Elitidrotten

Interpellation 2023/24:264 av Anna Wallentheim (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-27
Överlämnad
2023-11-29
Anmäld
2023-11-30
Svarsdatum
2023-12-11
Besvarad
2023-12-11
Sista svarsdatum
2023-12-13

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

De senaste tre åren har varit präglade av kris för svensk elitidrott, där 20 framstående klubbar kollapsat. I SVT Sports serie Elitklubbarnas krasch granskas den tuffa verkligheten som skakar flera idrotter och över hela vårt land.

Resultatet av denna ekonomiska påfrestning visar att 20 klubbar, representerande i sex olika sporter, har tvingats lämna eliten. Sju av dessa klubbar har dessutom vunnit SM-guld under det senaste decenniet.

Utan botten finns ingen toppen är något som ofta nämns i olika idrottssammanhang. Den klassiska triangeln har dock mer och mer inom idrotten bytts ut mot en rektangel. Självklart vill vi inte att den breda barn- och ungdomsidrotten endast ska mynna ut i några få vuxna elitspelare, utan idrott är något som människor ska kunna hålla på med hela livet.

Men inte heller kan vi inte sticka under stol med att barn- och ungdomsidrotten för många föreningar där ute är beroende av ett starkt elitlag som ser till att ekonomin går runt. Det behövs ett lag som ser till att pengar finns för barn- och ungdomsledare, för träningsytor, för föreningen med mera.

Dessutom finns det ett stort värde i att investera i elitidrott. Både nationell och internationell framgång inspirerar nämligen nya generationer och bidrar till en aktiv befolkning.

Därför vill jag ställa följande frågor till socialminister Jakob Forssmed:

 

  1. Hur ser ministern och regeringen på den tuffa ekonomiska situation som många elitlag just nu upplever, och är ministern beredd att ta några initiativ med anledning av detta?
  2. Hur anser ministern och regeringen att vi ska fortsätta trygga en stark barn- och ungdomsidrott samtidigt som vi vårdar elitidrotten?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:264, Elitidrotten

Interpellationsdebatt 2023/24:264

Webb-tv: Elitidrotten

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 114 Socialminister Jakob Forssmed (KD)

Fru talman! Anna Wallentheim har frågat mig hur jag och regeringen ser på den tuffa ekonomiska situation som många elitlag just nu upplever och om jag är beredd att ta några initiativ med anledning av detta. Anna Wallentheim har också frågat mig hur jag och regeringen anser att vi ska fortsätta att trygga en stark barn- och ungdomsidrott samtidigt som vi vårdar elitidrotten.

Jag instämmer i bilden av att både bredd- och elitidrott behövs och att det finns en växelverkan mellan dem. För att bland annat stärka båda dessa perspektiv stöder regeringen idrottsrörelsen med ett årligt bidrag på cirka 2 miljarder kronor. Stödet kanaliseras till stor del vidare av Sveriges Riksidrottsförbund till specialidrottsförbund och många av de 19 000 idrottsföreningar runt om i landet som bedriver såväl elit- och tävlingsidrott som hälsoinriktad bredd- och motionsidrott. Sveriges Riksidrottsförbund stöder även aktivt föreningar och förbund i frågor om utveckling av barn- och ungdomsidrott och kring elitidrott. I det senare ingår bland annat finansiellt elitidrottstöd men även stöd kring samverkan med näringslivet. Exempelvis har Sveriges Riksidrottsförbund nyligen inlett ett nytt samarbete med Center for Sports and Business vid Handelshögskolan i Stockholm, för att stödja och bidra till en ökad förståelse för de förutsättningar som den ökade kommersialiseringen innebär för klubbar, förbund och den svenska idrottsrörelsen.

Regeringen anser att en bred och välkomnande barn- och ungdomsverksamhet är en självklar och naturlig grund för idrottsrörelsen och för vuxenidrottens bredd- och elitverksamhet. Samtidigt finns det utmaningar för svensk elitidrott som är angelägna att bemöta. I syfte att utveckla svensk elitidrott gav regeringen i april 2023 Centrum för idrottsforskning i uppdrag att genomföra en fördjupad analys av den samlade idrottsrörelsens villkor och förutsättningar att bedriva en konkurrenskraftig elitidrottsverksamhet. Uppdraget ska redovisas senast den 15 april 2024.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag ser fram emot att ta del av denna fördjupade analys, och jag kommer fortsatt att noga följa utvecklingen inom såväl elitidrotten som barn och ungdomsidrotten.


Anf. 115 Anna Wallentheim (S)

Fru talman! Tack, ministern, för svaret! I min hemkommun Hässleholm finns en tätort vid namn Vittsjö. I Vittsjö har jag bott. I Vittsjö har jag gått i skolan. I Vittsjö har jag under 15 år sjungit i olika kyrkokörer, och i Vittsjö har jag som barn spelat fotboll. Jag tror och hoppas att ministern ser vart jag är på väg någonstans med detta. I Vittsjö finns nämligen det fantastiska fotbollslaget Vittsjö GIK.

I dag spelar jag inte fotboll längre annat än med min dotter och mina syskonbarn. Inte heller bor jag kvar i Vittsjö. Men fortfarande slår mitt hjärta starkt för Vittsjö damlag. Jag har varit med och hejat fram Vittsjö damer till damallsvenskan. Jag har under hela mitt vuxna liv sett varenda hemmamatch jag haft möjlighet till. Jag är en del av 300-klubben. Jag har gråtit i med- och motgång.

Jag har sett min brorsdotter Moa, som faktiskt tillhör Göteborg, vara i Vittsjö och bryta ihop av lycka när hon har fått träffa sina fotbollsidoler. Min egen dotter har sedan hon var två och ett halvt år - i dag är hon sju år - fått lära känna fotbollens regler, fått sina första förebilder och fått se hur kärlek ser ut över alla gränser. Hon har fått en inblick i idrottens magiska värld.

Men så sent som kvällen den 15 november gick det att läsa på Vittsjös olika kanaler "Ett rop på hjälp", då man insåg att ekonomin inte skulle gå att få ihop under 2023, och därmed började resan mot miljonen. I dag har man tack vare den fantastiska Vittsjöfamiljen, tack vare föreningar, tack vare företag, tack vare familjer och tack vare enskilda hjältar lyckats få ihop den miljonen. Därmed ser man ut att klara årets resultat och kan ta sig an nästa år.

Men tyvärr ser verkligheten otroligt tuff ut för många av våra idrottsföreningar runt om i hela vårt land. De senaste tre åren har präglats av ekonomisk kris för svensk idrott - en kris som har resulterat i att 20 elitidrottslag runt om i Sverige har fallit ihop. I SVT:s sportserie Elitklubbarnas krasch har vi kunnat följa denna utveckling och se hur verkligheten slår mot idrotten över hela landet. Det är en granskning som visar att den ekonomiska påfrestningen är stor.

De 20 klubbar det handlar om finner vi inom fotboll, ishockey, speedway, volleyboll, bandy och basket. Detta är några av de idrotter där föreningar har fått lämna elitsatsningen eller helt har fått läggas ned. Intressant är också att sju av dessa klubbar under det senaste decenniet också har vunnit SM-guld, men trots detta har man inte lyckats hålla ihop föreningens ekonomi.

För någon som älskar idrott är detta såklart en otroligt tråkig utveckling. Även om vi politiskt många gånger pratar om breddidrotten och barn- och ungdomsidrotten som de viktigaste satsningarna så vet både jag och ministern att breddidrott och elitidrott lever i symbios med varandra. Vi vet att bredden skapar eliten, och vi vet också att eliten skapar bredden.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Genom våra elitlag skapas det förebilder. Det inspirerar nästa generation. Det genererar många gånger vinst som gör att man kan satsa på barn och ungdomsidrott, på damlag och på seniorlag. Många gånger gör det också att man kan göra satsningar i samhället.

Genom eliten skapar vi en samhällsgemenskap som faktiskt går över alla gränser. Eliten ska därför inte underskattas.

Jag är medveten om att både jag och ministern har förståelse för idrottens tuffa ekonomiska situation, men kanske har vi lite olika syn på hur eller om kommunernas tuffa och ansträngda situation också påverkar idrotten. Därför skulle jag vilja fråga ministern: Hur ser ministern på det faktum att kommunernas ansträngda ekonomi också drabbar föreningslivet och elitidrotten i hela landet?


Anf. 116 Socialminister Jakob Forssmed (KD)

Fru talman! Tack, interpellanten, för detta inlägg! Man blir väldigt glad av att höra om detta engagemang för Vittsjö - ett väldigt vackert litet samhälle, för övrigt. Det är väl bara 13 kilometer från Markaryd och inte så långt från Hässleholm. Där vet jag att det numera också finns en fantastisk fotbollskultur - eller den kanske har funnits under lång tid? Jag vet att tjejer åker hela vägen från Markaryd till Hässleholm flera gånger i veckan för att träna tillslag på bollen. Det är fantastiskt att de gör det och att man hjälper varandra på det sättet.

Engagemanget för den lokala idrottsföreningen är något som jag tror att många av oss har upplevt under vår uppväxt i en stad, en by eller ett samhälle. Det är verkligen något som för människor samman. Därför är det bekymmersamt när lagen drabbas av den här typen av problem.

Ibland är det yttre omständigheter som orsakar detta. Det kan vara en elpriskris eller något annat. Man kanske har tagit över arenan precis innan det kom en elprischock. Det är en skillnad gentemot dem som har kommunala anläggningar, för där har kommunen stått för den risken. Detta är en sak som vi vet att en del brottades med under förra året. Ett elprisstöd gav en viss respit för de klubbar och föreningar det gällde.

I annat fall kan det handla om att man helt enkelt har haft en för stor kostym. Man har dragit på sig kostnader som har varit orealistiska. Det finns många olika bakomliggande faktorer. Jag tror inte att vare sig jag eller interpellanten är intresserad av att till varje pris behålla alla dem som inte har uppträtt ekonomiskt ansvarsfullt. De har ju ägnat sig åt ett slags ekonomisk dopning i de fallen, vilket andra klubbar, som har varit ansvarsfulla och inte dragit på sig sådana kostnader, inte har gjort.

Vi vet att många ligor arbetar med att det ska bli mer ekonomiskt hållbart över tid. Det är bra och angeläget att det finns elitlicenser och olika typer av verktyg för att se till att klubbarna har en långsiktigt hållbar verksamhet.

Vi jobbar aktivt med dessa frågor. Vi har nu gett Centrum för idrottsforskning i uppdrag att identifiera förutsättningarna för att bedriva elitidrott i Sverige. Vi kommer naturligtvis att planera ytterligare insatser. Högstaligorna och deras förmåga till konkurrenskraft finns med i Tidöavtalet. Där ser vi inte att det är isolerat till hockeyn och fotbollen, utan andra ligor och annan elitverksamhet ska också kunna ta del av eventuella förslag som kommer ur detta arbete.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Kommunerna har det tufft, klubbarna har det tufft och hushållen har det väldigt besvärligt i denna situation. Jag kan ändå konstatera att regeringen lade ett betydande del av reformutrymmet på att stötta kommuner i detta utsatta läge. Jag förstår att interpellanten tycker att det borde ha varit mer resurser till kommunerna, men vi har också inflationen, som är oerhört bekymmersam också för klubbarna. Inflationen innebär stora kostnadsökningar för klubbarna, så den måste vi också knäcka för att de ska kunna få en långsiktighet i sin verksamhet och ha överblick över de kostnader som finns framöver.

Jag vill också säga att jag delar interpellantens uppfattning att elitidrotten är viktig för bredden och att bredden är viktig för elitidrotten. Jag ser med viss oro på en alltför tidig toppning inom en del sporter jämfört med andra, för vi vet att en del blommar upp sent och blir elitidrottare lite senare om de får chansen att fortsätta längre upp i åldrarna.

Bredden är alltså viktig. Också elitidrotten är mycket viktig, både som inspiration och för det fantastiska i att få tänja på gränserna och se hur långt man kan nå inom ett område. Den är naturligtvis också en källa till stolthet för alla oss som följer såväl lagens som de individuella idrottarnas fantastiska prestationer.


Anf. 117 Anna Wallentheim (S)

Fru talman! Tack, ministern, för svaret och för ditt starka engagemang när det gäller idrotten!

Under åren 2018-2021 hade jag förmånen att vara ansvarig för idrottsfrågorna för Socialdemokraterna, när jag satt i kulturutskottet. Även om jag hösten 2021 fick flytta till justitieutskottet är jag fortfarande medveten om och kommer ihåg hur kämpigt det var under pandemin, då det var jag som var ansvarig för att jobba med dessa frågor.

Vi vet att otroligt många föreningar och klubbar precis lyckades hålla näsan över vattnet under pandemin och hur detta drabbade idrottsrörelsen i stort. Nu har vi, precis som ministern påpekade, gått från en kris till en annan. Vi har den ekonomiska krisen, som såklart inte bara drabbar klubbarna utan också våra kommuner, samhällen, barnfamiljer och familjer överlag.

De redan tuffa förutsättningarna för föreningslivet gör nu också att man, när inflationen, ökade elpriser och höga bensin- och dieselpriser ska hanteras, såklart blir påverkad av det faktum att många förbund har ganska höga krav på våra elitklubbar. Om man går från att tillhöra division 1 upp till allsvenskan, till exempel, ställs det ganska stora krav. Det är klart att detta blir ett slag mot många föreningar, och vi vet att kommunerna ibland har tagit ansvar och hjälpt till med den upprustning som kan krävas när det gäller anläggningar.

Tyvärr fastnar idrotten lite i ett moment 22, för det är inte bara kostnaderna som ökar utan också intäkterna som minskar. Den ekonomiska krisen gör att människor avstår från att gå på en idrottsupplevelse därför att de känner att de inte har råd att lägga den extra pengen på avgiften för att gå in och titta på en match.

Vi ser också att medlemsavgifterna minskar därför att barnfamiljer helt plötsligt inte har råd att låta sina barn bli medlemmar i föreningslivet eller fortsätta med den idrott de älskar.

Självklart ska vi politiker aldrig gå in och peka för mycket i idrotten. Jag har alltid varit otroligt noga med att vi ska ha armlängds avstånd och lita på idrotten, men vi ska och måste alltid vara lyhörda inför de problem vi får höra om.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Riksidrottsförbundet är ett fantastiskt förbund, anser jag. Med sina 72 medlemsförbund, 19 distrikt, över 750 000 ideella ledare, 19 000 idrottsföreningar och cirka 3,3 miljoner medlemmar runt om i vårt land utgör det en fantastisk inspirationskälla. Den ger också möjlighet att få information om vad som händer i idrottsrörelsen.

Idrotten har under många år jobbat med att alla ska ha tillgång till idrott under hela livet. Även inom Riksidrottsförbundet diskuteras elitidrotten, och så sent som för en vecka sedan berättade riksidrottsstyrelsen att man nu har infört ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd mellan 2024 och 2025.

Detta är ett bevis på att det förs dialoger mellan medlemsförbund och styrelsen och att man faktiskt tar till sig av den kritik som kommer. Ministern nämnde också det spännande samarbetet för att titta på vad kommersialiseringen innebär för klubbar och förbund och för den svenska idrottsrörelsen. Vi vet att SVT:s granskning pekade på denna utveckling som en avgörande faktor för den ekonomiska utvecklingen inom idrotten. Detta måste vi såklart ta ett helhetsgrepp om.

Fru talman! I dag ansvarar jag inte längre för idrotten, förutom kanske när det kommer frågor om dopning och huliganism. Dessa ligger nämligen under justitieutskottet - jag valde att hålla kvar dem.

I dag ansvarar jag för unga lagöverträdare, och jag blir orolig när jag ser hur oerhört stark kopplingen är när det gäller barn och unga som saknar en meningsfull fritid. Forskning visar att otroligt många av dessa barn och unga saknar den bakgrund inom det organiserade föreningslivet som vi nog båda menar att alla barn bör ha rätt till.

Därför undrar jag: Hur ser regeringen på att kurvan för när barn och unga slutar med organiserad idrott kryper allt längre ned i åldrarna?


Anf. 118 Socialminister Jakob Forssmed (KD)

Fru talman! Tack, interpellanten, för resonemanget kring inte minst elitidrottens villkor och föreningslivets villkor i allmänhet!

Vi vet, precis som påpekades, att man har beslutat om ett övergångsstöd inom Riksidrottsförbundet och också bedriver ett arbete i förhållande till 2030 med olika typer av satsningar på elitverksamhet.

Vi var ganska många som hade hoppats på möjligheten för Sverige att konkurrera om möjligheten att arrangera OS 2030. Detta hade också kunnat vara en inspirationskälla för många att fortsätta med sin idrott och satsa mot ett vinter-OS i Sverige. Nu blev det inte så.

Frågorna om barns och ungas möjligheter till en meningsfull fritid är något som engagerar mig djupt. Vi arbetar för fullt med att ta fram ett fritidskort som riktar sig till alla barn mellan åtta och sexton år och som ska kunna användas just till medlemsavgifter och träningsavgifter i det svenska föreningslivet, för att barn inte ska behöva sluta med sin idrott.

Vi vet att när barn blir elva tolv år kommer de hem och säger att det är tråkigt på fotbollen och att de vill sluta, men det som de har förstått är att det gräver ett hål i mammas eller pappas plånbok som gör att de inte kan fortsätta.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Därför har vi sagt: Låt oss ta fram ett stöd som bara kan gå till detta och som inte konkurrerar med matkassen eller elräkningarna, för att ingen familj ska behöva välja mellan att vara med på idrottsträningen eller att köpa mat, utan det ska finnas ett stöd som är dedikerat till barnens möjlighet att vara med i föreningslivet.

Socialdemokraterna var emot när vi lanserade denna idé, men de har ändrat sig, såvitt jag förstår. Detta tycker jag är väldigt bra, för vi behöver många olika saker här. Vi satsar nu också särskilt på att stärka föreningslivet i utsatta områden för att det ska bli möjligt för fler att få del av föreningslivet där föreningsidrotten inte är lika stark.

Jag tror att det är 14 specialförbund som nu arbetar dedikerat med denna uppgift: att finnas på fler platser i Sverige och vara närvarande i utsatta områden så att det också finns fler idrotter att välja mellan. Vi vet att olika idrotter passar olika personer.

Interpellanten Anna Wallentheim nämnde också unga som hamnar snett på grund av att de inte har en meningsfull fritid och därför blir ett enklare byte för gängens makt. Jag delar helt den beskrivningen.

Vi har också problem med att det i samband med idrotten också finns ljusskygga personer - agenter och andra - som tidigt tar sig in i barnens liv och knyter dem till sig. Det kan vara en så enkel sak som ett par fotbollsskor eller en matkasse. Ofta försöker de göra föreningen till barnens fiende och säger: Föreningen vill mjölka pengar ur dig. Det är därför de satsar på dig, medan jag bara vill vara din vän och hjälpa dig. Dessa personer finns inte sällan också i de kriminella miljöerna.

Det gäller därför att trycka tillbaka gängen i alla tänkbara sammanhang. Vi ska erbjuda goda gemenskaper för våra barn och unga men också slå tillbaka mot dem som försöker kapitalisera på idrottens goda värderingar och finnas i dess utkanter och dra barnen bort från de goda värden som formas i idrotten.


Anf. 119 Anna Wallentheim (S)

Fru talman! Jag tackar ministern ännu en gång för svaret.

Som socialdemokrat kommer jag alltid att kämpa för att vi ska göra ännu mer satsningar på skolan. Vi ska se till att få bort köerna till bup. Vi måste se till att ge unga möjligheter till sommarjobb. Och vi måste satsa på idrotten. Allt detta behövs för att vi ska stoppa nyrekryteringen till gängen.

Jag är otroligt tacksam över ministerns svar som ändå så tydligt lyfter fram vilken avgörande faktor idrotten kan vara för att hjälpa barn och unga som kan rekryteras till gängen. Men det är klart att jag också blir orolig när vi samtidigt har en regering som driver frågan om att vi ska sätta barn i fängelse, sänka straffmyndighetsåldern och så vidare. Jag tror inte att det är lösningen på nyrekryteringen. Det är alltid det förebyggande arbetet som måste ligga i framkant.

Dock vet jag att ministern också ser idrottens viktiga roll. Det har han framfört i sina anföranden. Vi vet att det handlar om förebyggande aspekter. Vi kan se idrotten utifrån de psykiska och fysiska hälsovinster som den ger. Vi kan se idrotten utifrån en samhällsgemenskap. Och vi kan se idrotten utifrån rörelseglädje. Idrotten innebär vinster på så många nivåer, allt från individnivå till samhällsnivå. Och jag tycker att det är otroligt givande att ha denna debatt med ministern där vi kan lyfta upp dessa viktiga frågor på dagordningen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Idrotten i stort, men såklart också elitidrotten som jag har nämnt, står faktiskt inför en ekonomisk kris. Och det är otroligt viktigt att vi fortsätter de dialoger med idrotten som krävs för att vi ska se till att inte fler föreningar eller fler klubbar faller mellan stolarna.

Under pandemin tog den socialdemokratiskt ledda regeringen ett stort ansvar för både kulturen och idrotten. Och jag hoppas och förväntar mig att samma dialog förs i dag.

Jag kommer att fortsätta att bevaka dessa frågor, och jag vet att mitt parti kommer att fortsätta att bevaka frågorna. Idrotten ligger i vårt dna.

Slutligen, fru talman, vill jag vända mig till alla som lyssnar på denna debatt. Har du möjlighet så stötta dina lokala föreningar! Gå på matcherna, köp den där korven och köp lotterna - allt detta för att hjälpa till. Och har du möjlighet, bli också ideell ledare eller tränare. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Jag gör vad jag kan för mitt älskade Vittsjö för själ, hjärta och tradition.

(Applåder)


Anf. 120 Socialminister Jakob Forssmed (KD)

Fru talman! Jag tackar interpellanten för detta.

Jag besökte Kista Sports Club för ett tag sedan. Vid dörren till deras träningslokal stod en ganska ung ledare. Då kom det en liten knatte, och ledaren sa: Hej! Vad kul att se dig. Jag har inte sett dig på ett tag.

Det är detta det handlar om, alltså att en vuxen, och i detta fall en ganska ung vuxen, ser ett barn. Jag vet ingenting om denna person i övrigt. Men där och då var det någon som såg och noterade att denna person var på plats. Och ledaren hade möjlighet att följa upp med att fråga om någonting hade hänt och om det var därför som denna person inte hade varit där på ett tag.

Det är dessa goda sammanhang som vi behöver så mycket mer av. Och jag delar helt Anna Wallentheims uppmaning att vi ska göra vad vi kan också som enskilda människor och ge av vår tid och kanske lägga en timme eller två i veckan på att vara tränare. Vi vet att det är många unga människor som har sagt att det var den där tränaren som förändrade deras liv och som gjorde att de drogs bort från ett visst sammanhang. Eller så kan det ha varit den där tränaren som fick en person som brottades med psykisk ohälsa att stanna kvar i det där sammanhanget och som fick den personen att fortsätta träna ett par år till så att han eller hon kunde ta sig igenom det som var så jobbigt.

Barn- och ungdomspsykiatrin kommer inte att kunna lösa allt, även om vi ska bygga ut den också och korta köerna. Men vi behöver ha dessa sammanhang där människor får finnas och blir sedda, får träna ihop och finner en gemenskap med andra. Och det är detta som idrottsrörelsen i så stor utsträckning representerar.

Jag ska återknyta till elitidrottstemat. Det var ett tidigare språkrör för Miljöpartiet som skrev boken Från Vittsjö till världen. Det är väl en alldeles utmärkt möjlighet som idrotten kan erbjuda, inte för alla men för några, att ge människor en möjlighet att vidga sina vyer, testa sina gränser och se hur långt man kan nå. Och kanske räcker det långt ut i vida världen.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.