försvarets test- och provningsverksamhet

Interpellation 1999/2000:250 av Karlsson, Ola (m)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-02-22
Anmäld
2000-03-07

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 22 februari

Interpellation 1999/2000:250

av Ola Karlsson (m) till försvarsminister Björn von Sydow om försvarets test- och provningsverksamhet

Vinner Försvarets materielverks (FMV) förslag angående provningsresurser för Försvarsmakten riskerar det att skada försvarsindustrins utvecklings- och provningsverksamhet. FMV:s förslag riskerar att leda till sämre och dyrare verksamhet än nödvändigt samt att den för industrin viktiga verksamheten vid Bofors Test Center avvecklas.

Regeringen uppdrog den 25 februari 1999 till FMV att i anslutning till sitt budgetunderlag för åren 2001@2003 den 1 mars 2000 redovisa resultat och förslag med anledning av utredningen Provningsresurser för Försvarsmaktens behov.

När FMV erhöll uppdraget anlitades ett företag med Tony Hagström som ansvarig för uppdraget för att utreda behovet av provningsresurser för Försvarsmakten.

Tony Hagströms utredning redovisades den 17 december 1999 och utmynnade i ett stort antal förslag. "Inom arméområdet bedrivs en omfattande provning av vapensystem och ammunition på designnivå 4 och nedåt på två provplatser, Bofors Test Center (BTC) som ingår i Celsiuskoncernen och i FFK inom FMV Prov." "Stor enighet råder om att detta är en provplats för mycket i Sverige. Enighet råder också om att en kraftig minskning av denna provning kan förväntas de närmaste åren." Vidare konstaterades: "Den provningsteknik inom arméområdet som idag bedrivs vid FFK ligger klart utanför den nya inriktning, som FMV siktar på i framtiden. Att bygga ut den existerande verksamheten med validering och verifiering är ej lämpligt av skäl som tidigare anförts." "En invändning mot att ej flytta verksamhet från Karlsborg skulle kunna vara att FFK nästan 'går runt' enligt FMV:s ekonomisystem. Detta är inte ett relevant argument. FFK får betalt för att till stor del göra samma prov som BTC gör, dvs i princip ett dubbelarbete som inte syns i FMV:s redovisning." Vidare konstaterades att "Celsius har större behov än FMV av en egen provplats som ett led i sin utveckling, produktion och försäljning till kunder världen över."

När sedan FMV:s svar i remissutgåva kom den 7 februari 2000 redovisades ett totalt annorlunda förslag för arméområdet. Förslaget är att behålla Karlsborg och genom införandet av en marknadsförings- och försäljningsorganisation förbättra verksamhetens ekonomiska resultat. Pågående strukturrationaliseringar inom försvarsindustrin sägs vidare omöjliggöra avyttrandet av egna provresurser.

FMV:s förslag riskerar att leda till att den provnings- och utvärderingsverksamhet som är nödvändig för industrins egna behov fördyras och försämras. FMV:s förslag riskerar dessutom leda till att möjligheterna till besparingar inom den totala provningsverksamheten inte kan uppnås. Det framstår dessutom som synnerligen anmärkningsvärt att FMV inte samverkat med industrin i någon nämnvärd omfattning från det att Tony Hagströms utredning blev klar till dess FMV:s egna förslag lades fram.

Regeringen har sedan lång tid drivit kraven på samverkan och samordning mellan landets olika försvarsindustrier. Syftet har varit att sänka kostnader, nå effektivare materielframtagning samt att stimulera en industristruktur som kan klara samverkan med europeisk industri. Det framstår då som naturligt att även de statliga myndigheterna åläggs att samverka med industrin i syfte att nå besparingar och effektivitet.

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta i syfte att nå effektiv provningsorganisation för Försvarsmaktens behov på ett sätt som samverkar med, och därmed inte skadar svensk försvarsindustri?

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.