Till innehåll på sidan

indragen a-kassa vid uteblivet deltagande i LO-demonstration

Interpellation 2004/05:505 av Hamilton, Carl B (fp)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-03-31
Anmäld
2005-04-04
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar fördröjt anmält
2005-04-08
Sista svarsdatum
2005-04-18
Besvarad
2005-05-10

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 31 mars

Interpellation 2004/05:505

av Carl B Hamilton (fp) till statsrådet Hans Karlsson om indragen a-kassa vid uteblivet deltagande i LO-demonstration

Myndigheten Arbetsförmedlingen i Nyköping tvingade i ett brev den 28 februari 2005 arbetslösa att delta i LO:s demonstration med hotet om indragen a-kassa. Är arbetsförmedlingens i Nyköping agerande bara en olycklig enskildhet, en slump?

Så har arbetslivsministern Hans Karlsson, Byggnads ordförande och Ams generaldirektör beskrivit händelsen. Riksdagen måste gå till botten med denna skandal, och i ett första steg bör regeringen genom utredningar, initiativ och andra åtgärder redovisa vad den gör åt sammanblandningen av Ams och LO, och deras kultur av gemensam och hotfull utpressning av arbetslösa.

År 1940 lade Socialdemokraterna ned Arbetslöshetskommissonen, AK. Den myndigheten ersattes med Statens arbetsmarknadskommission, AMK, som senare permanentades och blev Arbetsmarknadsverket @ dagens Ams. Det uttalade syftet med den radikala omstöpningen var att skapa en ny myndighet som inte var ämbetsmanna- och regelstyrd som AK, utan som i stället skulle präglas av "administrativ flexibilitet och dynamik samt ideologisk enhetlighet" (Bo Rothstein, Den socialdemokratiska staten i reformer och förvaltning inom svensk arbetsmarknads- och skolpolitik, akademisk avhandling, 1986, s. 120).

Den ideologiska enhetligheten och informella styrningen skapades genom en mycket medveten rekryteringspolitik och styrelsesammansättning. Verksstyrelsen bemannades korporativistiskt och majoritet gavs till fackliga företrädare. Man slog fast att personalrekryteringen "inte skulle uppställa några bestämda formella kompetenskrav" (SOU 1946@51:44, enligt Rothstein s. 138). I stället plockades aktivister från arbetarrörelsen in i mycket hög utsträckning @ "andelen fackföreningsfolk kunde skifta från ca 15 procent till hälften under olika år" (Rothstein s. 141).

Socialiseringen in i en socialdemokratisk ideologi befrämjades också med säregna befordringsvägar inom verket och "ideologiska sommarkurser" för de medarbetare som ledningen uppfattade som lämpliga för snabb karriär. Rothstein visar hur en intensiv dialog mellan LO-företrädare, statsråd och verksledning avhandlade enskilda tjänstetillsättningar. Socialdemokrater i Regeringskansliet tipsade om partikamrater som borde plockas in. Verksledningen vände sig till statsråd och fackliga ledare för att få förslag på personer att anställa.

Personalförsörjningen till Ams "kan till stor del karakteriseras som en speciell form av socialdemokratisk kaderrekrytering" sammanfattar Rothstein (s. 199). Regeringsutnämningarna av generaldirektörer i Ams och dess ursprung AMK talar samma tydliga språk. Alla har varit socialdemokrater

  • Arthur Thomson 1940@1946, socialdemokratisk riksdagsledamot
  • Karl Johan Olsson 1946@1948, socialdemokratisk riksdagsledamot
  • Gustav Vahlberg 1948@1957, vice ordförande i LO
  • Bertil Olsson 1957@1972, socialdemokrat
  • Bertil Rehnberg 1973@1983, socialdemokrat
  • Allan Larsson 1983@1989, socialdemokratiskt statsråd
  • Göte Bernhardsson 1990@1997, socialdemokrat
  • Bo Ringholm 1997@1999, socialdemokratiskt statsråd
  • Anders L. Johansson 1999@, LO-medarbetare

Arbetsmarknadsverket består i dag av Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, som är chefsmyndighet, 20 länsarbetsnämnder samt ca 325 arbetsförmedlingar. Totalt arbetar drygt 10 000 personer inom Arbetsmarknadsverket. Några data likt Rothsteins om upp till 50 % socialdemokrater bland dagens 10 000 anställda finns inte. Däremot kan man konstatera att de ledande organen är om möjligt mer dominerade av socialdemokratiska företrädare än tidigare. Min bedömning är att även lägre chefspositioner bemannas till upp emot 50 % av personer med nära koppling till socialdemokratin (se folkpartiets rapport Det socialdemokratiska AMS, publicerad den 23 mars 2005).

Socialdemokraternas långa regeringsinnehav har skapat Amskulturen. Det är ur den som hot mot enskilda arbetslösa medborgare för att få dem att demonstrera för arbetarrörelsen har uppstått. En sådan kultur måste utraderas.

Rothstein visade med sin avhandling 1986 hur Socialdemokraterna lyckades skapa en följsam myndighet med radikala metoder 1940 @ det regelstyrda ämbetsmannaverket lades helt sonika ned. Han redogjorde också som kontrast för hur socialdemokratin misslyckande med att skapa en följsam byråkrati på skolans område. Där fick den regelstyrda ämbetsmannamyndigheten leva vidare och socialdemokratin misslyckades i att få grepp om skolans utveckling.

Man får anta att Göran Persson tog starkt intryck av den analysen. Som skolminister gjorde han 1991 samma sak på skolans område som hade skett på arbetsmarknadens ett halvt sekel tidigare @ den gamla myndighetsstrukturen lades radikalt ned.

Med denna politisering av ämbetsverken har socialdemokratin ställt en kommande borgerlig regering inför en svår uppgift. Hur kan man reformera en myndighet där ideologiseringen är så starkt inympad och så skadlig?

Ytligt betraktat kan man tycka att en nedläggning av Ams skulle vara att anamma den radikalt politiserande reformmetod och vilja att ha politiskt följsamma myndigheter som Socialdemokraterna och Göran Persson gjort till sin. Men tvärtom vill Folkpartiet ha självständiga myndigheter där tjänster tillsätts efter kompetens, inte efter partibok. En ideologiskt styrd myndighet som hotar enskilda medborgare hör inte hemma i ett liberalt samhälle. Andan på ett verk där idén med krav på deltagande i politiska demonstrationer kan uppstå är så sjuk att den inte kan botas.

Min slutsats är att det inte går att reformera Ams. 65 år av sammanblandning av stat och parti kan inte utrotas med successiva reformer. Myndigheten måste läggas ned.

Den statliga myndigheten Arbetsförmedlingen i Nyköping har i ett brev den 28 februari, undertecknat tillsammans med en företrädare för Byggnads avdelning 41, krävt av arbetslösa byggnadsarbetare att de @ om de inte ska förlora sin a-kassa @ måste resa med till Stockholm den 17 mars 2005 och vara med och "genomföra en manifestation för kollektivavtalets värde, där vi förutsätter att du deltar". Det är, skriver Arbetsförmedlingen och Byggnads, "obligatorisk närvaro. Uteblir du från denna träff förutsätter [vi] att du har full sysselsättning och inte längre vill vara aktuell sökande på Arbetsförmedlingen och därmed tas bort som sökande och din ersättning från A-kassa upphör".

Arbetsförmedlingen hotade alltså arbetslösa med förlust av a-kassa om de inte vill demonstrera för Socialdemokraterna och LO. Denna sammanblandning av myndighetsutövning och särintresset LO:s kamp strider helt mot grundläggande liberala principer för ett demokratiskt samhälle.

Det inträffade bekräftar att järntriangeln Ams-LO-Socialdemokraterna har skapat en byråkrati som är stat i staten, tätt sammanvävd med regeringspartiet. Järntriangeln begår som synes övergrepp på enskilda och kränker deras integritet när man som i Nyköping kräver att människor ska demonstrera vid hot om ekonomiska repressalier.

I valet 1998 röstade så mycket som 45 % av LO:s medlemmar på annat parti än Socialdemokraterna. I valet 2002 var motsvarande tal 38 %. I genomsnitt under perioden 1968 till 2002 stödde inte 34 % av LO:s medlemmar Socialdemokraterna. Det finns en mycket stor minoritet LO-anslutna som i dag tvingas stödja och finansiera ett parti på vilket man inte lägger sin röst i de allmänna valen.

Frågor:

Vilka initiativ har statsrådet tagit för egen del och för Ams del, för att klarlägga omfattningen historiskt sett av den typ av händelse med hot om indragen a-kassa vid uteblivet deltagande i LO-demonstration som inträffade i Nyköpingsfallet? Vad är resultatet av Ams och regeringens utredningar?

Vilka initiativ har statsrådet tagit för att klarlägga omständigheterna vid detta speciella tillfälle med hot om indragen a-kassa vid uteblivet deltagande i LO-demonstration? Vad är resultatet av denna utredning?

Vilka korrigerande förändringar avser statsrådet att vidta inom AMV och Ams för att en liknande händelse med indragen a-kassa vid uteblivet deltagande i LO-demonstration inte ska inträffa igen?

Debatt

(7 Anföranden)

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 37 Hans Karlsson (S)
Fru talman! Carl B Hamilton har ställt tre frågor till mig, bland annat om vilka initiativ jag har tagit för att klargöra omständigheterna kring samt förhindra en upprepning av händelsen med hot om indragen a-kassa vid uteblivet deltagande i LO-demonstrationen som inträffade i Nyköpingsfallet. Jag anser det mycket bekymmersamt och tar problemet på största allvar när det framkommer brister i hur regelverket kring arbetslöshetsförsäkringen tolkas. Jag kan dock inte kommentera eller tolka det enskilda fallet eftersom det är myndigheterna som utifrån regelverket ska göra detta. Om felaktigheter uppstår i handläggningen ska detta granskas och åtgärdas utifrån de regler som gäller. Jag har inhämtat att Ams har vidtagit åtgärder. Regeringen har också vidtagit ett flertal åtgärder för att komma till rätta med de mer generella bristerna i hur arbetslöshetsförsäkringen tillämpas. Tillskapandet av myndigheten Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen var en åtgärd för att säkerställa och kvalitetssäkra tillämpningen av regelverket. Denna funktion låg tidigare på Ams. Inspektionen har som myndighet fristående från Ams bland annat till uppgift att ha tillsyn över rutiner för och handläggning av ärenden hos Arbetsmarknadsverket som påverkar arbetslöshetsförsäkringen. Regeringen har också i mars gett Ams uppdraget att utveckla och kvalitetssäkra metoder i kontrollen av arbetslöshetsförsäkringen så att en enhetlig och rättssäker tillämpning av regelverket uppnås. I uppdraget ingår att Ams ska förbättra och förtydliga rutinerna samt utveckla metodstöd för arbetsförmedlingarnas arbete med hur och när en underrättelse till arbetslöshetskassorna ska lämnas. Jag vill avslutningsvis framhålla att jag tycker frågeställarens påstående om att myndigheten är totalt politiskt ideologiserad och till och med hotar medborgare utifrån detta perspektiv är en stor förolämpning mot en hel yrkeskår av offentliganställda.

Anf. 38 Carl B Hamilton (Fp)
Fru talman! Tack för svaret. I den centrala frågan i den här interpellationen är Hans Karlssons svar både fegt och falskt. Jag har här det brev som är utgångspunkten, där två personer, den ena från arbetsförmedlingen och den andra från Byggnads avdelning 41 i Nyköping, skriver: "Vi förutsätter att du deltar". Och de som är mottagare av detta brev är arbetslösa byggnadsarbetare i Nyköpingsregionen. Man skriver: "Uteblir du från denna träff förutsätter jag att du har full sysselsättning och inte längre vill vara aktuell sökande på Arbetsförmedlingen och därmed tas bort som sökande och din ersättning från A-kassa upphör." Det är ord och inga visor. Att jag säger att svaret är fegt är därför att Hans Karlsson inte har civilkurage att ta avstånd från Byggnads agerande. Även Byggnads var med och skrev under brevet med hotet om indragen a-kassa. Jag är inte direkt överraskad. Byggnads är en av de allra största bidragsgivarna till regeringspartiets, Socialdemokraternas, valrörelser. När Byggnads hotar enskilda arbetslösa med indragen a-kassa om de inte deltar i en av Byggnads organiserad politisk demonstration, då saknar Hans Karlsson civilkurage att ta avstånd från detta. Statsrådet Hans Karlsson biter inte den hand som föder honom och hans parti. Solidariteten med partipenningen är starkare än hans civilkurage och omtanke om enskilda arbetslösas rätt till politisk integritet, att inte tvingas visa upp sin politiska åsikt på gator och torg. Falskt är svaret från Hans Karlsson därför att han söker göra det bekvämt för sig genom att påstå att han "inte kan kommentera det enskilda fallet". Men detta är ingen trovärdig princip när det gäller Hans Karlsson. Han har, när det passar honom och Byggnads, gjort precis motsatsen. Nyligen gällde det konflikten med 15 fattiga letter i Vaxholm som Byggnads skulle köra ut ur landet. Go home, go home , hördes det i Vaxholm. Då fanns det ingen gräns för hur långt eller hur kategoriskt statsrådet Hans Karlsson ställde upp för att kommentera "det enskilda fallet" i radio, tv och tidningar. Som statsråd passade det honom då, men inte nu, utmärkt att döma offentligt i ett enskilt fall, till på köpet mot den ena parten i en konflikt som är föremål för avgörande i svensk allmän domstol. Hans Karlsson tvekade inte då att i "det enskilda fallet" ställa sig på sin bidragsgivares, eller på regeringens bidragsgivares eller på det socialdemokratiska partiets bidragsgivares sida och döma de 15 letterna som Byggnads vill sparka ut ur landet. Jag tycker att det är svagt, och jag upprepar det, att inte kunna ta avstånd från detta nakna hot. Arbetarrörelsens syn på demokratin förefaller mig i sanning vara mycket selektiv. Jag ska nu ge Hans Karlsson en ny chans. Tar du avstånd från Byggnads och arbetsförmedlingens hot om indragen a-kassa, eller gör du det inte? Fördömer du hotet om repressalier eller inte? Och beträffande Byggnads agerande kan Hans Karlsson inte på minsta vis hävda att något slags regelverk från myndigheten skulle hindra honom från att tala om vad han tycker om detta hot mot enskilda arbetslösa människor. Alltså, Hans Karlsson: Tar du avstånd eller inte från Byggnads krav på att arbetslösa skulle tvingas visa upp sin politiska åsikt i en demonstration för att kunna få ut a-kassa?

Anf. 39 Hans Karlsson (S)
Fru talman! Den interpellation som vi debatterar i dag är en folkpartirapport där Carl B Hamilton har hängt på några frågor på slutet. Så kan man naturligtvis göra. Rapporten innehåller starka anklagelser mot statsministern liksom synpunkter på att LO-medlemmar tvingas stödja och finansiera ett parti som de inte röstar på. Jag tänker inte svara på den typen av grova anklagelser i Sveriges riksdag. De övriga och synnerligen föraktfulla texter som interpellationen innehåller tyder i varje fall inte på att Carl B Hamilton vill ha en seriös interpellationsdebatt här i dag. Som alla vakna tidningsläsare och tv-tittare, utom tydligen Carl B Hamilton, tog jag omedelbart tydligt och kraftigt avstånd från arbetsförmedlingens agerande och från Byggnads agerande, och jag meddelade omvärlden att om jag hade vetat att detta brev hade gått ut, hade jag inte deltagit i demonstrationen. Tydligare kan det inte sägas. Men det var tydligen viktigt för Carl B Hamilton att få utgjuta anklagelserna en gång till här i Sveriges riksdag. Nu har du mitt svar. Jag tog därefter direkt kontakt med Ams och förvissade mig om att myndigheten agerar. Sedan har jag informerat mig om att Ams har vidtagit en serie åtgärder som klargör rutiner och regler när det gäller a-kassa. Länsarbetsnämnden i Sörmland har vidtagit en rad åtgärder för att förtydliga förmedlingens roll och ansvar. Och Ams har också tagit upp frågan med samtliga länsarbetsdirektörer med uppmaning om att vid behov se över rutinerna. Det här ärendet är föremål för JO:s granskning, och jag vet att Ams har för avsikt att sprida JO:s yttrande i hela organisationen när det kommer. Detta kommer att bli allmänt och offentligt, Carl B Hamilton. Det går att ta del av. Sedan till kritiken mot Ams, eller utgjutelserna över Ams. Ams gör ett bra jobb till stöd för alla som är arbetslösa. Ams får också en del kritik. I en stor verksamhet som Ams finns det delar som har och som ska förbättras. Men med det föraktfulla känsloutbrott som Carl B Hamilton uttrycker i sin interpellation tror jag inte att vi kan mötas i en meningsfull debatt. Det kanske inte heller är syftet, Carl B Hamilton. Jag tror inte det. Ni säger att ni vill lägga ned Ams. Men det vill inte de andra partierna som ni är i allians med. Hur kommer det att bli? Vad är det som gäller? Det frågar vi oss. Det enda som ni enades om häromdagen när det gäller arbetsmarknadsfrågor var inte imponerande. Det handlade om subventionerade jobb, vilket i och för sig är bra. Men varför lägger ni fram ett förslag om att skatterabattera 35 % i stället för upp till 85 % som vi skatterabatterar? Jag trodde att Carl B Hamilton som ekonom tar del av de forskningsresultat som finns när det gäller subventionerade jobb. Där sägs det att det är riktade sådana som är de mest effektiva. Ni lägger fram ett förslag som har en mindre omfattning och ett sämre innehåll. Men det var det som ni lyckades enas om. Men hur blir det med den övriga politiken för arbete? Hur blir det med ersättningsnivåerna? Gäller 65 %? Hur blir det med karensdagarna? Hur blir det med den bortre parentesen? Hur blir det med turordningen? Hur blir det med strejkrätten? Vi är många som undrar, Carl B Hamilton. Vad är det som kommer att gälla om ni ska regera?

Anf. 40 Carl B Hamilton (Fp)
Fru talman! Har man ett dåligt case , då flyr man till andra ämnen, och det är det som Hans Karlsson nu gör. Det som han har i huvudfrågan är svagt, och då flyr han till andra frågor. Jag kan ställa en motfråga. Hur ska ni kunna regera fortsättningsvis tillsammans med ett parti som vill avskaffa räntan och ha ett räntefritt samhälle och ett arbetsfritt samhälle där man har medborgarlön även om man inte arbetar? Hur ska ni klara det? Så kan vi hålla på, Hans Karlsson. Det var utmärkt att Hans Karlsson tog avstånd igen och gjorde det här. Jag hörde det första gången, och därför blev jag förbluffad över att Hans Karlsson inte upprepade sitt ställningstagande i svaret på min interpellation. Därför tycker jag att det var väldigt bra att Hans Karlsson tog avstånd från detta tydligt. Men det var alltså två parter som skrev under brevet. Den ena var arbetsförmedlingen, och den andra var Byggnads. Tycker Hans Karlsson att Byggnads har agerat på ett korrekt sätt, på ett sätt som är förenligt med spelreglerna och så att säga normerna i ett samhälle med parlamentarisk demokrati? Ska man använda påtryckningsmedel av den här karaktären för att få människor att delta i en politisk demonstration? Den frågan har Hans Karlsson inte tagit ställning till. Jag vill att Hans Karlsson gör det, för det här är en fråga som handlar om att hålla rent inom arbetarrörelsen så att man så att säga sköter metoderna för att människor ska delta på ett normalt sätt. Det ska inte finnas inslag av tvång, muta eller något sådant om människor ska delta i politiska manifestationer. Jag hoppas att vi är överens på den punkten och att Hans Karlsson tar avstånd från Byggnads och deras aktioner. När Hans Karlsson ändå är i farten kunde han också, tycker jag, ta avstånd från ropen mot letterna i Vaxholm, alltså: G o home! Go home ! Tycker Hans Karlsson att det var korrekt? Vi kommer att fortsätta att diskutera Vaxholmskonflikten, men det är inte den som är föremål för min interpellation här i dag. Jag vill dock understryka att Hans Karlsson är väldigt principlös och falsk när han säger att han inte kan ta ställning i detta enskilda fall. I det andra fallet, som ju varit så uppmärksammat, har Hans Karlsson mycket tydligt i Dagens Nyheter, i Dagens eko och även i en tv-debatt tagit ställning för den ena parten i en konflikt som är uppe till bedömning i allmän domstol och nu också i EG-domstolen. Jag tycker inte att det är korrekt av ett statsråd att göra på det sättet. Man kan göra det i viss utsträckning, men Hans Karlsson har gått över gränsen. Vi får se vad konstitutionsutskottet säger om detta. Att efter de raljanta uttalanden som Hans Karlsson har gjort om det lettiska företaget sedan här i kammaren säga att han inte kan ta ställning i detta enskilda fall är inte trovärdigt.

Anf. 41 Hans Karlsson (S)
Fru talman! Carl B Hamilton hör det han vill höra. Jag säger att Byggnads gjorde fel. Svenska Byggnadsarbetareförbundet agerade fel tillsammans med arbetsförmedlingen. Det sade jag förra gången, och jag säger det nu igen. Vill du att jag ska säga det en gång till i nästa replik kan jag göra det - om det nu gläder dig. Vad är det som är falskt? Jag har på det mest tydliga sätt man kan uttrycka sig sagt att jag anser att man begick ett grovt fel. Mera tydligt kan det inte sägas. Detta är föremål för JO-granskning. Vad arbetsförmedlingen har gjort och inte gjort för att det kan begås ett sådant fel får faktiskt JO granska. Det, Carl B Hamilton, är inte statsrådens uppgift. Men, ser du, jag tänker återkomma till er politik. Ni säger att ni ska regera ihop. Fyra partier ska regera ihop. Ni är en allians. Men på de områden som debatteras mest just nu - ta gärna Vaxholm och gärna Nyköping, ja, ta allting som handlar om arbetsmarknadsfrågorna - är frågan: Vad är det för politik som kommer att gälla? Där har ni inget svar. Fyra miljoner löntagare undrar vad den så kallade alliansen vill. Ni kan kritisera och attackera oss för den politik som vi för - det är okej - men säg vad ni vill göra i stället! Säg inte fyra olika saker, för det kommer det i varje fall inte att bli. Ni är en allians, säger ni. Ni blir störda varje gång jag påminner er om er politik, eller snarare om alliansens brist på politik. Ni tycker att det är jobbigt varje gång jag tar upp ersättningsnivåerna och när jag tar upp att alliansen inom sig vill försämra anställningstryggheten och konflikträtten. Jag kommer att fortsätta att påminna om detta vid varje tillfälle vi tar en debatt. Politik handlar ju om vad som är skiljelinjerna, om vad ni tycker och vad vi tycker. Jag är bekymrad å löntagarnas vägnar. Uppenbarligen har ni svårt att komma sams i de här frågorna. Därför blir mina frågor: Kommer Folkpartiet att agera lydparti till Moderaterna, som vill sänka ersättningsnivåerna i a-kassan och i sjukförsäkringen i praktiken till under 65 %? Hur blir det med anställningstryggheten, Folkpartiet? Detta rör arbetsmarknaden. Detta rör arbetslösa, och detta rör sådana som blir arbetslösa. Det finns ingen anledning att diskutera bara a-kasseregler i Nyköping. Och vad kommer att hända med turordningsreglerna? Ni har föreslagit att de ska avskaffas. Är det detta som kommer att gälla? Eller är det kanske Kristdemokraternas politik om att utöka undantagen i turordningen som kommer att gälla för hela arbetsmarknaden eller Kristdemokraternas förslag om att inskränka konflikträtten och om att förbjuda sympatiåtgärder vid fackliga strejker? Hur blir det? Vad är det som kommer att gälla? Jag tycker att löntagarna någon gång har rätt att få besked på de här punkterna. Jag har flera gånger ställt dessa frågor, men jag får inget svar. Kanske kan Carl B Hamilton ge mig ett svar i dag. Om inte kan jag försäkra Carl B Hamilton och övriga i alliansen om att jag kommer att fortsätta att ställa de här frågorna tills jag får ett svar.

Anf. 42 Carl B Hamilton (Fp)
Fru talman! Jag är helt övertygad om att Hans Karlsson och hans kolleger kommer att fortsätta att ställa dessa frågor ända in i valrörelsens slut. Vi ska också diskutera dem ända in i valrörelsens slut. Jag ser fram emot det. Men i dag är det en annan fråga som jag som företrädare för riksdagens kontrollmakt har väckt här, nämligen frågan om hur man ser på brevet i fråga och på arbetsförmedlingens och Byggnads agerande. Jag tycker att Hans Karlsson har varit mycket tydligare i dag än han varit vid tidigare tillfällen. Det välkomnar jag. Jag tycker alltså att det ursprungliga svaret inte var bra. Talet om att inte kunna ta ställning i ett enskilt fall var falskt. Det har ju Hans Karlsson sedan gjort här i det fall som det här gäller, precis som han har tagit ställning i Vaxholmsfallet. Vi kan diskutera ersättningsnivåerna och turordningsreglerna. Förslaget om turordningsregler från Folkpartiet är just ett förslag, och det kommer att behandlas av vår partistyrelse i slutet av denna månad. Jag tror - om vi nu ska tala om det som är den centrala frågan fram till valet, nämligen jobben i Sverige - att det stora problemet inte är ersättningsnivåerna och inte vad vi i denna riksdag beslutar om. Det största problemet är i stället att det finns så få nya riktiga jobb som de människor som förhoppningsvis ska lämna de här ersättningsnivåerna så snabbt som möjligt har att gå till. Det handlar om att vi får en dynamisk arbetsmarknad där det finns en efterfrågan på människor med olika kompetenser. Det gäller då dem som har låg utbildning och dem som har hög utbildning liksom dem som finns i Norrland, i Skåne och i Mellansverige. Det som är det stora problemet på svensk arbetsmarknad är inte de statliga subventionssystemen, försörjningssystemen och bidragssystemen utan att vi har en stagnerande arbetsmarknad. Vi kan aldrig bli ett rikt land och få en bra välfärd om det inte blir en annan ordning.

Anf. 43 Hans Karlsson (S)
Fru talman! Slutligen: Carl B Hamilton klagar på det skriftliga interpellationssvar som jag har avlämnat. Men vore jag i Carl B Hamiltons kläder skulle jag inte aktualisera det skriftliga underlag som är inlämnat till riksdagen. Det som Carl B Hamilton har lämnat in till riksdagen inför denna interpellationsdebatt är inget som man kan vara stolt över. Frågan är just, Carl B Hamilton, detta med jobben i framtiden. Ja, vi har en politik. Den tål att granskas. Den tål att kritiseras. Det får man också göra. Det är till och med bra. Men vad som är er politik och vad som kommer att bli på riktigt den dagen ni säger att ni ska ta över vet vi fortfarande inte. Men okej, vi ses i talarstolarna och i valrörelsen. Frågorna kommer; det lovar jag. Sedan får vi se om det kommer några svar.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.