EU:s körkortsdirektiv och A-traktorer

Interpellation 2023/24:529 av Carina Ödebrink (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2024-02-18
Överlämnad
2024-02-19
Anmäld
2024-02-22
Sista svarsdatum
2024-03-12
Svarsdatum
2024-03-15
Besvarad
2024-03-15

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

EU-kommissionens förslag till nytt körkortsdirektiv innebär hårdare regler för A-traktorer. Det handlar om höjd åldersgräns från 15 till 16 år samt en ny och mer avancerad förarutbildning med ett B1-körkort i stället för dagens AM-behörighet.

A-traktorn är unik för Sverige och har stor betydelse för ungas frihet, oberoende och rörlighet. Antalet A-traktorer har ökat kraftigt under senare år och används av unga i hela landet. Antalet olyckor med A-traktorer har också ökat, och därför har en rad åtgärder vidtagits för att öka säkerheten, bland annat krav på bilbälte, antalet passagerare och vinterdäck.

Om EU-kommissionens regler skulle gå igenom innebär det dramatiska förändringar för unga när det gäller möjligheten att köra A-traktor. Det skulle också innebära stora kostnadsökningar då B1-körkortet i princip kan likställas med ett traditionellt B-körkort.

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och den svenska regeringen att vidta för att, med säkerheten i fokus, inte försämra svenska ungdomars möjlighet till rörlighet och oberoende genom att kunna köra A-traktor?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:529, EU:s körkortsdirektiv och A-traktorer

Interpellationsdebatt 2023/24:529

Webb-tv: EU:s körkortsdirektiv och A-traktorer

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 82 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Carina Ödebrink har frågat mig om vilka åtgärder jag och den svenska regeringen avser att vidta för att, med säkerheten i fokus, inte försämra ungdomars möjlighet till rörlighet och oberoende genom att kunna köra A-traktor.

Regeringen värnar A-traktorn. EU-kommissionen har dock ställt frågor om de svenska reglerna för A-traktor och huruvida dessa är förenliga med de EU-gemensamma körkortsbestämmelserna. Dessa frågor hade kunnat leda till ett överträdelseärende som hade riskerat A-traktorns existens. Regeringen har därför aktivt arbetat med att öka förståelsen i EU för vikten av A-traktorer och ungdomars mobilitet. Det resulterade i att EU-kommissionen föreslog en ny körkortsbehörighet som är anpassad efter dem som kör A-traktor.

Regeringen anser att det vore positivt om eventuella otydligheter mellan de svenska A-traktorreglerna och körkortsdirektivet (2006/126/EG) kunde hanteras en gång för alla. De specifika texterna i förslaget förhandlas fortfarande. I det arbetet har regeringen ambitionen att de bestämmelser som berör A-traktorer och ungdomars behov av mobilitet i möjligaste mån ska utformas på ett sätt som är förenligt med svenska förhållanden. Säkerhet och rörlighet för ungdomar är viktiga aspekter när det gäller regeringens arbete med A-traktorer.

Förslaget i körkortsdirektivet har förankrats i riksdagen i sedvanlig ordning. Inte vid något tillfälle anmälde något parti avvikande mening eller reserverade sig mot regeringens förhandlingsposition.


Anf. 83 Carina Ödebrink (S)

Fru talman! Jag tackar statsrådet för svaret.

Jag skulle vilja jämföra A-traktorerna - unika för Sverige - med andra tydliga svenska symboler. De kan jämföras med falukorven, kroppkakorna, surströmmingen och isterbanden. Eller varför inte polkagrisar, dalahästar och midsommar? Eller kanske Abba och Zlatan Ibrahimovic?

A-traktorerna innebär en stor frihet, rörlighet och oberoende för våra svenska ungdomar. I dag finns en stark A-traktor- eller epatraktorkultur med gemenskap. Det är ett sätt att umgås, och med musik kopplad till just epakulturen.

Det finns många anledningar till varför det har blivit så. Med en A-traktor behöver inte föräldrar skjutsa sina ungdomar. De får en större frihet. Kollektivtrafiken utanför våra storstäder möter inte alltid behoven, och ibland finns den inte.

Unga med A-traktorer är attraktiva för kommunerna i fråga om sommar- och extrajobb. Man kan jobba i hemtjänsten med olika arbetsuppgifter. Det är också viktigt att påminna om att A-traktorer inte är ett storstadsfenomen - de finns företrädesvis utanför storstäderna. VTI har skickat ut en enkät till unga och föräldrar, och man har kartlagt förekomsten av A-traktorer: De finns brett i hela landet.

Vi socialdemokrater värnar friheten, rörligheten och oberoendet, så att våra unga kan fortsätta att använda A-traktorer. Antalet A-traktorer har ökat kraftigt från 20 000 år 2016 till 50 000 år 2022. Med det har också antalet olyckor ökat, vilket är allvarligt. En del olyckor har varit allvarliga.

År 2020 förenklades kraven för ombyggnation av A-traktorer, och det blev enklare att manipulera dem för att köra fortare. Därefter ökade både antalet A-traktorer och antalet olyckor kraftigt.

Med anledning av detta gav den förra regeringen ett uppdrag till Transportstyrelsen att analysera behovet av förändring och att ändra regelverket. Sedan dess har det skett en hel del. Vi har fått krav på bilbälte, vinterdäck och en tydlig gräns för antalet passagerare per säte. Vidare finns nu en prövotid på ett år för AM-körkort.

Av statsrådets svar framgick mycket riktigt att EU-kommissionen inte är ett större fan av A-traktorer. Förslaget hade kunnat innebära en risk för A-traktorns existens. Statsrådets svar var också att texterna i förslaget ska behandlas och förhandlas även i fortsättningen, vilket också var Socialdemokraternas linje i EU-parlamentet.

Men jag skulle vilja fråga statsrådet om han anser att en åldersgräns på 15 år viktig. Kan statsrådet driva frågan tydligare innan frågan kommer till EU-parlamentet?


Anf. 84 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Låt mig instämma i vad Carina Ödebrink lyfter fram vad gäller fördelarna med A-traktorn. Det var därför det var så oroväckande att det var nära förestående att kommissionen kunde ha inlett ett överträdelseärende. Det var en av de första tidskritiska frågorna som mötte mig när jag kom in på departementet. Här måste man vara ärlig och säga att den tidigare regeringen inte gjorde tillräckligt. Man hade duckat svar till kommissionen om detta, så det var tidskritiskt att få iväg ett svar till EU-kommissionen.

Jag valde en annan väg, och jag ville inte ducka. Jag kan inte se ungdomarna i ögonen om jag inte har gjort precis allt vad jag kan för att se till att få bort hotet mot A-traktorn på EU-nivå. I stället för att inte svara EU-kommissionen lyfte jag själv upp A-traktorns betydelse för EU-kommissionären vid vårt första möte i Bryssel, och jag sa till kommissionären att inte röra A-traktorn. Under det svenska ordförandeskapet tog jag detta vidare i olika samtal, och vid det informella transportministermötet som hölls i Stockholm lät jag EU-kommissionären själv få åka i en A-traktor och träffa ungdomar som tyckte att A-traktorn är viktig. De fick beskriva detta själva.

Vädret var mycket kallt denna morgon, och EU-kommissionären förstod, och ungdomarna sa, att utifrån svenska förhållanden är A-traktorn varmare och säkrare än exempelvis en EU-mopedbil. Det var förstås viktigt att kommissionen själv får se att A-traktorn inte är en pappersprodukt på byråkraternas bord, utan att A-traktorn är ett viktigt färdmedel för unga för att säkra flexibilitet, rörlighet och för att hela Sverige ska fungera.

Som jag sa har positionen förankrats i Sveriges riksdag. Den är i överensstämmelse med vad som sades vid överläggningen i EU-nämnden, där det inte fanns några avvikande meningar eller reservationer mot regeringens förhandlingsposition. Då handlade inte frågan om åldersgränsen utan om huruvida A-traktorn skulle få vara kvar eller inte. Det är positivt att vi i det läget, genom det mycket aktiva arbete som inte minst jag själv och hela regeringen gjorde gentemot kommissionen för att värna A-traktorn, fick undan hotet om ett förbud mot A-traktorn från bordet.

Sedan kom nästa läge, där vi i Europaparlamentet i februari kunde förhandla om innehållet ännu mer på djupet. De svenska europaparlamentarikerna arbetade för att få till en sänkning av körkortsåldern för A-traktor till 15 år. Man lyckades inte få tillräckligt stort stöd i parlamentet för en sådan sänkning av åldern. Men för min del, fru talman, är det viktigt att fortsätta värna de svenska intressena och kunna påverka förslaget i de fortsatta förhandlingarna.

Låt mig också kommentera de åtgärder som regeringen har vidtagit för att höja säkerheten. Även om den förra regeringen var lite negativ och duckade frågorna från kommissionen vill jag säga att det var positivt att man gav uppdraget till Transportstyrelsen, som tog fram förslag som höjde säkerheten.

Regeringen har gått vidare med förslag. Nu är det krav på vinterdäck och användning av bilbälte. Transportstyrelsen jobbar på föreskriftsnivå med att minska risken för manipulering av A-traktorer, vilket är mycket viktigt för att få ned hastigheten och minska risken för att de kan trimmas. Detta arbete pågår, och det är väldigt viktigt att det sker i ett högt tempo.


Anf. 85 Carina Ödebrink (S)

Fru talman! Jag vill än en gång understryka Socialdemokraternas utgångspunkter i detta. Det handlar om att värna de ungas frihet, rörlighet och oberoende, att vi har ett starkt fokus på ökad säkerhet och ökade kunskaper men också om att möjliggöra en höjd hastighetsgräns och att åldersgränsen kan sänkas till 15 år. Där tycker jag att regeringen hade kunnat agera tydligare innan frågan kom till EU-parlamentet för avgörande.

Vi röstade i EU-parlamentet tydligt emot höjd åldersgräns när det gäller A-traktorer.

Jag vill också bemöta det som statsrådet säger, att vi skulle ha duckat för frågan. Jag delar inte den uppfattningen. Vi hade frågan uppe i EU-nämnden för ungefär ett år sedan. Där gavs en information i ärendet. Den socialdemokratiska representanten flaggade då för de negativa konsekvenser som det kunde bli om det här skulle gå igenom. Det ska sägas att vi inte anmälde en avvikande mening, fru talman. Men det var vi som yttrade oss och höjde rösten. Det gjorde inget annat parti. När frågan sedan var uppe i december fanns frågan om åldersgränsen med, vilket den som statsrådet sa inte hade varit tidigare.

Det finns en samsyn i riksdagens partier om att värna A-traktorerna och ungas möjligheter att fortsatt köra dem. Det som vi också är överens om är att vi vill se en förändrad åldersgräns.

Jag frågar återigen statsrådet: På vilket sätt kommer regeringen nu att driva den här frågan? Tycker statsrådet att det är 15 års åldersgräns som ska gälla? Tycker statsrådet att vi ska få till ett undantag? I det förslag som nu är framförhandlat är priset för att vi fortsatt ska kunna ha A-traktorer att åldersgränsen höjs.

Vad tycker statsrådet?


Anf. 86 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Det jag menar med att den förra regeringen duckade är att man inte svarade på EU-kommissionens frågor utan sköt på dem till efter valet. Av vilket skäl kan inte jag svara på. Men det var väldigt bråttom att ge ett svar, eftersom brevet från kommissionen hade varit liggande väldigt länge. Detta var ju innan kommissionen kom med ett förslag till körkortsdirektiv där det över huvud taget fanns en plats för A-traktorn. Där menar jag att den förra regeringen undvek att ge ett svar. Man duckade frågan.

Jag valde en annan väg, att inte ducka och gömma mig bakom något papper. I stället tog jag upp frågan direkt med kommissionären, bjöd med henne i en A-traktor så att hon fick träffa ungdomar som själva beskrev hur viktig A-traktorn är. Därefter kom ett förslag där det fanns en plats för A-traktorn i körkortsdirektivet. Där är det en helt annan tongång än tidigare, då A-traktorn faktiskt var hotad.

Jag har varit tydlig med att jag och mitt parti anser att åldersgränsen bör vara 15 år. Utgångsläget i förhandlingen var inte särskilt bra. Men vi fick in A-traktorn i det så kallade B1-körkortet. Det innebär att hastigheten föreslås höjas till 45 kilometer i timmen. Det skedde ett samråd om förslaget i EU-nämnden i december, och trafikutskottet fick information den 28 november. Överläggningen om förslaget i trafikutskottet skedde den 4 maj. Frågan har alltså varit uppe vid flera tillfällen, och frågan om åldersgränsen har specifikt varit uppe i EU-nämnden.

Om Socialdemokraterna hade velat att regeringen skulle agera på något annat sätt var det ju vid detta tillfälle som vi kunde ha haft den diskussionen. Vi uppfattade det inte så. Tvärtom var det inget parti som anmälde någon avvikande mening eller reserverade sig mot regeringens förhandlingsposition. Det var utifrån det mandat som EU-nämnden gav regeringen som vi sedan agerade, vilket har lett till att A-traktorn har en plats i körkortsdirektivet.

Jag ser positivt på de insatser som därefter gjordes i Europaparlamentet. Man nådde inte riktigt i mål där, då det inte fanns tillräckligt stort stöd för en sänkning av körkortsåldern. Men det kommer att vara viktigt i det fortsatta förhandlingsarbetet att värna svenska intressen och ytterst flexibilitet och rörlighet för ungdomar i Sverige.


Anf. 87 Carina Ödebrink (S)

Fru talman! Det finns en samsyn i frågan och om vikten av att värna A-körkortet. Jag vill ändå klargöra och tydliggöra vem det är som har ansvaret men också möjligheten att driva den här frågan nu när förslaget har fallit i EU-parlamentet, och det är regeringen.

Det förslag som lades fram i Europaparlamentet, och som statsrådet säger är vad hans parti tycker, var ju ett förslag om en åldersgräns på 16 år. Statssekreteraren sa i EU-nämnden i december att med ett B-körkort kan man köra snabbare, 45 kilometer i timmen. Han sa: "Nu öppnas den här möjligheten. Det blir då ett år längre man får vänta, från 15 till 16 år. Man måste göra ett förarprov för B1-körkortet, men man kommer också att få köra i 45 kilometer i timmen. Det här är så att säga den räddning och det välbalanserade och även trafiksäkerhetshöjande förslag som finns för A-traktorerna. Det tycker vi är mycket bra."

Vägen framåt är väl det som är det viktiga. Och vi socialdemokrater kommer att driva på i det fortsatta arbetet för att vi ska få ett undantag när det gäller åldersgränsen. Det finns ju andra länder som har fått undantag i andra frågor, och jag ser det inte som omöjligt att vi kan lösa det här. Men det är regeringen som har möjligheten och ansvaret.

Fru talman! Skiljelinjen går inte i sakfrågan. Men Socialdemokraterna är nu i opposition, och det är regeringen som har mandatet och möjligheten att lösa detta.


Anf. 88 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Vi behöver vara lite noggrannare med varifrån det mandatet inhämtas. Det är i EU-förhandlingar i EU-nämnden. Ledamoten var tydlig med exakt den information som alla i EU-nämnden, alla partier, hade vid det tillfället. Regeringen fick ett mandat av en enig EU-nämnd för den förhandlingsposition som vi sedan gick till rådet med. Vi fick igenom den här B1-möjligheten, som alltså är en räddning för A-traktorn.

Det är alltså inte så att regeringen har agerat på något eget, enskilt sätt. Tvärtom har det funnits bred samsyn om att detta var just en räddning för A-traktorn. Det är utifrån den aspekten som det här är mycket bra.

Om vi hade fortsatt ducka frågan - om vi inte tagit kommissionens frågor på allvar och bemött dem med sakliga argument, om vi inte visat upp vad det är vi pratar om och om kommissionärerna inte fått träffa ungdomar som lyfte fram detta för egen del - hade situationen kunnat vara en helt annan.

Jag vill tacka för engagemanget och stödet och, uppfattar jag, entusiasmen för att regeringen faktiskt har räddat A-traktorn. Utan vårt enträgna och målmedvetna arbete hade A-traktorn löpt risk att förbjudas av EU-kommissionen, och det hade varit ett mycket hårt slag för svenska ungdomar.

Därför ser jag fram emot det fortsatta arbetet när det här direktivet ska färdigförhandlas. Det är ju inte färdigt än, utan vi kommer att fortsätta att från regeringens sida värna svenska intressen. Förslaget kommer sedan att klubbas, och då hoppas jag att vi har haft framgång för det.

Jag utesluter förstås inte olika åtgärder för undantag, men där är vi inte nu. Nu måste vi konstatera att regeringen utifrån sitt arbete har räddat A-traktorn. Sedan behöver vi se till att det här blir så bra som möjligt i slutänden.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.