framtiden för IUC

Interpellation 2000/01:213 av Larsson, Maria (kd)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-01-17
Anmäld
2001-01-23
Besvarad
2001-02-06

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 17 januari

Interpellation 2000/01:213

av Maria Larsson (kd) till näringsminister Björn Rosengren om framtiden för IUC

Enligt beslut från Regeringskansliet strax före jul så får de IUC-bolag som fick sitt första UPA-uppdrag år 2000 förnyat uppdrag år 2001. Övriga IUC-bolag kommer inte att få förnyat uppdrag.

En utredning/utvärdering ska genomföras om hur ett eventuellt fortsatt samarbete med IUC-nätverket och UPA-uppdraget skulle kunna se ut. Företrädare från IUC-bolagen ska bjudas in att deltaga i utredningsarbetet och det hela ska vara klart den 30 juni 2001.

Mot bakgrund av att två gedigna utredningar om effektiviteten i UPA-uppdraget via IUC-nätverken redan är genomförda av NUTEK (1998/99 och i slutet av 1999) samt att IUC-nätverken i oktober 1999 överlämnade ett förslag till revision och förbättringar i UPA-uppdraget är det svårt att se vad ytterligare utredningar ska kunna tillföra.

Till detta kommer att såväl fackliga organisationer som LO och TCO som småföretagarna lovordat detta nya sätt att kanalisera offentliga pengar in i näringslivet på ett effektivt sätt.

Därför är det obegripligt att regeringen med mycket kort varsel beslutat exkludera 11 väletablerade IUC från UPA-uppdraget. Det är förödande för framtida samarbetsmöjligheter med näringslivet med bl.a. tillväxtavtal att regeringen negligerar den samarbetspartner som näringslivet självt valt och i stället väljer att lägga över allt ansvar på en traditionell statlig myndighet, om än nybildad.

Vid en tidigare interpellationsdebatt kring IUC den 7 november ställde jag frågan om hur fortsättningen såg ut för IUC. Ingenting i Björn Rosengrens svar antydde att uppdraget inte skulle förnyas för de tidigast startade IUC. Många av de hittills inledda och upparbetade projekten kan nu inte fullföljas. Produktutveckling är en process som inte alltid strikt kan följa budgetttider. Svenskt näringsliv riskerar att gå miste om nya viktiga framtidsprodukter.

På vilka grunder väljer regeringen att inte lägga ett förnyat uppdrag på de väletablerade 11 IUC-bolagen?

På vilka grunder väljer regeringen att lägga ett förnyat UPA-uppdrag på de helt nystartade IUC-bolagen som endast varit i gång knappt ett år, men inte på de väletablerade IUC-bolagen med upparbetade projekt på lager, när regeringen samtidigt aviserar att det är osäkert om UPA-uppdraget ska forsätta upphandlas över huvud taget?

Vilken ny information, som inte redan finns i de i dag genomförda utvärderingarna av UPA-uppdraget och IUC-konceptet, vill regeringen ha fram genom tillsättande av en utredning?

Är det tillfredsställande att regeringen aviserade först i slutet av december att UPA-uppdraget för 11 IUC skulle upphöra från den 1 januari och att man ännu inte (den 10 januari 2001) formellt informerat IUC-bolagen om detta eller om hur man i fortsättningen avser genomföra ett eventuellt samarbete med IUC-bolagen?

Vad avser ministern göra för att på ett bättre sätt stödja industriella utvecklingscentrum?

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.