generisk substitution

Interpellation 2001/02:438 av Stafilidis, Tasso (v)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-26
Anmäld
2002-05-14
Besvarad
2002-05-28

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 26 april

Interpellation 2001/02:438

av Tasso Stafilidis (v) till socialminister Lars Engqvist om generisk substitution

Riksdagen har nyligen beslutat att införa ett nytt system för läkemedelsanvändningen i Sverige, s.k. generisk substitution. Detta innebär att Apoteket AB ska byta ut förskrivna preparat mot det likvärdiga preparat som har lägst pris och som finns tillgängligt på det enskilda apoteket. Undantaget är när läkaren på receptet markerat att utbyte inte får ske.

Till grund för beslutet ligger en tydlig ambition från riksdagens sida att uppnå en effektiv läkemedelsanvändning. De patentskyddade originalläkemedlen är de som dominerar den svenska läkemedelsmarknaden. Det är naturligt eftersom de senast framtagna läkemedlen normalt är bättre än de tidigare. Den enda konkurrensen som finns på originalläkemedel är parallellimport. Det finns därför starka skäl att underlätta för parallellimporten på olika sätt.

Ett problem för de svenska parallellimportörerna som med stor säkerhet kommer att sprida sig från Danmark är att de tvingas av direktimportörerna att ta bort alla sina kännetecken från förpackningarna. Som en yttersta konsekvens blir förpackningarna helt vita med svart text @ detta är en realitet redan i dag i Danmark som en konsekvens av en dom från högsta domstolen. I de fall en patient tar flera läkemedel finns då en förväxlingsrisk. Om det är äldre människor med många läkemedel blir förväxlingsrisken betydande.

I Norge har läkemedelsverket ändrat sitt tidigare beslut att tillåta vita förpackningar med svart text och förbjudit det med hänvisning till att fler läkemedel kommer att få denna utformning genom parallellimport på norska läkemedelsmarknaden.

Det norska läkemedelsverket hänvisar i sitt beslut till risken för felanvändning och förväxling hos enskilda patienter. Att många människor använder flera läkemedel samtidigt. Att parallellimporterade läkemedel ofta används av äldre och att risken för en felaktig användning är störst i denna grupp.

Eftersom generisk substitution införs i Sverige den 1 oktober 2002 innebär detta att parallellimporterade läkemedelsförpackningar kommer att öka i omfattning och att riskerna ökar avsevärt för människor, framför allt för äldre människor, med många olika läkemedel. Men i Sverige, med mångdubbelt högre andel parallellimport, har Läkemedelsverket valt att inte agera.

Den förväxling av läkemedel som kommer att ske efter den 1 oktober 2002 kommer att orsaka parallellimportörerna av läkemedel och parallellimport som företeelse en betydande badwill. Jag är intresserad av att parallellimporten får verka med goda förutsättningar eftersom det sänker läkemedelskostnaderna i Sverige.

Men betydligt viktigare är patientperspektivet. Läkemedelskonsumenternas intressen måste absolut sättas främst när reglerna fastställs på den svenska läkemedelsmarknaden. Det kan inte vara rimligt att patientsäkerheten eftersätts på olika läkemedel för att multinationella läkemedelsbolag försöker förbjuda parallellimportörer att använda något annat än vita förpackningar med svart text.

Mot den här bakgrunden vill jag ställa följande frågor till Lars Engqvist:

1.Vilka åtgärder är socialministern beredd att vidta för en översyn som avser förpackningsdesign på läkemedel vilket är nödvändigt för att minimera riskerna för felanvändning?

2.Vilka åtgärder har vidtagits med anledning av socialministerns svar på min fråga 2001/02:695?

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.