EU:s livsmedelsmyndighet

Interpellation 2000/01:88 av Ek, Lena (c)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-11-02
Besvarad
2000-11-10
Anmäld
2000-11-14

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 2 november

Interpellation 2000/01:88

av Lena Ek (c) till jordbruksminister Margareta Winberg om EU:s livsmedelsmyndighet

Sunda och säkra livsmedel är en fråga om livskvalitet och en förutsättning för att människor ska känna sig trygga. Att behöva vara orolig för kvaliteten på en nödvändighet som livsmedel är ett misslyckande. De senaste årens matskandaler i Europa har allvarligt rubbat tilltron till myndigheter och livsmedelssektorn. Brittiska undersökningar i spåren av galna ko-sjukan visar på en stor misstro gentemot myndigheterna. Denna trend kan skönjas inom hela EU.

En av EU:s grundpelare är den öppna marknaden och den påföljande fria rörligheten för varor och tjänster. Mot bakgrund av att livsmedel får röra sig fritt inom EU ställs stora krav på livsmedelssäkerheten. Som konsument ska man kunna vara säker på att den mat man köper åt sig och framför allt sina barn, är av hög kvalitet. Och detta varhelst i EU man befinner sig. I dagsläget klarar inte alla länder i EU av denna uppgift. BSE (galna ko-sjukan) i Storbritannien och nu senast i Frankrike, inblandningen av slam i djurfoder i Frankrike och dioxinskandalen i Belgien är tydliga exempel på detta. Behovet av en livsmedelsmyndighet på EU-nivå som har befogenheter att införa sanktioner mot de nationella livsmedelsmyndigheter som inte sköter sig är stort. Att inrätta en tandlös myndighet som nu är fallet är att likt strutsen stoppa huvudet i sanden. Det är uppenbart att en tandlös myndighet inte kommer att kunna garantera att svenska och europeiska konsumenter tillförsäkras sunda och säkra livsmedel.

Den passivitet som regeringen visar upp vad gäller att garantera livsmedelssäkerheten i hela EU är olycklig. Tom retorik och tandlösa myndigheter löser inga problem. Regeringen måste agera för att konsumenterna i Sverige och övriga EU-länder ska kunna garanteras säkra livsmedel.

Sverige har en lång tradition av god livsmedelskontroll och goda förhållanden i livsmedelsproduktionen. Vi har en stark djurskyddslag, tuffare regler för livsmedelsproduktion på en rad områden, vi har målmedvetet arbetat för att få bort salmonellasmitta och uppfödningsmetoder som är tillåtna i andra länder är förbjudna här. Sverige och svenska bönder är i stora stycken ett föredöme för övriga EU-länder. Detta gör att Sverige har stor trovärdighet vad gäller förmågan att producera sunda och säkra livsmedel. Detta gör Sverige mycket väl lämpat som land att förlägga EU:s livsmedelsmyndighet i. Regeringen har dock inte agerat i denna riktning viket är ledsamt.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga jordbruksminister Margareta Winberg följande:

Hur avser jordbruksministern agera för att konsumenterna i Sverige och övriga EU ska säkerställas sunda och säkra livsmedel?

Varför har inte jordbruksministern agerat för att EU:s livsmedelsmyndighet ska förläggas i Sverige?

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.