullt för att exempelvis bedöma gärningsmannens uppsåt. När det gäller privatpersoner som drabbas av fakturor de anser vara oberättigade vet jag att man inom Näringsdepartementets område arbetar för att stärka konsumentskyddet på området för elektronisk kommunikation när det gäller teleoperatörernas an- svar. Nyligen överlämnades en proposition till riks- dagen som bland annat innehåller förslag till en kost- nadsfri spärr mot alltför höga telefonräkningar. Även Konsumentverket arbetar med frågan. Verket har bland annat lagt ut detaljerad information på Internet om hur man bestrider dessa felaktiga fakturor. En rad åtgärder vidtas alltså på flera fronter och av olika myndigheter för att dels skydda den enskilde, dels bekämpa denna brottsliga verksamhet.

Anf. 9 Yvonne Andersson (Kd)
Fru talman! Det är andra gången som jag skriver en interpellation angående Internetbedrägerierna. Första gången inriktade jag mig på Telias roll och ifrågasatte, vilket jag fortfarande gör, om Telia ska få vara ett inkassoföretag för oseriösa näringsidkare. I realiteten är det nämligen så att i botten ligger vårt abonnemang med Telia som grund för att dessa oseri- ösa skojarna har chansen att skriva räkningar över huvud taget. Här ligger ett problem. I den debatten svarade statsrådet Messing att man inte skulle gå in och avhjälpa detta som danskarna har gjort, och Telia har faktiskt underkastat sig dansk lag och har en spärrgräns. Nu öppnar justitieministern upp för att det ska komma ett förslag från regeringen om att man ska erbjuda gratis spärrar. Det välkomnar i så fall jag i allra högsta grad. Läget är nämligen allvarligt i vårt land i dag. Det är väldigt många som varje dag utsätts för dessa fakturor som helt enkelt är bluffakturor. Man får en faktura på en tjänst som man inte har haft. Jag skulle kunna beskriva hur skojarna egentligen gör. De skickar i väg en faktura på en service. De senaste som jag har kommit åt är från februari månad. Och jag har här en hel packe med både fakturor och information om dessa skojares bolag som ändrar ägare gång efter annan. Men det är hela tiden perso- ner inom samma krets som står som ägare för företa- gen. Det skickas ut ett antal fakturor till människor som inte känns vid dem över huvud taget. Av faktu- rorna framgår att det är 299 kr i baskostnad för en tjänst och att räkningen ska betalas till ett inkassofö- retag och man anger företagets namn. Efter ett par veckor kommer en påminnelse om att fakturan inte är betald. Där finns det också ett uttalat hot: Om man inte betalar fakturan på 299 kr tillkom- mer den verkliga avgiften, som är ytterligare 1 000 kr. Tredje gången, efter ytterligare ett par veckor eller så - det varierar lite - kommer en påminnelse om att man inte har betalat och att man nu har chans att betala till inkassoföretaget. Detta par, denna familj eller vilka det nu är - ofta är det yngre människor - har nu alltså fått brev för tredje gången. Fjärde gången, ett par veckor senare, kommer yt- terligare ett krav på den verkliga avgiften 1 000 kr plus 100 kr i omkostnader jämte de 299 kronorna. Femte gången kommer ännu ett brev med krav på betalning till inkassoföretaget. Beloppet är nu runt 2 000 kr. Det varierar eftersom man uppger olika minuter. För linköpingsparet - den räkning som jag nu har framför mig - är räkningen på 7 545 kr. Av ren rädsla för att hamna i kronofogdemyndig- heternas register betalar man till slut. Det är - skulle jag vilja kalla det för - en typ av maffia som har bör- jat härska. Detta måste vi åtgärda. Jag vill höra justi- tieministern tydligt säga vad han avser att göra.

Anf. 10 Thomas Bodström (S)
Fru talman! Jag är glad över Yvonne Anderssons engagemang i frågan. Det är ingen tvekan om att nämnda hantering är ett stort problem. Problemet lär heller inte bli mindre genom att vi alltmer kommer att använda Internet. Eftersom jag tidigare arbetat som egenföretagare vet jag att det kommer en rad olika räkningar. Det är alltid hård tidspress, så det är lätt att en och annan räkning då bara följer med. Man har inte tid att ifrågasätta allting, så dessa bedrägerier är definitivt ett stort problem. Det är också därför som man arbetar på bred front. Förutom de lagförslag som jag nämnt arbetar man också inom Konsumentverket för att stärka konsumenternas möjligheter att freda sig. När det gäller det kriminalpolitiska, som jag är ansvarig för, är bedrägerierna redan straffbara. Vi kan ju inte införa något som redan finns, utan det som behöver utvecklas, och som också görs, är det opera- tiva arbetet. Detta arbete sker förstås hos polis och åklagare - liksom annat som man gör inom polis- och åklagarväsendet. Lite av det som tas upp av Yvonne Andersson kan man sätta in bättre möjligheter för att stoppa genom det samarbete som åklagarväsendet här visar. Detta är, som sagt, ett stort och ett växande pro- blem. Det gäller att arbeta på bred front. Men när det gäller det strikt lagstiftningsmässiga och det som är straffbart så är det redan straffbart. Vi får alltså fort- sätta att arbeta med andra åtgärder för att kunna stop- pa denna olagliga hantering.

Anf. 11 Yvonne Andersson (Kd)
Fru talman! Jag tycker att det är en väldigt svår fråga just därför att det påstås att sådan här hantering är straffbar, som justitieministern också säger. Detta är rimligt. Jag vet dock inte om det är fråga om be- drägeri, ocker eller så eftersom jag inte är jurist. Men nu sitter en åklagare och stångar sin panna blodig utan att veta hur vederbörande ska göra i den här frågan. I Linköping har polismyndigheten fått uppemot 500 anmälningar. De vill inte ta emot fler anmälningar, och de vet inte hur de ska göra. Läget är alltså akut. Därför känner jag att jag på något vis vill skjuta på. Läget är akut. Varje dag får skojarna in pengar från utmattade människor som inte orkar sätta sig emot. Dessutom känner man en rädsla för att hamna i systemens register. För dessa människor är ordet "inkassoföretag" förknippat med kronofogde, med svartlistning och med mycket annat. Dessutom finns här mörkertal. Man är ju rädd för att bli misstänk- liggjord för att ha besökt porrsidor på nätet - en av de stora hakarna i det här spelet. Just människors moraluppfattning och sätt att leva och bevara ett förtroendekapital är det som hela tiden gör att man känner sig tvingad att betala. Man vill inte "hamna i någonting". Vi vet att den här verksamheten är brottslig - vil- ket jag hela tiden tyckt. Men om vi har hamnat i ett läge där vårt rättssamhälle inte klarar av att ta tag i den här problematiken måste ministern som högste ansvarig ta itu med detta för att hitta den akutåtgärd som krävs. Jag kan tänka mig att det på sikt behövs en expertgrupp som får ta tag i frågorna och komma på hur man på allra bästa sätt kan motarbeta nämnda hantering. Vi vet ju att den förekommer, att männi- skor drabbas, men det finns ett slags gråzon. Eftersom det inte finns en praxis måste vi hitta fram till något där. För mig finns det två hakar som jag med min lilla hjärna kan lyfta fram. Jag tycker att vi omgående måste få spärrar här, att man medvetet ska ha ett val om en telefonräkning uppgår till ett högre belopp. Den ena delen av bedrägerierna är ju att gå via Telia- räkningen och så kallad splitting, dial. Den andra delen är att komma åt företagen. Det gäller att gå ut och varna svenskarna för att skicka in betalning så att man vet att det är fråga om en bluff. Ska man över huvud taget få använda telefon- nummer där det bygger på avtal med Telia? Ska andra än Telia få använda våra telefonnummer där det alltså bygger på avgifter? En sak som jag mycket funderat på är om det är rimligt att redan nu påtvinga ett avtal med de operatörer som ska tillåtas använda våra telefonnummer. Här måste jag dock medge att jag inte har något bra förslag, utan jag ville ha den här debatten för att visa att vi måste hejda en utveckling där många enskilda kommer i kläm. I det moderna samhället med alltmer av Internet och alltmer av data och teknifiering får vi andra pro- blem som måste lösas. Där måste vi ha en beredskap. Dessvärre tror inte heller jag att de här problemen blir mindre om vi säger att vi ska överlåta på konsumen- ten själv att skydda sig. Det som Konsumentom- budsmannen gör är mycket bra och hedervärt. Också det som Näringsdepartementet gör är väldigt bra. Men vi måste ta tag i just detta med att få en rättsme- kanism mot skurkar av nämnda slag.

Anf. 12 Thomas Bodström (S)
Fru talman! Det finns viss risk för upprepning från min sida men det är så att med de förändringar som sker i samhället - med öppnare gränser som vi ser runtom i vårt land och med den Internetanvänd- ning som präglar livet för de allra flesta av våra med- borgare - öppnas också en ny möjlighet för brottslig- het. Det är alltid baksidan av denna samhällets ut- veckling. Det kan vi konstatera när det gäller den här typen av bedrägeri. Men den del som jag ansvarar för när det gäller det kriminalpolitiska är egentligen inte så komplice- rad. Detta är en typisk form av bedrägeri. Om det är så att man vilseleder, om det är vinning för gärnings- mannen och om det är skada för den man lurar är det bedrägeri. Sedan är det riktigt att det är svårt att utre- da. Det är viktigt att man utvecklar det här inom poli- sen och hos åklagaren precis så som man nu gör och i samarbete med näringslivet för att i tid kunna stoppa den här verksamheten. Det allra bästa är nämligen att utveckla olika åt- gärder så att det över huvud taget inte finns risk för skada. När skadan väl är skedd kan det visserligen bli åtal, men även om de här personerna döms är det väldigt svårt att få tillbaka pengarna. Det är därför, som jag sade i mitt förra inlägg, viktigt att vi fortsät- ter att utveckla det här på bred front. Men det strikt lagstiftningsmässiga är sedan gammalt en del av brottsbalken, så där kan vi inte göra mer. Nu handlar det i stället om alla de andra olika delarna som vi tillsammans måste arbeta med för att kunna få bukt med den här typen av brottslighet.

Anf. 13 Yvonne Andersson (Kd)
Fru talman! Jag är väldigt glad om justitieminis- tern tar itu med detta. Jag är glad för att verktyg finns, men då är problemet: Vad är det som gör att vårt rättssamhälle inte kan använda det som redan finns? Varför kan man inte hejda något som har pågått i över ett år? Varför kan vi inte se till att detta stoppas på ett tydligare sätt? Jag får signaler, som ju är amatör inom det här området, om att polisen inte vill ta in fler anmälningar, att man inte lyckas fälla de här skurkar- na även om man vet vilka det är. De som arbetar på det här oseriösa sättet har varit i kontakt med medier- na och uttryckt att de inte vill att medierna ska sprida de här uppgifterna. Man känner till personerna. Var- för har man inte lagrum att fälla dem? Varför kom- mer man inte åt dem? Jag står inte här och talar för att detta ska bli en principfråga, utan jag talar för de människor som råkar ut för detta, som upplever sig vara i ett grepp där de endera befarar att få sina namn listade offent- ligt därför att de inte har vågat erkänna någonting som de sägs ha gjort fastan de uppger att de inte gjort det eller får betala sig fria från falska anklagelser för att i samhällets mening få behålla sitt förtroendeka- pital. Det är dem jag vädjar till att vi ska hjälpa. Där- för utgår jag från att justitieministern ändå i någon mening i de sammanhang där detta aktualiseras ger tydliga direktiv så att poliser och åklagare vet vad de har att göra och att det blir tydligt. Jag tror inte att det finns några meningsskiljaktigheter mellan politiska partier om att hjälpa till i denna fråga. Jag tror att vi behöver aktualisera detta illa snabbt, se till att det akut åtgärdas och sedan långsiktigt tar itu med detta ännu bättre. Tack för engagemanget från ministern.

Anf. 14 Thomas Bodström (S)
Fru talman! Nej, det finns ingen skillnad i åsikter- na mellan det Yvonne Andersson säger och det jag menar. Jag vill bara understryka att lagrummet finns, det är ingen tvekan. En polis och åklagare har skyl- dighet att ta emot en anmälan. Det är svårigheter med att utreda, men vi måste också vara försiktiga så att vi inte på något sätt ger en bild av att detta är omöjligt, att det inte händer någonting, inte pågår någonting. Det är inte riktigt. Det pågår en hel del. Det pågår förundersökningar just mot denna typ av brottslighet bland annat inom Stockholmspolisen. Det pågår fler- tal olika arbeten mellan Rikskriminalpolisen, när- ingslivet, åklagare, och dessutom pågår ett arbete om lagstiftning inom Näringsdepartementet. Det är väl- digt viktigt att också markera att även om detta är svårt görs det mycket saker. Vi kan ge incitament till att denna brottslighet växer ytterligare om vi inte visar det som också är viktigt, nämligen att samhället reagerar väldigt starkt mot detta. Det må ske genom lagstiftning, polisoperativt arbete eller samarbete med näringslivet. Tack för en trevlig debatt.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.