Gårdsförsäljning

Interpellation 2023/24:729 av Christofer Bergenblock (C)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-04-30
Överlämnad
2024-05-02
Anmäld
2024-05-03
Svarsdatum
2024-05-17
Sista svarsdatum
2024-05-17
Besvarad
2024-05-17

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Ända sedan den här regeringen tillträdde har det på socialministerns bord funnits en färdig och remissbehandlad utredning om småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker. Utredningen innehåller välavvägda analyser kring frågan och även färdiga förslag till författningsändringar. Nu har det gått 1,5 år sedan regeringen tillträdde, men ännu har det inte lagts fram något förslag till lagstiftning.

Utredningens förslag innehåller en lång rad restriktioner, såsom begränsningar i produktionsvolym och inköpsvolym, krav på aktivitet i samband med inköp samt begränsningar i öppettider. Utöver det finns det förslag om att lagstiftningen bara ska gälla i sex år för att sedan utvärderas. Det finns naturligtvis anledning att vara kritiska till delar av dessa mycket långtgående restriktioner, och det hade varit naturligt om regeringen hade försökt att minska på dem vid beredningen av frågan.

Nu har det dock framkommit att regeringen gör precis tvärtom och överväger ytterligare begränsningar, vilket har skapat stor oro bland producenter och stor upprördhet hos flera riksdagspartier. Enligt vad som framkommit planerar regeringen för att inte tillåta gårdsförsäljning av drycker med över 15 procent alkoholhalt, vilket skulle innebära att destillerier inte kommer att kunna ha gårdsförsäljning. Vidare har det framkommit att regeringen planerar för att ställa krav på egenproduktion av spannmål och annan råvara, vilket skulle innebära att de allra flesta ölbryggerier inte kommer att kunna ha gårdsförsäljning.

Gårdsförsäljning är tänkt att skapa möjlighet för småskaliga dryckesproducenter att utveckla sina verksamheter och bidra till nya arbetstillfällen samtidigt som det kan leda till landsbygdsutveckling och en stärkt besöksnäring. Därför är det många som förväntar sig att regeringen levererar ett seriöst förslag utan fler restriktioner än vad som är absolut nödvändigt. Det finns därmed anledning för socialministern att klargöra hur beredningen av ärendet ser ut. 

Med anledning av ovan vill jag fråga socialminister Jakob Forssmed följande:

 

  1. Kan ministern dementera den information som framkommit kring att drycker med över 15 procent alkoholhalt inte ska ingå i förslaget kring gårdsförsäljning?
  2. Kan ministern dementera den information som framkommit om att det ska ställas krav på egenproduktion av spannmål och annan råvara i förslaget kring gårdsförsäljning?
  3. Kan ministern redogöra för hur de restriktioner som ingår i utredningens huvudförslag kommer att hanteras i lagförslaget?
  4. Kan ministern tydliggöra hur tidsplanen ser ut för att gårdsförsäljning ska kunna bli verklighet under 2025?

Debatt

(10 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:729, Gårdsförsäljning

Interpellationsdebatt 2023/24:729

Webb-tv: Gårdsförsäljning

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 33 Socialminister Jakob Forssmed (KD)

Fru talman! Karin Sundin har frågat mig om jag och den svenska regeringen i arbetet med införandet av så kallad gårdsförsäljning övervägt att ta emot WHO:s erbjudande om stöd och rådgivning.

Christofer Bergenblock har frågat mig om jag kan dementera den information som framkommit kring att drycker med över 15 procent alkoholhalt inte ska ingå i förslaget kring gårdsförsäljning. Christofer Bergenblock har också frågat mig om jag kan dementera den information som framkommit om att det ska ställas krav på egenproduktion av spannmål och annan råvara i förslaget kring gårdsförsäljning. Christofer Bergenblock har vidare frågat mig om jag kan redogöra för hur de restriktioner som ingår i utredningens huvudförslag kommer att hanteras i lagförslaget. Christofer Bergenblock har slutligen frågat mig om jag kan tydliggöra hur tidsplanen ser ut för att gårdsförsäljning ska kunna bli verklighet under 2025.

Jag har besvarat WHO:s brev muntligt vid ett möte med Hans Kluge i Köpenhamn den 29 augusti 2023. Vid det mötet tackade jag för WHO Europas stöd och tydliggjorde regeringens ståndpunkt i frågan om gårdsförsäljning och gällande alkoholpolitiken i stort, inbegripet vikten av att upprätthålla ett högt skydd för folkhälsan och att det svenska detaljhandelsmonopolet ska skyddas och säkras.

Sedan gäller det Christofer Bergenblocks frågor om gårdsförsäljning av alkoholdrycker. Det pågår för närvarande ett arbete inom Regeringskansliet med att ta fram en lagrådsremiss i syfte att införa gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Avsikten är att regeringen så snabbt som möjligt ska ta fram en lagrådsremiss som möjliggör gårdsförsäljning samtidigt som Systembolagets monopol värnas och lämna en proposition till riksdagen i frågan, så att en lagändring kan träda i kraft någon gång i början av 2025. Det förutsätter dock en EU-process som inte drar ut på tiden. Regeringen avser att anmäla förslaget till Europeiska kommissionen i enlighet med sedvanliga anmälningsförfaranden och tillämpliga direktiv. Jag kan inte föregripa regeringens beslut och det arbete som pågår inom Regeringskansliet och kan därför inte heller kommentera hur förslaget kommer att utformas.


Anf. 34 Karin Sundin (S)

Fru talman! Det var en ja- eller nej-fråga som jag ställde i min interpellation. Har regeringen övervägt att ta emot Världshälsoorganisationens erbjudande om stöd och rådgivning i processen kring så kallad gårdsförsäljning - ja eller nej? Jag tackar socialministern för svaret, och jag konstaterar att det väl får tolkas som ett nej.

Jag tänker att en annan väg hade varit möjlig för regeringen. När Världshälsoorganisationen skickar ett officiellt brev där den uttrycker sin oro för konsekvenserna av svensk politik skulle man kunna säga: Vi borde kanske lyssna. Vi borde kanske tacka ja.

Jag förstår att denna fråga inte är enkel att hantera för socialministern när det finns stora slitningar i regeringsunderlaget och när det av allt att döma också finns slitningar i hans eget parti. Icke desto mindre är det ministerns fråga att hantera.

Vi är många som liksom WHO känner en stark oro för vad som kommer att hända med det svenska detaljhandelsmonopolet. Den oron växer när man lyssnar till gårdsförsäljningens främsta förespråkare. Jag gissar att vi strax kommer att få höra ledamoten Bergenblock ännu en gång vifta bort alla farhågor och upprepa att Systembolaget enligt utredaren inte alls hotas av gårdsförsäljning - som om inte tunga remissinstanser har påpekat att EU knappast kommer att tycka att det svenska detaljhandelsmonopolet kan gälla om det uppstår hundratals nya privata försäljningsställen, som om inte Socialdepartementets interna rättsutredning hade kommit fram till att utredningens förslag inte uppfyller utredningens direktiv om att monopolet ska säkras och som om inte den europeiska vinnäringens branschförening redan i förväg har sagt att man kommer att ställa till med en rättsprocess.

Under den här processen är vi många som undrar hur grundmurad den politiska viljan att bevara Systembolaget egentligen är i Regeringskansliet i dag. Är det så att den här så kallade gårdsförsäljningen bara är ett steg på vägen mot ett Sverige som är lite mindre som Sverige och lite mer som andra länder, ett Sverige där både producenterna och handeln skulle kunna tjäna stora pengar om konsumenterna kunde köpa sitt öl och sitt vin i samma butik som de köper maten? Köp tre flaskor och betala för två av veckans kampanjvin på Ica!

Fru talman! Oron för vart Sverige är på väg blir inte mindre av att regeringen inte svarar på offentlig korrespondens från WHO, som undrar vad Sverige egentligen håller på med. Ministern säger sig ha svarat vid ett möte men inte i skrift. Varken jag, mediernas granskare eller medborgarna kan därför i dag riktigt veta hur regeringen bemöter WHO:s oro - inte mer än det vaga svar vi får i dag.

Ministern tackar för stödet, och han har tydliggjort den svenska ståndpunkten. Men vilken är då den svenska ståndpunkten? Gårdsförsäljning eller inte? Hur ska den så kallade gårdsförsäljningen utformas så att den säkerställer det svenska detaljhandelsmonopolets fortlevnad? Det är ju svaret vi alla går och väntar på. Vad är egentligen folkhälsan värd i Regeringskansliet i dag?


Anf. 35 Christofer Bergenblock (C)

Fru talman! I förra veckan var jag på besök i Kalmar och tittade på diverse företag inom dryckesindustrin. Jag besökte Ängöl i utkanten av Kalmar stad, ett bryggeri med hantverksmässig tillverkning av öl. Man tillverkar 150 000 liter öl per år, vilket innebär att det är en relativt liten, småskalig tillverkning. Där finns lager, IPA, veteöl med mera. Man har i dag provsmakning, man säljer inom det lokala sortimentet på Systembolaget men man saknar en sak: gårdsförsäljning.

Jag begav mig sedan till södra Öland till Håks gård i Beteby, där man har 4 000 vinstockar under Ölands sol. Från dessa vinstockar får man ut druvor till både rött vin, vitt vin och rosévin, och när man nu hade släpp av sina senaste vinsorter bara ett par dagar innan jag kom dit var det kö till Systembolaget där man finns i det lokala sortimentet. Man har även vinprovning och guidning på sin vingård, men det man saknar är gårdsförsäljning.

Avslutningsvis besökte jag Kyrkeby Bränneri i Vissefjärda strax utanför Emmaboda, en bit inåt landet. Det är ett väldigt spännande ställe, där man kombinerar kulturarv med livsmedelskultur. Där har det funnits ett bränneri sedan 1700-talet, sanktionerat av kungen en gång i tiden. Man hade produktion fram till 1971, sedan lades produktionen ned.

I början av 2000-talet började hembygdsföreningen i Vissefjärda att få upp ögonen för den här gamla kulturanläggningen vars byggnader redan var kulturmärkta. Man gick tillbaka och titta på hur processen hade sett ut tidigare och började återskapa den. I dag producerar man destillerade drycker på samma sätt som har gjorts under ett par hundra år på den platsen. Det man saknar i dag är gårdsförsäljning.

Gemensamt för de tre platser som jag besökte är just väntan på att gårdsförsäljning ska bli verklighet. Det är en möjlighet att utveckla sina verksamheter ytterligare och få ytterligare ett ben att stå på. Men utifrån det som har läckt ut från Regeringskansliet från moderata riksdagsledamöter, vars uppgifter det inte finns någon som helst anledning att tvivla på, skulle bara två av tre av dessa produktställen få möjlighet till gårdsförsäljning i framtiden.

Gårdsförsäljning handlar om att kunna handla produkter på produktionsplatsen - öl, cider, vin eller destillerade produkter. Själva idén har varit att det är den karaktärsgivande delen av tillverkningen som ska finnas på produktionsstället. Nu har det framkommit att det förslag som socialministern håller på att förbereda är tänkt att begränsa med en volymhalt på 15 procent, vilket slår ut alla destillerier, och krav på egen produktion av spannmål och annan råvara, vilket slår ut i stort sett alla ölbryggerier. Kvar blir vingårdar och cidertillverkare.

Jag har i min interpellation velat ge ministern en chans att dementera att det här verkligen är det förslag som regeringen håller på att förbereda, och jag vill ge ministern ytterligare en chans att svara på detta. Kan han dementera att det här är regeringens förslag?


Anf. 36 Socialminister Jakob Forssmed (KD)

Fru talman! Tack till interpellanterna för ytterligare frågor kring detta! Till att börja med vill jag naturligtvis tacka Karin Sundin för den omfattande omsorgen. Det är alltid trevligt att få sådan från politiska meningsmotståndare.

Däremot ställer jag mig lite frågande till frågan om vad som är den svenska ståndpunkten. Jag har ju varit här i Sveriges riksdag hur många gånger som helst och förklarat den. Ståndpunkten är att det är regeringens ambition att införa gårdsförsäljning i begränsad utsträckning under förutsättning att Systembolagets monopol kan värnas. Vår uppfattning är att detta är möjligt, och vi arbetar med ett lagförslag för att göra detta möjligt.

Vi ser, precis som Christofer Bergenblock, att det finns fördelar med gårdsförsäljning. Det stärker besöksnäringen på landsbygden om den här möjligheten finns, och därför är det angeläget för regeringen att arbeta med ett sådant här förslag. Är det enkelt att ta fram detta? Nej, det är det inte. Det är bara att titta på de remissinstanser som har inkommit med synpunkter på den utredning som Christofer Bergenblock refererade till. Det handlar om ett mycket stort antal remissinstanser med ganska divergerande synpunkter på detta.

En sak har de dock gemensamt, och det handlar om Systembolagets monopol. Inte minst bryggarna är noga med att säga att det måste bevaras. Det får inte riskeras. Det tillfälliga och lokala sortimentet på Systembolaget, som interpellanten Bergenblock refererade till, möjliggjordes av en reform från alliansregeringen, och det har varit en viktig grund för det svenska dryckesundret att den möjligheten finns. Den är viktig för de lokala producenterna.

Vi arbetar vidare med ett förslag som ska vara möjligt att förena med EU-rätten och som också ska vara möjligt att införa samtidigt som Systembolagets monopol värnas. Det arbetet fortsätter med högt tempo, hög kraft och intensitet, och ambitionen är att presentera ett förslag i närtid. Då kommer också de detaljer och begränsningar som kommer att vara nödvändiga att framgå. I utredningen finns det ett antal begränsningar, exempelvis, som också Christofer Bergenblock pekar på i sin interpellation.

Detta kommer alltså att framgå, men vår uppfattning är naturligtvis att det förslag som vi lägger fram ska ha reell betydelse för besöksnäringen på landsbygden. Men det är ett svårt och komplext arbete, vilket jag tycker visas av att inte mindre än tre statliga utredningar har gått igenom den här frågan och kommit till olika resultat.

För vår del arbetar vi på för att presentera något som faktiskt fungerar i verkligheten.


Anf. 37 Karin Sundin (S)

Fru talman! Tack, socialministern, för svaret!

Gårdsförsäljning ska införas men med bibehållet monopol. Frågan är hur det ska gå till. Jag vet att socialministern, precis som svenskarna, förstår varför Systembolaget säljer alkohol utan vinstintresse och varför det inte finns lockvaror eller rea på vin. Socialministern och svenskarna förstår varför Systembolaget inte är öppet dygnet runt. Man förstår varför man får visa legitimation långt efter att man har passerat den magiska gränsen för att få handla på Systembolaget.

Systembolaget handlar om att vi tar gemensamt ansvar för att skydda barn, unga, kvinnor, män och alkoholister från alkoholens skadeverkningar. Det är vi överens om, men i denna debatt pratar vi sällan om det. Vi pratar bara om den trevliga upplevelse som gårdsförsäljning innebär och om att detta vore önskvärt, men det andra behöver sägas. De förslag som har presenterats visar inte att vi kan skydda det svenska monopolet.

Jag tror socialministern när han säger att frågan är svår. Han sliter nog hårt för att hålla ihop detta utan att slitas i stycken av dem som faktiskt vill att denna fråga ska reduceras till att handla om producenternas villkor och trevliga upplevelser för normalkonsumenterna.

Det finns andra vägar att gå, fru talman. Det går att införa gårdsförsäljning utan att riskera Systembolagets framtid och utan att lokala producenter blir missgynnade av att svenska lokala producenter får bättre möjligheter att visa upp och sälja sina produkter. Det finns vägar som inte skulle leda till att WHO skickar bekymrade brev till ansvariga ministrar och frågar vad sjutton Sverige egentligen håller på med.

Vi socialdemokrater har länge sagt att även vi är öppna för gårdsförsäljning, men bara under förutsättning att det inte finns någon risk för det svenska detaljhandelsmonopolet. Det förslag som diskuteras i dag och som ligger till grund för denna diskussion - det som ledamoten Bergenblock så ivrigt propagerar för - uppfyller inte det kriteriet.

Vi socialdemokrater presenterade därför i förra veckan en annan modell för gårdsförsäljning. Vi föreslår att Sverige ska införa ett särskilt gårdsförsäljningssortiment som lokala producenter av öl, vin och sprit kan ansluta sig till. Genom att man gör det öppet för lokala producenter från hela Europa hotas inte monopolet, och producenterna får också bättre möjligheter att visa upp sina varor.

Infrastrukturen för detta - en särskild gårdsförsäljningsapp - skulle kunna hanteras inom Systembolagets försäljningsstruktur. Efter att man har handlat skulle Systembolaget se till att varorna levereras hem till konsumenten. På det sättet skulle monopolet inte hotas, och det skulle underlätta för både konsumenter och producenter.

Detta kan göras i morgon; det behövs ingen ny utredning. Detta kommer inte att påverka oss EU-rättsligt, och det kommer inte att hota den svenska folkhälsan.

Vi vill också se över möjligheten för lokala producenter att bli ombud för Systembolaget och då lämna ut sina egna och andras produkter.

Det finns säkert fler vägar man skulle kunna gå. Min poäng är att det finns fler och bättre vägar än den som utredningen föreslår, som ju tydligt innebär att vi riskerar att förlora det svenska detaljhandelsmonopolet. Frågan är vilken väg socialministern och regeringen väljer att gå.


Anf. 38 Christofer Bergenblock (C)

Fru talman! Jag tackar socialministern för svaret.

Ibland när jag står i kammaren och debatterar undrar jag om vi har läst samma material. Jag syftar inte bara på svaren som kom från socialministern utan också på de frågeställningar som kom från Socialdemokraterna och ledamoten Karin Sundin.

Denna utredning, som precis som socialministern påpekade är den tredje utredningen i ordningen, hade ett väldigt tydligt direktiv. Det var till stor del formulerat av Centerpartiet, som har varit drivande i den här frågan under lång tid. Direktivet var: Lägg fram ett förslag som är förenligt med att bibehålla folkhälsan och detaljhandelsmonopolet! Just detta levererade man.

I utredningen görs det faktiskt rätt djupgående analyser av både EU-rätten och folkhälsofrågan. Dessa bitar hänger ihop - folkhälsan hänger ju ihop med det bibehållna monopolet. Man konstaterar att monopolet inte hotas av detta förslag på grund av de rätt rigorösa begränsningar som förslaget innehåller redan från start. Man konstaterar också att folkhälsan inte kommer att påverkas märkbart av den försäljning som kan uppkomma genom gårdsförsäljning. Detta handlar ju om premiumprodukter. Det handlar inte om lådviner på Systembolaget, utan det handlar om dyra viner för flera hundra kronor flaskan. Det handlar inte om de billiga ölen på Systembolaget för 9,90, utan det handlar om de dyra ölsorterna för 25, 30 eller 35 kronor flaskan. Det är inte detta som kommer att påverka folkhälsan.

Det bibehållna monopolet hänger ihop med att man har lagt in en rad begränsningar i huvudförslaget om produktionsvolym hos tillverkaren, inköpsvolym hos konsumenten, att försäljning bara sker i samband med en aktivitet och så vidare.

Sammantaget är det både hängslen och livrem i det huvudförslag som finns. Därför blev det så märkligt när vi via medier fick ta del av vad som bereds på Regeringskansliet. Det är väl ingen tvekan om att det finns en splittring i regeringsunderlaget här mellan å ena sidan Moderaterna och Liberalerna och å andra sidan Kristdemokraterna.

Sedan har Socialdemokraterna kommit med ett eget förslag om att vi ska ha gårdsförsäljning på Systembolaget. Man hade ju kunnat tro att det är en parodi på gårdsförsäljning som spelas upp i dessa tider av politisk satir, men det har lagts fram ett skarpt förslag om att införa detta. Människor ska åka ut till en gård eller en producent, ta fram telefonen och i appen beställa det de vill köpa i stället för att kunna handla det direkt på plats. Det är ett väldigt märkligt förslag.

Socialdemokraterna har varit tydliga med att det är just Kristdemokraterna de uppvaktar med det här förslaget; det är där de ser en möjlighet att finna gehör för detta. Det hänger ihop med det som har läckt ut från utredningen.

Jag tycker fortfarande, fru talman, att det finns anledning för socialministern att dementera dessa rykten. Det är ju inte så att man som minister är bunden av regeringsformen eller någon annan lag på så sätt att man inte får yttra sig om en pågående utredning, utan det är bara en metod, eller en praxis, som har utvecklats. Man har som minister all rätt att säga hur det ser ut i utredningen och vilka förslag man lägger fram och att dementera de rykten som finns på stan.


Anf. 39 Socialminister Jakob Forssmed (KD)

Fru talman! Jag har förklarat för Christofer Bergenblock - och det gäller inte bara denna fråga - att det inte är lämpligt att kommentera på det sätt som han önskar. Jag förstår att det finns ett intresse för frågan och en nyfikenhet på hur förslaget kommer att se ut, och det kommer vi att redovisa när vi har ett färdigt förslag. Vi kommer inte att redovisa olika typer av arbetsmaterial eller om frågan belyses ur olika perspektiv eller på olika sätt - det är helt enkelt inte så en bra beredningsprocess fungerar. Detta tycker jag att man ska ha respekt för, och det försöker jag att ha.

Det är dock bra att vi får besked från Christofer Bergenblock om att Centerpartiet står bakom alla de begränsningar som föreslås i utredningen. Det är utmärkt att detta klargörs här, så på det sättet är det här en klargörande debatt i riksdagen.

I övrigt håller jag i stora delar med Christofer Bergenblock. Socialdemokraterna, som Christofer Bergenblocks parti enligt vad jag förstår planerar olika typer av samarbeten och regeringssamverkan med, har ett förslag som inte alls handlar om gårdsförsäljning utan om någonting annat. Man kan förstås diskutera deras förslag, men det har ju inte med gårdsförsäljning att göra. Jag uppfattar inte heller att det är ytterligare en app som efterfrågas utan att det är möjligheten att sälja i samband med ett besök på en gård eller hos en producent på landsbygden som efterfrågas.

Karin Sundin sa att det Socialdemokraterna föreslår kan göras i morgon, men det görs ju redan i dag. Man kan redan i dag, via sin egen telefon eller en dator på plats, beställa ur gårdens sortiment och sedan få det hemskickat från Systembolaget. De problem som Socialdemokraterna anser sig lösa med sitt förslag är redan lösta. Det är någonting annat som efterfrågas, och det är det vi arbetar med att få på plats.

Det WHO är bekymrat över är detaljhandelsmonopolet eftersom man ser att det är en effektiv åtgärd för att minska alkoholskador. Det är också regeringens uppfattning att det ska värnas, och jag har tydliggjort för WHO att vår ambition är att lägga fram ett förslag som också värnar detaljhandelsmonopolet, vilket förstås är angeläget och viktigt.

Låt mig dock säga att det är komplext och kräver noggranna överväganden. Vi har förstås gjort egna omfattande analyser, och vi har behövt komplettera utredningens förslag på olika sätt i beredningsarbetet. Detta arbete fortsätter vi med för att ta fram ett förslag som klarar att göra det vi ser som så angeläget: att stärka besöksnäringen och göra det möjligt med gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker efter närmast decennier av utredande och samtidigt göra det som är viktigt för folkhälsan och producenterna, nämligen bevara Systembolagets detaljhandelsmonopol.

Systembolaget är uppskattat av svenska folket och bidrar till att vi har ett brett utbud av drycker över hela landet. Det är väl värt att värna, och det kommer vi att göra i vårt förslag.


Anf. 40 Karin Sundin (S)

Fru talman! Det stämmer som ledamoten Bergenblock sa att den utredning som ligger till grund för dagens debatt hade ett tydligt direktiv, som inte följdes. Det visar bland annat Socialdepartementets interna rättsutredning.

Jag vill tro att det betyder något när företrädare för FN genom WHO skriver till Sveriges regering och påminner om Sveriges internationella åtaganden och om det ramverk för alkoholpolitiken som Sverige har anslutit sig till. Jag tycker att ett brev från WHO förtjänar mer än ett muntligt svar i en debatt initierad av mig nästan ett år efter att brevet skrevs.

Jag konstaterar att Systembolaget år efter år toppar rankningen av Sveriges mest omtyckta företag. Svenskarna förstår att Systembolaget är annorlunda av en anledning, och Systembolaget klarar på ett alldeles utmärkt sätt sitt uppdrag att ge god service i hela landet och samtidigt värna folkhälsan och hälsan för den som riskerar att dricka för mycket. Låt därför Systembolaget hantera också gårdsförsäljningen så att vi inte riskerar att det svenska detaljhandelsmonopolet faller.

Jag menar att vi bör göra vårt yttersta för att värna den svenska folkhälsan före privata vinstintressen. Vi förstår alla att det finns miljoner att hämta för de privata aktörer som i ett första steg tillåts gårdsförsäljning och i ett andra steg, med övriga producenter och handelns företrädare, tjänar på att det svenska detaljhandelsmonopolet faller och i förlängningen på att svenskarna börjar dricka mer. Samhällets kostnader för detta skulle dock bli mycket högre.

Jag rekommenderar socialministern att ta emot WHO:s utsträckta hand med erbjudande om stöd och rådgivning.


Anf. 41 Christofer Bergenblock (C)

Fru talman! I mitt förra inlägg redogjorde jag för de begränsningar som finns i utredningens huvudförslag och att dessa föreslås för att värna just folkhälsan och detaljhandelsmonopolet. Det ska dock inte tolkas som att Centerpartiet står bakom alla dessa begränsningar. Det är framför allt en begränsning som är mycket tveksam, och det är att lagen skulle införas temporärt under en sexårsperiod. Det skulle medföra att de företag som behöver göra investeringar i butiker, personal eller utrustning skulle vara tvungna att skriva av dessa investeringar på sex år, vilket inte är en rimlig förutsättning. Detta är åtminstone en av de saker som det finns all anledning att inte gå vidare med.

Denna debatt handlar dock inte om de begränsningar som finns i huvudförslaget utan om den information som har läckt ut om att Socialdepartementet eventuellt håller på att förbereda ytterligare begränsningar genom en gräns som utesluter spritdrycker för gårdsförsäljning och en annan som utesluter nästan alla bryggerier från gårdsförsäljning.

Det finns all anledning att se till att gårdsförsäljningen kommer på plats nu. Socialministern har sagt att man jobbar i ett högt tempo. Det har dock gått ett och halvt år sedan regeringen tillträdde, så tempot har hittills inte varit särskilt högt. Jag förutsätter dock att tempot skruvas upp och att det till slut kommer ett förslag och att det förslaget är seriöst. Men är det inte seriöst öppnar Centerpartiet för att göra på samma sätt som i fallet med könstillhörighetslagen, det vill säga ta frågan direkt i riksdagen och bereda den i socialutskottet för att sedan lagstifta i riksdagen. Så kan man nämligen göra.


Anf. 42 Socialminister Jakob Forssmed (KD)

Fru talman! Det var klargörande från Christofer Bergenblock att Centerpartiet inte står bakom begränsningar som värnar Systembolagets monopol.

Med all respekt för vad man tycker om olika saker; det är vad som är möjligt som för min del styr i denna fråga. Jag vill inte se några onödiga begränsningar som inte behövs eller är omotiverade. Det som behöver göras är att skapa ett förslag som möjliggör gårdsförsäljning för att stärka besöksnäringen på landsbygden och samtidigt värnar Systembolagets monopol. Det handlar inte primärt om vad man tycker, mer än vad man har för ambition, utan man behöver utforma ett förslag som fungerar efter lång tids utredande. Då är det hårt och seriöst beredningsarbete som gäller. EU-rätten ser ut som den ser ut, och så får man göra sitt allra yttersta och bästa för att ta fram ett förslag som fungerar, är reellt och möjligt att genomföra och som också ger möjlighet att stärka besöksnäringen. Det är regeringens ambition, och det är också detta vi avser att gå fram med i närtid. Det känns bra att vi arbetar med ett seriöst beredningsarbete för att åstadkomma något som tidigare regeringar inte har gjort och som har dragit ut länge på tiden. Jag hoppas att vi ska kunna redovisa detta inom kort.

Jag tackar interpellanterna för möjligheten att samtala om denna fråga också vid detta tillfälle.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.