Förbud mot omvändelseförsök

Interpellation 2023/24:435 av Daniel Vencu Velasquez Castro (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-02-06
Överlämnad
2024-02-06
Anmäld
2024-02-07
Svarsdatum
2024-02-16
Besvarad
2024-02-16
Sista svarsdatum
2024-02-27

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Den socialdemokratiska regeringen tillsatte en utredning som skulle se över möjliga vägar för att kriminalisera omvändelseförsök i Sverige. Av forskningen framgår det att omvändelseförsök är kopplade till negativa konsekvenser för dem som genomgår dessa, bland annat i form av psykisk ohälsa. Uppmaningar att förbjuda företeelserna har framförts av bland andra FN:s oberoende expert mot diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet samt av Europaparlamentet.

Utredningen som presenterades i juli 2023 föreslog inte någon lagändring vad gäller omvändelseförsök med motiveringen Utredningen har gjort bedömningen att den nuvarande regleringen ger goda möjligheter att ingripa straffrättsligt mot omvändelseförsök och att en särskild straffbestämmelse om detta sannolikt inte skulle vara effektivt för att stärka skyddet mot denna typ av handlingar.

I MUCF:s rapport Unga hbtq-personers utsatthet för omvändelseförsök i Sverige framkommer det att unga hbtqi-personer utsätts för tvång och påtryckningar som syftar till att förändra deras sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Rapporten har fått fram sina resultat genom enkäter och enskilda intervjuer med hbtqi-personer. Myndigheten föreslog i rapporten att regeringen går vidare med en utredning för att hitta vägar att lagstifta om ett förbud mot omvändelseförsök. S-regeringen gjorde detta men utredningen föreslog inte några lagändringar vad gäller omvändelseförsök.  

Omvändelseförsök är skadligt såväl för den enskilde som för hbtqi-personer som grupp och kan leda till stigmatisering, psykisk ohälsa, självmordsförsök samt en rad andra negativa psykosociala konsekvenser som att sprida eller förstärka föreställningar om sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck som avviker från normen. Vidare är det ett stort problem med unga hbtqi-personer som blir utsatta för hedersrelaterat våld och där är mörkertalet stort.

Sju länder i Europa har gått före oss och förbjudit omvändelseförsök. Tyskland har sedan 2020 ett förbud där konsekvensen kan bli ett år i fängelse. Frankrike kriminaliserade omvändelseförsök 2022. Isländska alltinget röstade så sent som i juni 2023 igenom ett förbud. I Sverige har vi fortfarande inte en sådan lagstiftning på plats trots att det råder bred enighet bland partierna att en sådan lagstiftning behövs.

I Tidöavtalet går det att läsa följande om omvändelseterapi Vidare utreds behov av lagändringar i syfte att s.k. omvändelseterapi under hot eller på annat sätt tvinga någon att försöka förändra sin sexuella läggning ska vara förbjudet. Nu har den frågan utretts, och någon ändring av lagen har inte föreslagits.

Med anledning av det vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

  1. Kommer ministern och regeringen att presentera lagändringar som förbjuder omvändelseförsök samt omvändelseterapi?
  2. Om ministern och regeringen ämnar föreslå sådana lagändringar, när kan riksdagen förvänta sig att få ta del av förslagen? 

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:435, Förbud mot omvändelseförsök

Interpellationsdebatt 2023/24:435

Webb-tv: Förbud mot omvändelseförsök

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 93 Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Fru talman! Daniel Vencu Velasquez Castro har frågat mig om jag och regeringen kommer att presentera lagändringar som förbjuder omvändelseförsök samt omvändelseterapi och i så fall när riksdagen kan förvänta sig att få ta del av de förslagen.

Låt mig först slå fast att alla i Sverige ska ha rätt att vara den man är och älska vem man vill. Men för alltför många ser verkligheten inte ut så i dag. Hot, hat, våld och trakasserier begränsar fortfarande hbtqi-personers möjligheter att fullt ut leva fritt och öppet i vårt samhälle.

Att tvinga en person att förändra eller dölja sin sexuella läggning eller att tvinga en person att avstå från att leva i enlighet med sin sexuella läggning eller från att uttrycka kön på det sätt personen själv vill är helt enkelt inte acceptabelt. Ett sådant handlande kan träffas av flera olika brottsrubriceringar, som olaga frihetsberövande, misshandel eller olaga tvång. Omvändelseförsök eller omvändelseterapi får inte heller förekomma inom hälso- och sjukvården.

För mig och den här regeringen är det av yttersta vikt att hbtqi-personer får det stöd och det skydd de behöver. Jämställdhetsmyndigheten har därför fått i uppdrag att kartlägga hbtqipersoners utsatthet och risk för våld i nära relationer samt att föreslå konkreta insatser riktade till såväl målgruppen som berörda yrkesgrupper. Regeringen har även gett Nationellt centrum för kvinnofrid ett särskilt uppdrag att driva en stödtelefon för transpersoner och icke-binära personer som utsätts för våld. Dessutom pågår nu ett intensivt arbete i Regeringskansliet med att ta fram en ny handlingsplan för hbtqipersoners lika rättigheter och möjligheter.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vi ser också att hbtqi-personer är särskilt utsatta i hederssammanhang. Från regeringens sida har vi växlat upp i kampen mot hederskulturen, och många åtgärder har vidtagits på senare tid. Så sent som i januari presenterade vi ett förslag om ett utvidgat utreseförbud som syftar till att skydda barn från att föras utomlands mot sin vilja och där fara illa, bland annat genom att utsättas för omvändelseförsök. Strax därefter gav vi också en särskild utredare i uppdrag att ta ställning till om straffskalorna för vissa hedersrelaterade brott bör skärpas.

Den utredning som Daniel Vencu Velasquez Castro hänvisar till fick i uppdrag att analysera vilket straffansvar som i dag finns när det gäller omvändelseförsök och ta ställning till om det straffrättsliga skyddet bör förstärkas. Utifrån sina iakttagelser har utredningen gjort bedömningen att det inte bör införas en särskild reglering som kriminaliserar omvändelseförsök. Betänkandet har remitterats och bereds nu vidare i Regeringskansliet. Jag vill inte föregripa resultatet av den processen annat än genom att framhålla att den grundläggande frågan om hbtqi-personers rätt att leva fritt och öppet i vårt samhälle är mycket angelägen. Av den anledningen är det viktigt att såväl förslagen som remissynpunkterna blir föremål för en grundlig analys, varför det ännu är för tidigt att säga när regeringen kommer att ta ställning till utredningens förslag och bedömningar.


Anf. 94 Daniel Vencu Velasquez Castro (S)

Fru talman! Jag tackar ministern för svaret på min interpellation. Men svaret oroar mig något. I Tidöavtalet var det enda löftet till hbtqi-personer att man skulle utreda förutsättningarna att förbjuda fenomenet omvändelseförsök. Jag har vid ett antal tillfällen haft debatter och diskussioner med statsrådet Paulina Brandberg men har inte fått svar på vad regeringens ståndpunkt är. Jag hoppades på lite mer konkretion när jag ställde frågan till departementschefen Strömmer i stället.

Det är klart att saker och ting ska utredas. Vi har en ordning i Sverige som jag i regel tycker är rätt bra: Vi utreder saker i lugn och ro, inhämtar remissyttranden och tar sedan välavvägda beslut. Det är bra. Men det kan vara så att en utredning landar i ett förslag och politiken tycker någonting annat. Det är ungefär det som har hänt i det här fallet enligt hur jag uppfattat det som statsrådet Brandberg framfört. Man vill fortfarande ta in några remissyttranden, men man lutar åt att vilja förbjuda omvändelseförsök. Man vill bara vänta tills saken är beredd på Regeringskansliet.

Fru talman! 18 procent av unga hbtqi-personer har upplevt att någon försökt att påverka deras sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Detta är bara vad vi vet - mörkertalet är förmodligen väldigt högt. Till er som lyssnar på debatten och undrar vad det här med omvändelseförsök faktiskt handlar om kan jag kort säga att det är när man försöker få bort homosexualiteten från en person eller försöker "bota" en person som känner med hela sitt hjärta att den lever i fel kropp och är av ett annat kön.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Varför homosexualitet existerar och varför vissa har könsdysfori vet vi inte, men vi vet att hbtqi-personer finns. Jag tycker såklart att de har rätt till sina mänskliga rättigheter som alla andra. Problemet är att det finns folk som inte tycker det.

Omvändelseförsök kan ske via fysiskt våld och sexuellt våld. Det kan också vara så att man förs utomlands; statsrådet Strömmer var inne på förslag från regeringen för att hindra detta. Men det har också funnits fall där man har använt medicinering mot barn. Även om olika delar av svensk lagstiftning i dag borde kunna användas för att komma åt problemet är det för mig tydligt att ett förbud mot omvändelseförsök behöver införas, eftersom metoderna i sig varierar men syftet är detsamma: att tvinga en människa, ett barn eller en vuxen, till något som den människan inte är.

Det är såklart jobbigt för unga personer som har könsdysfori, är homosexuella eller bisexuella. Den ungdomen får uppleva att inte vara accepterad och att ständigt vara avvikande. Att hata sig själv är ingenting som jag tror att någon önskar för sig själv. Ingen väljer att leva ett sådant liv.

Problemet är att det är samhället, människor och normer som skapar omständigheterna som gör att unga hbtqi-personer lever ett sämre liv än vad andra ungdomar gör. Just därför är det viktigt att politiken går före för att förändra samhället. Det gör den genom att exempelvis lagstifta mot dem som försöker att förändra människor och deras identitet.

Fru talman! Jag är övertygad om att ministern tycker som jag att omvändelseförsök är förkastligt och inte hör hemma i den svenska demokratin. Men det blir svårt för mig att förstå varför regeringen inte kan lägga fram ett skarpt förslag om att förbjuda omvändelseförsök när det finns stöd i kammaren för det. Det är den enda hbtqi-reformen som finns i Tidöavtalet.

En rad andra länder har kriminaliserat omvändelseförsök. Det finns goda exempel som regeringen kan titta på. Är det inte dags att också Sverige gör det? Eller är det så att regeringen är öppen för att inte förbjuda omvändelseförsök i Sverige?

(Applåder)


Anf. 95 Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Fru talman! Tack till Daniel Vencu Velasquez Castro för möjligheten att få diskutera denna väldigt angelägna fråga i kammaren i dag.

Först vill jag bekräfta att Tidöavtalet är tydligt på den här punkten. Behovet av lagstiftningsförändringar ska utredas i syfte att se till att omvändelseterapi under hot eller genom att på annat sätt försöka tvinga någon att ändra sin sexuella läggning ska vara förbjudet. Det är utgångspunkten. Det var också därför vi omfamnade den utredning som var på plats redan när vi tillträdde.

Det är klart att den uppfattning som kommer till uttryck i det sammanhanget är en uppfattning som mitt parti Moderaterna har haft grundmurad under en längre tid. Det är vår utgångspunkt. Mitt problem är inte i första hand en bristande vilja hos regeringen eller en bristande övertygelse hos Moderaterna utan att den utredning som den socialdemokratiska regeringen tillsatte inte levererade ett sådant förslag. Det är den praktiska begränsningen för oss i det här läget.

Den utredning som skulle ta hand om den frågan har inte levererat ett underlag som vi bara kan konvertera och göra till ett skarpt lagförslag inför riksdagens kammare. Det är en realitet. Det vi gör är att vi först tar emot utredningen och skickar ut den på remiss. Nu har olika remissinstanser yttrat sig om de frågorna inklusive den fråga som vi nu diskuterar. Det pågår en seriös process där vi försöker att bena ut frågorna i sak och se vad det finns för möjlighet att gå fram med olika delar baserat på utredningen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det är inte ett uttryck för en bristande ambition eller en bristande målmedvetenhet utan ett slags utredningsrealitet. Den tillsatta utredningen levererade inte det som efterfrågades på den punkten, även om det i och för sig inte var så skarpt formulerat. Det var en ganska öppen fråga som var ställd till utredaren.

Nåväl, nu står vi där vi står, och vi arbetar metodiskt med frågorna. Det finns en poäng från utredaren. Den kan man ha olika uppfattningar om, och det är det vi nu analyserar. Men det är viktigt att säga att väldigt många av de problem som vi nu diskuterar är sådant som vi inte kan acceptera i ett öppet och fritt samhälle.

Dessbättre finns det ett rättsligt skydd som träffar många av de handlingarna redan i dag. Vad det i så fall handlar om är att förbjuda det i särskild ordning genom att förtydliga eller samla förbudet på ett och samma tydliga ställe. Mycket av det är inte tillåtet i dag.

Jag nämnde tidigare att det kan träffas av olaga frihetsberövande, misshandel och olaga tvång. Jag nämnde det utvidgade utreseförbudet som vi nu driver igenom just i syfte att bland annat skydda barn mot tvångsmässiga utresor där de kan föremål för olika typer av omvändelseförsök.

Även i ljuset av en utredning som inte levererade förslag på den här punkten finns det ett rättsligt skydd. Vi gör en hel del på andra områden när det gäller närliggande frågor. Nu ska vi göra vad vi kan baserat på det underlag som vi har fått. Jag lovar att vi ska återkomma till interpellanten och kammaren när våra slutsatser är färdiga om hur vi kan gå vidare på det underlaget.

Det råder ingen som helst tvekan om att det problem som vi diskuterar är allvarligt. Det är otroligt ingripande för de personer som drabbas av det.


Anf. 96 Daniel Vencu Velasquez Castro (S)

Fru talman! Jag delar såklart statsrådets oro över det här fenomenet. Det är riksdagen som stiftar lagar i det här landet. Är det så att politiken vill kan man också genomföra det.

Vi socialdemokrater har i en motion, skriven av bland annat mig själv, föreslagit att man ska förbjuda omvändelseförsök. Det har också socialdemokrater gjort under tidigare mandatperioder.

Fru talman! Det är lite oroande att regeringen inte kan vara konkret om sina intentioner. Jag vet mycket väl vad Moderaterna sa i valrörelsen.

Det går inte att hävda att omvändelseförsök är detsamma som exempelvis misshandel, olaga tvång eller andra lagbrott, även om man kan lagföras om man utsätter en person för det. Det går att exemplifiera med till exempel hedersrelaterat våld, som statsrådet har varit inne på tidigare. Det är klart att det är olagligt att döda eller att slå sin dotter. Det är olagligt i Sverige. Det vi gjorde sommaren 2022 var att vi sa: Hedersrelaterat våld är ett särskilt brott. Det går att applicera samma logik och tankesätt på omvändelseförsök. Det vill jag bara upplysa statsrådet om. Det har vi gjort i Sverige tidigare. Det handlar om motivet bakom dådet. Det är vad vi vill kriminalisera.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

En av de mest vitala delarna i en demokrati i ett fritt samhälle och en rättsstat är alla människors rätt att kunna leva fria liv. Det är ett okränkbart liv som inte definieras av någon annan än en själv.

Det är inte rimligt att det i dag i Sverige är fullt lagligt att ha terapisessioner för att successivt övertyga någon att det är fel på den personen för att den är attraherad av personer av samma kön, eller att försöka ha gruppsessioner för att bota människor som känner: Jag blev född i fel kropp. Det ska i Sverige inte råda några tvivel för framför allt hbtqi-ungdomar att vi står upp för deras rätt att vara den de är. Detta är en viktig beståndsdel i det.

Fru talman! Det är oftast så att Sverige inte är först med en hbtqi-reform i världen. Vi var inte först med samkönade äktenskap. Vi var inte först med att sluta tvångssterilisera transpersoner. Vi var inte först med att tillåta samkönade par att bli föräldrar. Vi kommer inte att vara först med att införa förbud mot omvändelseförsök, om det nu sker under den här mandatperioden.

I flera länder är det redan förbjudet med omvändelseförsök. Tyskland, Frankrike, Island, Malta, Nya Zeeland, Kanada med flera har redan förbjudit det. Det finns goda resultat som regeringen kan titta på för att inspireras.

Vad gäller hedersrelaterat våld, som Gunnar Strömmer nämnde i sitt interpellationssvar och i andra svar, är det såklart att regeringen satsar på att arbeta mot det. Det är bra att de som blir utsatta för det får det stöd som de behöver. Men det gäller också att de som utsätter någon för det lagförs. Det håller jag med om.

Jag vet inte om Strömmer har tagit del av MUCF:s kartläggning som den förra regeringen gav den i uppdrag att göra angående omvändelseförsök och deras omfattning. Där konstaterar man att omvändelseförsök inte går att härleda till ett fenomen, en grupp, en religion eller en gruppering. Det sker ganska brett i samhället bland olika grupperingar.

Fru talman! Gunnar Strömmer hänvisar i sitt svar till att Jämställdhetsmyndigheten har fått ett uppdrag att kartlägga hbtqi-personers utsatthet i nära relationer. Det är visserligen bra. Men som jag sa tidigare har en sådan kartläggning om omvändelseförsök redan gjorts. Det finns redan färska resultat som statsrådet kan ta del av. Det var det som föranledde tilläggsdirektiven till utredningen Förstärkt skydd för den personliga integriteten.

Ministern borde ha en ganska klar uppfattning om situationen för hbtqi-personer och hur de blir utsatta för omvändelseförsök i dag. Vad gör Gunnar Strömmer som departementschef på Justitiedepartementet för att säkerställa att Polismyndigheten, Brottsoffermyndigheten, Rättshjälpsmyndigheten och Sveriges domstolar införskaffar sig kunskap om och ger stöd till dem som inom rådande lagstiftning blir utsatta för detta i dag?


Anf. 97 Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Fru talman! Låt mig återigen bekräfta att vi har tagit del av samma underlag och samma granskningar. Vi har gemensamt ställt oss bakom de tilläggsdirektiv som gavs sommaren 2022 till den aktuella utredningen. Moderaterna har bekräftat det många gånger på egen hand, och det bekräftades också i avtalet mellan samarbetspartierna i samband med regeringsbildningen. Det är alltså riktningen för politiken. Dessvärre har inte den utredning vi nu talar om levererat ett underlag på den här punkten, och det är där vi står.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Apropå vad jag gör konkret på departementet kan jag säga att vi nu ser till att bereda underlaget så bra som det bara går. Vi tar del av alla remissinstansers svar och den analys som har inkommit när det gäller utredningen, som ju omfattar fler frågor än den vi nu diskuterar. Sedan ska vi bestämma oss för vägen framåt.

Strängt taget finns det två vägar framåt. Den första är att vi baserat på den utredning vi har får säga att vi inte kan lägga fram ett förslag när det gäller omvändelseterapi och att vi, så att säga, nöjer oss med det befintliga rättsbeskedet om olika handlingar, som i och för sig träffar mer generellt men som också träffar detta. Den andra vägen är att vi drar slutsatsen att vi måste skaffa oss ett beredningsunderlag för att kunna lämna ett förslag om att förbjuda omvändelseterapi. Möjligtvis finns det också ett tredje alternativ, men strängt taget är det detta vägval vi står inför. Vi förbereder oss nu för att kunna lämna ett genomtänkt svar på frågan.

Jag tycker för all del att analogin till hedersbrotten håller. Jag tycker inte att det är konstigt att tänka sig att handlingar som i sig är brottsliga också delvis ska dömas i ett annat ljus baserat på syfte och motiv. Det sker på andra områden, och det kan mycket väl tänkas ske också på detta område.

Om vi väljer den vägen ska vi i så fall säkerställa att det kan göras på ett effektivt sätt som också gör att skyddet i praktiken blir starkare och bättre än i dag. Jag önskar att vi hade haft underlag för att dra en säker slutsats i den delen, men det har vi tyvärr inte baserat på den aktuella utredningen. Men vi arbetar med det här och nu.

Låt mig också säga något när det gäller myndigheter. När det gäller hur domstolar arbetar med detta har vi såklart en dialog med domstolarna även om man håller behörigt avstånd till deras sätt att arbeta - inte bara med sådana här frågor utan allmänt sett - just därför att domstolarna måste ha ett oberoende i förhållande till regeringsmakten.

När det däremot gäller andra myndigheter, som vi mer omedelbart kan styra, exempelvis polisen, är detta frågor som aktualiseras både i regleringsbrev och i uppdrag och myndighetsstyrning av det enkla skälet att det är av ett så utomordentligt stort allmänt intresse att de här frågorna hanteras på ett initierat, offensivt och omdömesgillt sätt av polisen och andra myndigheter.


Anf. 98 Daniel Vencu Velasquez Castro (S)

Fru talman! Jag tackar ministern för debatten och för hans engagemang i en fråga som är väldigt viktig för landets hbtqi-personer.

Jag hoppas att Gunnar Strömmer förstår vilken makt han sitter på och vad han kan åstadkomma om han bara vill. Jag vill passa på att bjuda in ministern till ett seminarium här i riksdagen den 29 februari klockan 8.00, där han kan få lyssna på människor som har blivit utsatta för omvändelseförsök och andra som har expertis på området.

För varje dag som regeringen väntar, fru talman, utsätts barn för omvändelseförsök. Det är barn som får höra att det lever en demon inne i dem och som behöver genomlida en exorcism till följd av det. Det är unga som blir utstötta från ett helt samhälle till dess att de pratar med en präst, en imam eller någon annan religiös ledare för att bota den sjukdom som det påstås att de har. Det är absurt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vi socialdemokrater tycker att fenomenet ska förbjudas, och jag beklagar att det här inte uppdagades för politiken tidigare. Då kanske vi skulle ha haft ett förbud mot omvändelseförsök i dag. Det beklagar jag alltså, men nu är det inte så. Nu är det Gunnar Strömmer som sitter vid makten, och det här han som kan se till att detta realiseras. Jag och många med mig är angelägna om att det görs fort, för det är väldigt många som blir utsatta i dag. I stället ska vi vänta.

Men, fru talman, det går bra att göra saker snabbt om man vill. När det till exempel kommer till att införa visitationszoner ska det gå snabbt. Då spelar det ingen roll att remissinstanser har sagt att det inte är så bra, utan då ska det gå snabbt. Men i en fråga som skulle göra livet tryggare för hbtqi-personer ska vi vänta. Då måste man analysera och betänka det hela.

Det innebär att man tar hårdare tag mot vissa företeelser i samhället, men inte mot alla. I det här fallet är det hbtqi-personer som blir särskilt utsatta.

Fru talman! Det osar ett nytt löftesbrott från regeringen. Till QX sa Ulf Kristersson att ett förbud mot omvändelseförsök kommer att vara en prioriterad fråga för regeringen. Det är dags att regeringen prioriterar. Det är dags att regeringen inför ett förbud mot omvändelseförsök i Sverige.

(Applåder)


Anf. 99 Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Fru talman! Än en gång ett tack till interpellanten för möjligheten att diskutera denna väldigt angelägna fråga i dag!

Låt mig säga något om visitationszonerna. Skälet till att vi kan vara snabba i den frågan är att vi har ett ordentligt beredningsunderlag. Vi tillsatte en utredning som under tolv månader arbetade med frågan och som också levererade ett beredningsunderlag som möjliggör en snabb hantering i nästa skede. Utan ett sådant underlag hade det naturligtvis inte varit möjligt att vara snabb.

Det handlar alltså inte om en värdering av angelägenhetsgraden i olika lagstiftningsprojekt, utan det kokar kort och gott ned till frågan om man har ett underlag som man kan bygga seriös lagstiftning på eller om man inte har det. Jag får dessvärre konstatera att den utredning som Socialdemokraterna tillsatte och det sätt på vilket man formulerade uppdraget inte lyckades leverera ett underlag som gör det möjligt att vara snabb.

Däremot kan vi så snabbt och noggrant som möjligt analysera det underlag som vi har fått in i form av utredningen och i form av remissinstansernas svar. Det är det vi gör nu.

Jag vill verkligen försäkra både interpellanten, alla medborgare som är engagerade i frågorna och alla som personligen är omedelbart berörda av frågan att regeringen inte kommer att dröja ett ögonblick i steget när vi väl har gjort bedömningen av vad som är det målrationella sättet att ta sig fram givet det underlag vi har.

Så här i slutet av vårt meningsutbyte och inför den stundande helgen vill jag gärna ta fasta på att vi trots allt är överens om något utomordentligt viktigt, nämligen att i Sverige ska var och en kunna leva och älska vem man vill och vara den man är utan att behöva bli utsatt för tvång och utan att behöva förändra, dölja eller avstå att leva i enlighet med sin sexuella läggning eller uttrycka sitt kön på det sätt som man själv önskar. En sådan enighet är ingen dålig utgångspunkt när man ska fatta kloka och så småningom, hoppas jag, praktiska och effektiva beslut för att stärka skyddet för människor i en mycket utsatt situation.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.