Förbifart Stockholm

Interpellation 2023/24:126 av Thomas Morell (SD)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-24
Överlämnad
2023-10-24
Anmäld
2023-10-25
Svarsdatum
2023-11-09
Besvarad
2023-11-09
Sista svarsdatum
2023-11-14

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Förbifart Stockholm (E4) är en viktig pusselbit för att skapa en tillgänglig Stockholmsregion. Den nya sträckningen som förbifarten utgör binder ihop norra och södra Stockholm.

Som en del i Förbifart Stockholm är projektet med att bredda Ekerövägen med ytterligare ett körfält mellan Nockeby och Tappström i riktning mot Ekerö. I projektet ingår även att bredda Drottningholmsbron och Nockebybron, vidare att bygga ett tunnelrör till bredvid Lindö tunnel (vilket är klart) samt en ny, öppningsbar bro vid Tappström (som är klar men inte fungerar).

Allt detta är bra och nödvändigt, men på grund av Trafikverkets bristfälliga planering har nu läget eskalerat från ansträngt till ohållbart. En kommun med cirka 30 000 invånare varav de flesta har sina arbetsplatser i Stockholm kan inte ha endast en fil in och en fil ut. Att Trafikverket inte löst en tillfällig extra fil under byggtiden som kommer att pågå i ett flertal år är för mig oförståeligt. Än värre blir det om jag väger in möjligheterna för blåljusfordon att ta sig fram under framför allt morgon- respektive kvällsköerna när trafiken står helt still.

Den som läser de lokala tidningarna, vilket jag gör, vet att desperationen hos Ekeröborna är påtaglig. Tyvärr verkar Trafikverket fullkomligt tondöva i vanlig ordning. Här är det vanliga människor som drabbas på ett fullkomligt orimligt sätt. En hel kommun är lamslagen.

Det blir i sammanhanget provocerande att ta del av att Trafikverket för att skynda på bygget av Norrbotniabanan lockar med en bonus på 500 000 kronor i veckan till entreprenörerna. Det är ett bygge som precis som Förbifart Stockholm har kantats av mångåriga förseningar och fördyringar. Det går tydligen bra i vissa sammanhang att skynda på ett bygge medan det i ett annat tydligen inte går.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Andreas Carlson:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att lätta den ansträngda trafiksituationen på Ekerö med anledning av Förbifart Stockholm?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:126, Förbifart Stockholm

Interpellationsdebatt 2023/24:126

Webb-tv: Förbifart Stockholm

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 128 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Herr talman! Thomas Morell har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att lätta den ansträngda trafiksituationen på Ekerö med anledning av Förbifart Stockholm.

Det pågår för närvarande en ombyggnad av Ekerövägen som kommer att ge mindre köer och ökad framkomlighet, särskilt för kollektivtrafiken. Det är bekymmersamt att ombyggnadsarbetet orsakar problem med framkomligheten under lång tid, särskilt mot bakgrund av att Ekerövägen är den enda landförbindelsen för Ekeröbornas pendling till och från västerort och Stockholm. Jag förutsätter att verket utifrån sitt uppdrag gör sitt yttersta för att minimera de störningar som uppkommer under byggtiden för pendlare men också för räddningsfordon och övrig trafik. Som Thomas Morell känner till är det inte lämpligt för regeringen eller ett enskilt statsråd att detaljstyra myndighetens arbete i enskilda projekt.


Anf. 129 Thomas Morell (SD)

Herr talman! Tack för svaret, statsrådet! Jag ska börja med den sista meningen, att statsrådet inte har möjlighet att detaljstyra. Det är jag medveten om. Men om jag inte är fel underrättad är ett regleringsbrev till myndigheten på gång, och där går det faktiskt att styra hur man ska se över sådana här saker när det uppstår hinder i trafiken.

Jag har själv åkt på Ekerövägen för att skaffa mig en bild av hur det är. Det står stilla på morgonen och eftermiddagen. Det som slår mig är: Vart tar jag vägen om det kommer räddningsfordon? Jag har ingen flyktväg, om jag säger så. Det står alltså stilla även för dem. Det är ett jättestort bekymmer.

Tidigare i dag, under frågestunden, pratade vi om att det står stilla när halkbekämpningen inte fungerar. Jag har pratat med mina gamla kollegor inom polisen. De är oerhört frustrerade när de inte kommer fram till en olycksplats när något har inträffat eller när de ska göra en annan insats. Det är precis samma bekymmer.

Det är angeläget att myndigheten får tydliga direktiv om att man måste säkerställa framkomligheten. Om någon förlorar livet är det en förlust, kanske inte primärt för samhället men för familjen och de nära anhöriga. Därför ska man göra så mycket man kan för att minimera den risken.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Förbifart Stockholm har till uppgift att öka trafiksäkerheten. När den väl är färdig kommer den att ha en positiv effekt när det gäller trafiksäkerheten. Men under själva byggtiden får det inte vara på det sättet att räddningsfordon inte kommer fram - polis, ambulans och räddningstjänst. Detta har jag vid flera tillfällen påpekat för den förra regeringen, så myndigheten har haft möjlighet att se över hur man ska lösa situationen.

Jag lämnar över bollen till statsrådet. Har ni möjlighet att skriva in i regleringsbrevet att man ska säkerställa att räddningsfordon kan komma fram? Det handlar naturligtvis inte enbart om Ekerö, utan det handlar om alla sådana här sammanhang. Det handlar om att människor ska kunna få den hjälp de behöver när en allvarlig situation inträffar.

Vi är tillbaka vid den fråga som var uppe under frågestunden tidigare. När halkbekämpningen inte fungerar blir det samma effekt. Man kommer inte fram med de insatser som behövs. Man kommer inte heller fram med bärgningsbilar som kan ta undan de fordon som hindrar trafiken. Det blir liksom ett moment 22. Låt oss säga att man får ytterligare ett larm. Då kan man inte ta sig förbi platsen. Det kan bli fråga om flera mils omväg. Därför behöver man vid planering av nya vägsträckor säkerställa att det finns någon form av flyktväg, så att räddningsfordon kan ta sig fram.

Det hör naturligtvis också till saken att den som är bilist ska tänka ett steg längre. Det gör man inte alla gånger, och det har vi många bevis på. Man ska fram, och sedan ställer man sig i ett sådant läge att det definitivt är blockerat. Det finns alltså flera saker i detta problem. Men det är ganska enkelt, så att säga, att ge tydliga instruktioner till Trafikverket om att man ska säkerställa att blåljusverksamhet kommer fram. Sedan kan man, i alla fall polisen, agera gentemot de bilister som inte respekterar trafikreglerna.


Anf. 130 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Herr talman! Låt mig inleda med att understryka vikten av det engagemang som Thomas Morell visar i dessa frågor. Det är inte bara i interpellationsdebatterna i Sveriges riksdag som jag möter det, utan det sker regelbundet i samarbetet mellan samarbetspartierna. Det sätter jag ett stort värde på.

Jag kan berätta att jag i går var ute och träffade några av Morells tidigare kollegor och bilinspektörer på en kontrollplats utanför Stockholm. De vittnar om samma sak som Morell är inne på. Det ligger väldigt mycket i trafikanternas beteenden, att man tar ansvar och visar hänsyn i trafiken.

Med det sagt är det väldigt viktigt att säkerställa att blåljusmyndigheternas krav och önskemål tillgodoses hos Trafikverket. Detta ska Trafikverket redan göra. Man kan förstås föra en diskussion om huruvida man ska förtydliga detta ytterligare i regleringsbrev, men i regleringsbrev ska det inte i första hand vara instruktioner som myndigheten har i sitt löpande uppdrag. Detta handlar ju om något som Trafikverket redan ska säkerställa. Man ska säkerställa att blåljusmyndigheternas krav och önskemål tillgodoses.

Jag har informerats om att Trafikverkets projekt i fråga om Ekerövägen har en löpande dialog med blåljusmyndigheterna om produktionen vartefter vägbygget utvecklas och förändras. Detta är något som jag förstås följer noga och som är mycket angeläget av de skäl som Thomas Morell är inne på.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Eftersom hösten har varit en särskilt utmanande tid för många pendlande Ekeröbor ordnade Trafikverket i går, den 8 november, en frågestund för allmänheten på Ekerö Bibliotek om Ekerövägen och E4 Förbifart Stockholm. Det är mycket viktigt att man har en god och nära dialog med medborgarna för att lyssna på synpunkter och kunna ge svar på de frågor som ställs. Jag vill nämna det i denna interpellationsdebatt.

Jag håller mig också informerad om Trafikverkets arbete runt om i landet. Så sent som i måndags träffade jag projektet i fråga om Förbifart Stockholm. Jag var nere i tunnlarna, som nu är färdigsprängda, och såg arbetet som pågår. Det är, precis som Thomas Morell är inne på, flera år kvar, sju år närmare bestämt, innan man kan öppna dem för trafik. Därför är det angeläget att den fråga som Thomas Morell lyfter kring den ansträngda trafiksituationen på Ekerö fram tills att Förbifart Stockholm öppnar omhändertas på allra bästa sätt. Det var förstås också en fråga som jag hade dialog med Trafikverket om i måndags.


Anf. 131 Thomas Morell (SD)

Herr talman! Tack för svaret, statsrådet! Ja, dialog om trafiksäkerhet har vi rätt ofta, för det är något som jag brinner för. Jag har tyvärr i ett tidigare arbete varit i kontakt med alldeles för många människor som har blivit svårt skadade i trafikolyckor. En del har till och med omkommit. Jag brinner verkligen för att minimera antalet skadade och dödade i trafiken.

Vi läser ofta i tidningarna att det var två personer i fordonet som var svårt skadade. Vad man inte tänker på i sammanhanget är att det ofta blir fråga om livslånga skador. Man kan bli döv på ett öra eller blind på ett öga eller få amputera något. Man förstår inte vidden av de skador som uppstår och hur viktigt det är att snabbt komma till läkarvård för att förhindra att skadorna blir värre än nödvändigt.

Det är därför som jag gång på gång tar upp denna fråga. Vi måste säkerställa att räddningsfordon, ambulans och polis kommer fram för att de ska kunna hjälpa de människor som har råkat illa ut. Detta tjänar självklart individen på men också samhället. Kan vi minimera skadorna blir ju samhällets kostnader för vård och rehabilitering betydligt mindre.

Sedan har vi mycket att göra när det gäller trafiksäkerhet i stort. Det handlar om att få folk att följa trafikregler och om att bygga vägar på ett sådant sätt att det inte uppstår kollisioner. Men vi måste också ha en tanke på att räddningsfordon ska kunna ta sig fram. Vi bygger två-plus-ett-vägar för att förhindra att bilar ska mötas och på det viset kollidera, men när vi bygger de vägarna skapar vi också proppar som gör att det är svårt att komma förbi med räddningsfordon. Det finns alltså möjligheter att utveckla detta.

Jag känner förtroende för att statsrådet jobbar med frågorna. Vi för en dialog, inte bara här i kammaren utan även i övrigt. Det handlar om att vi ska få en säkrare trafik och minska skadeverkan i trafiken. Sedan får åtgärder för att minimera riskerna i trafiken inte medföra återverkningar som gör att exempelvis någon som fått ett hjärtstopp inte kommer till sjukvård. Det är viktigt att man har flera bollar i luften och ser sambanden.

Det känns som att vi har en dialog där vi kan ta frågan framåt. Men det finns anledning att vara tydlig mot myndigheten i fråga om att den ska se över detta och prioritera blåljusverksamheten, så att den alltid kommer fram och kan hjälpa en nödställd.


Anf. 132 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Herr talman! Jag uppskattar dialogen, och jag vill upprepa vad jag sa i tidigare svar: att Trafikverket ska säkerställa att Blåljusmyndighetens krav och önskemål tillgodoses och att framkomlighet för räddningsfordon förstås är en angelägen fråga. Detta är en viktig del i trafiksäkerhetsarbetet, som förstås är högt prioriterat för regeringen och för samarbetspartiet. Jag uppskattar det samarbetet, och det finns säkert fler tillfällen att återkomma till frågan.

Jag vill i dag bara kvittera på att det ligger i Trafikverkets löpande arbete att man ska säkerställa att Blåljusmyndighetens krav och önskemål tillgodoses. Jag följer förstås det arbetet och håller mig informerad om det.


Anf. 133 Thomas Morell (SD)

Herr talman! Tack för svaret, statsrådet!

Frågan om Ekerövägen, som i och för sig är en lokal fråga men ändå ett riksobjekt, har varit uppe för debatt här i kammaren tre gånger. Vi kan hoppas att representanter för Trafikverket lyssnar på den här debatten så att de själva kan tända lampan och säga "aha, vi kanske har missat någonting här" och göra en åtgärd som underlättar för framkomligheten. Det är jätteviktigt. Hög framkomlighet även under byggprojekt räddar liv i händelse av en nödsituation.


Anf. 134 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Herr talman! Det återstår för mig bara att tacka för debatten och för engagemanget!

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.